Comunicate

MediaSind Maramureș cere Spitalului Județean din Baia Mare să anuleze Regulamentul care pune botniță jurnaliștilor!

postat 18 ian. 2023, 10:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2023, 10:01 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor-Filiala MediaSind Maramureș a luat act astăzi, 18 ianuarie 2023, de REGULAMENTUL elaborat de Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare și ulterior transmis jurnaliștilor locali și naționali.

Aducem în atenția opiniei publice și a colegilor din presa locală și națională faptul că prin impunerea acestui REGULAMENT, activitatea profesională a jurnaliștilor din Maramureș, care au solicitat acreditarea pe lângă unitatea medicală, a fost încălcată flagrant nefiind respectată Legea 544/2001, Legea 52/2003, dar și art. 30 și 31 din Constituția României (foto-REGULAMENT).

Pe această cale, solicităm Ministerului Sănătății să intervină în medierea conflictului dintre jurnaliști și unitatea medicală în vederea respectării legilor și a Constituției României.

MediaSind Maramureș consideră că acest REGULAMENT este unul abuziv care îngrădește munca jurnaliștilor atunci când aceștia trebuie să culeagă informații de interes public din Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Din informațiile noastre, Regulamentul nu a fost supus dezbaterii în CA-ul unității medicale, ci a fost aprobat doar de Consiliul Director. Mai mult, jurnaliștii nu au fost consultați în vederea elaborării acestuia așa cum cer prevederile și normele europene. Considerăm că noi, cei din breasla jurnaliștilor ne cunoaștem bine meseria și Codul Deontologic și nu credem că ar fi necesar să ne impună angajații unui spital cum să ne practicăm meseria.

Din Regulamentul respectiv ne-a atras atenția în mod deosebit cerințele pentru acreditarea jurnaliștilor, dar și cerința care face referire la retragerea acreditării dacă nu este respectat acest Regulament în contextul în care Art. 18/L 544/2001 este cât se poate de clar referitor la renunțarea colaborării cu un anumit jurnalist. Apoi, referitor la acreditarea provizorie și din ceea ce este stipulat tot în L 544/2001 precizăm că nu există o astfel de reglementare. Ba mai mult, în Regulamentul abuziv, la Art. 17 se precizează că obținerea unei acreditări provizorii se solicit cu 24 de ore înainte de evenimentul pentru care se solicită acreditarea. Adică, dacă omul de presă nu este acreditat și de la etajul 5 al spitalului se aruncă un pacient în gol, jurnalistul va putea face investigația doar după 24 de ore, căci așa spune Regulamentul… Art. 22, 23, 24 și 25 sunt de domeniul absurdului.

Și ca să înțelegeți mai bine despre ce este vorba, vă prezentăm două exemple, individualizate.

Exemplul 1: Dacă jurnalistul are o problemă sau derulează o investigație pe timp de noapte și merge la UPU și aici constată că are loc o altercație între un paznic și un aparținător, nu are voie să fotografieze, să filmez sau să culeagă informații pentru că, conform REGULAMENTULUI, trebuie să aștepte să se facă dimineață pentru ca managerul să răspundă la telefon și să-i dea acordul pentru a filma, fotografia etc, adică după ce nu mai există evenimentul.

Exemplul 2: Apoi, dacă jurnalistul are o sesizare de la un pacient sau aparținător, nu poate suna medicul pentru a-i lua un punct de vedere deoarece conform aceluiași regulament, trebuie să contactez telefonic managerul pentru acordul. Cu alte cuvinte, dacă știrea este convenabilă pentru conducerea instituției primește acordul, iar dacă nu este pe placum managerului, jurnalistul este împiedicat să-și exercite meseria.

Apoi, dacă merge la spital în calitate de jurnalist pentru culegerea de informații acesta nu se poate deplasa decât în spațiile destinate presei, că așa spune Art. 22 din Regulament, eventual într-un țarc special amenajat pentru formatorii de opinie.

MediaSind Maramureș consideră că acest REGULAMENT este ABUZIV și NELEGAL și pe acestă cale solicită Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” retragerea lui imediată. Considerăm că este un afront adus jurnaliștilor. Totodată solicităm autorităților județene și naționale să se autosesizeze în acest caz.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor-Filiala MediaSind Maramureș

 Anamaria Avram, Presedinte

Adi Rusu, Vicepresedinte

Baia Mare, 18 ianuarie 2023

 

MediaSind AGERPRES începe demersurile în justiție pentru recuperarea indemnizației de concediu!

postat 18 ian. 2023, 03:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2023, 03:48 ]

Membrii de sindicat din Agenția Națională de Presă AGERPRES sunt așteptați până pe data de 1 martie 2023 să semneze documentele pentru acțiunea în instanță!

Toate cheltuielile judiciare sunt achitate de SRJ MediaSind!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala AGERPRES, în conformitate cu Hotărârea Adunării generale a organizației din 26 martie 2022, va achita toate cheltuielile judiciare pentru membrii afiliați referitoare la recuperarea în instanță a drepturilor bănești care nu au fost acordate în conformitate cu prevederile legale.

- Având în vedere faptul că în urma cererii SRJ MediaSind nr. 3957/21.10.2022 (foto) adresată conducerii ANP AGERPRES, instituția a dat dreptate organizației noastre și a achitat drepturile salariale cuvenite angajaților AGERPRES pentru anul 2022 referitoare la introducerea în calculul indemnizației de concediu a sporului pentru condiții vătămătoare în cuantum de 15%,

 - Având în vedere că potrivit legislației în vigoare, pentru recuperarea drepturilor restante cuvenite pentru ultimii 3 ani este nevoie de o sentință judecătorească definitivă,

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala AGERPRES invită pe membrii afiliați din instituția publică de presă să completeze și să semneze Împuternicirea anexată, la care să atașeze o copie după CI. Împuternicirea trebuie depusă în original!

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, sumele câștigate în instanță vor fi plătite de către angajator doar persoanelor care au intentat acțiune în instanță!

Nu este vina angajaților că AGERPRES nu are un compartiment juridic competent care să semnaleze din timp departamentelor de resort  orice modificare legislativă care apare în decursul anilor și care afectează salarizarea sau acordarea unor drepturi cuvenite personalului instituției! 

Nu este vina angajaților AGERPRES că sunt obligați, din cauza incompetenței unor angajați, să-și caute dreptatea în instanță pentru a primi drepturile care li se cuvin! Din acest motiv, SRJ MediaSind va cere Curții de Conturi să dispună recuperarea sumelor care vor fi achitate cu ocazia acestor procese de la angajații care au încălcat legea în disprețul membrilor noștri de sindicat!  

Precizăm că Împuternicirea și copia după CI vor fi depuse la sediul SRJ MediaSind din AGERPRES, persoană de contact Liviu Grosu, secretar general (0730112456) sau Alina Mateiu, secretar executiv. Termenul – limită de depunere a documentelor este 1 martie 2023. Acțiunile în instanță vor fi depuse în ordinea înregistrării documentelor la sediul SRJ MediaSind!

Departament Juridic SRJ MediaSind                                  

 București, 18 ianuarie 2023

PS: Angajații AGERPRES care au suspiciuni privind modalitatea de calcul a diferențelor salariale pentru indemnizația de concediu achitată pentru anul 2022  pot depune solicitări de recalculare la Serviciul Resurse Umane- Salarizare, precum și spre știința directorului general  al AGERPRES.


IMPUTERNICIRE

 

Subsemnata/ul, __________________________________________, domiciliat/a in _____________________________________________________________________________, CNP ________________________________, membru al Sindicatului Roman al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind AGERPRES, prin prezenta, împuternicesc organizatia sindicală să formuleze, să introducă și să susțină o acțiune în justiție prin care sa solicite obligarea AGENȚIEI NAȚIONALE DE PRESĂ AGERPRES la plata diferentelor salariale dintre indemnizatia de concediu de odihnă cuvenită și cea efectiv achitată în perioada anilor 2020 si 2021.

De asemenea, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind este împuternicit să negocieze și să semneze un contract de asistenta juridică cu un birou de avocatură în vederea reprezentării intereselor subsemnatei/ului în dosarul care va avea obiectul conform celor menționate mai sus.

În situatia În care, pe parcursul litigiului născut ca urmare a depunerii actiunii in instanță de către organizatia sindicală, îmi pierd calitatea de membru al Sindicatului Roman al Jurnalistilor MediaSind, subsemnatul mă oblig să suport toate cheltuielile efectuate de organizația sindicală în legatură cu reprezentarea subsemnatei/ului în acest litigiu (e.g. onorariu avocat, taxe de timbru, onorarii expert, executor judecatoresc, cheltuieli de transport sau alte cheltuieli administrative etc.).

Data __________________

Nume, prenume: ____________________________________

Semnatura: _______________

 

Federația FAIR-MediaSind vă urează Sărbători binecuvântate!

postat 22 dec. 2022, 23:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2022, 23:05 ]

                 
                 Federația FAIR-MediaSind

vă urează Crăciun fericit cu sănătate, împliniri, pace și fericire alături de

cei dragi!

LA MULŢI ANI!

MediaSind vă urează Crăciun Binecuvântat și un An Nou plin cu dreptate socială!

postat 22 dec. 2022, 05:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2022, 05:01 ]

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind urează tuturor membrilor săi din filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind Radio România, MediaSind TVR și MediaSind Freelanceri, un Crăciun Binecuvântat și un An nou plin cu drepturi financiare!

Anul 2022 a fost un an greu pentru noi toți. După criza Covid, criza economică produsă de majorările la energie, gaze, apă, alimente, utilități, împreună cu creșterea galopantă a inflației, cu lipsa unor măsuri guvernamentale eficiente au afectat grav nivelul de trai al membrilor MediaSind. În ciuda condițiilor grele pe care de care au avut parte, toți angajații din breaslă și-au dus, însă, până la capăt, misiunea de informare, ca lucrători în cel mai periculos, dar și frumos domeniu de activitate – mass-media. Să nu-i uităm aici pe curajoșii noștri colegi din instituțiile de media publice și private, care și-au pus în pericol viața pentru a relata despre situația războiului din Ucraina.

În ceea ce privește strategia organizației noastre pentru viitorul an, ne propunem să intensificăm eforturile de sprijinire a membrilor noștri de sindicat, mai ales al celor care se confruntă cu criza economică. Noile modificări la Legea Dialogului social prin introducerea unor norme esențiale privind apărarea drepturilor noștri de sindicat, cum ar fi recunoașterea oficială a dreptului sindicatelor constituite la nivel național de sector de a-și reprezenta și apăra membrii indiferent din ce instituție fac aceștia parte (cum este cazul Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind), posibilitatea declanșării conflictelor de muncă și a grevelor și în cazul nerespectării clauzelor din contractele colective de muncă încheiate cu angajatorii, posibilitatea negocierii contractelor colective și la  nivel de sector și național, posibilitatea declanșării grevei generale și de solidaritate împotriva politicilor guvernamentale ne dau mari speranțe, dar și pârghii concrete pentru a fi mult mai eficienți în apărarea drepturilor membrilor noștri de sindicat!

Referitor la drepturi, avem în vedere ca în anul 2023 să negociem noi Contracte Colective de Muncă în baza sentințelor de reprezentativitate pe care le deținem în instituțiile de media unde avem membri afiliați, precum și împreună cu Federația  FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă din Cultură și Mass-Media la care suntem membri fondatori.

Totodată, cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care Federația FAIR-MediaSind este membru cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global UNION, ne vom spori eforturile pentru schimbarea și sancționarea acelor angajatori care și-au bătut joc de drepturile și demnitatea membrilor noștri de sindicat! Este timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de media să beneficieze de aceleași drepturi ca și colegii din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!”

Fiind consecvenți în acțiunile noastre, vom acorda o atenție specială freelancerilor și a colegilor din instituțiile de media cu capital privat. Din cauza lipsei contractelor colective de muncă din aceste societăți private, drepturile colegilor noștri sunt încălcate frecvent, lăsându-i pe colegii noștri la cheremul angajatorilor. Totodată, vom milita pentru acordarea de facilități fiscale pentru industria de media, la fel ca în alte țări europene, facilități acordate transparent și care să fie în sprijinul angajaților și, implicit, al cetățenilor, ca beneficiari finali ai libertății de exprimare.

Pe această cale, îi anunțăm pe colegii noștri din instituțiile unde nu au fost acordate, din diferite motive, toate drepturile prevăzute în CCM și în dispozițiile legale, că la începutul anului viitor, SRJ MediaSind  și Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache vor trimite spre semnare Împuternicirile necesare pentru depunerea acțiunilor în instanță. Conform prevederilor legale în vigoare, precizăm că drepturile neacordate pot fi obținute în instanță doar pentru membrii de sindicat care mandatează organizația sindicală în acest sens!

În concluzie, dacă doriți condiții mai bune de muncă, dacă vreți să vă fie protejate drepturile câștigate, veniți alături de MediaSind! Vă așteptăm să deveniți membri cu drepturi depline ai organizației noastre și, în consecință, ai celor mai mari organizații ale jurnaliștilor din lume, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor (www.mediasind.ro/despre-noi), pentru că

 ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

 

Cristi Godinac, Președinte

Ion Moraru, Vicepreședinte Freelanceri

Sorin Torică, Vicepreședinte, Președinte MediaSind TVR

Dumitru Mangu, Vicepreședinte Edituri și Tipografii

Mihai Simionescu, Vicepreședinte MediaSind AGERPRES

Janina Tudor, Președinte MediaSind Radio România

Liviu Grosu, Secretar General

 

București, 22 decembrie 2022

Curtea de Apel a confimat definitiv abuzurile fostei șefe a TVR împotriva angajaților de la TVR Craiova!

postat 13 dec. 2022, 00:51 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 dec. 2022, 00:55 ]

https://portal.just.ro/54/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=6300000000275268&id_inst=54
Instanța a dispus anularea Ordinului emis de Ramona Săseanu împotriva fostului coordonator al Redacției Știri, precum și plata despăgubirilor bănești! MediaSind TVR cere public Curții de Conturi recuperarea de la cei vinovați a sumei de peste 11.000 lei plătită de SRTV din bani publici!

Curtea de Apel Craiova a respins ieri, 12 decembrie 2022, apelul făcut de Societatea Română de Televiziune împotriva Sentinței Tribunalului Dolj care, în data de 17.06.2022, a admis contestația membrului MediaSind TVR Craiova, Tiberius Daniel Mușuroi, pentru anularea Ordinului de Serviciu nr. C/848/23.09.2021 emis de fosta director general interimar a Societății Române de Televiziune, Ramona Săseanu, prin care aceasta a decis abuziv schimbarea fostului coordonator al Redacției Știri și Sport cu o persoană apropiată ei.

Totodată, Tribunalul a obligat SRTV la plata despăgubirilor bănești egale cu diferența dintre salariul de jurnalist TV senior pentru perioada 24.09.2021-15.03.2022, sume indexate, majorate și reactualizate la data plății, precum și plata sumei de 2500 lei reprezentând cheltuieli de judecată. În apel, instanța a obligat SRTV să achite încă 3500 de lei cheltuieli judecătorești, pe lângă cei 5.194 lei lei reprezentând despăgubirile bănești. În total, conducerea SRTV are obligația legală să recupereze de la Ramona Săseanu și acoliții săi care au comis acest abuz în serviciu suma de 11.194 lei, la care se adaugă cheltuielile avocatului angajat de instituție.

Curtea de Apel Craiova, prin hotărâre definitivă,  confirmă practic abuzurile pe care Sindicatul Român al Jurnaliștilor – Filiala MediaSind TVR le-a semnalat încă de la numirea, constatată nelegală de către Curtea Constituțională, a fostei director general interimar al TVR, Ramona Săseanu. MediaSind TVR a semnalat încă din data de 23 septembrie 2021 că deciziile luate de Ramona Săseanu împotriva conducerii TVR Craiova – destituirea fostei directoare Anca Dindirică și a fostului Redactor Șef Tiberius Mușuroi - sunt acte de răzbunare împotriva foștilor săi șefi de la studioul teritorial și pot deveni din punct de vedere legal, elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu. Din acest motiv, aceste fapte au fost sesizate public și Parchetului General, după cum se observă în acest link: MediaSind cere Parchetului anchetarea faptelor penale ale conducerii interimare din Televiziunea Română.

Din nefericire, acesta nu a fost singurul abuz pe care l-a comis fostul directorul general interimar Ramona Săseanu. Aceasta a mai fost acuzată de folosirea abuzivă a resurselor instituției pentru a hărțui, prin diverse controale denumite ad-hoc, conducerea Studioului Teritorial Craiova. Nu în ultimul rând, Ramona Săseanu a fost acuzată de folosirea Serviciului de Comunicare, Relații Publice și Protocol al instituției în scop personal pentru a se război cu MediaSind TVR și cu Sindicatul TVR Craiova după unificarea celor două organizații. Nu în ultimul rând, și abuzurile acesteia săvârșite în calitate de Producător general au fost sesizate organelor penale de către organizația noastră (amănunte aici: Mandatul imposturii și incompetenței producătorului general în Televiziunea Română a luat sfârșit!)

Din nefericire pentru angajații instituției publice de presă, cu sprijinul unor persoane importante din PNL, aceasta beneficiază în prezent în calitate de jurnalist tv, de condiții de muncă preferențiale și discriminatorii față de ceilalți colegi, cum ar fi birou în regim single, mașină și șofer la scară, program individualizat etc.

În concluzie, MediaSind solicită conducerii SRTV și Curții de Conturi recuperarea prejudiciilor produse membrilor noștri de sindicat, dar și instituției publice de presă, de către această persoană numită și menținută politic în funcție, precum și sesizarea de urgență a instituțiilor abilitate

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 13 decembrie 2022

Federația FAIR-MediaSind cere Ministerului Muncii să nu spargă sectorul Cultură și Mass-Media pentru a bloca dialogul social din acest vital domeniu pentru democrație!

postat 8 dec. 2022, 00:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 dec. 2022, 00:24 ]

Singura organizație reprezentativă din sectorul Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind a luat act cu îngrijorare de intenția unor cozi de topor din mișcarea sindicală de a modifica HG nr.1260/2011 prin împărțirea sectorului Cultură și Mass-Media în mai multe sectoare. Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi (foto) să țină cont de poziția oficială a singurei organizații reprezentative din Cultură și Mass-Media, precum și de poziția transmisă de cea mai mare confederație națională sindicală din țară, Confederația CNSLR-Frăția!

Federația FAIR-MediaSind atrage atenția că separarea sectorului Cultură și Mass-Media în mai multe diviziuni după modelul prezentat în urma discuțiilor de la Ministerul Muncii, va duce inevitabil la blocarea dialogului social din acest vital domeniu pentru democrație. Oriunde în lume, dar mai ales în cadrul Parlamentului European, Comisiei Europene și chiar și în Parlamentul României, industriile creative sunt tratate în mod unitar, după cum rezultă chiar și din denumirea Comisiilor!

De altfel, aceleași argumente au stat și la baza motivației oficiale a Ministerului Muncii atunci când a hotărât, în anul 2011, unificarea sectoarelor Cultură și Mass-Media! Cu o logică inversă, acum aceleași cozi de topor încearcă să despartă sectoarele pentru a face loc la masa negocierilor a unor sindicate galbene care, de ani de zile, boicotează activitatea sindicală, atacă  reprezentativități în instanțe și încearcă să blocheze negocierile de drepturi din principalele instituții din Cultură și Mass-Media. Exemplele sunt multiple și se pot regăsi facil în publicațiile naționale și pe site-ul mediasind.ro. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind reprezentativă pentru încă 4 ani în sectorul Cultură și Mass-Media! )

În concluzie, în cazul în care Ministerul Muncii va refuza să țină cont de poziția oficială a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și a Confederației CNSLR-Frăția, vom fi nevoiți să sesizăm organizațiile internaționale la care suntem membri cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor și UNI Global UNION pentru a notifica Comisia Europeană și Parlamentul European cu privire la nerespectarea angajamentelor luate de către oficialitățile române prin Programul PNRR în ceea ce privește deblocarea dialogului social! Totodată, prin partenerii săi internaționali, Federația FAIR-MediaSind va sesiza și OIM pentru a obține o rezoluție la plenara care va avea loc la începutul anului viitor la Geneva și va organiza acțiuni de protest pe plan național și internațional!

 Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

București, 8 decembrie 2022

Federația FAIR-MediaSind reprezentativă pentru încă 4 ani în sectorul Cultură și Mass-Media!

postat 7 dec. 2022, 05:49 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 dec. 2022, 05:49 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-186/foto%20instanta.jpg
Curtea de Apel a respins ca inadmisibil apelul  depus de sindicatul de casă din Televiziunea Română, SPUSTV, împotriva sentinței de reprezentativitate a organizației

                                                                                                                                  
Curtea de Apel București, prin Hotărârea definitivă și irevocabilă, a respins astăzi, 7 decembrie 2022, apelul depus de către sindicatul de casă din Societatea Română de Televiziune – SPUSTV împotriva sentinței de reprezentativitate în sectorul Cultură și Mass-Media  a Federației FAIR-MediaSind pronunțată de Tribunalul Municipiului București nr. 3RZ  din 21.10.2021 (amănunte aici:   https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000966493&id_inst=3 și aici: https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000966493&id_inst=2 

Instanta a respins ca inadmisibil apelul depus de SPUSTV și a consfințit practic, pe o perioadă de 4 ani, reprezentativitatea organizației noastre pentru acest important domeniu. 

De altfel, nu este prima dată când acest sindicat galben folosește cotizațiile membrilor de sindicat pentru a plăti avocați cu scopul de a bloca organizația noastră să obțină drepturi pentru angajații din Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES și alte instituții! Aproape în fiecare an, avocatul Gabriel Uluitu este plătit regește din cotizațiile membrilor SPUS pentru a contesta reprezentativitatea organizației noastre și, de fiecare dată, instanța a respins ca inadmisibile sau ca nefondate toate acțiunile depuse. Același avocat este plătit din fonduri publice cu sume imense și de către Societatea Română de Radiodifuziune pentru a bloca obținerea unor drepturi în instanță pentru angajații acestei instituții! 

Din nefericire, constatăm că încă există pseudo-lideri sindicali care au ca principal obiect de activitate subminarea activității sindicale a altor organizații serioase, fără a se ocupa de realele probleme ale salariaților. Dar este halucinant ca banii membrilor de sindicat să fie folosiți tocmai în scopul diminuării sau eliminării drepturilor angajaților!

În consecință, Federația FAIR-MediaSind, în calitate de singură organizație reprezentativă  face un apel către toate organizațiile sindicale din domeniu să i se alăture în vederea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector "Cultură și Mass-Media", și, totodată, la încheierea mai multor contracte colective la nivel de instituții. Nu în ultimul rând, Federația FAIR- MediaSind face un apel către membrii SPUSTV să solicite convocarea de urgență a Adunării Generale a organizației sindicale pentru a cere lămuriri privind folosirea în alte scopuri a cotizației sindicale de către liderii  organizației.


Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 7 decembrie 2022

Cascadorii Râsului din Televiziunea Română: Jurnalistul TVR prins că făcea reclamă mascată unei firme private s-a declarat avertizor public!

postat 5 dec. 2022, 00:49 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 dec. 2022, 02:36 ]

Într-o reacție publică, Dorin Chioțea reproșează conducerii TVR mutarea transmisiei unui meci de fotbal pe TVR Info și introducerea pe TVR Cultural a jurnalistei agresate de Marian Olaianos!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR constată că atacurile asupra membrului nostru de sindicat, jurnalista Nadine Vlădescu, au continuat chiar din interiorul instituției publice de presă.  Într-o postare publică, jurnalistul sportiv Dorin Chioțea (foto) folosește ca pretext mutarea, pe 1 decembrie, a transmisiei unui meci de fotbal de pe postul TVR 1 pe TVR Info și atacă plin de mânie conducerea SRTV reproșându-i că jurnalista TVR Nadine Vlădescu a fost indrodusă, din primul minut de emisie, pe TVR Cultural: “Nu așa se respectă România de Ziua Țării, doamnelor și domnilor! Țara nu se respectă punând-o pe d-ra Nadine Vlădescu, clienta tuturor ziarelor de la o vreme, să debuteze fulminant la TVR Cultural din primul minut de emisie. Nu așa avem grijă de munca oamenilor care țin instituția asta în viață” – susține Dorin Chioțea.

În finalul reacției, acesta se declară avertizor de integritate, promițând că va sesiza și alte nereguli: “Mă declar avertizor public și voi scrie aici despre neconformitățile și neregulile, care n-au legătură cu indisciplina pe care probabil caută să o inventeze la comandă. Voi informa, în paralel, și autoritățile. Adevărul trebuie cunoscut de public, că de asta dă banii.” (amănunte aici:  Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă execuția Nadinbei Vlădescu - Ziariștii....)

Față de aceste atacuri iresponsabile la adresa unei jurnaliste, membră a organizației noastre, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR, face următoarele precizări:

Jurnalista Nadine Vlădescu a devenit victima agresiunilor fizice și verbale ale jurnalistului Marian Olaianos, în prezent cercetat disciplinar și împotriva căruia s-a depus plângere penală pentru lovire și alte violențe. (amănunte aici: Apel pentru încetarea campaniei de denigrare a victimei jurnalistului sportiv de la Televiziunea Română!)

 
Jurnalista nu are nicio restricție de a apărea pe post, întrucât ea a fost cea agresată și nu invers! În logica strâmbă a “jurnalistului” Chioțea, victima ar trebui pedepsită și nu agresorul! Dar ceea ce evită să spună Dorin Chioțea e că agresorul nu e nimeni altul decât prietenul și colegul său de redacție! Iar aparițiile membrei noastre în presă au fost generate tocmai de către cei care au alimentat cu mizerii acest conflict, invitând de mai multe ori pe postul public chiar pe șeful unei redacții care a întreținut scandalul! Iar în acest grup se află și fostul Producător General Ramona Săseanu, care s-a ocupat, inclusiv în cadrul unei ședințe de Comitet Director, de denigrarea jurnalistei agresate, prin citirea unor convorbiri private  dintre victimă și agresor, faptă care are evidente conotații penale! 

Referitor la autoproclamarea calității de avertizor public de către Dorin Chioțea, MediaSind TVR atrage atenția că angajatul TVR nu are calitățile minime morale care să îl crediteze în această importantă și responsabilă misiune. O persoană care a fost prinsă făcând publicitate mascată unei firme private care îl plătea și pe el și pe soția sa, (amănunte aici; Șefa TVR refuză să explice de ce a numit în funcție de conducere o persoană care a făcut reclamă mascată pe post unei firme medicale unde soția era director de marketing!) nu poate să fie credibilă. Sau o persoană care refuză să-și depună declarațiile de avere și de interese nu poate să dea lecții de moralitate. (amănunte aici: Cum a fost mușamalizată cercetarea disciplinară a jurnalistului tv care a făcut publicitate mascată unei firme medicale pe canalul TVR1!)

În consecință, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR reia solicitarea făcută colegilor din mass-media de a trata cu responsabilitate atacurile venite din partea unei grupări interesate de terfelirea imaginii unei colege de breaslă, jurnalist profesionist în Televiziunea Română. 
Totodată, MediaSind TVR solicită ca cercetarea disciplinară a angajatului Marian Olaianos să fie făcută cu celeritate, iar în cazul în care probele sunt concludente, să se aplice sancțiunea maximă prevăzută de Codul Muncii, adică concedierea! Este inadmisibil ca în cea mai mare instituție publică de presă din țară, astfel de fapte să fie tolerate și încurajate de către  șefi din TVR!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 5 decembrie 2022

Diversiunile și minciunile reprezentantei salariaților din TVR au picioare scurte!

postat 25 nov. 2022, 00:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 nov. 2022, 00:50 ]

MediaSind prezintă dovezile prin care a solicitat încă din data de 18 august 2022 conducerii TVR convocarea Comisiei pentru a negocia Actul adițional nr.1 la CCM!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR a luat act de o nouă diversiune și manipulare  împotriva organizației noastre prin acuzațiile mincinoase transmise public în seara zilei de 24 noiembrie 2022, de către reprezentanta salariaților în CA al TVR, Luminița Iordănescu.

Enervată de acuzațiile făcute de către MediaSind TVR (amănunte aici: Membrii CA au deblocat dialogul social din TVR prin numirea unei noi Comisii Paritare care să negocieze cu MediaSind drepturi pentru angajații instituției! ) aceasta încearcă să justifice de ce a fost singurul membru CA care nu a votat deblocarea dialogului social din SRTV prin înlocuirea Ramonei Săseanu din Comisia Paritară, susținând  că fosta Producător General este nevinovată întrucât nici angajatorul și nici organizația sindicală nu au cerut convocarea părților, adică a partenerilor sociali.

În sprijinul argumentației sale, aceasta publică o adresă semnată de o altă susținătoare a fostei PG, coordonatoarea Cabinetului PDG, Luiza Fulea, care, fără să facă o minimă verificare a corespondenței cu partenerii sociali, a anunțat că ”în intervalul 25 iunie 2022 – 16 noiembrie 2022, la Cabinetul PDG nu s-a primit nicio adresă din partea partenerului social prin care se propune întrunirea Comisiei paritare și nici nu a fost cerută de către Angajator convocarea acesteia.”

 Pentru informarea corectă a angajaților SRTV, dar și a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1.Încă din data de 18 iulie 2022, MediaSind a cerut public și pe adresele oficiale de mail președintelui – director general, Dan Cristian Turturică și membrilor CA să numească o Comisie Paritară formată din profesioniști, întrucât dialogul social este blocat de către Ramona Săseanu și de acoliții acesteia prin interpretarea în defavoarea salariaților a prevederilor CCM.   (amănunte aici: MediaSind solicită conducerii TVR să nu-și mai bată joc de drepturile angajaților și să respecte Contractul semnat cu partenerii sociali!)

2.Totodată, în această corespondență, conducerea TVR a fost informată că în perioada 4-15 iulie 2022, o delegație formată din liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și ai Filialei MediaSind TVR, a avut o serie de întâlniri cu angajații Societății Române de Televiziune din București și din studiourile teritoriale din Tg. Mureș, Timișoara, Iași și Craiova pentru a analiza stadiul respectării noului Contract Colectiv de Muncă semnat de federație împreună cu conducerea instituției, document intrat în vigoare începând cu data de 6 iunie 2022. Anunțam atunci că atât angajații TVR, cât și directorii studiourilor teritoriale au confirmat ceea ce MediaSind TVR a semnalat în mai multe rânduri, și anume că drepturile negociate din CCM nu sunt aplicate, cum ar fi plata sporului de teren în cuantum de 20 la sută, alocația de cazare în cuantum de 230 lei/zi pentru cei care efectuează deplasări, plata orelor suplimentare, a tichetelor de masă și altele.

3. În data de 20 iulie 2022, președintele SRJ MediaSind a informat personal, în cadrul ședinței de Comitet Director, conducerea TVR de blocarea dialogului social și de neacordarea acestor drepturi. Atât producătorul general de atunci, Ramona Săseanu, cât și șeful Știrilor, Cătălin Prisecariu, au refuzat să stea la aceeași masa cu partenerul social, făcând un circ grotesc și demonstrând, practic, disprețul lor față de MediaSind  și față de drepturile angajaților TVR.  (amănunte aici: Atitudine plină de aroganță și mitocănie a șefului de la Știri și a producătorului general în ședința CD din TVR: " Nu acordăm sporul de teren de 20 la sută pentru că nu știm cum să-l interpretăm!")

Solicitarea pentru  o nouă negociere și întâlnire a partenerilor sociali a fost reluată în data de 18 august 2022 când Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR, a cerut prin adresa nr. 1842/17.08.2022 înregistrată la Registratura Generală cu nr.10.792 (foto) președintelui-general al SRTV convocarea Comisiei pentru a negocia Actul Adițional nr. 1 la CCM. Președintele – Director general a răspuns prin adresa nr. C/814/18.08.2022 (foto) solicitând informații despre negociere. A doua zi, 19.08.2022, organizația i-a  transmis următorul răspuns, „Referitor la adresa dvs.  prin care ne solicitați să precizăm modificările la CCM din SRTV, vă comunicăm următoarele: Potrivit mandatului și informațiilor primite de la membrul nostru afiliat din SRTV, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR, Actul Adițional nr. 1 la CCM  vizează actualizarea Anexei 4 cu noile coduri CAEN, clarificarea acordării sporului pentru munca în condiții de teren, îndreptarea unor erori materiale constatate la indicii de salarizare, precum și orice alte articole  care necesită modificare/actualizare și care sunt agreate de către părți.”

Precizăm că și această adresă a fost confimată pentru primire de către cabinetul PDG (foto). Din păcate, această corespondență, urmată de altele transmise public inclusiv pe mailul cabinetpdg@tvr.ro, dar și în cadrul ședințelor de CA, nu a dus la nicio finalitate, motiv pentru care a fost necesară schimbarea de către CA a componenței acestei comisii de dialog social. 
Dar să ignori toate aceste reacții publice și adrese oficiale  și să susții într-un document purtând antetul TVR minciunile și diversiunile membrei CA, reprezintă o complicitate dubioasă a cabinetului PDG cu aceste practici securistice.

În concluzie, adevărul nu este decât unul singur. Foștii lideri ai sindicatului de casă, SPUSTV, au încercat din răsputeri, prin folosirea abuzivă a funcțiilor primite de-a lungul timpului, să blocheze orice negociere a CCM și, ulterior, să pună bețe în roate la orice majorare salarială sau a celorlalte drepturi obținute de către MediaSind pentru toți angajații. Motivele sunt evidente, pentru că atunci când ei negociau, pierdeau drepturi, iar când MediaSind a negociat, a fost semnat cel mai bun și consistent CCM din istoria TVR. Acum, fosta președinte al SPUSTV, Luminița Iordănescu și acoliții săi, fac ceea ce știu mai bine, să  trădeze, din nou, interesele și drepturile colegilor din TVR prin manipulare, diversiune și minciună.


Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 25 noiembrie 2022

Membrii CA au deblocat dialogul social din TVR prin numirea unei noi Comisii Paritare care să negocieze cu MediaSind drepturi pentru angajații instituției!

postat 23 nov. 2022, 00:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 nov. 2022, 00:42 ]

Cea care a blocat constant funcționarea Comisiei Paritare, Ramona Săseanu, fost Producător General, a fost înlocuită din Comisie. În prezent, fosta șefă este cercetată disciplinar pentru fraudarea licitației privind achiziționarea serviciilor de curățenie!

Membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune au hotărât ieri, 22 noiembrie 2022, în cadrul ședinței ce a avut loc la Studioul Teritorial TVR  Tg. Mureș, să schimbe componența Comisiei Paritare cu următoarele persoane: Carla Tompea, Producător General, Mihaela Woytovict, director economic, Cristian Văileanu, director DSC, Amelia Vasile, șefa serviciului Juridic și Silviu Gologan, directorul Resurselor Umane.
Hotărârea a fost votată de membrii CA, cu excepția reprezentantei salariaților din CA, Luminița Iordănescu.

În data de 18 noiembrie 2022, la o zi după înlocuirea Ramonei Săseanu din funcția de producător general, reprezentanții MediaSind au solicitat CA (foto) să o schimbe pe aceasta și din funcția de membru au Comisiei Paritare, întrucât este principala responsabilă de blocarea dialogului social din instituție, prin refuzurile repetate de a se așeza la aceeași masă cu partenerii sociali. (amănunte aici: Mandatul imposturii și incompetenței producătorului general în Televiziunea Română a luat sfârșit! )

Prezenți la ședința CA, liderii SRJ MediaSind și ai MediaSind TVR au solicitat să se acorde mandat pentru membrii Comisiei Paritare pentru a negocia și semna Actul Adițional nr.1 la CCM în care să se clarifice că sporul de 20% pentru teren se acordă pentru timpul efectiv lucrat în aceste condiții, și anume totalitatea numărului de ore.

Totodată, în cadrul ședinței de CA, a fost reluată discuția privind fraudarea licitației pentru achiziționarea serviciilor de curățenie prin decizia fostului producător general Ramona Săseanu de a modifica condițiile achiziției stabilite prin hotărâre a CA (amănunte aici: În urma Raportului Comisiei de Cercetare Administrativă din TVR, Consiliul de Administrație al Televiziunii Române intenționează să depună o sesizare penală împotriva celor vinovați de falsificarea licitației pentru serviciile de curățenie!), prilej cu care, președintele – director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, a anunțat că a numit o comisie de cercetare disciplinară!

În finalul ședinței, reprezentanta salariaților din CA, Luminița Iordănescu a avut o atitudine greu de înțeles pentru o persoană care reprezintă angajații TVR în CA. Aceasta a cerut insistent, atât președintelui TVR, cât și directorului de resurse umane, explicații pentru majorările salariale, solicitând sursele de finanțare și detalii referitoare la cine a beneficiat de sumele respective și în ce cuantum. Este inimaginabil ca o reprezentată a salariaților care are misiunea de a proteja și susține angajații, să tot pună bețe în roate în roate majorărilor salariale!

Vă vom ține la curent cu următoarele demersuri ale MediaSind!
Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR
Departament Comunicare                                                       
 București, 23 noiembrie 2022

1-10 of 430