Comunicate

Starețul Mănăstirii Sfânta Ana Rohia o dojenește pe șefa TVR pentru că vrea să se răzbune pe conducerea TVR Cluj!

postat 24 sept. 2020, 00:28 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 sept. 2020, 00:42 ]

Decizia președintelui-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, de a sancționa conducerea Studioului Teritorial de la Cluj a provocat proteste inclusiv din partea clerului bisericesc! Starețul Mănăstirii “Sfânta Ana” Rohia, Arhimandrit Macarie Motogna, a transmis ieri un comunicat în care o dojenește pe șefa TVR pentru că vrea să sancționeze conducerea TVR Cluj: “Mass-Media, cu deosebire televiziunile, au contribuit major la efortul bisericii de a apropia actul religios de nevoile spirituale ale credincioșilor. Slujba de Înviere, spre exemplu, a ajuns în casele creștinilor cu aportul semnificativ al televiziunilor. Referitor la acest ultim aspect, am luat și noi act cu dezamăgire de faptul că transmisia realizată de către TVR Cluj în noaptea de Înviere de la Rohia face acum obiectul unor cercetări disciplinare ce ar putea conduce la sancțiuni aplicate unor oameni curajoși pregătiți să-și facă meseria și în condiții de pandemie. Îndemnăm așadar la înțelepciune, moderație și dreaptă cumpănire pentru a ne păstra în continuare solidari și puternici în fața tuturor încercărilor la care ne supune actuala pandemie.” -  se arată în comunicatul de presă.

Șefa TVR, Doina Gradea, enervată de faptul că directorul Studioului Teritorial Cluj, Romeo Couți, a semnalat oficial membrilor Consiliului de Administrație că instituția este în pericol să piardă aproximativ 5 000 mp din terenul TVR Cluj din cauza unor manevre interne cu iz penal, a înființat o comisie formată din acoliții săi, printre care se află fostul colonel STS Adrian Fulea, în prezent șef al compartimentului Informații clasificate din TVR, Eduard Dârvariu, omul său de casă adus de la ProTv și Carla  Tompea directorul de programe.

Motivul găsit pentru cercetarea disciplinară celor 5 membri ai Comitetului Director TVR Cluj este unul halucinant, și anume, că nu ar fi respectat indicațiile prețioase primite de la București în timpul stării de urgență și nu ar fi oprit producția!!! Ba mai mult, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște, aceștia au avut neobrăzarea să decidă transmiterea în direct a slujbei de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia! Cu alte cuvinte, pentru curajul de a nu opri producția și de a respecta misiunea publică a instituției prevăzută în propria lege de organizare și funcționare, întreaga conducere a TVR Cluj este acum cercetată disciplinar de comisia numită de Doina Gradea, la 6 luni de la comiterea așa-zisei fapte.

Având în vedere adevărata miză a scandalului provocat de șefa TVR, de a schimba o conducere care nu s-a dovedit obedientă exceselor și abuzurilor administrației Gradea, mai ales în ceea ce privește afacerea imobiliară cercetată de DNA (amănunte aici: Administrația Gradea acționată în justiție pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!), Sindicatul Român al Jurnaliștilor și filiala MediaSind TVR vor asigura reprezentarea juridică și asistența sindicală tuturor angajaților vizați de furia șefei TVR, indiferent de apartenența lor sindicală, în toate etapele cercetării disciplinare, inclusiv în justiție.

De asemenea, SRJ MediaSind  și MediaSind TVR vor sesiza acest caz și instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele semnalate și sub aspectul comiterii unor posibile infracțiuni cum ar fi abuzul în funcție și constituire de grup infracțional organizat.

Din nefericire, actualul presedinte-director general, Doina Gradea, numită în funcție la propunerea fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, beneficiază încă de sprijin politic, fapt ce blochează orice dezbatere parlamentară a rapoartelor de activitate și demiterea întregii conduceri. Singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului, rămâne, însă justiția, care trebuie să judece cu celeritate abuzurile din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR                

Cluj, 24 septembrie 2020

Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial!

postat 23 sept. 2020, 00:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 sept. 2020, 21:54 ]

http://www.mediasind.ro/comunicate-1/administratiagradeaconsiderateleviziuneanationalaounitatemilitara
Enervată de faptul că directorul Studioului Teritorial Cluj, Romeo Couți, a semnalat oficial membrilor Consiliului de Administrație că instituția este în pericol să piardă aproximativ 5000 mp din terenul TVR Cluj din cauza unor manevre cu iz penal,  șefa Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a trecut la represalii! A înființat o comisie formată din acoliții săi printre care se află fostul colonel STS Adrian Fulea (foto), în prezent șeful compartimentului Informații clasificate din TVR, Roxana Ionescu, șefa departamentului Juridic, precum și Eduard Dârvariu, omul său de casă adus de la ProTv, pentru a sancționa întregul Comitet Director al studioului TVR Cluj. Nu înțelegem însă ce caută în această comisie Carla  Tompea directorul de programe, și de ce a acceptat să participe la această mascaradă, dar, probabil, timpul va limpezi lucrurile.

Motivul ticluit pentru cercetarea disciplinară celor 5 membri ai Comitetului Director TVR Cluj este unul halucinant, și anume, că nu ar fi respectat indicațiile prețioase primite de la București în timpul stării de urgență și nu ar fi oprit producția!!! Ba mai mult, în perioada Sfintelor Sărbători de Paște, aceștia au avut neobrăzarea să decidă transmiterea în direct a slujbei de la Mănăstirea Rohia! Cu alte cuvinte, pentru curajul de a nu opri producția și de a respecta misiunea publică a instituției prevăzută în propria lege de organizare și funcționare, întreaga conducere a TVR Cluj este acum cercetată disciplinar de comisia numită de Doina Gradea, la 6 luni de la comiterea așa-zisei fapte.

Având în vedere adevărata miză a scandalului provocat de șefa TVR,  de a schimba o conducere care nu s-a dovedit obedientă exceselor și abuzurilor administrației Gradea, mai ales în ceea ce privește afacerea imobiliară cercetată de DNA (amănunte aici: Administrația Gradea acționată în justiție pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!), Sindicatul Român al Jurnaliștilor și filiala MediaSind TVR vor asigura reprezentarea juridică și asistența sindicală tuturor angajaților vizați de furia șefei TVR, indiferent de apartenența lor sindicală, în toate etapele cercetării disciplinare, inclusiv în justiție.

De asemenea, SRJ MediaSind  și MediaSind TVR vor sesiza acest caz și instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele semnalate și sub aspectul comiterii unor posibile infracțiuni cum ar fi abuzul în funcție și constituire de grup infracțional organizat.

Din nefericire, actualul presedinte-director general, Doina Gradea, numită în funcție la propunerea fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, beneficiază încă de sprijin politic, fapt ce blochează orice dezbatere parlamentară a rapoartelor de activitate și demiterea întregii conduceri. Singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului, rămâne, însă justiția, care trebuie să judece cu celeritate abuzurile din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR                

Cluj, 23 septembrie 2020

Producătorul TVR Marina Almășan hărțuită de conducerea Televiziunii Naționale!

postat 21 sept. 2020, 21:55 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 sept. 2020, 07:15 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a notificat ieri, 21 septembrie 2020 conducerea Societății Române de Televiziune să înceteze, de îndată, orice acțiune de hărțuire asupra membrei MediaSind TVR, Marina Almășan, producător, realizator și jurnalist profesionist în instituția publică de presă.

Declarațiile făcute de jurnalista TVR publicației Gandul.ro: MarinaAlmășan, despre colegul Mircea Radu: ”L-am compătimit sincer! Trebuie să fifost într-o situație tare disperată”  (foto Gandul.ro) referitoare la prejudiciul de imagine provocat de intenția lui Mircea Radu de a ascunde suma reală primită pentru prestațiile sale la emisiunea Down the Road, a provocat o criză de nervi din partea șefei instituției, Doina Gradea și a consilierului său de management și șef al comunicării din TVR. Aceasta a dat ordin așa-zisului consilier de etică, Andraș Istvan Demeter, să facă o anchetă administrativă pentru ca  Marina Almășan să fie sancționată disciplinar pentru curajul de a apela la dreptul la opinie.

Acțiunea lui Andras Demeter asupra producătorului TVR este ilegală deoarece procedura de conduită în baza căreia acționează consilierul de etică a fost atacată în instanță de MediaSind TVR pentru că încalcă flagrant prevederile Constituției României, Codului Muncii, convențiilor OIM și directivelor europene din domeniul libertății de exprimare și al relațiilor de muncă. Totodată, Andraș Demeter încalcă și prevederile Legii SRR și SRTv care dau dreptul doar Comisiei de Etică și Arbitraj să analizeze si să se pronunțe asupra problemelor de deontologie profesională, precum și față de conflictele dintre jurnaliști. Iată întrebările tendențioase și puerile ale așa-zisului consilier de etică al TVR adresate membrului de sindicat: 

„1.articolul in cauza si, respectiv, fotografia au fost publicate cu acordul Dvs? 2. declarațiile exclusive din continutul articolului au fost redate cu acuratete de catre autorul/autorii acestuia (reporterii Gandul.ro) sau au suferit modificări operate de catre acesta/acestia? Daca da, care dintre ele si in ce sens? 3.sunteti de acord cu toate elementele de fond si de forma ale articolului respectiv, astfel cum apar ele publicate – in sensul in care afirmațiile atribuite de catre reporterii Gandul.ro reprezinta punctul de vedere al producatorului si realizatorului TV Marina Almasan? 4. aveti altceva de mentionat (de precizat, completat, adaugat)?”

Precizăm că Agenția Națională de Integritate a solicitat instanței anularea tuturor actelor semnate de Andraș Istvan Demeter după rămânerea definitivă a Deciziei nr.3456 din 8.11.2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (mai multe amănunte aici: : Pentru conflict de interese, ANI a solicitat Justiției anularea tuturor actelor semnate de Andraș Istvan Demeter, șeful Casei de Producție din TVR și membru al CA din Radioul Public!).

Conform  art. 127 alin. c) din Actul adițional nr. 1 la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, angajatul TVR are dreptul, fără a suferi vreo consecință, să-și exprime în mod liber opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând deontologia profesională. Având în vedere aceste fapte abuzive, precum si prevederile art. 5 din  Legea nr. 151/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii privind actele de discriminare și hărțuire asupra membrilor de sindicat, cu observarea prevederilor din Codul Penal privind abuzul în funcție, MediaSind va sesiza instituțiile competente pentru a cerceta și sancționa noile abuzuri ale conducerii TVR.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 22 septembrie 2020

Conducerea TVR acționată în judecată pentru că ascunde bugetul și audiențele emisiunii prezentate de Mircea Radu!

postat 21 sept. 2020, 02:17 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 sept. 2020, 02:22 ]

https://www.paginademedia.ro/2020/09/mircea-radu-castig-dublu-down-the-road/
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată conducerea Societății Române de Televiziune deoarece a refuzat să răspundă la întrebările referitoare la emisiunea Down The Road pentru care a plătit aproximativ 25 000 de euro doar pentru prezentatorul Mircea Radu, iar restul sumelor fiind considerate informații confidențiale!

Având în vedere informațiile publicate de către MediaSind TVR (amănunte aici: MediaSind TVR solicită ANI și DNA să cerceteze neconcordanțele flagrante din declarația de avere a șefului Serviciului Comunicare din TVR!) referitoare la inadvertențele existente în declarația de avere a șefului Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune, Mircea Aurelian Radu, am solicitat conducerii TVR să ne răspundă la mai multe întrebări clarificatoare. Răspunsurile oferite de șefa TVR Doina Gradea sunt halucinante, și dezvăluie, practic, aroganța și lipsa de transparență a unui management abuziv:

1.Care a fost bugetul alocat emisiunii Down The Road (suma totală, sume alocată pentru drepturi de autor și sume alocate pentru producție).

Răspuns TVR: Considerăm că această solicitare nu se încadrează în dispozițiile Legii nr.544/2001.

2.Cum a fost selectat prezentatorul emisiunii? A fost organizată selecție sau a fost negociere directă? Dacă nu, precizați motivele.

Răspuns TVR: Prezentatorul emisiunii Down The Road a fost selectat de echipa de producție, împreună cu deținătorul licenței, astfel încât să corespundă profilului prezentatorului: moderator de televiziune, participant la emisiuni gen reality, cu mare priză la public.

3.Ce implicare în selectarea și încheierea contractului a avut președintele-director general al instituției?

Răspuns TVR: Programul a fost ales în urma participării Președintelui-Director General SRTV, alături de Directorul de Programe și Directorul de Canal la evenimentul EBU Creative Forum, acolo unde au fost prezentate cele mai noi și mai de succes formate de televiziune din cadrul EBU. Președintele instituției nu a avut nicio implicare în negocierea contractului.

4.Care au fost cifrele de audiență pentru fiecare emisiune în parte?

Răspuns TVR: Conform clauzelor din contractul dintre SRTv și ARMADATA, pentru furnizarea serviciului de măsurare a audienței tv, informațiile solicitate nu pot fi furnizate.

5.Au existat contracte de sponsorizare și sau de publicitate încheiate pentru această emisiune? Dacă da, precizați numele societății comerciale/persoanei juridice și suma contractată. Dacă nu, precizați cauza.

Răspuns TVR: Contracte sponsorizare: SC PHYSIO EXPERTS SRL – KINETIC PLUS – masaj terapeutic pentru protagoniști, Deliciile Kronstadt – tort, SC BH TURIST SRL – the pines – o camera în cadrul pensiunii pentru depozitare echipament tehnic. Acorduri: SC Rent Helicopters Romania – realizarea unui zbor – tur de câte 20 min, SC BREAD & BUTTER SRL – spațiu filmare restaurant Tratorian Brașov. Contract plată în compensare: SC LUX Divina SRL și DACIA PLANT – asigurare cazare echipa TVR.

Este revoltător faptul că administrația Gradea atribuie contracte, din bani publici, de cele mai multe ori pe sume consistente, unor realizatori externi, în timp ce peste 80 la sută din profesioniștii din TVR sunt plătiți la minimul grilei de salarizare! Este la fel de revoltător ca administrația TVR să cheltuiască milioane de euro pentru colaboratori sau pentru diverse case de avocatură, în timp ce studiourile teritoriale, inclusiv TVR din Republica Moldova, sunt subfinanțate, neavând un buget pentru investiții! După finalizarea procesului, MediaSind TVR va pune la dispoziția membrilor de sindicat, dar și publicului – plătitor de taxe și impozite, răspunsurile complete, pentru ca cetățenii să cunoască pe ce a cheltuit banii publici conducerea Televiziunii Naționale.  

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 21 septembrie 2020

Congresul CNSLR-Frăția a stabilit strategia și prioritățile confederației pentru 2020-2024!

postat 18 sept. 2020, 06:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 sept. 2020, 06:43 ]

 Delegații prezenți  la cel de-al X-lea Congres al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România- FRĂŢIA, ce a avut loc ieri, 17 septembrie 2020 în București, și-au stabilit strategia și au votat rezoluțiile pentru perioada 2020-2024. A fost, totodată, un moment de  bilanţ al  activităţii  desfăşurate în perioada celor 4 ani  de la Congresul precedent şi până acum, dar şi de alegeri pentru noua conducere colectivă a organizaţiei.

Raportul de activitate prezentat de preşedintele Confederaţiei a evidenţiat cele mai importante acţiuni derulate,  care au avut în vedere reprezentarea intereselor lucrătorilor, acţiuni referitoare la salarii, condiţii de muncă, digitalizare şi tehnologizare, criza determinată de Covid 19 şi consecinţele acesteia asupra lucrătorilor, migraţia forţei de muncă, protecţie socială.

Sunt paşi importanţi care au fost făcuţi, dar provocările  din ce in ce mai multe de pe piaţa forţei de muncă din România, ne responsabilizează  si ne mobilizează pentru a  ne asuma misiuni din ce in ce mai complexe, pentru a  ne adapta  raspunsul sindical si pentru a contracarea efectele dure resimţite de lucrători.

În acest context social și economic dificil, CNSLR- FRĂȚIA a gândit Strategia pentru perioada 2020-2024 axată pe urmatoarele obiective strategice:

-         Consolidarea organizațională a Confederaţiei , prin creşterea numărului de membri de sindicat, prin creşterea competenţelor, expertizei și eficienţei Confederaţiei, prin creşterea capacităţii de reprezentare a membrilor noştri, la toate nivelurile (naţional, sectorial, teritorial sau la nivel de companie) și diversificarea serviciilor oferite membrilor noştri;

-          Demersuri sindicale pentru adecvarea, adaptarea și ameliorarea cadrului legislativ, referitor la organizarea şi reprezentarea lucrătorilor, la condiţiile actuale determinate de transformările contextului economic şi, în mod particular, pentru consolidarea dialogului social

-          Dezvoltarea capacităţii de relaţionare a Confederaţiei, în plan intern şi internaţional și optimizarea promovării imaginii CNSLR- FRĂŢIA.


În urma votului exprimat in cadrul Congresului a fost aleasa noua echipa de conducere a  Confederației, în următoarea componență:

-          Leonard Sorin BĂRĂSCU  - președinte

-          Florin BERCEA – prim-vicepreședinte

-          Cătălin MUȘOI – vicepreședinte

-          Marius Ovidiu NISTOR – vicepreședinte

-          Florin DOBRESCU – vicepreședinte

-          Petre Petrea TANCĂU – vicepreședinte

-          Cristinel GODINAC – vicepreședinte


De asemenea, au fost alese și cele două comisii ale C.N.S.L.R.-FRĂȚIA, respectiv,

COMISIA DE REVIZIE FINANCIARĂ

-          Victor ANGHEL, președinte

-          Marian ANGHEL, vicepreședinte

-          Gina Luminița TUDORACHE, vicepreședinte


COMISIA DE CONTROL STATUTAR

-          Costin VOICU, președinte

-          Razvan GAE, vicepreședinte

-          Ioan STOICOVICI, vicepresedinteDepartament Comunicare CNSLR-Frăția

București, 18 septembrie 2020

 

 

Propunerea șefei TVR de a interzice accesul sindicatelor în ședințele Consiliului de Administrație a fost respinsă! Umilită de decizia covârșitoare a membrilor CA, Doina Gradea amenință cu represalii

postat 18 sept. 2020, 00:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 sept. 2020, 00:56 ]

Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune a respins ieri, 17  septembrie 2020, propunerea președintelui-director general Doina Gradea de a interzice accesul reprezentanților Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și a sindicatelor din cadrul TVR la ședințele CA!

Singura persoană care a votat pentru  propunerea șefei TVR a fost Raico Cornea, reprezentant în CA din partea grupului minorităților și angajat la TVR Timișoara. Acesta a votat și în numele unui membru CA din partea PSD care a lipsit de la ședință. Restul membrilor CA nu au susținut această propunere nedemocratică, cei doi reprezentanți ai salariaților, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, precum și reprezentantul PNL, Cristian Petcu, au votat împotrivă, iar ceilalți membri s-au abținut!

Pentru ca informații de genul celor apărute în ședința de CA din data de 26 august 2020, când s-a aflat suma reală, una  foarte generoasă, primită de fostul prezentator al emisiunii Down The Road, Mircea Radu, să nu mai ajungă la cunoștința  opiniei publice, sau mai grav, la instituțiile abilitate de control, Doina Gradea a trecut, ca prim punct, pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație, eliminarea reprezentanților sindicatelor din ședințele CA: "anularea Hotărârilor CA nr. 69/2019 şi nr. 88/2019 privind participarea reprezentanţilor Federaţiei Cultură şi Mass Media FAIR-Media-Sind, respectiv a câte unui membru reprezentant al fiecărui sindicat din cadrul TVR, ca observatori, la şedinţele CA."

Motivul invocat de initiator, adica de PDG Doina Gradea, este unul hilar: " în scopul respectării actualului CCM şi a legislaţiei în vigoare" !!!

Bineînțeles că nu există în CCM sau în alt document intern vreo prevedere care ar opri dreptul conferit de Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTv membrilor CA, de a invita în ședințele CA pe orcine doresc! Singura precizare în CCM-ul invocat este prezenta unui reprezentant al sindicatului de casă al șefei TVR în calitate de observator în ședințele CA. Practic, este încă o încercare jenantă a unei administrații abuzive de a renunța la minima transparență decizională conferită de normele naționale și internaționale  din domeniul relațiilor de muncă.

Umilită de votul covârșitor al colegilor săi, Doina Gradea a amenințat că va ataca în instanță această decizie a membrilor CA, ceea ce demonstrează, încă o dată, iresponsabilitatea și reaua voință a unei persoane numită în baza unor criterii politice care nu au nicio legătură cu un management performant și transparent, atât de  necesare într-o instituție publică de presă.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 18 septembrie 2020

Administrația Gradea încearcă să interzică prezența reprezentanților sindicatelor în ședințele CA pentru a stopa divulgarea faptelor de corupție din Televiziunea Națională!

postat 16 sept. 2020, 02:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 sept. 2020, 02:38 ]

Enervată la culme de ultimele dezvăluiri ale MediaSind TVR privind informațiile false din declarația de avere a consilierului său de management și șef al Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol din TVR, fosta vedetă Mircea Radu, (amănunte aici: În urma dezvăluirilor MediaSind TVR, șeful Comunicării din Televiziunea Națională, Mircea Radu, recunoaște că și-a falsificat declarația de avere ), șefa TVR, Doina Gradea, a început ofensiva împotriva celor care au dezvăluit aceste fapte cu iz penal. Pentru ca informații de genul celor apărute în ședința de CA din data de 26 august 2020, când s-a aflat suma reală primită, în mod discreționar, de fostul prezentator al emisiunii Down The Road, Mircea Radu, să nu mai ajungă la cunoștința  opiniei publice, sau mai grav, la instituțiile abilitate de control, Doina Gradea a trecut ca prim punct pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație care va avea loc mâine, 17 septembrie 2020, eliminarea reprezentanților sindicatelor din ședințele CA:

"anularea Hotărârilor CA nr. 69/2019 şi nr. 88/2019 privind participarea reprezentanţilor Federaţiei Cultură şi Mass Media FAIR-Media-Sind, respectiv a câte unui membru reprezentant al fiecărui sindicat din cadrul TVR, ca observatori, la şedinţele CA."

Motivul invocat de initiator, adica de PDG Doina Gradea, este unul hilar: "în scopul respectării actualului CCM şi a legislaţiei în vigoare" !!!

Bineînțeles că nu există în CCM sau în alt document intern vreo prevedere care ar opri dreptul conferit de Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTv membrilor CA de a invita în ședințele CA pe orcine doresc! Singura precizare în CCM-ul invocat este prezența unui reprezentant al sindicatului de casă al șefei TVR în calitate de observator în ședințele CA. Practic, este încă o încercare jenantă a unei administrații abuzive de a renunța la minima transparență decizională conferită de normele naționale și internaționale  din domeniul relațiilor de muncă.

Având în vedere acestă intenție a șefei TVR, MediaSind TVR face un apel către membrii CA să respingă cu fermitate propunerea Doinei Gradea, pentru a asigura o minimă transparență a managementului în cea mai mare instituție de presă a statului român.

Totodată, pe această cale, facem un apel către Președinția României, Guvern, grupurile parlamentare ale PSD, PNL, USR, minorități și UDMR, să urmărească cu responsabilitate activitatea și votul reprezentanților săi în CA al SRTV. Atragem atenția că situația dezastruoasă generată de multiplele abuzuri și mai multe fapte penale descoperite inclusiv de inspectorii Curții de Conturi, au fost posibile, din păcate, și cu susținerea unor membri ai Consiliului de Administrație!

 

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 16 septembrie 2020

În urma dezvăluirilor MediaSind TVR, șeful Comunicării din Televiziunea Națională, Mircea Radu, recunoaște că și-a falsificat declarația de avere: În declarația rectificativă depusă la ANI, fosta vedetă confirmă că suma reală primită de la TVR pentru emisiunea Down The Road este de 112 574 lei, față de cea declarată inițial, 64670 lei!

postat 15 sept. 2020, 04:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 sept. 2020, 22:09 ]

http://www.tvr.ro/conducerea-srtv_1577.html#view
Informațiile publicate de  MediaSind TVR în data de 27 august 2020 (amănunte aici: MediaSind TVR solicită ANI și DNA să cerceteze neconcordanțele flagrante din declarația de avere a șefului Serviciului Comunicare din TVR! ) referitoare la inadvertențele existente în declarația de avere a șefului Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune, Mircea Aurelian Radu, au fost confirmate chiar de fosta vedetă. După dezvăluirile apărute și în presă, acesta a depus la Agenția Națională de Integritate o declarație de avere rectificativă în care recunoaște că suma reală primită pentru prezentarea emisiunii Down The Road este dublă față de cea declarată inițial, și anume 112 564 lei față de 64 670 lei! (foto)

Având în vedere informațiile false cuprinse în declarația de avere și contractul de drepturi de autor  pentru emisiunea Down The Road – Aventura, încheiat  de TVR cu fosta vedetă TV Mircea Aurelian Radu, actual coordonator cu atribuții de șef Serviciu Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune și consilier pe probleme de management al președintelui director general al SRTV, Doina Gradea, MediaSind TVR a cerut public ANI și DNA să investigheze aceste inadvertențe flagrante.

MediaSind TVR cere conducerii TVR demiterea de urgență a lui Mircea Radu din toate funcțiile deținute în TVR, iar Comisiilor de specialitate ale Parlamentului demararea unei anchete privind condițiile în care s-a încheiat un asemenea contract plătit cu sume acordate discreționar din bani publici.

http://media.tvrinfo.ro/media-tvr/other/202009/da-mircea-radu---rectificativa-2-sept_89314600.pdf
Este revoltător faptul că administrația Gradea atribuie contracte, din bani publici, de cele mai multe ori pe sume consistente, unor realizatori externi, în timp ce peste 80 la sută din profesioniștii din TVR sunt plătiți la minimul grilei de salarizare! Este la fel de revoltător ca administrația TVR să cheltuiască milioane de euro pentru colaboratori sau pentru diverse case de avocatură, în timp ce studiourile teritoriale, inclusiv TVR din Republica Moldova, sunt subfinanțate, neavând un buget pentru investiții!

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 15 septembrie 2020

Tribunalul București obligă conducerea TVR să explice cum a cheltuit peste un million de euro pentru plata orelor suplimentare!

postat 14 sept. 2020, 01:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 sept. 2020, 01:22 ]

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000919207&id_inst=3
Tribunalul Municipiului București a admis cererea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind depusă în baza Legii nr.544/2001 (foto) și a obligat  conducerea Societății Române de Televiziune să pună la dispoziție documentele care au stat la baza acordării, din anul 2018 și până în prezent, a sumei de 4.907.719 lei (aproximativ 1.022.441 euro), pentru plata orelor suplimentare prestate de anumiți salariați.

Prin petitia înregistrată la SRTV în data de 6 martie 2020, SRJ MediaSind a solicitat, în baza Legii nr. 544/2001, să i se comunice următoarele informații de interes public:

1. Situația orelor suplimentare efectuate lunar pe fiecare compartiment/serviciu/direcție, în perioada 1 ianuarie 2018 –până în prezent și suma totală plătită lunar pentru aceste ore.

2.Situația cuprinzând sumele acordate pentru fiecare lună/compartiment/serviciu/direcție, în perioada 1 ianuarie 2018 –până în prezent.

3. Copii după toate Notele de fundamentare întocmite pentru acordarea plății orelor suplimentare, întocmite în perioada 1 ianuarie 2018–până în prezent, pentru fiecare compartiment/serviciu/directie, cu anonimizarea datelor cu caracter personal.

SRTv, prin președinte-director general Doina Gradea, a oferit un răspuns incomplet și redactat superficial, iar la solicitarea de la pct.  3 a refuzat să răspundă!

Întrucât a primit date incomplete, MediaSind a reacţionat și printr-o Reclamaţie administrativă prin care atenționa conducerea TVR că încalcă prevederile legale. Din păcate, angajații numiți în comisia de soluționare a reclamațiilor administrative, consecvenți în obediența lor față de șefa TVR, au respins sesizarea, motiv pentru care organizația noastră a fost nevoită să se adreseze instanței de judecată și instituțiilor abilitate pentru cercetarea acestor abuzuri.

Precizăm că, potrivit prevederilor art.75 alin 6 si art 77 alin 3 din Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, munca suplimentară poate fi efectuată numai cu acordul salariatului și după ce s-a obținut aprobarea factorilor de decizie abilitați în acest sens, prin completarea unui document anexat la CCM, care certifică asumarea, din partea angajatorului, a necesității prelungirii programului de muncă.

Potrivit informațiilor pe care le avem, SRTv, prin conducerea sa, ar fi plătit preferențial și fără documente legale orele suplimentare din tabele anexate adresei nr. C/236/09.04.2020, cu suma totală de 1.564 255 lei, pentru anul 2018 și 2 717 081 lei pentru anul 2019 (numai în luna decembrie 2019 s-au plătit 281 511 lei pentru 5609 ore suplimentare!). În anul 2020, în aceeași manieră, s-au plătit 626 394 lei pentru 6 346 ore prestate în luna ianuarie și 4602 ore ce ar fi fost efectuate în luna februarie. Totalul acestor sume cheltuite pentru prestarea unor ore suplimentare reprezintă 4 907 719 lei, adică aproximativ 1.022.441 euro!  Potrivit surselor noastre din zona apropiată conducerii, aceste plăți ar reprezenta doar o parte din sumele efectiv achitate, cuantumul real al acestora putând fi chiar de două ori mai mare!

Din acest motiv, am solicitat conducerii SRTV să verifice încă o dată informațiile transmise și să certifice, prin semnătură, conformitatea cu originalul a fiecărei anexe trimise. Din păcate, cererea noastră a fost ignorată.

Subiectul întrebării la care conducerea SRTV a refuzat să răspundă este foarte important pentru angajații SRTV, pentru că aceștia trebuie să știe dacă conducerea SRTV a respectat dispozițiile legale, atunci când a  plătit peste un milion de euro sau, poate, chiar dublu anumitor angajați, pentru efectuarea de ore suplimentare.

Precizăm că împotriva conducerii TVR și a membrilor Comisiei de soluționare a reclamațiilor administrative a fost făcută și o sesizare penală, ce a fost depusă la Direcția Națională Anticorupție. Considerăm că, dacă politicienii ignoră semnalele noastre legate de gravele ilegalități și derapaje ale administrației Gradea, nu ne rămâne decât să să apelăm la justiție, pentru ca cei care au contribuit la jaful instituțional din TVR să răspundă pentru faptele comise. (amănunte aici: MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi în Televiziunea Națională!)

Administrația Gradea și politicienii care o sprijină în continuare, în pofida evidenței abuzurilor pe care le comite aceasta aproape zilnic, în detrimentul cetățenilor, dar și al salariaților, trebuie să înțeleagă că Televiziunea Națională nu este un SRL aflat la cheremul grupurilor de interese. Chiar dacă anchetele penale și procesele intentate durează mai mult timp, avem convingerea că, până la urmă, cei vinovați vor plăti pentru infracțiunile comise.

 

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 14 septembrie 2020                                                    

Administrația Gradea acționată în justiție pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj!

postat 9 sept. 2020, 23:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 sept. 2020, 00:31 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată conducerea Societății Române de Televiziune -  SRTV deoarece aceasta a refuzat să ofere explicații privind modul în care a gestionat problema terenului de la TVR Cluj, aflată în cercetarea Direcției Naționale Anticorupție  (amănunte aici: MediaSind TVR solicită Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj! )

Prin adresa nr. C/622/04.09.2020, președintele-director general Doina Gradea a refuzat să răspundă la întrebările pe care le-am transmis conducerii TVR  încă din data de 7 august 2020, susținând că acestea “nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001”, adică nu sunt informații de interes public! Singura întrebare la care șefa TVR a catadicsit, totuși, să răspundă este cea referitoare la situația juridică a terenului de la TVR Cluj, recunoscând că acesta nu se afla în proprietatea publică a statului ci în proprietatea TVR, motiv pentru care nu ar fi trebuit selectat pentru tranzacție de comisia numită tocmai de șefa TVR.  În rest, la celelalte întrebări care ar fi trebuit să clarifice ceea ce presa a numit afacerea imobiliară de la TVR Cluj, șefa TVR a refuzat să răspundă. Iată întrebările care au fost formulate:

„1. Care este situația juridică a terenului aflat în administrarea SRTv în suprafață de 4174 mp, situat în strada Meziad nr.4, din Cluj Napoca, și cum a intrat acesta în proprietatea privată a SRTv?

2. De ce conducerea SRTv sau reprezentanții mandatați de președintele-director general nu au propus retrocedarea unei cote-părți din terenul de aproximativ 5 000 de mp. deținuți de SRTV în strada Donath nr.160 din Cluj Napoca, teren aflat în proprietatea statului, și s-a luat în calcul retrocedarea unui teren aflat în proprietatea privată a SRTv, situat în strada Meziad nr. 4 din Cluj Napoca?  De de nu s-a optat pentru soluția legală ca un teren aflat în proprietatea statului să fie compensat tot cu un teren aflat în proprietatea statului și nu în proprietatea privată a SRTV?

3. Ce competențe în materia de retrocedări privind Legea nr.10/2001 au avut cei 3 angajați ai SRTV numiți de președintele-director general Doina Gradea, în Comisia Internă pentru soluționarea notificării nr.1615/26.07.2001? Care au fost criteriile de selecție atunci când i-ați numit pe cei 3 angajați să soluționeze problemele privind patrimoniul SRTV?

4. A solicitat conducerea SRTV un mandat din partea reprezentantului statului, Ministerul de Finanțe, precum și un mandat de reprezentare din partea Consiliului de Administrație al SRTV pentru cedarea a 4174 mp de la Studioul teritorial TVR Cluj, aflat în proprietatea privată a SRTV la schimb cu 356 mp, teren aflat  în proprietatea statului și administrat de SRTV?  Dacă da, prezentați adresa de înaintare și răspunsurile primite. Dacă nu, precizați motivele pentru care nu s-au solicitat aceste mandate.

5. De ce în Dosarul nr. 39347/3/2018 secția a 4-a Civilă a Tribunalului București, conducerea SRTV nu a angajat o casă de avocatură specializată în cauze privind retrocedări și a decis ca Serviciul Juridic, prin proprii angajați, să reprezinte instituția? În alte cauze, cum ar fi procesele împotriva propriilor salariați sau a MediaSind TVR, de ce s-au angajat serviciile celor mai scumpe case de avocatură din țară? Precizați care au fost motivațiile în toate cazurile, precum și copii după Notele de fundamentare.

6. De ce conducerea SRTV nu s-a opus și nici nu a atacat expertiza solicitată de partea reclamantă asupra terenului, proprietate SRTV, atunci când concluziile acesteia erau evident în defavoarea instituției?

7. Din ce cauze Serviciul Juridic al SRTV nu a asigurat prezența unui reprezentant  la toate termenele din această cauză, Dosar nr. 39347/3/2018?

 Cu excepția Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României care, măcar, a solicitat un punct de vedere șefei TVR în legătură cu multiplele semnale transmise  de societatea civilă, de membrii CA și de organizația noastră, nicio altă comisie parlamentară sau vreun partid politic nu  a făcut vreun gest privind cercetarea abuzurilor și a faptelor de corupție reclamate în Televiziunea Națională. (amănunte aici: MediaSind TVR cere conducerii PSD retragerea sprijinului politic pentru șefa Televiziunii Naționale!)

MediaSind TVR va sesiza acest caz și la DIICOT pentru a cerceta faptele semnalate deoarece, din cauza complicității politice de care încă se bucură conducerea TVR, singura soluție pentru salvarea celei mai mari instituții de presă a statului român este ca justiția să soluționeze cu celeritate desele încălcări ale legii și să-i sancționeze pe cei vinovați.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 10 august 2020

Foto: Monumentul corupției 

1-10 of 517