Abuzuri in presa‎ > ‎

FRJ MediaSind solicită încetarea abuzurilor la cotidianul Adevărul

postat 8 sept. 2011, 01:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 sept. 2011, 06:13 ]
    
Federaţia Română a  Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de modul în care conducerea cotidianului Adevărul încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, bătându-şi joc de propriii angajaţi. Într-o sesizare primită  la sediul MediaSind, mai mulţi angajaţi ai cotidianului Adevărul, regionala Galaţi-Brăila, membri ai Societăţii Jurnaliştilor din Galaţi, ne  prezintă abuzurile pe care conducerea trustului le comite împotriva propriilor salariaţi: întârzieri la plata salariilor, impunerea unor norme profesionale discreţionare, nerespectarea fiselor postului, nerespectarea clauzelor CCM din mass-media, discriminare prin cenzurarea unor articole de la publicare precum şi diverse presiuni şi ameninţări cu desfacerea contractului individual de muncă. 

Din aceste motive, angajaţii au sesizat ITM Bucureşti şi Galaţi şi vor să depună plângeri penale împotriva conducerii pentru abuz în funcţie şi şantaj.

    FRJ MediaSind atrage atenţia că nu este prima dată când conducerea cotidianului Adevărul încalcă legislaţia muncii. Astfel, administraţia cotidianului a pierdut în instanţa de judecată mai multe procese intentate de către membri ai FRJ MediaSind, inspectorii Inspecţiei muncii au aplicat mai multe amenzi trustului, iar cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, a condamnat abuzurile conducerii susţinând că această societate este una necinstită:„condamnăm în mod ferm acţiunile acestei companii ce reflectă o cultură anti-sindicală care domină într-o mare parte a mediei româneşti”, a afirmat fostul secretar general al FEJ, Aidan White. „Este absolut reprobabil să acţionezi împotriva jurnaliştilor şi a altor angajaţi atunci când aceştia nu cer nimic mai mult decât drepturile fundamentele ce le revin conform legislaţiei muncii”, consideră FEJ.

    FRJ MediaSind solicită conducerii SC Adevărul să înceteze orice presiune asupra propriilor angajaţi şi să le acorde toate drepturile prevăzute în CCM din mass-media. În caz contrar, organizaţia sindicală va fi nevoită să declanşeze toate procedurile legale pentru respectarea legislaţiei şi a demnităţii lucrătorilor trustului de presă. 
  
Departament Comunicare

În imagine: Echipa Adevărul Galaţi


În continuare, vă prezentăm sesizările transmise de către membrii de sindicat:
 
  
            Domnule Preşedinte,

    Suntem un grup de reporteri, tehnoredactori şi un fotoreporter , angajaţi la Adevărul, regionala Galaţi-Brăila, cum se numea până zilele trecute, şi pe această cale vă adresăm rugămintea de-a ne oferi consultanţă juridică şi sprijin în conflictul care s-a ivit între noi şi conducerea Adevărul Holding şi Adevărul de Galaţi-Brăila.

    Vă adresăm această solicitare în contextul în care marţi, 30 august 2011, redactorul-şef, Costel Crângan, ne-a convocat la o şedinţă, în cadrul căreia ne-a anunţat verbal că suntem concediaţi începând cu data de 31 august şi nu mai avem nicio obligaţie faţă de Adevărul Digital Media şi Adevărul Holding. Ni s-a spus practic să nu mai venim la serviciu. Pe lânga acest lucru, ne-a precizat care sunt cele două modalităţi de desfacere a contractului de muncă propuse de conducerea trustului. 
A doua zi ne-am prezentat la serviciu, având în vedere ca nu ni s-a transmis niciun preaviz, nicio notificare oficială. Redactorul-şef ne-a anunţat că, de fapt, trebuie să scriem în continuare articole pentru că nu ni s-a dat nici o decizie de concediere. Ni s-a transmis să aşteptăm o decizie din partea conducerii trustului, în condiţiile în care noi am refuzat oferta de reziliere pe cale amiabilă a contractului de muncă.

    Ni s-a transmis că reprezentanţii Adevărul Digital Media fie ne vor chema la Bucureşti, fie vor veni ei la Galaţi pentru a discuta cu noi condiţiile disponibilizării, dar nu ni s-a spus când anume şi nimeni de la Resurse Umane nu ne-a contactat până acum. Astăzi, 1 septembrie, ni s-a spus că ni se vor stabili norme aberante, de 20 de articole pe zi şi 7.500 de afişări pe site-ul Adevărul Galaţi, ceea ce este inadmisibil.

    Consider că trebuie să ni se comunice clar dacă mai suntem sau nu angajaţi, dacă suntem sau nu în preaviz, deci care este statutul nostru în cadrul trustului Adevărul. Totodată, am cerut să ni se comunice când vom primi toate documentele pe care le-am solicitat în e-mailul trimis către departamentul HR, către redactorul-şef  Sabin Orcan şi către Oana Gore, dar nu ni s-a dat niciun răspuns. 
Am depus sesizări la ITM Galaţi şi ITM Bucureşti în legătură cu cele întâmplate, dar în loc să înceteze cu ameninţările şi şantajul, reprezentanţii Adevărul au continuat pe aceeaşi linie.

    Tot pe 1 septembrie 2011, colegele noastre Corina Misăilă si Domnica Negru, ambele reporteri la Adevărul Galaţi, ne-au înştiinţat că în urma unei discuţii cu redactorul-şef Costel Crângan li s-a pus în vedere că de luni, 5 septembrie, ni se vor “redistribui” domeniile, pe care fiecare dintre noi activam, bănuim că la cererea expresa a lui Sabin Orcan, redactorul-şef care conduce de la Bucureşti reţeaua Adevărul la nivel de regionale.

    Asta pentru a ne obliga să plecăm în condiţiile impuse de ei. Redactorul-şef Costel Crângan a recunoscut în faţa colegelor noastre că motivul pentru care nu ne mai vin deciziile de concediere este că nu s-au platit contribuţiile la şomaj şi de aceea vor să ne dăm demisiile.

    Pe de altă parte, ascund o disponibilizare colectivă sub aceste demisii colective. Redactorul-şef Costel Crângan a susţinut în faţa reporterilor Corina Misăilă şi Domnica Negru că  Adevărul a accesat un program pe fonduri europene, care le interzice pe perioada derulării să facă concedieri colective.

    Cu cele doua elemente amintite anterior avem imaginea completă a ceea ce se întampla în prezent pe toată reţeaua Adevarul din Romania. Ei nu ne pot da afară pentru ca nu au platit contributiile la somaj si nici nu ne pot da salarii compensatorii pentru ca ar recunoaste o disponibilizare colectivă, care le este interzisă pe perioada derularii programului european.

    Astăzi, 2 septembrie, au continuat presiunile şi, în aceste condiţii, nu stiu cât o să mai reziste unii dintre colegii mei.

    Intenţionăm să depunem plângeri penale la Parchet impotriva lui Costel Crângan şi Sabin Orcan pentru şantaj şi abuz în serviciu, în contextul în care vor să ne ia domeniile abuziv, doar pentru a ne sili să plecăm.

    Redactorul-şef Costel Crângan a mers şi mai departe cu ameninţările şi le-a spus colegelor mele Corina Misăilă şi Domnica Negru ca luni, 5 septembrie, nu ne vor încarcă pe carduri decât salariile minime la nivel de ramură mass-media, adica vreo nouă sute de lei, deoarece restul banilor ar reprezenta bonusuri pe care compania le acordă doar dacă vrea.

    Vă adresăm pe această cale rugămintea de-a întreprinde demersurile legale care se impun în astfel de situaţii pentru a opri abuzurile conducerii Adevărul Holding, în condiţiile în care găsesc zilnic noi metode de presiune pe care să le exercite asupra noastră.

Vă mulţumim anticipat.

Adrian Obreja
Corina Misăilă
Domnica Negru
Valentin Trufaşu
Bogdan Dimofte
Costel Popa
Monica Boczar
Alin Savin

                                                            Domnule preşedinte,

    Suntem un grup de reporteri, tehnoredactori şi un fotoreporter , angajaţi la Adevărul, regionala Galaţi-Brăila, cum se numea până zilele trecute, şi pe această cale vă adresăm rugămintea de-a ne oferi consultanţă juridică şi sprijin în conflictul care s-a ivit între noi şi conducerea Adevărul Holding şi Adevărul de Galaţi-Brăila.

    Vă adresăm această solicitare în contextul în care luni, 5 septembrie 2011, redactorul-şef, Costel Crângan, ne-a transmis printr-un email că ni s-au schimbat domeniile fără absolut nicio justificare. Reporterilor Domnica Negru, Adrian Obreja, Valentin Trufaşu şi Corina Misăilă le-au fost repartizate domenii precum Biserica, Telecomunicaţii, Pescuit şi Agricultura şi au fost obligaţi să scrie trei articole pe zi.

    Am solicitat să ni se spună care este motivul pentru care ne-a fost date alte domenii întrucât în doi ani de zile nu am primit nicio penalizare, amendă sau avertisment. Noi aveam înainte nişte domenii consistente, iar acum ni s-a luat practic pâinea de la gură. Mai mult, ni se refuză textele în cotidian şi săptămânal. Se primesc textele doar celor care nu au fost puşi pe lista neagră de companie. Considerăm că este discriminare.

    Tehnoredactorii Constantin Popa, Monica Boczar şi Alin Savin au fost lăsaţi fără obiectul muncii. Le-au fost luate paginile din cotidian şi  o parte din săptămânal. Fotoreporterului Adrian Bogdan Dimofte nu i se mai publică nicio poză în print, ci doar pe web. 

    Tot pe 5 septembrie am fost anunţaţi pe site-ul intern al companiei de directorul general Peter Imre că salariile aferente lunii august vor fi plătite pe data de 21 septembrie, deşi conform contractului de muncă trebuiau plătite pe data de 5.

    Un alt abuz care se face de către companie este faptul că ne-au scos fără niciun motiv legal din graficul de muncă.

    Considerăm că trebuie să ni se comunice clar care este statutul nostru în cadrul trustului Adevărul, deci dacă vom fi sau nu concediaţi. Totodată, cerem să ni se comunice când vom primi toate documentele pe care le-am solicitat în emailul trimis către departamentul HR, către redactorul-şef Sabin Orcan şi către Oana Gore.

    Ni s-a transmis că reprezentanţii Adevărul Digital Media fie ne vor chema la Bucureşti, fie vor veni ei la Galaţi pentru a discuta cu noi condiţiile disponibilizării, dar nu ni s-a spus când anume şi nimeni de la Resurse Umane nu ne-a contactat până acum.

    Astăzi, 7 septembrie, l-am întrebat din nou pe redactorul –şef care este statutul nostru în această firmă? Nu am primit niciun răspuns. Am sesizat şi Inspectoratul de Muncă pentru a clarifica situaţia, în condiţiile în am rămas fără obiectul muncii, dar nici nu suntem lăsaţi să plecăm pentru a ne găsi alte locuri de muncă. Am rămas fără obiectul muncii, dar nici nu suntem lăsaţi să plecăm pentru a ne găsi alte locuri de muncă.

Vă mulţumim anticipat.

Valentin Trufaşu

Adrian Obreja

Domnica Negru

Corina Misăilă

Bogdan Dimofte

Costantin Popa

Monica Boczar

Alin Savin

 

Comments