Abuzuri in presa‎ > ‎

Federatia Europeana a Jurnalistilor condamna o societate de presa necinstită din România

postat 11 oct. 2010, 10:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 aug. 2011, 04:13 ]
 Federatia Europeana a Jurnalistilor /FEJ/ a condamnat conducerea "necinstita" a unui trust de presa din România, in urma politicilor sale anti-sindicale si tratamentului abuziv aplicat unor jurnalisti, actiuni care au subminat eforturile de creare a unei noi culturi in relatiile de munca in presa din România.

FEJ considera ca actiunile grupului media Adevarul, care incalca responsabilitatile juridice fata de drepturile angajatilor, constituie o tradare rusinoasa a eforturilor de imbunatatire a dialogului social si cooperarii dintre sindicate si media din România.

"Condamnam in mod ferm actiunile acestei companii, ce reflecta o cultura anti-sindicala care domina intr-o mare parte a mediei românesti", a afirmat secretarul general al FEJ, Aidan White. "Este absolut reprobabil sa actionezi impotriva jurnalistilor si a altor angajati atunci când acestia nu cer nimic mai mult decât drepturile fundamentele ce le revin conform legislatiei muncii", considera FEJ.

Disputa s-a iscat dupa ce Federatia Româna a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind, afliata la FEJ, a cerut conducerii trustului de presa Adevarul sa respecte legislatia muncii nationala si internationala in vigoare in tara, precum si actualul contract colectiv de munca.

Dupa ce MediaSind a sesizat Inspectia Muncii, aceasta a descoperit ca trustul Adevarul ignora prevederile contractului colectiv de munca. În acelasi timp, Comisia paritara la nivel de ramura mass-media (formata din MediaSind, Patronatul Presei din România - ROMEDIA si Confederatia Nationala a Patronatelor din România) a dezvaluit ca trustul Adevarul incalca legislatia muncii din tara, cerând societatii respectarea acesteia.

Ca raspuns, Adevarul a reziliat unilateral contractele de drepturi de autor pe care le avea cu sase ziaristi membri de sindicat si apoi i-a concediat.Directorul general al companiei, Razvan Corneteanu, a lansat ulterior atacuri publice impotriva sindicatelor si a organizatiilor patronale. MediaSind afirma ca unii manageri de la Adevarul au atacat si membri ai sindicatului angajati de alte societati de presa, inclusiv de Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

"Unele conduceri din presa se deschid spre o noua era de relatii de munca. Insa altele sunt inca oprite in trecut si incapabile sa se adapteze unei scene mediatice in schimbare, când cooperarea si respectul reciproc la locul de munca sunt vitale pentru a gasi modalitati de rezolvare a crizei din media", spune Aidan White.

FEJ afirma ca va sprijini FRJ MediaSind, care intentioneaza sa depuna o plângere oficiala impotriva Trustului de presa Adevarul la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Inspectia Muncii si Comisia paritara. "In cele din urma, cea mai buna solutie ar fi ca aceste probleme sa fie rezolvate prin negocieri directe care sa respecte drepturile de munca", apreciaza Aidan White, mentionând: "Compania nu pare insa dispusa sa faca acest pas."


Pentru mai multe informatii contactati-ne la +3222352215
FEJ reprezinta peste 250 000 de jurnalisti din 30 de tari europene

Comments