Abuzuri in presa‎ > ‎

Abuzuri la cotidianul "Curentul"

postat 18 feb. 2013, 06:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 iul. 2020, 00:36 ]
Actualizare: 

În data de 22.07.2020, am primit din partea directorului general al SC Dramiral Media Group SRL următoarele precizări:

Bună ziua, prin prezenta vă solicit să actualizați de îndată articolul 
în care apar numele meu și al soțului meu, „Abuzuri la cotidianul 
"Curentul"” din 18 februarie 2013
(http://www.mediasind.ro/abuzuri-in-presa/postarefaratitlu) deoarece 
Dan Badea a pierdut definitiv, încă din anul 2014, procesul pe care 
l-a intentat firmei Dramiral Media Group, dosar numărul 19237/3/2013.
Pentru conformitate:

Așa cum reiese din conținutul articolului de pe site-ul dvs., 
reclamantul Dan Badea v-a solicitat la acel moment să-l susțineți 
inclusiv în instanță, prin urmare presupun rezonabil că știați și 
despre decizia definitivă a TMB din litigiul respectiv de muncă și 
despre controlul efectuat în 2013 la Dramiral Media Group SRL de ITM 
în urma unei reclamații pe acest litigiu, control prin care nu s-a 
constatat absolut nicio încălcare a legii.

Cu toate acestea nu ați actualizat articolul conform constatărilor și 
deciziilor autorităților.

Aștept un răspuns de la dvs.

Vă mulțumesc,

Mirela Iacob


Publicăm în continuare sesizarea ziaristului Dan Badea, fost redactor şef adjunct al cotidianului Curentul, membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti afiliat FRJ MediaSind, care denunţă încălcări grave ale drepturilor jurnalistului de către conducerea/patronatul acestei instituţii de presă:

Către Federaţia Română a Jurnaliştilor MEDIASIND

Subsemnatul DAN BADEA, membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti afiliat la Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, vă comunic un caz deosebit de grav în ceea ce priveşte respectarea drepturilor jurnalistului de către editorul  cotidianului Curentul, SC Dramiral Media Group SRL, cu sediul în Bucureşti, str. Dr. Iacob Felix nr. 28, sector 1, cod postal 011038, J41/4947/2004, RO 16281310, tel. 021 3201375, fax. 021 3209947, reprezentat de Mirela Iacob, director general.

ÎN DREPT,

Nu mi-au fost respectate clauzele contractuale şi nu mi s-au acordat nici drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, în vigoare.

Deşi programul legal este de opt ore, pauza de masă fiind inclusă în acest interval, programul obligatoriu de lucru era între orele 10-19.30, cu semnarea condicii de prezenţă, orice întârziere fiind contabilizată, iar contravaloarea orelor absentate era scăzută din salariu. Orice lipsă din redacţie, cu excepţia pauzei de masă, se făcea prin bilet de voie deşi CCM din mass-media prevede la art. 13 alin 8 care este specificul activităţii din mass-media.

De exemplu, pentru perioada 1 septembrie - 28 noiembrie (perioada lucrată efectiv fiind 6 septembrie -1 octombrie 2012, în perioada 1-6 septembrie fiind în concediu), am primit prin mandat poştal (pe 1 februarie 2013) 506 lei, deşi drepturile salariale cuvenite lunar erau de 1120 lei (salariul de bază lunar brut fiind de 896 lei la care se adăugau sporuri de 224 lei).

Consider că salariul primit în perioada cât am fost angajat la societatea Dramiral Media Group SRL, în funcţia de redactor-şef adjunct la cotidianul Curentul, a fost în neconcordanţă cu salariul negociat pe ramură în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, format, printre altele, din:

-  cuantumul salariului de bază minim brut negociat la nivel de ramură mass-media conform pregătirii corespunzătoare (salariul minim pe economie plus 25% înmulţit cu coeficientul 2 pentru studii superioare)

-         sporul de vechime 20%

-         sporul de fidelitate 25%

-         spor pentru orele suplimentare şi zile libere lucrate 100%

-         indemnizaţia concediului de odihnă

 şi celelalte drepturi, care mi se cuveneau şi care se va constata, în urma unei expertize, că nu mi-au fost acordate.

ÎN FAPT,

Directorul general al publicaţiei Curentul, Mirela Iacob, care este şi acţionar unic al societăţii ce editează ziarul, împreună cu soţul acesteia, Mihai Iacob, obligă angajaţii la încălcarea flagrantă a Codului Deontologic al Jurnalistului, anexat la Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media,  privându-i pe aceştia de cele mai elementare drepturi ale profesiei, dictând nu numai ceea ce trebuie să apară în ziar, ci şi cum trebuie scrise anumite materiale de interes pentru conducerea publicaţiei. Toţi cei care obiectează împotriva acestui stil dictatorial de lucru sunt concediaţi sau forţaţi să demisioneze.

Deoarece ziarul are o anumită coloratură politică (susţinător al PDL-aripa Vasile Blaga), angajaţii trebuiau/trebuie să corespundă criteriului politic. Prin urmare, nu există libertate de exprimare la Curentul, sau ea a fost/este strict controlată când este vorba despre interesele politico-financiare sau private ale patronatului.

Personal, în calitate de redactor-şef adjunct în perioada 01.09.2010- 28.11.2012, am fost umilit şi obligat să mă ocup de numeroase cazuri în care, practic, mi se dicta nu numai ceea ce trebuia sa reiasă din materialul de presă, ci şi ce fraze trebuia să conţină acel material. Chiar şi întrebările adresate celor despre care scriam erau formulate de Mihai Iacob, fiindu-mi interzis să întreb altceva. De asemenea, nu aveam voie să cer puncte de vedere de la persoanele incriminate, aşa după cum mă obliga codul deontologic şi mi se ascundeau în mod premeditat informaţii esenţiale pentru formularea unor concluzii corecte asupra anchetelor comandate de patronat.

Am fost obligat, astfel, să particip la campanii mediatice, convins fiind că am dreptate. În realitate, eram indus în eroare de informaţiile puse la dispoziţie de Mihai Iacob.

Ulterior demisiei mele aveam să aflu că toate acestea se explicau prin aceea că patronatul era implicat în acţiuni de şantaj şi trafic de influenţă, acţiuni pe care aveam să le dezvălui pe blogul personal, atrăgând astfel, asupra mea, o intensă campanie de hărţuire şi ameninţări din partea familiei Iacob şi a unora dintre angajaţii ei.

Pe 1 octombrie 2012, în urma unei altercaţii verbale cu Mihai Iacob, coordonatorul real al ziarului, dar care nu deţinea vreo funcţie oficială în conducerea publicaţiei, acesta mi-a confiscat laptopul de serviciu fără nicio explicaţie şi fără să-mi permită să-mi recuperez baza de date şi informaţiile personale (parole, lista de subiecte, subiecte în lucru, agende telefonice, corespondenţa privată etc.) stocate pe acel computer. Apoi, directorul general Mirela Iacob m-a obligat să semnez o adresă de predare-primire a laptopului.

Aşa cum laptopul era instrumentul de lucru din redacţie, conectat la reţeaua internă a ziarului, am fost împiedicat astfel, abuziv, să-mi desfăşor activitatea, încălcându-mi-se drepturile convenite prin contractul de muncă. În lipsa lui nu putem nici să scriu, dar nici să coordonez activitatea ziarului, conform fişei postului. În aceeaşi seară mi-a fost blocată şi cartela telefonică de serviciu, iar a doua zi am predat telefonul mobil la serviciul administrativ. Conducerea ziarului a refuzat să-mi mai dea de lucru sau să-mi permită să-mi desfăşor activitatea profesională, motiv pentru care, la rându-mi, am refuzat să mă mai prezint la serviciu începând cu data de 2 octombrie 2012.

Numele meu a fost păstrat în caseta redacţională până pe 28 noiembrie 2012, când a fost scos la presiunile mele şi doar după ce mi-am dat şi mi-a fost acceptată demisia pe motiv de cenzură.

Vă rog să luaţi act de prezenta sesizare şi să acţionaţi în consecinţă, inclusiv în instanţele de judecată, pentru recuperarea acestor sume, dar şi pentru hărţuirea şi teroarea psihică la care am fost supus de către familia Mirela şi Mihai Iacob, cei care controlează în mod direct cotidianul Curentul.

Va mulţumesc!

Dan Badea, jurnalist de investigaţii 

Mai multe amănunte găsiţi pe blogul jurnalistului Dan Badea, Adevăruri necesare prin adevăruri la cheie la adresele:

http://badeadan.blogspot.ro/2012/11/cenzura-mihai-si-mirela-iacob.html

http://badeadan.blogspot.ro/2012/11/demisie-de-la-curentul-pe-motiv-de.html

http://badeadan.blogspot.ro/2012/11/cenzura-presa-cu-catuse-la-glezne.html

În ataşament: Demisia jurnalistului Dan Badea

ą
Office Mediasind,
18 feb. 2013, 06:13
ą
Office Mediasind,
18 feb. 2013, 06:13