Abuzuri in presa‎ > ‎

FEJ şi FIJ au declanşat protestele împotriva abuzurilor din Radioul Public

postat 4 iul. 2013, 11:58 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 iul. 2013, 02:21 ]



Preşedinţii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregård 
şi Jim Boumelha (foto) au transmis marţi, 2 iulie 2013, tuturor membrilor afiliaţi, precum şi autorităţilor române, rezoluţiile adoptate cu unanimitate de voturi de către reprezentanţii celor peste 600 000 de jurnalişti din întreaga lume prezenţi la Congresele FEJ şi FIJ din  lunile mai şi, respectiv iunie a.c., împotriva abuzurilor săvârşite de administraţia Radioului Public condusă de Ovidiu Miculescu.

Rezoluţia Congresului Mondial al Jurnaliştilor solicită reprezentanţilor FIJ şi FEJ din cele 134 de ţări membre să protesteze la ambasadele României din străinătate împotriva practicilor antisindicale ale conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva propriilor angajaţi şi ai reprezentanţilor Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, fapte care încalcă Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, directivele europene din domeniul mass-media, drepturile omului şi drepturile muncii. De asemenea, reprezentanţii jurnaliştilor solicită autorităţilor române să ia măsuri în vederea stopării abuzurilor administraţiei Miculescu în Radioul Public.

În acelaşi timp, FIJ şi FEJ  cere Guvernului să se implice în modificarea legislaţiei muncii privind respectarea dialogului social şi depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune.

 Vă transmitem alăturat textul integral al scrisorii transmise de preşedinţii celor două organizaţii, Jim Boumelha şi Mogens Blicher Bjerregård precum şi textul moţiunilor votate.

 Departament Comunicare FRJ MediaSind

Notă: Până în prezent, peste 100 de ambasade ale României în străinătate, precum şi reprezentanţe ale ambasadelor în România au primit scrisoarea preşedinţilor FIJ şi FEJ.

 (vezi aici varianta în engleză)

 Excelenţa Voastră,

Anexat, vă remitem rezoluţiile adoptate de către Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ) din luna mai, respectiv de către Congresul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ) din luna iunie.

Acestea evidenţiază situaţia îngrijorătoare a FRJ MediaSind, membrul afiliat al FIJ/FEJ din România şi, în particular, concedierii vice-preşedintelui MediaSind din cadrul radiodifuziunii publice, SRR.

 În egală măsură, însă, aceste rezoluţii fac un apel la autorităţile române, la Guvernul României, în special, să procedeze la amendarea legislaţiei pe tema reprezentativităţii sectorului „mass media”, la garantarea dialogului social în sfera industriei media şi la depolitizarea serviciilor  publice de radio şi televiziune din ţară.

Aceste rezoluţii au fost adoptate în unanimitate de către membrii FIJ şi FEJ, care sprijină pe deplin activitatea MediaSind. FIJ reprezintă un număr de peste 600 000 de jurnalişti din 180 de sindicate şi asociaţii din 134 de ţări. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor este grupul european al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. Ea reprezintă peste 300 000 de jurnalişti din 37 de ţări.

Vă mulţumim pentru atenţia pe care o veţi acorda acestor rezoluţii şi vă adresăm îndemnul de a le direcţiona către Guvernul român.

 Ai  Domniei Voastre, cu sinceritate,

 Jim Boumelha,                                                                         Mogens Blicher Bjerregård

Preşedinte FIJ                                                                           Preşedinte FEJ

 

Anexa – Rezolutia IFJ:

Despre abuzurile Societății Române de Radiodifuziune (SRR) împotriva liderului și a Sindicatului Unit al Salariaților-Radio România

Congresul Mondial al Federației Internaționale a Jurnaliștilor întrunit la Dublin în perioada 4-7 iunie 2013, 

Condamnă atacurile repetate ale Societății Române de Radiodifuziune (SRR) împotriva membrului FEJ și FIJ, Federația MediaSind, și, în special, concedierea sumară, pe 17 aprilie 2013, a vicepreședintelui acesteia, Adrian Valentin Moise, președinte al Sindicatului Unit al Salariaților-Radio România (SUS-RR);

Deplânge faptul că Președintele-Director General al SRR a ordonat spargerea biroului sindicatului din SRR și confiscarea de documente și bunuri;

Constată eforturile MediaSind de a încheia un Contract Colectiv de Muncă înaintea termenului limită de 14 ianuarie 2014;

Constată, de asemenea, că dacă nu va fi semnat Contractul acest lucru va duce la desfințarea prevederilor despre salarizare și condiții de muncă precum și la anularea clauzei de conștiință și a Codului de Conduită Etică;

Congresul sprijină MediaSind în efortul de a:

-  modifica legislația astfel încât sectoarele “Mass Media” și “Cultură” să fie ramuri separate în economia națională;

-  modifica reglementările în domeniul muncii pentru a da un nou impuls dialogului social; 

- cere ca numirea conducerilor instituțiilor publice de mass-media să fie depolitizată;

- cere ca liderul SUS-Radio România, Adrian Moise, să fie repus imediat pe locul său de muncă de la SRR.

Congresul susține, de asemenea, acțiunile MediaSind de sprijinire a SUS-Radio România și a liderului acestuia, domnul Adrian Moise, și de a protesta față de tacticile SRR de hărtuire a sindicatului prin care sunt încalcate Constituția României, Legea Dialogului Social și Codul Penal;

Congresul îndeamnă toate filialele FIJ să le aducă la cunoștinta membrilor lor petiția MediaSind de sprijinire a Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio România și a domnului Moise Adrian și să le scrie ambasadelor României pentru a protesta față de tacticile SRR de hărțuire a sindicatului prin care sunt încălcate Constituția României, Legea Dialogului Social și Codul Penal și îi cere Guvernului român să respecte convențiile OIM, Directivele Europene în domeniul mass-media, drepturile omului și în domeniul muncii, și să oprească abuzurile administrației din Radioul public împotriva propriilor angajați și a organizațiilor sindicale.


Anexa – Rezoluția Federației Europene a Jurnaliștilor:

Cu privire la concedierea liderului  sindical din România

Adunarea Generală a Federației Jurnaliștilor Europeni, ce a avut  loc la Verviers, în perioada 13-15 mai 2013

-Condamnă vehement demiterea sumară, de către Societatea Română de Radiodifuziune, a lui Adrian Valentin Moise, președintele Sindicatului Unit al Salariaților-Radio Romania, repezentant ales al salariaților în Consiliul de Administratie și vicepreședinte al Federației Romane a Jurnalistilor MediaSind afiliata la Federatia Europeană a Jurnalistilor.

Crede că Adrian Valentin Moise a fost demis ilegal, după mai bine de 6 ore de audieri in comisia disciplinara, conform unor capete de acuzare inventate.

Deplânge atacul continuu al managementului SRR asupra bunurilor sindicale, mai ales schimbarea yalei de la ușa biroului unde sindicatul își avea sediul, pe data de 22 aprilie și posibila manipulare a documentelor sindicatului.

Susține acțiunile întreprinse de MediaSind în sprijinirea luI Adrian Valentin Moise și cu privire la protestul împotriva tacticilor de intimidare a sindicatului prin încălcarea Constituției României, a legii Dialogului Social și a Codului Penal,

Această Adunare Generală

Ia notă de lupta pe care MediaSind a duce pentru stabilirea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de Mass-Media înainte de termenul limită de 14 ianuarie 2014,

Ia act în continuare că eșecul semnării CCM la nivel de Mass-Media va duce la desființarea prevederilor salariale și a condițiilor de muncă, precum și la anularea clauzei de conștiință și a Codul de conduită etică,


sprijină eforturile MediaSind:

(i) de a căuta să amendeze legislația și să asigure că sectoarele Mass Media și Cultură sunt domenii separate într-o economie națională; 

(ii) de a căuta să amendeze Codul Muncii cu scopul de a oferi noi impulsuri dialogului social și 

(iii) de a solicita întâlniri pe tema depolitizării la vârf a instituțiilor media publice.

Această Adunare Generala cere reincadrarea imediată a luI Adrian Moise și îndeamnă toate filialele FEJ să transmită printre membrii lor petiția MediaSind de ajutor pentru el.


Comments