Comunicate

A început procesul de unificare a sindicatelor din Radioul Naţional!

postat 13 nov. 2019, 05:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 nov. 2019, 11:00 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
şi organizaţia reprezentativă din Societatea Română de Radiodifuziune - Sindicatul Liber din SRR (SLSRR) au semnat astăzi, 13 noiembrie 2019, Protocolul de unificare dintre aceste organizaţii! 

Acest document pune bazele unui proces de unificare a organizaţiilor sindicale din SRR într-o organizaţie puternică, reprezentativă care să apere drepturile tuturor angajaţilor prin negocierea unui contract colectiv de muncă la standarde europene.

Evenimentul este unul fără precedent în întreaga istorie a relaţiilor de muncă din S.R.R. şi demonstrează, fără echivoc, faptul că unirea forţelor constructive este posibilă dacă există bunăvoinţa şi buna credinţă necesare unui astfel de demers. Deşi unii resping ideea de unire a forţelor sindicale, şi îi împiedică pe salariaţii din Radio să urmeze această cale, noi am demonstrat că ea este perfect realizabilă.

Protocolul de unificare cuprinde şi etapele de finalizare a acestui important demers, primul pas fiind afilierea Sindicatului Liber din SRR (SLSRR) la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă la nivel de sector, urmând ca până la data de 1 noiembrie 2020, de Ziua Radioului Public, să fie finalizate toate procedurile de fuziune cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind. Totodată, începând cu data semnării Protocolului, Filiala MediaSind Radio România din SRR îşi va schimba denumirea în Sindicatul Liber MediaSind SRR.

SRJ MediaSind a preluat modelul internațional privind organizarea în sindicat național deoarece a înțeles că o organizație puternică, cu foarte mulți oameni în spate (peste 5 000 de membri în acest moment) are mai multe șanse de succes pentru a-și apăra membrii, decât un sindicat cu doar câteva sute de salariati. Fără sprijin internațional, MediaSind nu ar fi reușit niciodată să respingă desele presiuni şi atacuri venite din partea unor politicieni sau a unor manageri cu apucături dictatoriale care au nesocotit drepturile și libertățile salariaților din media, fiind și potrivnici exercitării libertății de exprimare.

Considerăm că numai un sindicat puternic va reuși în Radioul Public să facă față diverselor presiuni patronale și ingerințelor politice, precum și să negocieze un CCM la standarde europene. Din acest motiv facem un apel tuturor angajaţilor şi organizaţiilor sindicale să se alăture demersului nostru şi să facă parte din marea familie care a început să prindă contur în cea mai mare instituţie de radio din România - SRR.Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare Sindicatul Liber MediaSind SRR

Bucureşti, 13 noiembrie 2019

Proiectul Live Skills a început să formeze profesionişti în cultură şi mass-media!

postat 11 nov. 2019, 22:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 nov. 2019, 00:43 ]

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind
a organizat, luni, 11 noiembrie 2019, la sediul British Council România,  două conferinte  în cadrul proiectului susţinut de Comisia Europeană - Live Skills, Dezvoltarea sistemului de formare profesională în sectorul Cultură şi Mass-Media".

Cele două conferinţe au  abordat tematicile Antreprenoriat Cultural, respectiv Noi Tehnologii, Tehnici de marketing digital şi metode adecvate, având ca formatori  conferenţiar-doctor Alexandra Zbuchea, expertul Ministerului Culturii Constantin Popoiu, şi preşedintele Comitetului Sectorial Cultură - Leonard - Octavian Padureţ.
 
Au participat reprezentanţi ai principalelor organizaţii şi instituţii din domeniu,  British Council, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Opera Natională Bucuresti. Autoritatea Natională pentru Calificari,Comitetul Sectorial din Ramura Cultură, Sindicatul  Naţional  din Cultura-FAIR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor  MediaSind, MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio Romania, MediaSind Freelanceri şi MediaSind ONLINE, Uniunea de Creatie a Artiștilor Interpreti din Romania ICAR, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Teatrul Odeon, Asociația Națională a Comitetelor Sectoriale şi altii.


Proiectul este coordonat de British Council si  implică 9 parteneri din patru țări Bulgaria, Grecia, România și Marea Britanie. Din România, alături de FAIR MediaSind, participă Institutul Național de Cercetare si Formare Culturală.

In deschiderea lucrărilor, Președintele FAIR-MEDIASIND, Leonard Pădureț, a făcut o prezentare a proiectului Live Skills,  a prezentat instituțiile membre ale Comitetului Român Stakeholders și a mulțumit Directorului British Council,  Nigel Bellingham, pentru susținerea  proiectului Live Skills și pentru faptul ca British Council România  găzduiește in sediul central seminariile organizate în cadrul proiectului. 

Directorul British Council Bucureşti, Nigel Bellingham a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea în proiect şi a promis tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru atingerea obiectivelor proiectului, legate de  creşterea competenţelor în  sectorul cultură şi mass-media, de la aptitudinile antreprenoriale şi manageriale, la utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a prezentat modul în care instituţia publică de presă, în calitate de partener şi membru în cadrul Consiliului Naţional al Stakeholderilor, sprijină proiectul european Live Skills. 

Directorul general a explicat că profesioniştii din AGERPRES se vor implica în acest proiect pentru  dezvoltarea abilităţilor celor care doresc să lucreze în domeniul media, artă digitală şi design, editare film/video şi antreprenoriat cultural şi media: 

"Sunt foarte multe profesii din jurnalism care nu sunt bine definite, cum este cea de videojurnalist. AGERPRES poate contribui în acest proiect frumos, un proiect de care, cred eu, că România avea nevoie de ceva timp. Până acum nu a existat  o astfel de iniţiativă amplă în care să pună laolaltă oameni cu idei din domeniul jurnalismului, care să aducă un aport important pentru dezvoltarea acestei profesii. AGERPRES poate furniza pieţei de media  produse integrate formate din text, foto şi partea video, produse care au fost premiate pe plan internaţional, dar poate să fie şi un bun formator prin profesioniştii pe care îi are. Toţi cei care îşi doresc să se perfecţioneze în aceste domeniii  pot să ia contact şi cu partea practică, să înveţe în studiourile AGERPRES cum se poate ajunge de la un produs brut la un produs finit" La rândul său, preşedintele SRJ MediaSind şi preşedinte executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac,  a susţinut sprijinul jurnaliştilor, membri ai MediaSind, în cadrul acestui proiect şi a arătat că Federaţia FAIR-MediaSind a demonstrat că  ştie să se implice cu succes şi în programe de formare de profesionare care să susţină partenerii sociali din cultură şi mass-media: "Iată că FAIR-MediaSind nu se ocupă doar de acţiuni revendicative, greve, negocieri de contracte colective în principalele instituţii din domeniu, ci vine şi în sprijinul partenerilor sociali, ai lucrătorilor şi angajatorilor din cultură şi mass-media pentru formarea continuă şi la un nivel proifesionist al acestora". - a încheiat liderul sindical. 

 Pentru ca proiectul să aibă o strânsă legătură cu piaţa muncii, preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, a subliniat importanţa  funcţionării Comitetului Naţional al Stakeholderilor (National Stakeholders Committees), din care fac parte principalele  instituţii din cultură şi mass-media, precum şi liber profesionişti din domeniu. Aceştia vor  participa la interviuri, focus-grupuri şi întâlniri, cu scopul de a identifica şi analiza nevoile de competenţe, lacunele şi lipsurile care afectează domeniul şi vor identifica tendinţele forţei de muncă în acest sector. 


Aceste programe de învăţare vor fi concepute, iniţial, pentru două profesii din domeniul audiovizual: sound manager şi editor video/film. Ele vor acoperi următoarele domenii: managementul artelor, noi tehnologii digitale şi antreprenoriat cultural. Ulterior, programele de învăţare vor fi adaptate în vederea utilizării pentru o gamă mai largă de profesii şi de alte domenii ale sectorului creativ şi cultural, urmărindu-se ca materialul produs de proiectul Live Skills să fie transferabil şi sustenabil.
Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                  Bucureşti,  12 noiembrie 2018


 
Sprijin pentru negocierea contractui colectiv de muncă din TVR la standarde europene

postat 31 oct. 2019, 07:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 oct. 2019, 07:45 ]

În perioada 28-30 octombrie 2019, la solicitarea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor - FEJ a trimis în România un expert în negocierea contractelor de muncă, în cadrul Proiectului  Managing Change in the Media, finanţat de Comisia Europeană. 

Avocatul si jurnalistul Dennis Amour, directorul Departamentului Negocieri Colective a Uniunii Jurnalistilor din Bavaria, a participat la Bucureşti, alături de liderii FAIR MediaSind şi reprezentanţi ai MediaSind TVR la o dezbatere privind strategia care va fi adoptată de organizaţie pentru negocierea şi încheierea la Societatea Română de Televiziune a unui contract colectiv la standarde europene şi care să garanteze angajaţilor acestei instituţii independenţa editorială, siguranţa locurilor de muncă, condiţii de muncă decente şi drepturile profesionale.   

În cadrul întâlnirilor, expertul german a explicat tacticile de negociere aplicate în cadrul contractelor colective din instituţiile de media  publice din Germania, drepturile obţinute de echipa de negociere, modalităţi şi exemple de acţuni sindicale, modalităţi de rezolvare a problemelor individuale a salariaţilor etc. De asemenea, acesta a prezentat situaţia angajaţilor din instituţiile publice de media din Germania, prezentând o serie de informaţii cum ar fi nivelul salariului minim al unui jurnalist debutant (aprox. 3 000 euro), grilele de salarizare din contractele colective de muncă cu limite minimale,  precum şi  raporturile maxime admise între salarizarea angajaţilor din top management şi cel de execuţie, problema contractelor de colaborare pentru freelanceri prin negocierea unui nivel maxim pentru a nu afecta drepturile salariale ale personalului angajat. 
 
Reprezentantul FEJ i-a asigurat pe membrii FAIR-MediaSind de toată susţinerea colegilor jurnalişti din Germania, acesta anunţând că vor sprijini cu expertiza lor negocierea Contractului Colectiv de Muncă din Televiziunea Naţională.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 31 octombrie 2019


 Foto:  Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Dennis Amour, reprezentant FEJ,  Cristinel Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Sorin Torică, preşedintele MediaSind TVR

Conducerea SRTV acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul controalelor financiare din Televiziunea Naţională!

postat 28 oct. 2019, 23:04 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 oct. 2019, 23:04 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
a depus ieri, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul controalelor efectuate de către inspectorii Curţii de Conturi asupra activităţii financiare în mandatul preşedintelui-director general Doina Gradea.  

Având în vedere informațiile apărute în spaţiul public privind dezmăţul financiar în care este condusă cea mai mare instituţie de presă a statutului, având în vedere desele acuzaţii de corupţie în urma cărora au fost depuse mai multe sesizări penale, SRJ MediaSind a solicitat explicaţii conducerii SRTV. Din păcate, dând dovadă de aceeaşi lipsă de transparenţă în activitatea managerială, preşedintele-director general al TVR a refuzat să răspundă acestor solicitări, susţinând că “până în acest moment (10.10.2019 – n.n.) SRTV nu a primit Decizia Curţii de Conturi emisă în urma elaborării Raportului de Audit Financiar, document care  conţine măsuri dispuse în urma controlului şi termene de implementare a acestora.”

Având în vedere că organizaţia noastră a solicitat oficial toate Rapoartele încheiate în urma controalelor Curţii de conturi, nu doar  Decizia privind măsurile impuse de către inspectorii Curţii de Conturi, răspunsul superficial şi incomplet al preşedintei-director general a fost atacat în instanţă. 

Nu este pentru prima dată când şefa TVR confundă instituţia cu un SRL, omiţând că această instituţie se află sub control parlamentar şi finanţată de la bugetul statului. Ori, dezmăţul financiar din contractile încheiate cu diverse case de avocatură, cheltuielile iresponsabile de la Festivalul Cerbul de Aur şi, nu în ultimul rând, unele achiziţii suspecte, au determinat Camera Deputaţilor să voteze constituirea unei comisii de anchete care să cerceteze activitatea SRTV. Din păcate, din cauza unui sprijin politic primit din partea unor susţinători ai grupării Gradea din TVR, activitatea acestei comisii a fost blocată.   

În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din TVR, MediaSind TVR a atras atenţia că resursele financiare ale instituţiei sunt folosite în mod discreţionar, fără o minimă transparenţă, în detrimentul salariaţilor care sunt nevoiţi să lucreze în condiţii precare de muncă, cu mijloace tehnice învechite. Însă, lipsa de implicare din partea factorilor decizionali, precum şi durata mare a soluţionării plângerilor penale asupra activităţii financiare din TVR, afectează, în mod grav, funcţionarea normală a instituţiei publice de presă.

Acesta este unul dintre motivele pentru care SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal iar angajații să fie protejați de abuzuri. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională )

Departament Comunicare MediaSind TVR
Bucuresti, 29 octombrie 2019 

Conducerea SRTV acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul măsurătorilor de radiaţii din Televiziunea Naţională!

postat 28 oct. 2019, 02:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 oct. 2019, 02:28 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-51/foto%20actiune%20determinari.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
a depus astăzi, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. De câteva luni aceste rezultate sunt ascunse de către conducerea TVR, pe motiv că se aşteaptă interpretarea lor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică!

În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

La sesizările MediaSind TVR conducerea instituției a  recunoscut că ultimele măsurători au fost efectuate în urmă cu 12 ani (amănunte aici: Conducerea TVR recunoaste că de 12 ani nu a mai efectuat măsurători de noxe în instituție!  

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – solicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis  doar  măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiațiilor electromagnetice!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori periodice se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică.

Regulamentul-cadru care definește condițiile de muncă  în  Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018,  prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Același document face precizarea că „în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc”. Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12  ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. Inspecția Muncii trebuie  să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal.

Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat Parchetul pentru a cerceta faptele de corupție din Televiziunea Națională.

Departament Comunicare MediaSind TVR

     Bucuresti, 28 octombrie 2019  

Proiectul FEJ Managing change in mass-media – în sprijinul jurnaliștilor europeni

postat 14 oct. 2019, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 oct. 2019, 02:19 ]

După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația Europeană a Jurnaliștilor – FEJ cu finanțarea Comisiei Europene, a ajuns la final. Săptămâna trecută, la Salonic, Grecia, a avut loc ultima conferință a proiectului, la care au participat 55 de reprezentanți din 23 de țări ai organizațiilor de media afiliate la FEJ.

Au fost prezenți președintele Federației Europene a Jurnaliștilor,  Mogens Blicher Bjerregard, Renate Schroeder, directorul FEJ, Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ, precum și reprezentata Comisiei Europene,  Suzanne Vanderzande, Policy officer CE media pentru domeniul audiovizual și politica media, precum și invitați din mass-media europeană. Delegația din partea României a fost formată din președintele Federației Cultură și Mass-Media, FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică

Una dintre concluziile conferinței a fost că schimbarea digitală în jurnalism a dus la presiuni imense asupra modelelor de afaceri ale editorilor tradiționali și digitali și la o schimbare a modului în care sunt ambalate și distribuite știrile. Reducerea costurilor, personalul supraîncărcat și ciclurile de știri rapide au dus la condiții precare de muncă pentru jurnaliști și au ridicat multe întrebări privind calitatea și încrederea publicului în mass-media.

Noul proiect FEJ de gestionare a schimbării în media lucrează cu parteneri sociali, sindicate și patronate, inclusiv Eurpean European Broadcasting Union (EBU) și News Media Europe (NME), pentru a găsi modalități inovatoare de a aborda aceste probleme cheie. Proiectul pune accent pe drepturile tuturor lucrătorilor, dialogul social și egalitatea de șanse.

Pe parcursul a peste doi ani, au fost organizate 5 conferințe tematice axate pe: jurnalism digital și noi modele de afaceri (Germania); reînnoirea sindicatelor prin recrutare și modernizare (Portugalia); abordarea muncii precare în jurnalism (Suedia); modernizarea  serviciilor publice de media prin inovare și dialog (România) – amănunte aici: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni; și egalitatea de șanse și diversitatea în instituțiile de presă și uniuni (Turcia).

Conferința finală
despre viitorul industriei de știri, care reunește sindicatele  și patronatele în calitate de  parteneri sociali a avut loc săptămâna trecută, în Salonic, Grecia. Au fost discutate probleme privind abilitățile, instruirea, dialogul social, ocuparea forței de muncă și cele mai bune practici. S-a discutat intens despre situația presei din Uniunea Europeană, de sprijinul pe care instituțiile europene îl pot acorda lucrătorilor din mass-media, despre libertatea de exprimare, despre standardele jurnalismului în UE, despre protecția jurnaliștilor și, nu în ultimul rând, despre dreptul organizațiilor sindicale de a-și apăra membrii.

La începutul lunii viitoare, o echipă de experți ai FEJ în negocierea contractelor colective de muncă, însoțiți de către un avocat specializat în dreptul comunitar al relațiilor de muncă, se vor deplasa la București pentru a susține pe afiliații din Televiziunea Națională a Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind în vederea  deblocării dialogului social din această instituție și pentru demararea procedurilor privind negocierea unui nou CCM care să garanteze drepturile profesionale, independența editorială, condițiile de muncă, dar și drepturile salariale și de protecție a locurilor de muncă în TVR.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Salonic, 14 octombrie 2019

Foto 1: Cristinel Godinac, presedinte SRJ MediaSind, Sorin Torică, președinte MediaSind TVR, Renate Schroeder, directorul FEJ,Yannis Kotsifos, directorul general al Uniunii Jurnaliștilor din Macedonia, Leonard Pădureț, președinte FAIR-MediaSind și Ricardo Gutierrez, secretarul general FEJ.

Foto 2: Suzanne Vanderzande, reprezentanta Comisiei Europene pentru domeniul audioviziual

Foto 3Mogens Blicher Bjerregard, președintele Federației Eurpene a Jurnaliștilor

Conducerea politică a TVR a cenzurat dezbaterile despre moţiune!

postat 10 oct. 2019, 05:08 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 oct. 2019, 05:17 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind Filiala MediaSind TVR
condamnă decizia conducerii instituţiei de a nu NU transmite dezbaterile de la moţiunea de cenzură din Parlamentul Romaniei. TVR a decis sa ignore această temă de actualitate, de mare interes pentru societate, pentru România şi pentru partenerii nostri din UE, încălcând în mod flagrant propria lege de organizare şi funcţionare! 

MediaSind TVR consideră că prin această decizie editorială, actuala conducere a TVR a părăsit cadrul legal al funcţionării instituţiei şi a eşuat lamentabil în îndeplinirea misiunii informative a televiziunii publice.  Conducerea TVR a eşuat în privinţa liberei comunicări a informaţiilor, precum şi la capitolul informării corecte a opiniei publice. 

Este ruşinos că pe parcursul dezbaterii moţiunii de cenzură, TVR a ales sa difuzeze un film coreean-Yanxi, Palatul suspinelor, o emisiune înregistrată Tribuna Parlamentului şi un reportaj înregistrat. 

Ne punem intrebarea dacă a fost vorba în acest nefericit caz despre INADAPTARE sau despre transformarea TVR într-un instrument de manipulare în momente decisive pentru viitorul Romaniei?

Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de public și pentru a pune capăt abuzurilor preşedintelui-director general Doina Gradea și ale camarilei sale, MediaSind TVR cere noii majorităţi create în Parlamentul României să demită de urgenţă actuala Administrație și să aducă în fruntea Televiziunii Române profesioniști neangajați politic, care să ofere dovezi de responsabilitate în respectarea misiunii publice a instituţiei, a respectului pentru angajaţi, precum şi în  cheltuirea banului public.


Departament Comunicare MediaSind TVR
          Bucuresti, 10 octombrie 2019 

Apel către angajații Televiziunii Naționale: Nu vă lăsați intimidați de ultimele zbateri ale șefei TVR!

postat 10 oct. 2019, 00:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 oct. 2019, 00:48 ]

Dragi colegi,
 
Disperarea conducerii TVR și a unor aşa-zişi lideri sindicali  a atins cote alarmante. Tot mai mulţi colegi ne anunţă că presiunile asupra lor de a se dezafilia de la MediaSind pentru a se afilia la “noul” SPUSTv sunt inimaginabile. Din acest motiv, atragem atenţia că imixtiunea angajatorului asupra activităţii sindicale constituie o infracţiune şi va fi sancţionată  în consecinţă.

Încercările unor şefi de a face presiuni asupra membrilor MediaSind sunt total inutile. Chiar dacă, prin absurd, s-ar obtine cele aproximativ 350 de adeziuni necesare Spustv, tot ar mai dura câteva luni sau chiar un an ca instanţa să constate reprezentativitatea la nivel de unitate. Practic, protocolul de afiliere dintre cele trei sindicate nu reprezintă decât o tentativă de cosmetizare a imaginii SPUSTv, precum şi o încercare disperată de a opri hemoragia membrilor din aceste organizaţii ale căror conduceri sunt  total controlate de şefa TVR, Doina Gradea. Atragem atenţia că protocolul semnat de cei trei lideri de sindicat, fără aprobarea membrilor Adunării generale, nu conţine implicit și acordul expres al membrului de sindicat de a se dezafilia de la o organizaţie şi de a se afilia la o alta, precum și acordul de voinţă privind reţinerea cotizaţiei pe statul de plată,  aşa cum prevede  Legea nr.1/2016! 

În concluzie, facem un apel către toţi salariaţii TVR să ne semnaleze de urgenţă numele celor care fac aceste presiuni  pentru a se înscrie în sindicatul de casă al conducerii. Nu vă lăsaţi impresionaţi de aceste intimidări generate de teama angajatorului de a negocia un contract colectiv de muncă cu o organizaţie puternică, care nu se lasă impresionată de zbaterile unor conducători numiţi politic şi vremelnic în fruntea instituţiei. Aşa cum a negociat la nivel de ramură, aşa cum a negociat mai multe contracte colective de muncă în instituţii din media, Federaţia FAIR-MediaSind împreună cu membrii afiliaţi din TVR vor începe să recupereze  din drepturile pierdute uşor şi inconştient de unii aşa-zişi lideri de sindicat, care au preferat funcţii în loc de un Contract colectiv de muncă care să apere şi să garanteze locurile de muncă ale angajaților celei mai mari instituții publice de presă.

Împreună suntem mai puternici! Vă aşteptăm în MediaSind! Cererea de adeziune o puteţi descărca de pe site-ul organizaţiei, mediasind.ro şi trimite la adresa de mail tvr@mediasind.ro

După acceptarea ei de către Biroul Executiv al MediaSind TVR, deveniti membru cu drepturi depline în cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în singura federaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media , Federaţia FAIR-MediaSind, afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global şi, nu în ultimul rând, la cea mai mare confederaţie naţională, CNSLR-Frăţia!

                      
MediaSind TVR 

București, 10 octombrie 2019
 
 
                              

SRTV acţionată în judecată pentru contractele suspecte încheiate de şefa TVR cu un fost partener de afaceri și consilier personal!

postat 9 oct. 2019, 04:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 oct. 2019, 04:32 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  
a depus astăzi, 9 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a preciza în ce constau serviciile contractate pentru Televiziunea Română de către casa de avocatură By The Law – Dumitrescu &Dinu  precum şi care sunt sumele plătite acesteia.

Avocatul Alexandru Dumitrescu, fost consilier al Doinei Gradea, preşedinte-director general al SRTV, a încheiat cu SRTV un contract de asistenţă juridică pentru consilierea directorului general, după cum susţine conducerea instituției în adresa nr. C/672/13.09.2019. Însă, aceasta nu a precizat ce servicii anume a prestat fostul consilier şi în ce cuantum, argumentându-se, în mod eronat, că aceste informaţii nu ar intra  sub incidenţa Legii nr. 544/2001: “SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV” – se arată în răspunsul semnat de şefa TVR.

 Precizăm că potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative,   “autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.”

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-50/postare%20dumitrescu.jpg
După încheierea contractului cu SRTV, avocatul Dumitrescu a intrat, cum se spune, „în pâine”, publicând pe pagina sa de FB un răspuns primit de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, privind funcţionarea MediaSind în cadrul SRTV. Folosind tehnici securiste de manipulare, autorul postării oferă un text trunchiat, care nu conține, de exemplu, întrebările adresate de Minister instituţiei publice, aducând mai multe acuzaţii false şi denigratoare la adresa organizației noastre, transmiţându-le angajaţilor TVR că s-au înscris într-o organizaţie fantomă, care ar fi încasat ilegal cotizaţia sindicală şi că toate reacţiile publice ale MediaSind de până acum au fost numai minciuni. (amănunte aici: Conducerea TVR folosește tehnici securiste de intoxicare a opiniei publice!)

Constatând că banii publici sunt folosiţi în războaiele şefei TVR împotriva MediaSind, am solicitat explicaţii oficiale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care a demontat diversiunea conducerii SRTV. Astfel, în răspunsul nr. 105/IM/07.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat legalitatea funcţionării filialei MediaSind TVR în Televiziunea Naţională, precum şi legitimitatea organizaţiei de a-şi apăra drepturile membrilor din această instituţie publică de presă. (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!).

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public, nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă, diminuarea drepturilor angajaților, precum și lipsa de transparență în privința facilităților acordate sindicatului său de casă, SPUSTv. Nu în ultimul, în baza Rezoluţiei Adunării Generale, MediaSind TVR a depus mai multe plângeri penale împotriva conducerii. (amănunte aici: MediaSind TVR a sesizat parchetul pentru a cerceta faptele de corupţie din Televiziunea Naţională) 

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată criticată în repetate rânduri de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ale lucrătorilor din mass-media, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului de la Bucureşti să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici: Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR! ).  

Potrivit informaţiilor apărute în presă şi confirmate (amănunte aici) , relaţia Dumitrescu- Gradea este una mai veche, cei doi fiind parteneri de afaceri într-o firmă media. În ceea ce priveşte  competenţa profesională şi conduita fostului consilier PDG, Raportul privind libertatea de exprimare în 2018 a Active Watch este concludent:

 Din Concluziile Comisiei de Etică din SRTV reiese și modul în care consilierul PDG, avocatul Alexandru Dumitrescu, se raportează la activitatea jurnalistică din Televiziunea Națională, asupra căreia își permite să facă aprecieri. În acest document  se arată că Alexandru Dumitrescu consideră anormal demersul lui Dragoș Pătraru de a „face anchete într-o instituție publică” în condițiile în care calificarea sa este de realizator al unei „emisiuni de divertisment”. Mai mult, în concluziile Comisiei de Etică se notează: „comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei «presiuni» exercitate asupra sa în privința conținutului emisiunii, dl Dumitrescu a susținut că nu se poate vorbi de «presiune la adresa unui jurnalist», întrucât realizatorul Starea Nației are calitatea de «partener de business» al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenția că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public”. (pag. 98)  

Comportamentul abuziv al fostului consilier a generat neplăceri unor angajați. Astfel, după publicarea Concluziilor menționate, în septembrie 2018, pe site-ul tvr.ro în secțiunea Comisiei de Etică - instituită încă din 2004 -, șefa Serviciului Conținut Digital din TVR, Maria Grăjdan, responsabilă de publicarea documentelor online, a fost amenințată cu concedierea de către consilierul PDG Alexandru Dumitrescu, care a acuzat-o de publicarea „fără temei legal” a documentelor comisiei. Ulterior, în urma presiunilor, jurnalista Maria Grăjdan a decis să demisioneze din funcție.” (pag.106)   https://activewatch.ro/Assets/Upload/files/Raport%20FreeEx%202018-2019.pdf

Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de angajați și pentru a  pune capăt abuzurilor Doinei Gradea și ale camarilei sale, cerem Parlamentului României să demită actuala Administrație și să aducă in fruntea Televiziunii Române profesioniști neangajați politic, care să ofere dovezi de responsabilitate în cheltuirea banului public.

Departament Comunicare MediaSind TVR 

          Bucuresti, 9 octombrie 2019  

Tribunalul Bucuresti a respins încercările disperate ale conducerii TVR de a demonstra ca MediaSind nu are dreptul să-şi apere membrii din instituție!

postat 30 sept. 2019, 03:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 sept. 2019, 04:05 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-50/foto%20dosar%20MediaSind.jpg
Tribunalul Municipiului București
a respins excepţia ridicată de către conducererea sindicatului controlat de conducerea TVR, SPUSTv, privind lipsa calităţii de reprezentant al salariaților, pentru Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în procesul intentat împotriva conducerii instituţiei, pentru anularea restricţiilor impuse în cazul deplasărilor în delegaţii  (amănunte aici).

Prin soluţia adoptată, instanţa a constatat dreptul SRJ MediaSind, în calitate de sindicat naţional,  de a funcţiona legal prin filiala sa, MediaSind TVR, în cadrul Societății Române de Televiziune.

În acest proces, SRJ MediaSind a solicitat instanței să anuleze prevederea ilegală, semnată de către conducerea TVR și sindicatul său de casă, privind diminuarea drepturilor de care trebuie să beneficieze angajații din instituțiile publice, în cazul deplasărilor, și anume, primirea unei indemnizații de cazare în cuantum de 230 lei /zi  și a indemnizației de delegare de 20 lei/zi, așa cum prevede HG 714/2018.

Penntru a nu plăti aceste sume, conducerile SRTV și SPUS Tv au semnat un Act adițional la CCM prin care este acceptată posibilitatea ca angajatorul să nu achite indemnizatia de cazare și diurna dacă  TVR  asigură cazarea și  masa salariatului plecat în delegație. Astfel, mulți angajați au fost puși în situația de a fi cazați în condiții insalubre, înghesuiți mai mulți în cameră și obligați să consume meniul decis de mai marii instituției, chiar dacă, unii dintre ei, aveau nevoie de un regim alimentar special, pentru ca sănătatea să nu le fie periclitată.

Este de-a dreptul absurd faptul că, în cazul acesta, au fost folosite fondurile organizației sindicale pentru a plăti avocați, care să susțină în instanță, alături de conducerea TVR, diminuarea drepturilor propriilor membri de sindicat. Practic, membrii de sindicat și-au plătit avocații pentru a le diminua drepturile, pentru că avocatul SPUSTv, Aurelian-Gabriel Uluitu să pledeze, alături de consilierul juridic al SRTV și de liderii sindicali,  în acest sens: salariații nu ar trebui să mai beneficieze de sumele de bani prevăzute de HG 714/2018 în condițiile în care angajatorul asigură cazarea și masa!!!
 
Precizăm că în acest caz, MediaSind TVR a depus și o plângere penală împotriva conducerilor TVR și SPUSTv, întrucât HG 714/2018 prevede la art. 5 că “Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, în condițiile legii, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.”

După respingerea excepțiilor conducerii TVR și SPUS, procesul va continua în data de 15. 10. 2019. Membrii SPUSTv sunt invitați să participe la această ședință pentru a observa cum sunt folosite cotizațiile lor de către conducerea sindicatului și conducerea TVR.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 30 septembrie 2019

1-10 of 431