Abuzuri in presa‎ > ‎

Cătălin Cocoş vs Adevărul

postat 11 oct. 2010, 08:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 aug. 2011, 04:13 ]
„La comemorare”

De obicei, când trece o anumită perioadă de când faci ceva, te-ai mutat undeva sau lucrezi într-un anumit loc, serbezi sau marchezi momentul într-un mod. Şi eu fac la fel. Doar că nu serbez ci comemorez. Comemorez un an de când lucrez la Adevărul. Am avut şi momente foarte bune, dar acestea sunt umbrite de cele din prezent. Cineva din conducerea editorială îmi spunea că în presă se reţin numai lucrurile rele pe care le faci, nu şi cele bune. Mai pe scurt: nu ne interesează ce faci bine, te sancţionăm pentru ce faci rău. "Sutem incorecţi, dar asta este." În urmă cu un an scriam asta. Acum nici nu îmi mai vine să scriu. S-au strâns atâtea nemulţumiri, atâtea mizerii din partea managementului „celui mai vândut ziar de calitate” şi din partea unora dintre colegi, încât nici nu îmi mai vine să mă gândesc. Merg în fiecare dimineaţă la lucru cu sentimentul pe care-l aveam când se termina permisia şi mă întorceam în unitate. Incredibil! Chiar nu credeam că voi trăi vreodată un sentiment atât de urât referitor la job. Mai ales că fac o meserie care îmi place enorm, pentru care mi-am lăsat familia, prietenii, oraşul, viaţa. În primele trei luni de Adevărul, unii colegi îmi spuneau doar strictul necesar: „bună” şi câteva cuvinte referitoare la job. Ulterior, am aflat că e în tradiţia lor să se poarte mizerabil cu noii veniţi şi că cineva mă f...tea doar pentru că putea, fără un motiv real. Deh, „oameni suntem, porci mâncăm” – este o vorbă de-a mea. Să depăşim momentul. Ultima perioadă la Adevărul este de povestit nepoţilor şi de învăţat să nu facă niciodată aşa. Vă imaginaţi că la „cel mai vândut ziar quality” eşti pus să scrii la comandă? Şi că dacă vrei să-ţi păstrezi coloana dreaptă eşti amendat. Am refuzat să mă bag în lăturile dintre Adevărul şi Intact şi am primit amendă!!! Da, la Adevărul, nu la Gardianul sau la cine ştie ce altă mizerie de ziar. Ei, din acel moment, a început circul. Managerii nici măcar nu vor să îmi dea o copie a fiecărei sancţiuni, iar când au aflat că sunt membru sindical, au luat foc. Periodic, primesc câte o amendă ilegală sau avertisment neîntemeiat. Astea se strâng şi va veni ziua în care voi lovi eu. O voi face temeinic, vă asigur! Acum sunt personna non-grata în redacţie. Hehehe. Mi s-a schimbat subiectul de vreo două ori cu o oră înainte de termenul de predare a materialului, tocmai ca să mă pună în dificultate. M-am descurcat de fiecare dată şi graţie prietenilor care m-au ajutat cu ce a fost nevoie (merci, Cosmin). Mergem mai departe. Om vedea până când. Cert este că nu cedez şi că o să le arăt ce înseamnă să îmi facă toate mizeriile astea.”

Sesizare FRJ MediaSind  către Inspecţia Muncii


Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, organizaţie reprezentativă pentru ramura mass      -media, cu sediul în Piata Presei Libere nr.1, corp B2, et.3, sector 1, Bucureşti, vă sesizează mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale referitoare la drepturile domnului Cătălin Daniel Cocoş, membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti (afiliat la Mediasind) angajat în funcţia de redactor la SC Adevărul SA, cu sediul în Bucureşti, Piata Presei Libere, nr. 1, sector 1, înregistrată la Registrul Comertului al Municipiului Bucuresti, după cum urmează:

Angajatorul i-a îngrădit, în mod abuziv, posibilitatea de a-şi practica meseria de jurnalist.  I-a fost luat calculatorul, i s-a dezactivat adresa de e-mail şi abonamentul la telefonie mobilă şi a fost mutat din departamentul în care lucra, fără posibilitatea de a păstra contactul cu colegii din departament. Deşi se prezintă în fiecare zi la redacţie, nu este lăsat să îşi practice meseria.

De asemenea, angajatorul l-a sancţionat fără respectarea legislaţiei în vigoare. În ciuda faptului că angajatul a cerut copii ale sancţiunilor primite, colectivul de conducere al societăţii a refuzat eliberarea documentelor necesare. De asemenea, conducerea redacţiei ‘’Adevărul’’  refuză înregistrarea notificărilor trimise de către angajatul Cătălin D. Cocoş.

Totodată, membrului nostru de sindicat i-au fost încălcate toate drepturile referitoare la sporurile salariale, astfel cum sunt reglementate în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media.

Având în vedere problemele prezentate, constatăm că angajatorul încalcă urmatoarele dispoziţii legale :

Art. 6 - din 1 - Codul Muncii - conform căruia:
(1) Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.

Art. 40 din 2, b) şi c) – Codul Muncii – potrivit căruia:
(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

De asemenea, sunt încălcate şi dispoziţiile Art. 2, alin. 5 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, respectiv Art. 30, completate cu Actele Adiţionale 1, 2 şi 3 din CCM :

În consecinţă, vă rugăm să dispuneţi efectuarea unui control la S.C Adevărul SA, în urma căruia să se verifice aspectele sesizate în cazul membrului nostru de sindicat.


Notă: Articol publicat de MEDIABLOG în data de 17. Iunie 2009. În urma controlului Inspecţiei Muncii au fost depistate mai multe nereguli iar angajatorul a fost amendat. În prezent, Cătălin Cocoş se află în proces cu Trustul Adevărul. Vom reveni cu amănunte.


Comments