Abuzuri in presa‎ > ‎

În atenţia Inspecţiei Muncii, CNA şi ANAF: Media Tv Medgidia îşi plăteşte angajaţii la „negru” !

postat 9 sept. 2013, 03:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 sept. 2013, 03:44 ]

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
 a luat act de sesizarea primită din partea jurnalistei Zully Mustafa, membră a Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, de modul ilegal prin care conducerea postului de televiziune MediaTV Medgidia înţelege să respecte legislaţia audiovizualului, Codul Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Potrivit sesizării primite din partea fostului „realizator de emisiuni, redactor şef ştiri, corector, voice over, etc.” Zully Mustafa, timp de şapte luni a lucrat în postul tv fără niciun contract de muncă sau de cesiune drepturi de autor. De asemenea, nici condiţiile logistice nu erau asigurate, angajaţii fiind transformaţi în simpli sclavi pe moşia patronatului televiziunii.

Având în vedere aceste fapte grave, FRJ MediaSind solicită Inspecţiei MunciiANAF şiConsiliului Naţional al Audiovizualului să demareze de urgenţă anchete la postul Media Tv Medgidia pentru ca administraţia instituţiei de presă să fie trasă la răspundere iar angajaţii să poată să lucreze în condiţii de legalitate.


Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

 Departament Comunicare

În continuare vă prezentăm sesizarea primită din partea jurnalistei Zully Mustafa.

În imagine Radu Sorin Elvis, patronul de facto al televiziunii şi consilier local la Primăria Medgidia.


Către Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

În atenţia domnului  Cristi Godinac, Preşedinte

Stimate domnule Cristi Godinac, 

As vrea sa sesizez un abuz de putere sau de media. Exista o televiziune in Dobrogea care se numeste Media Tv Medgidia (se vrea a fi un trust de presa, dar fara angajati, iata ceva nou in presa!). Exista, de asemenea, si Media TV Cernavoda, se trag sfori pentru Media Tv Cobadin, s-a incercat si la Mangalia, dar nu s-a putut (ori mai degraba s-a desfiintat dupa ce
 s-au plins unii oameni ca nu li s-au incheiat contracte de munca). 

Eu am lucrat la Media TV Medgidia (am fost angajata ca realizator de emisiuni, dar intre timp, adica imediat, am preluat si sarcina de redactor sef stiri, corector, voice over). Am lucrat timp de 7 luni (in ultimele doua i-am anuntat ca vreau sa ma retrag si i-am tot presat sa-mi gaseasca un inlocuitor). Motivul pentru care am plecat este simplu, ca nu pot spune "mi-am dat demisia", ca n-am avut din ce sa-mi dau demisia din moment ce n-a existat un contract de angajare. La fiecare sedinta lunara de redactie, cea tipica de dinainte de salariu, eu aduceam vorba despre contracte (fie si cele de drepturi de autor) sponsorul televiziunii, adica cel care dadea salariile, se plingea ca nu ne facem treaba.

 Las la o parte detaliile despre ce inseamna sa-ti faci treaba intr-o televiziune fara logistica si fara angajati, si sesizez doar faptul ca din luna decembrie pina in luna iunie, cind am plecat eu, nici unul dintre oamenii care lucrau acolo nu au avut contracte de angajare sau orice alt fel de contract semnat intre patronii sau sponsorul acestei televiziuni si acesti "wanna be angajati". 

Drept urmare, emisiunile realizate de mine (fara sa am in spate un producator, conceptul acesta fiind unul inexplicabil atit pentru omul din acte, Valentin Cotet, cit si pentru sponsorul televiziunii din Medgidia, si anume Sorin Radu Elvis, consilier local şi vajnic ecologist) au fost date in a nu stiu cata reluare si redifuzare, incalcind Legea audiovizualului, prin nerespectarea grilei de programe. Lasând la o parte detaliile legate de celelalte abuzuri (de la nesemnarea unui contract colectiv de munca, sau a unui contract de drepturi de autor la stiri realizate de eleve de liceu, fara experienta de reporter la evaziune fiscala etc.) am facut o sesizare la CNA pentru a-mi fi scoase din grila emisiunile realizate de mine, intrucit nu mai vreau ca imaginea mea sa fie asociata cu aceasta televiziune. In plus, neexistand un contract de drepturi de autor, unul de exclusivitate sau de cedare a drepturilor de autor, cum se procedeaza prin televiziuni, un contract de orice fel semnat, stampilat si parafat, am considerat ca am dreptul acesta. 

In acest sens, inpectorul teritorial CNA, Doina Stoica, a cerut martorul de emisie din luna august, deci la doua luni dupa plecarea mea, cind in continuare rulau emisiunile realizate de mine si deja se autosesizase publicul din Medgidia, plictisit de atitea reluari. Bineinteles ca imediat dupa aceea au inceput presiunile si amenintarile. Consilierul local a fost foarte deranjat de atitudinea mea, neasumandu-si partea de vina. 

As vrea ca si MediaSind sa ia cunostinta de acest caz si sa-l urmareasca si as mai vrea ca prin dvs sa fac o sesizare si la ITM pentru ca undeva in Romania exista inca televiziuni sau societati care functioneaza fara angajati, continuindu-se astfel linia evaziunilor fiscale, si mai mult decit atit, o schimonosire si o degradare a conceptului de televiziune libera, independenta etc. si a profesiilor care decurg din aceasta. 

Multumesc pentru timpul pe care l-ati acordat citind aceasta sesizare. 
Pentru orice alte detalii va stau la dispozitie.   

Zully Mustafa

writer, journalist and tv producer, 
Medgidia, Romania