Comunicate

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor 2018 - Our precarity is your disinformation!

postat 6 iun. 2018, 05:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 iun. 2018, 05:11 ]

 
Adunarea  Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor  și-a început astăzi, 6 iunie 2018, lucrările, la Lisabona, Portugalia, sub motto-ul Our precarity is your disinformation - Instabilitatea noastră este dezinformarea voastră. La eveniment participă delegați din cele 44 de organizații  naționale afiliate la cea mai mare organizație europeană din mass-media, care cuprinde peste 320 000 de jurnaliști.

Delegații prezenți vor dezbate și vor lua decizii privind soarta jurnalismului în Europa, profesionalizarea breslei, apărarea drepturilor de muncă și a celor profesionale. De asemenea, vor fi votate rezoluții privind sancționarea unor abuzuri împotriva libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor.

Anul trecut Adunarea Generală A FEJ a avut loc la București, organizată cu sprijinul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, sub motto-ul Journalists under pressure - Jurnaliști sub presiune.

Departament Comunicare FAIR -MediaSind

Lisabona, Portugalia, 6 iunie 2018

În imagine: Cristinel Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Ricardo Gutierrez, Secretarul General al Federației Europene a Jurnaliștilor și Leonard Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media 
FAIR-MediaSind

FAIR-MediaSind a semnat Contractul Colectiv de Muncă în Opera Naţională Bucureşti!

postat 29 mai 2018, 00:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 mai 2018, 00:36 ]

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti
a înregistrat  Contractul colectiv de muncă al Operei Naţionale Bucureşti, document esenţial pentru reglementarea relaţiilor de serviciu din această prestigioasă instituţie de cultură. Contractul a fost semnat de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu conducerea Operei Naţionale şi 
conţine reglementări importante pentru un climat normal de muncă, norme profesionale, dar şi drepturi fundamentale care garantează securitatea locurilor de muncă ale angajaţilor teatrului. Acum drepturile tuturor angajaţilor sunt garantate printr-un contract care nu poate să fie modificat decât cu acordul partenerilor sociali. 


Până în acest moment, Federaţia FAIR - MediaSind a negociat contracte colective de muncă sau se află în proceduri deschise de negociere  în mai multe instituţii din domeniu, printre care se află Teatrul Naţional Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica de Stat  Târgu Mureș, Opera Română Craiova și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - INCFC.

Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, fiind membră cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, CSN Meridian, UNI Global UNION şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

 Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                                         Bucureşti,29 mai 2018

FAIR-MediaSind suspendă acţiunile greviste în urma semnării Acordului cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

postat 20 mai 2018, 23:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 mai 2018, 23:44 ]

În urma consultării organizaţiilor afiliate, privind semnarea unui Acord cu conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a decis suspendarea acţiunilor greviste programate a fi declanşate în perioada următoare.

Acordul, semnat, pe deoparte, de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale,  George Ivaşcu, de secretarii de stat, de secretarul general al MCIN  şi de către preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, alături de Cristinel Godinac, preşedinte executiv, prevede următoarele:

Art.1. Părţile vor iniţia demersurile necesare în vederea completării și modificării Legii salarizarii unitare a personalului bugetar nr 153/2017, în sensul eliminării diminuărilor salariale care au intervenit de la 1 Ianuarie 2018 precum și eliminarea discriminărilor și a ierarhiilor profesionale introduse în mod arbitrar, prin anexa nr III a legii.
Termen: 30 zile.

Art.2
Părţile vor iniţia demersurile necesare pentru adoptarea în regim de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal și marimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “CULTURĂ”, conform art. 32 din Legea nr 153/2017 și care să includă toate funcțiile din aceste instituții: artistice, tehnice și administrative, inclusiv funcțiile comune. 
Termen: 30 zile.
 
Art.3 Părţile se angajează să iniţieze începerea negocierilor în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grupuri de unităţi. 
Termen 15 zile.

Art.4.  Părţile convin să iniţieze demersurile pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 Termen 30 zile.

Art.5 Părţile convin să iniţieze demersurile pentru reorganizarea sistemului de subordonare și finanțare a instituțiilor de cultură. 
Termen 30 zile.

Art.6 Părţile convin să facă toate demersurile necesare pentru redeschiderea sălii de spectacole a Teatrului Național de Operetă și Muzical ”Ion Dacian” din Bdul. Octavian Goga nr. 1.

Art.7 Părţile convin să iniţieze demersurile necesare pentru deblocarea, prin memorandum depus la Guvern, a posturilor vacante din instituțiile de cultură și mass-media. 
Termen 30 zile.

Art.8 Identificarea şi implicarea instituţiilor din cultură şi mass-media în care Federaţia FAIR-MediaSind are organizaţii affiliate, în proiectele şi programele Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, privind rolul culturii în dezvoltarea societăţii, în programe de formare profesională şi proiecte europene destinate angajaţilor şi angajatorilor din Cultură şi Mass-Media.
Termen permanent.

Art.9 Pe perioada prezentului ACORD, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind se obligă să suspende acţiunile de protest programate.

Art.10 Prezentul ACORD se încheie pe o perioadă de un an de la data semnării, cu posibilitatea de prelungire.

FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media, va urmări ca toate punctele din Acord să fie finalizate în termenele negociate, pentru ca problemele tuturor celor care lucrează în acest important domeniu de activitate să fie soluţionate.

Totodată, FAIR-MediaSind mulţumeşte tuturor membrilor care au dovedit curaj, semnând pentru declanşarea grevei generale în sectorul Cultură şi Mass-Media. Ne folosim de acest prilej pentru a mulțumi tuturor organizaţiilor afiliate care, încă odată, au dat dovadă de solidaritate. Trebuie să remarcăm faptul că este pentru prima data când angajaţii din cultură s-au solidarizat cu cei din mass-media pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. În cazul în care Acordul nu va fi respectat, conflictul va fi redeschis.

Federaţia Cultură şi mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent

                                                                                                               Bucureşti, 21 mai 2018

Ministrul Culturii, George Ivașcu, întrevedere cu liderii CSN Meridian și FAIR MediaSind

postat 4 mai 2018, 08:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 mai 2018, 08:08 ]


 Comunicat de presă 4.05.2018

Ministrul Culturii, George Ivașcu, întrevedere cu liderii CSN Meridian și FAIR MediaSind

  

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a avut astăzi, 4 mai 2018, o întâlnire cu președintele CSN Meridian, Ion Popescu, Leonard Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind și Cristi Godinac, presedinte executiv al FAIR MediaSind.

În cadrul discuțiilor, ministrul George Ivașcu i-a asigurat pe reprezentanții sindicali că este deschis dialogului cu aceștia și că are în vedere rezolvarea problemelor pe care i le-au adus în atenție. De altfel, ministrul culturii le-a prezentat acestora o veste mult-așteptată: Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „CULTURĂ” se află la Ministerul Justiției pentru ultimul aviz și urmează să ajungă pe masa Guvernului, pentru a fi aprobată, în perioada imediat următoare.

Discuțiile au vizat și alte subiecte generale, precum rolul pe care ar trebui să îl joace cultura în dezvoltarea societății, cât și unele aplicate, precum cele referitoare la Legea nr. 153/2017 și negocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de activitate cultură și mass-media. 

Pentru a pune bazele unei bune colaborări, cele două părți au convenit asupra încheierii unui parteneriat în cadrul următoarei întâlniri, care să urmărească îndeplinirea unor obiective concrete, ce vor fi stabilite de comun acord. 

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a fost însoțit în cadrul întâlnirii de secretarii de stat din MCIN, de secretarul general și secretarul general adjunct. 
   
 
Biroul Comunicare și Dialog Social al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale

Bd. Unirii nr 22, sector 3, 
Tel. 021/222.82.91

De Ziua Presei, MediaSind initiază procedura strângerii de semnături pentru declanşarea grevei în cultură şi mass-media!

postat 3 mai 2018, 00:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 mai 2018, 00:44 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-7/Tabel%20semnaturi%20greva.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia naţională a lucrătorilor din media,  începe de astăzi, 3 mai 2018, de Ziua Libertăţii de Exprimare, Campania de strângere de semnături pentru declanşarea acţiunilor greviste îndreptate împotriva aroganţei guvernanţilor care ignoră cererile repetate ale reprezentanţilor angajaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media de a fi primiti la masa negocierilor.

În cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă, conform legii, în sectorul Cultură şi Mass-Media şi la care SRJ MediaSind este membru fondator, participanţii au decis, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni greviste în perioada imediat următoare. (amănunte aici)

Lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările  organizaţiei de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media, a fost principala nemulţumire a delegaţilor prezenţi. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale nu numai că respinge în continuare să se întâlnească cu reprezentanţii salariaţilor, dar refuză chiar definitivarea Regulamentului privind acordarea sporuruilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu. Atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia stabilită prin Legea nr.153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii salarizării (1 iulie 2017).

Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR-MediaSind împiedică inclusiv  negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea  asigurării unui climat normal de muncă. Atragem atenţia că din momentul expirării fostului contract colectiv de muncă încheiat de MediaSind pentru angajaţii din mass-media, sporurile prevăzute în acest document, cuantumul salariului minim, clauza de conştiinţă şi alte drepturi fundamentale pentru angajaţii din media au fost pierdute (vezi aici fostul CCM).

Politizarea excesivă a instituţiilor publice de presă, până la subordonarea lor faţă de Putere, şi refuzul clasei politice de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV pentru numirea în consiliile de administraţie a acestor societăţi a unor profesionişti neangrenaţi politic, sunt câteva dintre problemele grave nerezolvate şi care afectează în continuare credibilitatea şi libertatea de exprimare a angajaţilor radioului şi televiziunii publice. Nu putem, de asemenea, ignora, şi tentativa  unui fost ministru al culturii de a politiza cea mai mare agenţie de presă a statului, ANP AGERPRES, fapt ce  a generat ample reacţii de protest în ţară şi în străinătate.

Trebuie sa subliniem faptul că politicienii nu au sprijinit presa  decât la modul declarativ, pentru că lipsa măsurilor fiscale menite să susţină industria de media a afectat dramatic mii de societăţi din presă şi locurile de muncă a peste 5 000 de angajaţi .

Pentru toate aceste motive, SRJ MediaSind face un apel către toţi cei care lucrează în mass-media să semneze tabelul anexat şi să-l trimită, până la data de 15 mai 2018, la adresa de mail  greva@mediasind.ro sau direct la sediul organizaţiei din Bucureşti, strada Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, intrarea B, etaj 1, sector 1. După această dată, în funcţie de rezultatul acestei campanii, se va decide calendarul acţiunilor greviste.

 Depinde acum de noi toţi să demonstrăm că suntem o breaslă unită şi curajoasă, care nu se lasă intimidată de aroganţa ciocoiască a unor politruci care, vremelnic, se află la Putere.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind

Biroul Executiv Naţional

Bucureşti, 3 mai 2018

FAIR-MediaSind a semnat Contractul Colectiv de Muncă şi în Teatrul Naţional Cluj-Napoca!

postat 27 apr. 2018, 06:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 apr. 2018, 07:26 ]

Angajaţii Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca au  începând de astăzi, 27 aprilie 2018, contract colectiv de muncă, document esenţial pentru reglementarea relaţiilor de serviciu din această prestigioasă instituţie de cultură. Contractul a fost semnat de către managerul Teatrului  Naţional, Mihai Măniuţiu, de preşedintele  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind,  Leonard Pădureţ, de preşedintele executiv  Cristi Godinac, precum şi de preşedintele Sindicatului Transilvania ART, Roxana Suciu (foto).

Documentul negociat conţine reglementări necesare pentru un climat normal de muncă, norme profesionale, dar şi drepturi fundamentale care garantează securitatea locurilor de muncă ale angajaţilor teatrului. Acum drepturile tuturor angajaţilor sunt garantate printr-un contract care nu poate să fie modificat decât cu acordul partenerilor sociali. 
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/fair-mediasindasemnatcontractulcolectivdemuncadinteatrulnationalcluj-napoca/ccm%20cluj.jpg?attredirects=0

În timpul vizitei de la Cluj, conducerea  FAIR-MediaSind a mai avut întâlniri şi cu liderii organizaţiilor afiliate din Opera Maghiară şi Filarmonica de Stat Transilvania, precum şi cu alţi reprezentanţi din cultură şi mass-media. Cu acest prilej au fost discutate problemele cu care se confruntă membrii de sindicat din organizaţiile afiliate.

Până în acest moment, FAIR - MediaSind, singura federaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, a negociat sau se află în proceduri deschise de negociere în mai multe instituţii publice din domeniu, printre care se află Filarmonica de Stat din Sibiu, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Opera Naţională Bucureşti,Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica de Stat  Târgu Mureș, Opera Română Craiova și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - INCFC.

 Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                                         Cluj-Napoca, 27 aprilie 2018
 

Consiliul Naţional FAIR-MediaSind a hotărât demararea procedurilor pentru declanşarea grevei generale în cultură şi mass-media

postat 24 apr. 2018, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 apr. 2018, 02:04 ]


Consiliul Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, întrunit în data de 23 aprilie 2018 la Bucureşti, a hotărât demararea procedurilor legale în vederea declanşării grevei generale în sectorul cultură şi mass-media. 

Această decizie, votată în unanimitate, a fost determinată, în principal, de lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările singurei federaţii sindicale reprezentative din sector, FAIR-MediaSind, de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media.

Ministerul Culturii refuză în continuare definitivarea Regulamentului privind acordarea sporuruilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu. Atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia stabilită prin Legea nr.153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea legii salarizării (1 iulie 2017).

Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR-MediaSind împiedică inclusiv  negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea  asigurării unui climat normal de muncă.

Delegaţii prezenţi au hotărât să consulte, prin strângere de semnături, pe toţi membrii afiliaţi, în vederea unei posibile declanşări a grevei generale. Acest demers urmează să se încheie în data de 15 mai 2018.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind este reprezentativă, conform sentinţei Tribunalului Bucureşti, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, având afiliaţi peste 7 000 de angajaţi din principalele instituţii publice şi private din  cultură şi mass-media. 

FAIR-MediaSind este afiliată, cu drepturi depline, la Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor,  Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI Global UNION. 

                            
Consiliul Naţional FAIR-MediaSind                               Bucureşti, 24 aprilie 2017

Sărbători LUMINATE!

postat 5 apr. 2018, 03:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 apr. 2018, 03:53 ]

      Sindicatul Român al Jurnaliştilor 

                        MediaSind

                        vă urează

                Sărbători LUMINATE!  

                
       Împreună suntem mai puternici!

FAIR-MediaSind cere Coaliţiei PSD-ALDE să elimine Declaraţia 600, care conduce la diminuarea veniturilor artiştilor, jurnaliştilor şi a altor categorii profesionale!

postat 19 ian. 2018, 03:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 ian. 2018, 04:44 ]

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind
, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, solicită coaliţiei aflate la putere, precum şi premierului desemnat, Viorica Dăncilă,  să retragă, în regim de urgenţă, Ordonanţa nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiştilor, jurnaliştilor, cadrelor didactice, dar şi altor categorii profesionale.

Acest act normativ, adoptat fără consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă, iar acestea sunt mai mari decât 12 salarii minime pe  economie (22 800 lei). Potrivit amintitei ordonante, aceste persoane sunt obligate să depună până la 31 ianuarie 2018, Declaraţia 600, având astfel de plătit, pe lângă impozitul pe venit (în cuantum de 10%), si CAS, reprezentand 25% din sumele declarate, dar si CASS 10% . Practic, se recurge la o dublă impozitare a acestor salariaţi care plătesc amintitele  contribuţii în cadrul contractelor individuale de muncă, ei beneficiind de aceleaşi servicii medicale, precum şi o triplare a contribuţiilor în cazul persoanelor fără venituri si care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale.

FAIR-MediaSind consideră că ultimele modificări aduse la Codului Fiscal prin OUG 27/2017 vor afecta, în mod grav, pe toate acele persoane care îsi completează veniturile, prestând şi alte activităţi pe lângă locul de muncă. Cei mai afectaţi, desigur, vor fi artiştii şi jurnaliştii care, în mod frecvent, sunt plătiţi în baza contractelor de drepturi de autor şi a contractelor de prestări servicii.

În cazul în care Puterea va refuza să ţină cont de solicitarea FAIR-MediaSind de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive, ne vedem obligati sa  demaram acţiuni de protest, atat în ţară, cât şi pe plan internaţional.


Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind
Biroul Executiv Permanent                                      

 Bucureşti, 19 ianuarie 2018

SRJ MediaSind vă urează Sărbători Fericite!

postat 22 dec. 2017, 00:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2017, 00:16 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor 

MediaSind


                            vă urează


                      Sărbători Fericite!                                                                                                                

      

 

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

                                                                                  

 

1-10 of 339