Abuzuri in presa‎ > ‎

Ziarul online ACTUAL MM acţionat în instanţă de jurnalistul Romeo Roşiianu

postat 3 mar. 2016, 00:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 mar. 2016, 00:22 ]
Jurnalistul Romeo Roşiianu, (foto), Redactor şef la publicaţia Ştiri MM din Baia Mare, a acţionat în judecată ziarul online ACTUAL MM, deoarece a fost acuzat că ar fi agresat o persoană. Acesta susţine că publicaţia online, "cu rea credinta SI FARA SA MI SE FI CERUT VREUN PUNCT DE VEDERE, asa cum prevede si Codul Deontologic al Jurnalistului Profesionist, dar si Statutul Jurnalistului Profesionist, si cu grave incalcari ale legilor in vigoare  DA CA SIGUR faptul ca eu m-as face vinovat de agresarea unei persoane, al carui nume nu este precizat in articol insa. Dar al meu da! De asemenea, in mai multe randuri se subliniaza in articol faptul ca as fi fost baut." - se arată în documentul trimis instanşţei.

Jurnalistul explică faptul că până în prezent nicio persoană din cadrul ziarului sau din partea organelor abilitate nu l-au contactat şi că nu i s-a dat posibilitatea să se apere, iar imaginea sa este terfelită acum de mai multe publicaţii care au preluat ştirea fără să o verifice.

Jurnalistul consideră că asupra sa este declanşată o campanie de presă cauzată de mai multe anchete şi articole critice scrise de acesta la adresa primarului Cătălin Cherecheş.

Pe această cale, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, face un apel către autorităţile abilitate  locale să cerceteze cu celeritate acuzaţiile jurnalistului Romeo Roşiianu.  Totodată, SRJ MediaSind  face un apel către colegii din presă să respecte prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului, să verifice informaţiile publicate şi să prezinte punctele de vedere a tuturor părţilor implicate.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Vă prezentăm cererea de chemare în judecată depusă la Judecătoria Baia Mare.


Catre
Judecatoria Baia Mare

Domnule Presedinte

Subsemnatul Ioan Romeo Rosiianu, domiciliat in municipiul Baia Mare, .............................., prin prezenta 

CHEM IN JUDECATA

conducerea ziarului electronic ACTUALMM.RO pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art 70, 71, 72, 73 si 74 din Noul Cod de Procedura Civila.

Mai exact, in aceasta publicatie on line din Baia Mare, cu sediul in str. Victoriei nr 2, conform datelor existente la rubrica CONTACT a  acesteia, a fost publicat, in data de 01.03.2016 un articol avand titlul „EXCLUSIVITATE ACTUALMM.RO – Un jurnalist din Baia Mare si-a batut iubita de a bagat-o in spital”.

Cu ea credinta SI FARA SA MI SE FI CERUT VREUN PUNCT DE VEDERE, asa cum prevede si Codul Deontologic al Jurnalistului Profesionist, dar si Statutul Jurnalistului Profesionist, si cu grave incalcari ale legilor in vigoare SE DA CA SIGUR faptul ca eu m-as face vinovat de agresarea unei persoane, al carui nume nu este precizat in articol insa. Dar al meu da!
De asemenea, in mai multe randuri se subliniaza in articol faptul ca as fi fost baut.
NU EXISTA NICIO DOVADA CA EU AS FI CONSUMAT BAUTURI ALCOOLICE atunci si acolo unde zic ei, dar ei dau ca siguuur acest fapt!
Mai mult decat atata, dupa cum vedeti si din listele cu comentariile la acest articol, veti vedea ca informatia subliminala, intarita si subliniata de ei, cum ca as fi baut a avut impact, mai multi asa zisi cititori trecand direct la denigrarea mea, comentariile fiind admise apoi, dupa cum veti vedea, altele sterse, dupa ce au avut efectul scontat.

ARAT EXPLICIT CA PANA LA DATA INAINTARII PREZENTEI CHEMARI IN JUDECATA NU MI S-A ADUS LA CUNOSTINTA ABSOLUT NICIO INVINUIRE IN SENSUL CELOR INDICATE CA FIIND CERTE IN ARTICOL SAU IN ALTUL.
ORGANELE ABILITATE NU M-AU CONTACTAT pana in prezent, dar acesti jurnalisti care semneaza „ActualMM.ro” spun ca au „informatii” si „surse”.
Ei au preferat sa mentioneze acele „surse” decat sa ma sune personal si sa-mi ceara un punct explicit de vedere si sa-mi dea posibilitatea sa ma apar, daca era cazul, sau sa imi expun propriul punct de vedere.

Primul comentariu la acest articol, din cate rezulta din cele 4 (patru) serii printate de pe acest ziar, din subsolul articolului cu pricina a fost publicat de un cetatean care semneaza „Adi”, la ora 19:13.
Din cate veti constata aceste comentarii nu au legatura directa cu subiectul articolului, ci vizeaza vadit defaimarea mea. Dovada ca vorbeste déjà de o „blonda”, fara ca in articol sa fie vreo descriere a fostei si respectiv a actualei mele prietene.
Altfel spus, a avut ca scop incitarea cititorilor in vederea defaimarii mele, aducandu-mi- se SI ASTFEL atingere drepturilor mele la viata privata, la demnitate, la propria imagine, laolalta cu atingeri aduse vietii mele private.
Ca s-a dorit o incitare impotriva mea este evident, deoarece dupa ce cititorii au fost astfel provocati, din cate rezulta din lista atasata cu vizitatorii pe zile ai acestei publicatii s-a vazut imediat o crestere a numarului de vizitatori de la 15.590 cati au avut in data de 01.03/2016, pana la 19.961 in data de 02.03.2016, cand déjà articolul fusese intens mediatizat si preluat si de o multime de alte canale media.
CA AU DORIT evident sa isi faca publicitate pornind de la acest subiect este evident, deoarece puteti constata usor ca NU AVEAU AUDIENTA scontata, de vreme ce in data de 27.02.2016 au avut 10.962 de cititori, numai 8.095 in duminica de 28.02.2016 si 12.846 in  ziua de luni, 29.02.2016.
Altfel spus, DELIBERAT a fost introdus numele meu in articolul incriminat, deoarece in felul acesta si-au asigurat o promovare a publicatiei.
Acest lucru este vizibil, de asemenea, din faptul ca ESTE O DIFERENTA MARE INTRE cele 4 LISTE CU COMENTARII DIN SUBSOLUL ARTICOLULUI, pe care le atasez prezentei chemari in judecata, fapt ce ne indreptateste sa conchidem ca persoane din chiar interiorul redactiei au scris anumite comentarii, cat sa incite cititorii impotriva mea, cu scopul vadit de a fi redus la tacere, eu fiind cunoscut ca unul din jurnalistii incomozi din judet si tara, care am scris foarte multe articole critice la adresa primarului Catalin Chereches, a activitatii acestuia, a modului in care gestioneaza cheltuirea banului public.
Supozitia sta in picioare cata vreme cladirea in care isi desfasoara ei activitatea e de notorietate ca ii apartine primarului Catalin Chereches, toti sau aproape toti jurnalistii de aici fiind, la randul lor cunoscuti si recunoscuti ca fiind „oamenii de casa” ai primarului Catalin Chereches.

ARAT ca s-a urmarit defaimarea mea si ca acest lucru rezida si din faptul ca pe site-ul ACTUALMM.RO este posibila publicarea unui mesaj de catre orice persoana, doar prin introducerea unui nume CARE POATE FI SI FALS – dovada ca apare un comentariu, ulterior sters semnat chiar ROSIIANU, desi nu l-am semnat eu (LISTA - 1) – si a unei adrese de e-mail, ei nu au binevoit sa achizitioneze un program de verificare automata a autenticitatii numelui si adresei indicate.
Mai mult, faptele sunt cu atat mai grave cu cat comentariile nu sunt publicate automat, ci numai dupa o prelucrarea si verificarea prealabila a unui webmaster care, PROBABIL, are ca scop doar evitarea cuvintelor obscene, de vreme ce toate celelalte acuze si defaimari au fost admise ca FIIND ADEVARATE si supuse dialogului si dezbaterii publice, aducandu-mi-se si astfel grave prejudicii de imagine si atingere tuturor drepturilor mele prin savarsirea infractiunilor prevazute de art 70, 71, 72, 73 si 74 din Noul Cod de Procedura Civila.

Tot de INCITARE putem vorbi si din faptul ca sub fiecare comentariu afisar apara indemnul RASPUNDETI.
Este evident ca ASTFEL ISI ASUMA publicarea „opiniilor” cititorilor  si ca isi asuma si responsabilitatea juridica pentru aceste comentarii care, din cate constatati, nu au legatura decat tangential cu subiectul articolului, ele vizandu-ma exclusiv pe mine ca persoana.

PREJUDICIUL CAUZAT IMAGINII MELE PUBLICE este cat se poate de evident. 

In momentul de fata am 16 carti publicate, sunt unul dintre cei mai cunoscuti, apreciati si premiati ziaristi din tara, am fost inclus in 10 dictionare, in 30 de antologii literare, am semnat referinte critice, prefata sau postafata la peste 200 de volume, conduc trei publicatii on – line, o revista de cultura si sunt presedintele unei asociatii non profit, in trecut fiind chiar si presedintele unui sindicat al jurnalistilor profesionisti, unde cei care lucreaza actualmente la ActualMM nu au fost membri, pentru ca acolo se punea problema de respectarea si asumarea celor prevazute in Codul Deontologic al Jurnalistului Profesionist, dar si in Statutul Jurnalistului Profesionist.
 
Atingerea adusa celor mai intime si mai nobile resorturi ale personalitatii umane provoaca mai multa vatamare decat orice dauna care se poate produce unei persoane.

Din acest motiv daunele morale solicitate de noi in acest caz sunt de 100.000 lei, data fiind reaua lor credinta dovedita, PENTRU CA NICI PANA LA DATA INTRODUCERII PREZENTEI CHEMARI IN JUDECATA nu am fost contactat de nimeni din aceasta redactie, pentru a mi se cere un punct de vedere, scopul vadit fiind astfel LINSAREA MEA MEDIATICA, defaimarea mea.

Argumentam acest capat de cerere – in afara celor aratate mai sus – si prin faptul ca acest articol scris vadit cu rea credinta si nedocumentat, cu incalcarea celor mai elementare reguli ale presei A FOST IMEDIAT PRELUAT SI DAT CA SIGUR (pentru ca ceilalti ii cred profesionisti pe cei de la ActualMM) DE O SUMEDENIE INTREAGA DE ALTE SITE-URI, TELEVIZIUNI SI PUBLICATII.

MENTIONEZ AICI SI ATASEZ numai dovada faptului ca acest articol scris tendentios si nedocumentat a fost preluat de STIRIPESURSE.RO, Ziare.RO, www.fluierul.ro, www.ultimelestiri.eu, ROMANIATV.net si Romania Tv, REALITATEA TV si RealitateaTv.net, www.bzi.ro, www.ziarulprofit.ro, www.ziarelive.ro, www.ziare.com, Discard.ro, Astazi.ro, ZiareAZ.RO, si altele, campania de denigrare continuand.

In felul acesta o informative neverificata a ajuns la indemana unei tari intregi, pentru ca aceste ziare, televiziuni si publicatii pot fi urmarite nu numai local, zonal sau national, ci si international, EU FIIND DEJA DECLARAT VINOVAT DE CEI DE LA ACTUALMM, fara ca o instanta sa fi concluzionat asta, dupa o ancheta prealabila a organelor abilitate si un proces.
Despre un caz asemanator Dr Horatiu Dan Dumitru nota intr-un Articol publicat in Revista "Pandectele Romane" nr. 5/200, Probleme juridice privind continuturile negative din Internet 

„Internetul reprezinta un camp de manifestare predilect pentru suporterii limbajului critic, indiferent de temele pe care acestia le abordeaza mai mult sau mai putin explicit. Paginile Web si, in special, camerele de conversatie abunda in declaratii critice, in schimburi verbale de o duritate uneori extrema, intre persoane care formuleaza diverse opinii, fie ca este vorba despre muzica, politica, ecologie, sex, droguri sau orice alta tema de interes general. 

Sub un anumit aspect, Internetul are vocatia de a fi un �Hyde Park virtual�, un loc in care formele de protest cele mai variate se pot regasi cu usurinta, beneficiind adesea de acoperirea anonimatului. Posibilitatea de a te adresa unui public nedeterminat, precum si capacitatea tehnologica de a-ti ascunde indentitatea (1) amplifica doza de curaj de a spune ceea ce gandesti despre ceva sau despre cineva. Oameni care in lumea reala sunt lipsiti de indrazneala de a-si afirma public optiunile gasesc in Internet modalitatea ideala de a se exprima aproape fara rezerve.”

Altfel spus, prin ceea ce mi-au facut cei de la ActualMM au mijlocit tuturor refulatilor sa ma denigreze.

Anexez toate inscrisurile enumerate si copie dupa taxa de timbre, in valoare 100 lei.

Rog citarea mea la resedinta, adica bdul Bucuresti nr 21A/11.
Baia Mare                                                  Ioan Romeo Rosiianu

03.03.2016