Abuzuri in presa‎ > ‎

Un nou abuz în AGERPRES: Ioan Roşca şi-a creat propria comisie de disciplină împotriva salariaţilor incomozi

postat 5 mar. 2012, 03:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 mar. 2012, 03:39 ]

Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti protestează faţă de imixtiunea directorului general interimar al ANP AGERPRES, Ioan Roşca, în cadrul unei pseudo- comisii de disciplină ce a avut loc astăzi la ora 15.00 în sala de şedinţe din incinta instituţiei.

        Conform prevederilor din Codul Muncii, a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) din Mass-Media şi a CCM din ANP AGERPRES, în cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să  fie asistat de către un reprezentant al sindicatului din care face parte. Cu toate acestea, directorul general Ioan Roşca, proferând ameninţări şi insulte la adresa liderului de sindicat, nu a permis membrilor Comisiei de Disciplină să judece cazul în prezenţa acestuia, lipsind astfel de apărare persoana cercetată. 
(În imagine: directorul general, Ioan Roşca, împreună cu Daniela Roman, preşedintele pseudo - comisiei de disciplină, îl forţează pe liderul sindical să părăsească sala de şedinţe)

         De asemenea, şi această Comisie de Disciplină a fost constituită ilegal pe baza unui Regulament Intern modificat de către membrii Consiliului Director, în data de 12.09.2011, cu încălcarea prevederilor art. 241 din Codul Muncii, art. 88 şi 101 al CCM din ANP AGERPRES pentru perioada 2011-2013 şi art. 4 din Anexa la CMM din ANP AGERPRES, deoarece atât angajaţii, cât şi reprezentanţii sindicatului semnatar nu au fost consultaţi în legătură cu prevederile discreţionare introduse în acest document. Totodată, chiar şi membrii comisiei de disciplină, constituite ad-hoc de către Ioan Roşca, au refuzat să participe la această mascaradă, votând în unanimitate împotriva sancţionării membrului de sindicat.  

        În consecinţă, SJP îl va acţiona în instanţă pe directorul interimar al agenţiei, Ioan Roşca pentru imixtiune şi hărţuire sindicală, precum şi pentru anularea noilor prevederi ilegale din Regulamentul Intern. 

        De altfel, nemulţumirea directorului Ioan Roşca faţă de SJP a fost generată de faptul că organizaţia sindicală a demarat în instanţă mai multe procese împotriva ordinelor abuzive dispuse de către acesta, iar Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au solicitat Parlamentului să nu aprobe Raportul anual de activitate al ANP AGERPRES până când o Comisie parlamentară nu va ancheta abuzurile administraţiei Roşca, precum şi modul în care aceasta a folosit fondurile publice.


Departament Comunicare
 

Comments