Abuzuri in presa‎ > ‎

ReporterVirtual.ro: Flacăra Iaşului s-a stins pe print

postat 15 mai 2013, 00:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 mai 2013, 00:52 ]
Recent, dupa zeci de ani de print, ziarul Flacara Iasului a renuntat sa lupte cu criza si a trecut pe online, asa cum ne-a declarat redactorul-sef Cornel Simighian. Povestea financiara a zguduit putin redactia, iar cativa angajati au trimis o scrisoare deschisa catre Reporter Virtual, mesaj pe care il puteti citi in continuare. Simighian neaga ca salariile nu sunt platite de luni de zile, sustinand ca ieri a fost achitata o transa, dar ca, intr-adevar, exista intarzieri.

“Nesimţirea şi sfidarea celor care conduc cotidianul “Flacăra Iaşului” (şi da, ziarul ÎNCĂ există!) au atins cote maxime. Întregul colectiv al cotidianului “Flacăra Iaşului” a ajuns bătaia de joc a conducerii ziarului. Suntem cel puţin 10 jurnalişti, actuali sau foşti angajaţi ai firmei ce editează cotidianul (fără a pune la socoteală şi personalul auxiliar) care de câteva luni aşteaptă să-şi încaseze restanţe salariale în valoare totală de peste 10.000 lei.
Conducerea ziarului, prin directorul Sergiu Casapu, ne amăgeşte în permanenţă cu privire la primirea salariilor restante. În ultimele luni au avut loc nenumărate şedinţe în care ni s-a promis plata restanţelor şi ne-au fost prezentate “soluţii salvatoare” pentru relansarea ziarului. Una dintre ele îl avea în prim-plan pe preşedintele PDL Iaşi, Gabriel Surdu, care a venit în redacţie pentru a da “lecţii de etică editorială”.

Cu toate că lucrăm program normal de 8 ore/zi, cărţile noastre de muncă sunt doar pentru 2 ore/zi. Recent, acestea au fost transformate în contracte pe drepturi de autor. La sfârşitul anului trecut, un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă la ziar a fost blocat în mod suspect pe ultima sută de metri. Dacă inspectorii ITM şi-ar fi făcut treaba până la capăt, ar fi descoperit, pe lângă multe alte nereguli, faptul că angajaţii nu au mai semnat statele de plată de cel puţin şase luni. Menţionăm că restanţele pe care le avem de primit sunt trecute pe un caiet, ca la cârciumă.
Prin acest demers vrem să aducem la cunoştinţa colegilor din presă modul în care un patron de ziar înţelege să-şi bată joc de munca unor jurnalişti şi să-i sfideze. Pe această cale, vă anunţăm că de două săptămâni ziarul nu mai apare în format print”.