Comunicate

SRJ MediaSind cere Guvernului demiterea urgentă a ministrului culturii, Lucian Romaşcanu

postat de Office Mediasind   [ actualizat la ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de partener social în cadrul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, analizând ultimele reacţii publice şi acţiuni ale ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu (foto AGERPRES), solicită Guvernului demiterea urgentă a acestuia.

SRJ MediaSind consideră că demersurile și declarațiile din ultima vreme ale ministrului, cu referire la Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și AGERPRES, afectează în mod grav independenţa instituţiilor publice de media, contribuind, în mare măsură, la știrbirea credibilității acestora (vezi aici).

SRJ MediaSind susţine că trebuie urmat exemplul democrațiilor consolidate, unde statul de drept se bazează și pe întărirea serviciilor publice de media. Acestea trebuie puse în serviciul cetăţenilor și nicidecum transformate în instituţii de comunicare ale statutului, aşa cum doresc ministrul şi colegii săi din aparatul Puterii.

Întrebat fiind, într-un  interviu, dacă actuala coaliție de guvernare intenționează unificarea celor trei instituţii și încercând un răspuns diplomatic, Lucian Romaşcanu a negat existența unei astfel de intenții  în acest moment, dar nu a exclus ideea, care ar conduce, de fapt, la transformarea SRTV, SRR și AGERPRES în mijloace de propagandă politică (vezi aici).

Prin ultimele sale declaraţii de presă, ministrul devoalează și intenţia actualei Puteri de a concedia un număr important de angajaţi ai AGERPRES. Lucian Romașcanu a solicitat directorului general al agenţiei, Alexandru Ion Giboi, un proiect de restructurare, cu consecințe severe pentru salariați, care ar fi condus la  destabilizarea activității agenţiei publice de presă a României. În mod paradoxal, deşi susţine că nu are nimic de reproşat agenţiei, Lucian Romaşcanu consideră că se impune o reducere de personal. Potrivit afirmaţiilor directorului general al AGERPRES, 70 ar fi fost numărul persoanelor ce urmau să fie concediate, în opinia lui Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii, în schimb, nu face nicio referire la faptul că angajaţii AGERPRES au cele mai mici salarii din instituţiile publice, fără niciun spor, fără plata orelor suplimentare, deşi muncesc şi câte 10 - 12 ore zilnic, inclusiv în zilele libere şi de sărbătoare legală, pentru ca publicul să fie informat. Datorită muncii lor, care pentru ministrul Romaşcanu este nesemnificativă, site-ul agerpres.ro are în prezent aproximativ un milion de vizitatori unici lunar, iar clienţii instituţiei au depăşit cifra de 500. În loc să propună  deblocarea unor posturi din cadrul agenţiei, în condiţiile în care la AGERPRES este nevoie de angajări pentru a face faţă cerinţelor pieţii, Lucian Romaşcanu cere reducerea numărului de posturi fără a prezenta vreun criteriu obiectiv. De altfel, chiar în programul de guvernare al partidului din care ministrul face parte, PSD, nu sunt prevăzute concedieri în sectorul bugetar, ci dimpotrivă, majorări salariale.

Prevalându-se de calitatea de parlamentar, Lucian  Romaşcanu a solicitat conducerii agenţiei informatii privind contractele comerciale, lista cu clienţi şi oferta comercială. Aceste informaţii ar trebui să fie confidenţiale, atât timp cât AGERPRES îşi desfăşoară activitatea într-un sistem concurenţial. Totodată, actualul ministru al culturii  se pare că a  învăţat lecţia democraţiei originale, propunând şi susţinând separarea sectorului cultură de mass-media, sfidând,  astfel, practica europeană, unde cele două domenii sunt unite  în acelaşi sector, cel al industriei creative.

SRJ MediaSind consideră că aceste declaraţii şi acţiuni iresponsabile ale ministrului Culturii menite să distrugă credibilitatea instituţiilor publice de media, au creat prejudicii de imagine României pe plan internaţional. Principalele organizaţii internaţionale de profil, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Europa Media Entertainment & Arts, EANA - organizaţia internaţională a agenţiilor de presă , au reacţionat prompt, iar Comisia Europeană, Consiliul Europei şi ambasadele UE au fost sesizate de către acestea.

În cazul în care aceste presiuni politice vor continua, SRJ MediaSind va răspunde cu noi acţiuni de protest, luând în calcul inclusiv depunerea unei petiţii la Parlamentul European, pentru începerea demersurilor privind declanşarea procedurii de infringement.

Biroul Executiv al SRJ MediaSind                                

                                                                                                    Bucureşti, 19 octombrie 2017

EURO-MEI cere României respectarea convenţiilor internaţionale!

postat 17 oct. 2017, 04:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 oct. 2017, 04:14 ]

Adunarea Generală a UNI Europa Media, Entertainment & Arts,  ce a avut loc în perioada 14-16 oct. 2017, la Bruxelles, organizație care reprezintă 70 de sindicate din 50 de țări europene, a votat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie dedicată problemelor din România. 

Rezoluţia face referire  la pericolul pe care îl reprezintă intenţia Puterii de a acapara instituţiile publice de media. Reamintim faptul că strategia partidului de guvernământ în această privinţă a fost devoalată de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care a firmat într-un comunicat de presă, că ”Îmi doresc ca Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”(vezi aici).

De asemenea, Rezoluţia cere autorităţilor române respectarea directivelor UE şi a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a negocierilor colective şi a libertăţii de expresie,  depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune, deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din sectorul cultură şi mass-media, eliminarea discriminării din Legea nr 153/2017 privind salariile muzicienilor din orchestre, coruri şi balerinilor care sunt angajaţi la instituţiile publice, renunţarea de către ministerul Culturii la intenţia de divizare a sectorului cultură şi mass-media.

 Politizarea instituțiilor publice de media, modul de funcționare a dialogului social, media pluralismul, condițiile de muncă, retribuirea corectă a angajaților, securitate şi sănătate în muncă, au fost  subiectele principale ale dezbaterilor ce au avut loc la Bruxelles. Delegaţia Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a fost reprezentată de  Leonard Pădureţ, preşedinte  şi Cristi Godinac, preşeinte executiv (foto)Preşedintele FAIR-MediaSind a fost ales în funcţia de membru în Comitetul Executiv al  UNI Europa Media, Entertainment & Arts.

Vă prezentăm în continuare textul rezoluţiei votate de către Adunarea Generală.

 Rezoluţia va fi trimisă de către conducerea UNI Euro MEI către Preşedintele României, Primului Ministru şi  preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului.


Departament Comunicare FAIR - MediaSind


Bucureşti, 17 octombrie 2017


EURO-MEI cheamă autorităţile române la dialog 

Sectorul Media, Entertainment & Arts al UNI Europa, EURO-MEI, reprezentând 70 de sindicate şi asociaţii de creatori, tehnicieni şi alţi angajaţi din cultură, media, artă şi divertisment, solidari cu colegii din România şi cuafiliaţii noştri Federaţia  FAIR MediaSind, cere Parlamentului şi  Guvernului României:

  - respectarea directivelor UE şi a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a negocierilor colective şi a libertăţii de expresie.

 -  depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune,  retragerea din Parlament a proiectului de lege care modifică Legea de funcţionare a AGERPRES, iniţiată de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu,

-  deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din sectorul cultură şi mass-media, 

- eliminarea discriminării din Legea nr 153/2017 privind salariile muzicienilor şi balerinilor care sunt angajaţi la
instituţiile publice,

-  renunţarea de către ministerul Culturii la intenţia de divizare a sectorului cultură şi mass-media.

EURO-MEI crede că obligaţiile asumate de România ca stat membru al UE trebuie să fie respectate şi aplicate tuturor cetăţenilor, inclusiv angajaţilor din sectorul cultură şi mass-media. 

EURO-MEI cere autorităţilor statului român să dialogheze cu reprezentanţii FAIR-MediaSind, pentru a rezolva conflictul existent şi probleme raportate.

EURO-MEI va folosi toate căile instituţionale pentru a pune în practică aceste solicitări.

Desantul politic asupra instituțiilor publice de media din România, în atenția instituțiilor europene!

postat 16 oct. 2017, 01:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 oct. 2017, 01:33 ]

Președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, împreună cu Președintele Executiv, Cristi Godinac (foto), au participat la ședința Comisiei de Dialog Social Audiovizual din cadrul Comisiei Europene, desfășurată la Bruxelles, la finalul saptămânii trecute. Prezenta lor la această reuniune a fost motivată de situația gravă în care se află instituțiile publice de media din România. Este vorba de Agenția Națională de Presă AGERPRES, Societatea Română de Televiziune și de Societatea Română de Radiodifuziune, a căror activitate se află sub spectrul creșterii controlului politic.

Reprezentanții Comisiei Europene, ai Federației Europene a Jurnaliștilor, EBU, ai Federației Internaționale a Muzicienilor, UNI GLOBAL UNION, ai Federației Internaționale a Actorilor, precum și delegații organizațiilor patronale și sindicale din domeniul cultură și mass/media europene, prezenți la reuniune, au fost informați de liderii FAIR-MediaSind despre modul în care puterea politică din România încearcă să transforme instituțiile publice de media în mijloace de propaganda politică.

Astfel, după ce au eliminat taxa radio tv, aducând Televiziunea Națională și Radioul Public la cheremul celui ce asigură finanțarea celor două instituții, respectiv a Guvernului politic, în prezent se încearcă și subordonarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES prin modificarea legii sale de organizare.

Noul proiect de lege, inițiat de actualul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, prevede, pritre altele, că orice majoritate politică poate decide demiterea directorului general. Ori, acest deziderat al actualei puteri intră în conflict cu prevederile  legii în vigoare, care stipulează, tocmai, că directorul general nu poate fi părtinitor, adică să promoveze idei, programe şi activităţi ale partidelor politice. Federația Europeană a Jurnaliștilor a sesizat această situație gravă Consiliul Europei, cerând, totodată, o poziție oficială a autorităților române pe această chestiune, pentru a reacționa în consecință  (vezi aici).

Se pregăteşte unificarea AGERPRES, SRR şi SRTV!

Următorii pași despre care se discută tot mai des în cercurile puterii,  ar fi unificarea celor trei instituții și coordonarea lor de către un Consiliu de Administrație condus politic, după modelul Ungariei  și transformarea noii entități într-o agenție guvernamentală de propagandă politică, care să slujească acțiunile Puterii, în detrimentul interesului public!

De altfel, într-un moment de sinceritate, regretat mai apoi, ministrul culturii a declarat într-un comunicat de presă, că TVR, SRR și AGERPRES trebuie să devină instituții de media ale Statului, şi nu a le publicului: ”Îmi doresc ca Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”. O astfel de declarație face îndreptățită îngrijorarea exprimată de liderii FAIR-MediaSind.

Noile numiri politice la Radioul Public crează o legitimă îngrijorare în societatea românească. Promovarea în conducerea SRR a unor oameni din primul eșalon al partidului de guvernare este un semnal clar că Puterea vrea să controleze total mijloacele publice de informare. Consecințele acestui demers de subordonare a Radioului au început să se observe. Astfel, asistăm deja la acţiuni de desconsiderare a partenerilor sociali prin semnarea unor ordine ce afectează grav funcționarea sindicatelor și posibilitatea acestora de a-și  apăra membrii. Totodată, în rândul angajaților, planează îngrijorarea privind viitorul locurilor de muncă. Asistăm, deasemeni, la o scădere a audienței programelor.

Toate acestea conduc la diminuarea dreptului cetățenilor de a fi corect informați. 

Având în vedere acțiunile politice amintite, Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind  susține demersurile și acțiunile de protest ale membrului său afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, menite să oprească asaltul politic deschis împotriva AGERPRES, SRR și SRTV.

Împreună cu organizațiile internaționale la care este afiliată - Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global UNION - Federația Cultură și Mass/Media FAIR MediaSind  va acționa pe toate căile pentru  a determina politicienii români să respecte directivele europene în domeniul libertății de exprimare, așa cum România s-a angajat prin tratatul de aderare.

FAIR-MediaSind face un apel la cei peste 8 000 de membri afiliați să nu accepte ingerințele politice în instituțiile în care lucrează și să facă dovada unității și solidarității lor, în aceste momente dificile pentru SRR, SRTV şi AGERPRES.

Departament Comunicare Federația Cultură și Mass -Media FAIR-MediaSind

Bruxelles, 16 octombrie 2017

  

                                                                                                                                                      

 

FEJ: Un proiect de lege ameninţă independenţa Agenţiei de Presă AGERPRES

postat 9 oct. 2017, 05:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 oct. 2017, 05:34 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/EFJ-Logo-Sm7.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
şi-a exprimat îngrijorările cu privire la proiectul de lege pentru modificarea legii organizării Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, care va fi discutat pe 11 octombrie 2017 de Parlamentul României.

Noua lege prevede că orice majoritate politică poate decide demiterea directorului general, în timp ce legea în vigoare stipulează că directorul general nu poate fi părtinitor, adică să promoveze idei, programe şi activităţi ale partidelor politice.

Asemenea prevederi ar avea acelaşi impact ca în cazul conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi al Societăţi Nationale de Televiziune (SRTV): după fiecare scrutin, consiliile de administraţie ale SRR şi SRTV pot fi demise înaintea terminării mandatului, pentru a reflecta noile forţe politice. Multe organizaţii internaţionale, printre care şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), au denunţat această prevedere ca un instrument de politizare a serviciului public de presă.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) susţine membrul său MediaSind în apelul către Parlament, în sensul abandonării acestui proiect de lege. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, directorul general AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor au spus:

"Considerăm că prin modificarea propusă se deschide calea subordonării politice a conducerii AGERPRES. (...) Oricare majoritate politică ar putea considera că directorul general nu este suficient de “loial” majorității, și ar putea decide respingerea raportului, fără legătură cu calitatea managementului, doar pe criterii politice. Vă solicităm să renunţaţi la acest proiect de lege."

Proiectul de lege a fost iniţiat şi depus de Lucian Romaşcanu, actualul ministru al Culturii, în timp ce era preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Senatul României. Propunerea legislativă a fost semnată şi de alţi patru senatori.

Cazul va fi depus pe Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor.


Filiala MediaSind din Radio România a devenit operaţională!

postat 25 sept. 2017, 00:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 sept. 2017, 01:00 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/images.jpg
După ce instanţa de judecată a confirmat fuziunea, prin absorbţie, a Sindicatului Asociaţia Profesională Radio cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, sentinţă rămasă definitivă, Biroul Executiv a validat noua conducere a filialei din Societatea Română de Radiodifuziune - SRR. Conform propunerilor primite din partea membrilor din SRR,  SRJ MediaSind l-a nominalizat, pentru o perioadă de un an, în funcţia de preşedinte al Filialei MediaSind – Radio România, pe jurnalistul Răzvan Dumitrescu. Vicepreşedinţi au fost desemnaţi Daniel Mihai Tudorache, reporter, Cristian Neţoiu Valeriu, regizor tehnic de emisie şi Mihai Lupu, operator fonotecar. Funcţia de secretar general  revine lui Dumitru Popescu, regizor tehnic.

Astfel, a fost facut  un nou pas important pentru unificarea organizaţiilor din presă. După înfiinţarea filialei MediaSind-Agerpres, după fuziunea prin absorbţie a Sindicatului Lucrătorilor din domeniul Audiovizual - TVR Sind cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  și crearea, în Televiziunea națională (vezi aici),  a filialei MediaSind - TVR, una dintre cele mai importante organizații sindicale din Radioul Public, Sindicatul Asociația Profesională Radio, a decis să se alăture SRJ Mediasind, formând filiala MediaSind - Radio România. Hotărârea a fost votată în şedinţa Biroului Executiv al SRJ MediaSind din 20 iunie 2017, cu unanimitate de voturi şi validată de instanţa de judecată.

SRJ MediaSind, prin filiala sa din SRR, se va implica direct pentru restabilirea climatului de normalitate în Radioul public. Acum SRJ MediaSind, beneficiind de toate instrumentele luptei sindicale, va putea asigura apărarea drepturilor salariaţilor din instituţie, care trebuie să beneficieze de un Contract Colectiv de Muncă favorabil. Noul CCM trebuie să le garanteze angajaţilor Radioului public atât drepturile profesionale, cum ar fi clauza de conştiinţă, dar şi pe cele salariale.

Deîndată vom solicita demararea tuturor procedurilor legale posibile pentru negocierea unui nou contract colectiv de muncă, care să ofere garanțiile respectarii demnității angajaților, oferind, totodată, o protecție eficientă în fața unor posibile abuzuri.

MediaSind-Radio România va demara acţiunile de deblocare a dialogului social cu noua conducere a instituţiei care va fi validată de către Parlament, astfel încât să poată fi aplicate toate măsurile pentru eliminarea discriminărilor existente şi pentru asigurarea unei salarizări corecte.  

MediaSind-Radio România ca filială a SRJ MediaSind, este susţinută de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, organizația reprezentativă din sector, afiliată la Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, la Union Global Media, Enterteinment & Arts şi la Confederaţia Sindicală Națională Meridian. Beneficiind de un suport consistent din partea organizaţiilor amintite, detinând instrumentele negocierii și exerciţiul dialogului social, MediaSind – Radio România va putea oferi un sprijin real tuturor angajaților Radioului.                                                                                                                                                       

Schimbarea în bine a situaţiei din SRR si realizarea unei reale reconstrucţii, sunt posibile doar prin implicarea, alături de MediaSind-Radio România, a tuturor salariaţilor Radioului, pe care îi așteptăm în organizația noastră. Cei care vor să ni se alăture, ne pot contacta şi la adresa radioromania@mediasind.ro. Mai multe amănunte găsiţi pe site-ul organizaţiei, la adresa mediasind.ro

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                     Bucureşti, 25 septembrie 2017

Apelul Consiliului Naţional FAIR-MediaSind către guvernanţi: Nu distrugeţi sectorul Cultură şi Mass-Media!

postat 23 aug. 2017, 01:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 aug. 2017, 01:57 ]

Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din acest sector, reunit în perioada 22 – 23 august 2017, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să declanşeze acţiuni de protest pe plan intern şi international, în cazul în care Guvernul va da curs proiectului Ministerului Dialogului Social de reorganizare a sectoarelor de activitate. Delegaţii prezenţi atrag atenția autorităţilor statului că majorarea numărului sectoarelor de activitate de la 22 la 104, precum şi desființarea sectorului cultură și mass-media, vor crea mari probleme în aceste domenii de activitate, făcând imposibilă negocierea de contracte colective de muncă, iar drepturile angajaților vor fi grav afectate.

Consiliul Naţional, constatând lipsa de disponibilitate pentru dialog a minstrului culturii, Lucian Romaşcanu, care face imposibilă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector cultură şi mass-media,  a hotărât iniţierea procedurilor legale pentru declanşarea conflictului de muncă. Federaţia FAIR-MediaSind, împreună cu organizaţiile internaţionale la care este afiliată, va apela la toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, inclusiv la justiţie, pentru apărarea drepturile angajaţilor din acest important sector de activitate.

Având în vedere situaţia conflictuală creată în Societatea Română de Radiodifuziune, prin amestecul directorului general interimar, Georgică Severin, în activitatea sindicatelor, Consiliul Naţional solicită Parlamentului să intervină de urgenţă pentru a asigura cadrul legal al garantării drepturilor salariaţilor. Consiliul Naţional consideră că adoptarea, în regim de urgenţă, a noii legi de organizare şi funcţionare a SRR, este singura soluţie care poate conduce la normalizarea situaţiei acestei importante instituţii. Radioul Public are nevoie de o conducere profesionistă, capabilă să reziste oricăror ingerinţe politice.

 

Consiliul Naţional FAIR-MediaSind, 22-23 august 2017  

SRJ MediaSind solicită conducerii interimare a Radioului Public să pună capăt presiunilor împotriva membrilor de sindicat!

postat 31 iul. 2017, 03:51 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 iul. 2017, 04:18 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-4/severin_m.png
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează cu revendicările membrilor filialei MediaSind-Radio România şi solicită conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune să pună capăt practicilor de intimidare a membrilor de sindicat, prin  anularea Ordinului Directorului General Interimar nr.667 din 26 iulie 2017.  Documentul,  semnat de Georgică Severin (foto RRA), obligă salariaţii instituţiei să anunţe la secretariatul Direcţiei Economice, începând cu data de 1 septembrie 2017, dacă sunt sau nu de acord  cu reţinerea cotizaţiei sindicale pe statul de plată.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind consideră că acest Ordin încalcă în mod flagrant prevederile art. 2 din  Legea nr. 1/2016 privind modificarea Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social, potrivit cărora angajatorii sunt obligaţi să reţină cotizaţia sindicală la cererea organizaţiei sindicale, cu acordul membrilor de sindicat, şi nu la cererea expresă a salariaţilor, aşa cum încearcă să  impună actualul director general interimar.

SRJ MediaSind denunţă acest abuz care încalcă atât normele Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia membrilor de sindicat, precum şi prevederile art. 40 din Constituţia României privind libera asociere. Precizăm că prevederile art 7, alin (2), din Legea 62/2011 interzic în mod expres intervenția angajatorului de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor sindicale.

Având în vedere faptul că Ordinul nr. 667/2017 reprezintă o presiune asupra membrilor de sindicat şi o tentativă de a descuraja angajaţii să se înscrie în organizaţiile sindicale, SRJ MediaSind  solicită directorului general interimar să anuleze în termen de 48 de ore acest document, pentru a preîntâmpina declanşarea unor conflicte de muncă în instituţie, şi a unor posibile reacţii internaţionale. 

Biroul Executiv SRJ MediaSind

                                                                                                       Bucureşti, 31 iulie 2017


Confederaţia Sindicală Națională MERIDIAN respinge orice intenție de a fărâmița sectorul de activitate "Cultură și Mass-Media"!

postat 28 iul. 2017, 10:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 iul. 2017, 11:21 ]

Confederatia Sindicala Naționala MERIDIAN
respinge orice intenție de a fărâmița sectorul de activitate Cultura și Mass-Media și solicita Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social sa ia in considerare propunerile Federatiei FAIR - MediaSind pentru amendarea Proiectului de HOTĂRÂRE DE GUVERN privind redefinirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă.

Pentru a se clarifica aspectele invocate de reprezentanții Federatiei Fair MediaSind, Președintele CSN MERIDIAN a avut astazi o discuție telefonică cu dl. Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, urmată de o întâlnire de lucru pe acest subiect la care au participat: 
din partea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social
- dl. Marius SEPI, ministru secretar de stat


din partea CSN MERIDIAN și Fair - MediaSind: 

- dl. Ion POPESCU, presedinte CSN Meridian
- dl. Leonard PADURET, presedinte Fair MediaSind
- dl. Cristian GODINAC, presedinte executiv Fair MediaSind
- dl. Marian STOICESCU, presedinte executiv, CSN Meridian 
- dl. Dumitru FORNEA, secretar general CSN Meridian
- dl. Ionuţ CIUTACU, consilier CSN Meridian

In cadrul sedintei, reprezentantii Federatiei FAIR MEDIASIND și-au manifestat îngrijorarea fata de intentia impartirii sectorului de activitate Cultura si Mass-Media din HG 1260 in mai multe sectoare, fara a se tine cont de interesul membrilor de sindicat și de propunerile reprezentantilor federatiei. 

Pana la acest moment, in opinia președintelui și presedintelui executiv  Fair MediaSind, propunerile din proiectul legislativ nu au tinut cont de modul de structurare a sectorului in Romania și in alte state europene.

In situația in care, contrar asigurărilor date de domnul Marius Sepi, proiectul legislativ nu va fi modificat corespunzător in perioada următoare, membrii FAIR MEDIASIND, sprijiniti de CSN Meridian și de alte organizatii socio-profesionale la nivel international: Federatia Internationala a Jurnalistilor, Federatia Europeana a Jurnalistilor, Federatia Internationala a Muzicienilor, Federatia Internationala a Actorilor si UNI GLOBAL UNION, vor fi nevoiți sa inițieze acțiuni de protest in țara și in străinătate pentru a atrage atenția asupra pericolului fragmentării artificiale a unor federații sindicale reprezentative prin ingerința guvernamentală in activitatea sindicatelor. 

Presedintele CSN MERIDIAN a atras atenția ca in Romania trebuie sa se respecte Constitutia si legile tarii, iar in acest sens libertatea de asociere și negociere colectivă trebuie sa fie garantata de iure și de facto conform spiritului și literei Convențiilor Fundamentale ale Organizației Internationale a Muncii. 

Presedintele executiv al CSN Meridian a mentionat pericolul atomizarii miscarii sindicale datorită noilor initiative legislative, care deși par a fi propuse cu buna intenție, prin metoda de lucru și conținutul acestora, stârnesc îngrijorare la nivelul unor federații sindicale. 

In vederea rezolvarii acestor probleme care preocupa sindicatele din cultura și mass-media, domnul presedinte Ion POPESCU a propus sa se organizeze o intalnire intre Ministrul Culturii, reprezantantii Confederatiei si ai Federatiei Fair MediaSind. 

Domnul ministru secretar de stat a prezentat mai multe puncte de vedere privind:

- caracterul tranzitoriu al art. 3 din proiectul de HG privind modificarea HG 1260/2011;
- corelarea dispozitiilor Legii dialogului social cu cele ale HG, in sensul unei libertati sporite de miscare la nivel de sectoare;
- cererea reprezentantilor organizatiilor sindicale si patronale din industria grafica de a se crea un sector de activitate separat;
- transmiterea propunerilor Fair MediaSind intr-un termen de doua saptamani;
- posibilitatea de a trimite propuneri de modificare a dispozitiilor Legii dialogului social referitoare la federatii;
- posibilitatea discutarii si rezolvarii problemelor referitoare la salarizare in cadrul CNT.

CSN MERIDIAN                                Bucuresti, 28 iulie 2017

Problemele salariaţilor din cultură şi mass-media discutate în Comisia Europeană

postat 26 iun. 2017, 03:11 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iun. 2017, 03:23 ]

Comitetul de Dialog Social pentru sectorul audiovizual, al Comisiei Europene
, a analizat vineri, 23 iunie 2017, problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul Cultură şi Mass-Media din România.

Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv, (foto), au prezentat situaţia gravă din ţară referitoare la intenţia guvernanţilor români de a desfiinţa sectorul cultură şi mass-media, astfel încât, salariaţii din acest important domeniu, să nu mai poată fi apăraţi de contracte colective. 

Au fost sesizate, totodată, erorile  legii salarizării (vezi aici), care discriminează salariaţii din cultură,  făcând, în acelaşi timp, referire la presiunile la care sunt supuse instituţiile publice de media AGERPRES, SRR şi SRTV.

La dezbateri au participat, alături de  oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanţi ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI MEI, EBU precum şi ai altor organizaţii europene din domeniu.

Introducerea pe agenda şedinţei a problemelor din România, a fost generată de reacţia dură a principalelor organizaţii internaţionale din domeniu faţă de intenţia autorităţilor române de a desfiinţa sectorul Cultură şi mass-media (vezi aici).

Concluzia întâlnirii a fost ca, dacă până la următoarea şedinţă a Comitetului ce va avea loc în toamna acestui an, problemele ridicate nu vor fi urgent remediate, atunci se va impune intervenţia Comitetului şi a Comisiei Europene pentru a convinge autorităţile române să acorde respectul cuvenit angajaţilor din cultura şi mass-media română.

Aici puteţi consulta agenda şedinţei.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind                                 Bucureşti, 26.06.2017

A fost înfiinţată filiala SRJ MediaSind în Radioul Naţional, prin fuziunea Asociaţiei Profesionale Radio cu unicul sindicat național al jurnaliștilor!

postat 21 iun. 2017, 00:08 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 iun. 2017, 00:09 ]

Sindicatul Asociaţia Profesională Radio se alătură Sindicatului Român al Jurnaliştilor  MediaSind, fiind puse, astfel, bazele unei filiale puternice, care va putea să lupte  pentru recuperarea drepturilor angajaților din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR.

A fost facut  nou pas important pentru unificarea organizaţiilor din presă. După înfiinţarea filialei MediaSind-Agerpres, după fuziunea prin absorbţie a Sindicatului Lucrătorilor din domeniul Audiovizual - TVR Sind cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  și crearea, în Televiziunea națională (vezi aici),  a filialei MediaSind - TVR, una dintre cele mai importante organizații sindicale din Radioul public, Asociația Profesională Radio, a decis să se alăture SRJ Mediasind, formând filiala MediaSind - Radio România. Hotărârea a fost votată în şedinţa Biroului Executiv al SRJ MediaSind din 20 iunie 2017, cu unanimitate de voturi.

Din păcate,  politica dictatorială dusă de fosta administraţie a SRR a impus, atât un CCM, cât si un regulamenrt intern, care îi transformă pe salariaţii SRR în nişte sclavi pe plantaţiile statutului, deoarece aceştia nu mai beneficiază de nicio protecţie reală.

În urma acestei fuziuni, SRJ MediaSind, prin filiala sa din SRR, va putea să se implice direct în restabilirea normalităţii şi legalităţii în Radioul Public. Astfel, beneficiind de toate instrumentele luptei sindicale, MediaSind va putea asigura apărarea reală a drepturilor salariaţilor din instituţie, care trebuie să beneficieze de un Contract Colectiv de Muncă favorabil, ce trebuie  să le garanteze atât drepturile profesionale, cum ar fi clauza de conştiinţă, dar şi cele salariale. De aceea se impune demararea tuturor procedurilor legale posibile, pentru negocierea unui nou contract, care să ofere garanțiile respectarii demnității angajaților, oferind, totodată, o protecție reală în fața unor posibile abuzuri.

Noua filială a SRJ MediaSind din SRR este susţinută de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, organizația reprezentativă din sector, afiliată la Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, la Union Global Media, Enterteinment & Arts şi la Confederaţia Sindicală Națională Meridian. Beneficiind de un suport consistent din partea organizatiilor amintite, detinând instrumentele negocierii și exerciţiul dialogului social, MediaSind – Radio România va putea oferi un sprijin real pentru toți angajații Radioului.                                                                                                                                                        

Schimbarea în bine a situaţiei din SRR, realizarea unei reale reconstrucţii, sunt posibile doar prin implicarea, alături de MediaSind-Radio România, a tuturor salariaţilor Radioului, pe care îi așteptăm în organizația noastră.                                                     

   Biroul Executiv al SRJ MediaSind

Bucureşti, 21 iunie 2017

1-10 of 321