Abuzuri in presa‎ > ‎

Florin Budescu vs Active Soft

postat 11 oct. 2010, 08:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 aug. 2011, 04:13 ]
"Sunt jurnalist profesionist din decembrie 1991, cand am castigat primii mei bani din presa la Radio Galati . Fac presa din studentie, din anul 1985, de cand am inceput sa scriu la revista “Orientari” a Centrului Universitar Galati. Ori poate din timpul stagiului militar, cand am facut parte din colegiul redactional al revistei unitatii militare unde am facut armata, la termen redus.
De-a lungul carierei, am publicat stiri, articole, pamflete, editoriale, interviuri, analize, am realizat emisiuni radio si tv sau am participat la astfel de programe la:
Galati- Orientari, Radio Galatiul Universitar, Noduri si Semne, Impartial, Radio Galati, corepondent BBC si Europa Libera;
 Bucuresti- Universul Bucurestilor, Evenimentul Zilei , Romania Libera , Mediafax , Cotidianul , Expres, Expresul de Marti, Baricada, Adevarul , Radio Contact, BBC Romanian Department, Independent , Gardianul , Alpha TV, Revista Bilant, Realitatea TV , The Money Channel , TVR 1, TVR 2, Ziarul de Vrancea , Kanal D.
Fac aceasta meserie cu pasiune si daruire, fara sa ma intereseze sa o folosesc pentru a-mi trafica functia.

TEORIA CENTRULUI IMACULAT DE PUTERE

De exemplu, la Gardianul, dupa vreo sase luni de la lansarea publicatiei, am descoperit ca in spatele acesteia nu se afla (asa cum fuseseram mintiti) o franciza The Guardian UK  si niste bani europeni pentru libertatea presei, ci secretarul general PSD  Aristide Roibu, cu banii acestui partid, in binecunoscuta Operatiune “Bani pentru Partid”.
Despre ce a reprezentat poate, dupa schimbarea Cabinetului Nastase, aceasta publicatie scrie jurnalistul de investigatii Dan Badea, pe blogul sau .
Revin la perioada Gardianul si la “teoria centrului imaculat de putere”. Eram in mijlocul unei campanii media a strategilor gruparii Adrian Nastase, fundamentata pe doctrina centrului imaculat de putere, pe care doreau sa o acrediteze in opinia publica: “Nastase e curat, vrea binele tarii, dar e inconjurat de oameni corupti”. Pe care noi, uneori, (controlat) la acest organ de presa, ii demascam.
Am plecat cat de repede a fost posibil. Ulterior, am incercat sa-mi platesc datoriile fata de adevar si notiunea de jurnalism. Perioada de la Revista Bilant imi sta marturie. Cred ca am reusit.
Cel mai mare rau pe care l-am cunoscut in toti acesti ani este (am simtit aceasta pe pielea mea) scaderea constanta si dramatica a calitatii umane si profesionale a colegilor mei. Aceasta se vede dramatic in felul cum e facuta acum presa in Romania. Am inteles sa tac de multe ori, sa las de la mine in repetate randuri. Nu mai sunt dispus sa o fac.
INSOLENTA. DEMONSTRATIE DE FORTA
Cea mai enervanta e insolenta cu care patronatele din presa fac zilnic aceeasi demonstratie de forta in nasul jurnalistilor. Acestia sunt primii care cunosc legea si ce drepturi au, pentru ca sunt platiti ca sa cunoasca legislatia si sa stie aceste lucruri.
UPDATE: Aici, judecata mea initiala se dovedeste putin cam excesiva, pentru ca, discutand cu unul si cu altul, descopar ca defapt marea majoritate a jurnalistilor nu isi cunosc drepturile si cred ca acesta este unul dintre motivele pentru care nu si le apara. Ulterior, unii dintre ei afla ce drepturi au si ajung sa le para foarte rau ca nu au stiut inainte, sa si le apere.
Tot jurnalistii sunt pana la urma cei sfidati: scriu despre oameni carora nu le sunt respectate drepturile in alte profesiuni, iar ei sunt primii carora nu le sunt respectate drepturile. La Active Soft , editorul (printre altele al) site-urilor Ziare.com  si Event365.ro/Biz365.ro, mi s-a umplut paharul. Intre 15 februarie si 31 martie 2009 mi-a dat pe-afara. Voi povesti ce mi s-a intamplat."

Notă: Continuarea dezvăluirilor pe site-ul de ştiri Starea Presei. În prezent, Florin Budescu se află în proces cu SC Active Soft SRL.


Comments