Abuzuri in presa‎ > ‎

Roxana Negoescu vs Adevărul

postat 11 oct. 2010, 09:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 aug. 2011, 04:13 ]

„In urma cu aproape o luna, o ziarista de la Adevarul de seara (editia de Targoviste) a aflat din propriul ziar ca este concediata, printr-un articol. La fel si colegii ei, cititorii si cei care au aflat povestea pe Reporter Virtual. Vina Roxanei Negoescu este ca a propus un subiect interesant: ilegalitatile la repartizarea caselor ANL.  Subiectul nu a fost contestat de nimeni in afara de primarul comunei Aninoasa, care a amenintat-o ca o sa-i arate el ce relatii are, dupa ce ea a refuzat sa cada la intelegere sa nu scrie. “Eu n-am vrut sa scriu subiectul, dar editorul a insistat pentru ca eu il cunosc cel mai bine. In fine, la final n-a fost multumit ca n-am nicio delaclaratie, pentru ca oamenii se temeau. I-am spus ca pot sa-i dau una a sotului meu, cel care facuse cerere, dar ca nu e normal. Toata lumea a stiut ca e vorba de sotul meu”, a spus Roxana in timpul anchetei interne la care am participat in calitate de reprezentant la Federatiei Romane a Jurnalistilor “MediaSind”. Ce concluzii au tras insa sefii ei si membrii comisiei de cercetare? Si ce dovezi au avut?

Sefii au retinut ca ea ar fi incalcat codul deontologic pentru ca a scris despre o poveste in care este implicata, chiar daca ea nu avea nimic de castigat, pentru ca avea locuinta. Nu, nu a fost sanctionata cu reducerea lefei sau un avertisment, asa cum prevede legea, ci a fost data afara. Pentru ca la Adevarul greselile se platesc. Nu si de sefi, ci doar de cei mici, daca nu esti simpatic. Ce au avut insa la baza? Din patru declaratii ale colegilor, doar unul a spus ca Roxana ar fi avut un interes: Ion Obagila. Coleg “bun” care mai are un mic business pe langa ziarul lui Patriciu: produce gazeta Incomod, publicatie care are un contract de 500 de ron cu primarul pictat in articol. Un martor perfect impartial…care a contat intr-o decizie stramba care va fi atacata in instanta. Motive de contestat sunt destule, dar e trist cand o gasca de omuleti nu inteleg ca au gresit. Nici nu are cine sa-i sanctioneze. La Adevarul nu exista autoritate, ci doar o teroare a pigmeilor care au impresia ca te poti juca cu legea pentru ca scrie pe usa “sef”.

Notă: Acest proces va fi nu pentru reintegrarea Roxanei Negoescu – al carei contract expira oricum pe 15 iulie, ci pentru a demonstra sefilor din presa care nu pot incalca legislatia la nesfarsit. Pete de culoare din ancheta. Primul proces verbal a fost anulat pentru ca le-am spus ca au incalcat articolul 75 din Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Mass Media. Angajata nu a vazut probele acuzarii, nu a primit citarea cu cinci zile lucratoare inainte si sindicatul nu a fost informat, cu toate ca este membra. Evident ca al doilea proces verbal s-a facut iar cu incalcarea a doua puncte din articolul mentionat. Numai ca n-a mai contat: decizia a fost luata, iar acum urmeaza procesul.”


Notă: Articol publicat de Reporter Virtual în data de 12 iulie.2010.

 

 

Comments