Comunicate

Curtea de Apel București obligă Televiziunea Națională să facă publice sumele plătite fostului partener de afaceri al șefei TVR !

postat 8 apr. 2021, 01:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 apr. 2021, 01:43 ]

https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal
Hotărârea CAB este definitivă și va fi pusă în executare!

Curtea de Apel București a publicat ieri, 7 aprilie 2021, Hotărârea nr.722 pronunțată în data de 2 aprilie 2021 prin care admite recursul depus de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind referitor la cuantumul sumelor achitate de Societatea Română de Televiziune  în  contractul de asistență juridică încheiat pentru serviciile prestate de către avocatul Alexandru Dumitrescu  (foto). Hotărârea este definitivă și va fi  pusă, în cel mai scurt timp, în executare  (vezi aici).

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  a depus în data de 9 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a preciza în ce constau serviciile contractate pentru Televiziunea Română de către casa de avocatură  By The Law – Dumitrescu &Dinu, precum şi care sunt sumele plătite acesteia.

Avocatul Alexandru Dumitrescu, fost consilier al Doinei Gradea, preşedinte-director general al SRTV și fost partener de afaceri al acesteia într-un SRL, a încheiat cu SRTV un contract de asistenţă juridică pentru consilierea directorului general, după cum susţine conducerea instituției în adresa nr. C/672/13.09.2019. Însă, aceasta nu a precizat ce servicii anume a prestat fostul consilier şi în ce cuantum, argumentându-se, în mod eronat, că aceste informaţii nu ar intra  sub incidenţa Legii nr. 544/2001: “SRTv a încheiat un contract de asistență juridică cu SPRL Dumitrescu și Dinu având ca obiect activități specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanță juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV” – se arată în răspunsul semnat de şefa TVR.

 Precizăm că potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative,   “autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.”

După încheierea contractului cu SRTV, avocatul Dumitrescu a intrat, cum se spune, „în pâine”, publicând pe pagina sa de FB tot felul de acuzații nefondate și intoxicări referitoare la legalitatea funcționării MediaSind în TVR. Constatând că banii publici sunt folosiţi în războaiele şefei TVR împotriva MediaSind, am solicitat explicaţii oficiale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care a demontat diversiunea avocatului Dumitrescu. Astfel, în răspunsul nr. 105/IM/07.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat legalitatea funcţionării filialei MediaSind TVR în Televiziunea Naţională, precum şi legitimitatea organizaţiei de a-şi apăra drepturile membrilor din această instituţie publică de presă. (amănunte aici MinisterulMuncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!).

https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal
Potrivit informaţiilor apărute în presă şi confirmate (amănunte aici), relaţia Dumitrescu- Gradea este una mai veche, cei doi fiind parteneri de afaceri într-o firmă media. În ceea ce priveşte competenţa şi conduita profesională a fostului consilier PDG, Raportul privind libertatea de exprimare în 2018 a Active Watch este concludent:

 Din Concluziile Comisiei de Etică din SRTV reiese și modul în care consilierul PDG, avocatul Alexandru Dumitrescu, se raportează la activitatea jurnalistică din Televiziunea Națională, asupra căreia își permite să facă aprecieri. În acest document  se arată că Alexandru Dumitrescu consideră anormal demersul lui Dragoș Pătraru de a „face anchete într-o instituție publică” în condițiile în care calificarea sa este de realizator al unei „emisiuni de divertisment”. Mai mult, în concluziile Comisiei de Etică se notează: „comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei «presiuni» exercitate asupra sa în privința conținutului emisiunii, dl Dumitrescu a susținut că nu se poate vorbi de «presiune la adresa unui jurnalist», întrucât realizatorul Starea Nației are calitatea de «partener de business» al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenția că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public”. 

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată criticată în repetate rânduri de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ale lucrătorilor din mass-media, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului de la Bucureşti să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!).  Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoiești față de angajați și pentru a pune capăt abuzurilor Doinei Gradea și ale camarilei sale, susținem ferm demiterea și sancționarea actualei conduceri a Televiziunii Naționale și numirea unor profesioniști care să aibă respect față de instituție, de cetățeni și de angajați.

Precizăm că în acest proces Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a fost reprezentat de casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Departament Comunicare MediaSind TVR

          Bucuresti, 8 aprilie 2021

 

Parteneriat European FJSC- MediaSind în sprijinul angajării studenților și absolvenților de la jurnalism!

postat 5 apr. 2021, 04:38 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 apr. 2021, 05:24 ]

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București și Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind au semnat astăzi, 5 aprilie 2021, Acordul de parteneriat în cadrul Proiectului “De la student la Antreprenor – finanțat de Uniunea Europeană prin programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Documentul a fost semnat de decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc și de președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac. (foto)

Proiectul își propune să asigure, în contextul dificil al pandemiei, studenților la licență și master ai  FJSC-UB posibilitatea de a cunoaște cerințele pieței muncii, o capacitate crescută a acestora de a se adapta la cerințele angajatorilor, posibilitatea studenților de a fi îndrumați în direcția unei bune inserții pe piața muncii și, nu în ultimul rând, creșterea nivelului de informare și dezvoltare de cunoștințe pentru întreaga comunitate academică.

Obiectul Acordului de parteneriat îl reprezintă desfășurarea de acțiuni și evenimente cu rol în generarea de cunoștințe și dezvoltarea de competențe profesionale, în vederea derulării unor activități profesionale și educaționale de interes reciproc.

Decanul Universității, conf. univ. dr. Antonio Momoc, a subliniat imprtanța proiectului și al parteneriatului CU MediaSind: Viziunea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării este promovarea prin educație și cercetare a valorilor democrației liberale, a statului de drept și a respectării drepturilor omului și ale cetățeanului, prin protejarea drepturilor fundamentale constituționale la exprimare liberă și la informare corectă. Profesionalizarea presei, independența editorială, respectul față de interesul public, etica profesională în comunicarea publică, în PR și publicitate, reprezintă principiile academice și instrumentele formării prin care încurajăm o cultura politică a participării și implicării democratice. În contextul amenințărilor la adresa democrației liberale, a infodemiei, a dezinformării pe rețele sociale și tentativelor de manipulare ale publicului, rolul jurnaliștilor profesioniști este unul strategic pentru apărarea interesului public, al modelării opiniei publice și al promovării valorilor democrației contemporane. Protejarea drepturilor jurnaliștilor este unul esențial în democrația contemporană. Acordul nostru cu MediaSind exprimă angajamentul nostru pentru un jurnalism de calitate și pentru o presă independentă.”

Președintele SRJ MediaSind, Cristi Godinac, a promis că organizația pe care o conduce se va implica activ prin profesioniștii pe care îi are în principalele instituții publice și private din mass-media, membrii în Filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România și MediaSind Freelanceri, să sprijine integrarea studenților și absolvenților de la specializarea jurnalism și comunicare pe piața media. Totodată, prin organizațiile internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, MediaSind va organiza schimburi de experiență cu profesioniștii de la instituțiile de prestigiu din mass-media: Studenții și absolvenții FSJC vor învăța de la profesioniștii MediaSind că viitorii angajați au și drepturi, nu numai obligații, vor învăța despre importanța negocierii colective a drepturilor din piața muncii, a clauzei de conștiință a jurnalistului, dar și despre drepturile financiare care trebuie să fie asigurate de către orice angajator din mass-media.” – a afirmat Cristi Godinac.

Reprezentanții celor două  entități au anunțat că în scurt timp, de Ziua Mondială a Libertății Presei, împreună cu Agenția Națională de Presă AGERPRES și cu principalele universități din țară partenere, vor reiniția Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate, proiect suspendat din cauza pandemiei.

Departament Comunicare MediaSind

Bucuresti, 5 aprilie 2021

 

 

 

 

Tribunalul București obligă pe șefa TVR să facă publice informațiile despre privilegiile acordate reprezentantului Grupului Minorităților Naționale în Consiliul de Administrație

postat 31 mar. 2021, 06:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 mar. 2021, 06:32 ]

Tribunalul Municipiului București a decis ieri, 30 martie 2021, să oblige Societatea Română de Televiziune să furnizeze Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind informațiile solicitate referitoare la activitatea prestată ca angajat de către reprezentantul Grupului Minorităților Naționale din Parlamentul României în cadrul Consiliului de Administrație al TVR, videojurnalistul Raico Cornea (foto) (vezi aici).

Deciziile șefei TVR privind subfinanțarea studiourilor teritoriale prin acordarea unui buget de zero lei pentru investiții pentru  anii 2020 și 2021 (chiar acolo unde ar trebui să fie locul de muncă al  reprezentantului CA -TVR Timișoara), alungarea reprezentanților MediaSind din ședințele CA, dar și menținerea în funcția de președinte-director general a Doinei Gradea, în ciuda rapoartelor Curții de Conturi care demonstrează managementul defectuos și care  dezvăluie mai multe fapte de corupție în TVR, au fost susținute și de către același membru CA (amănunte aici: Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită coaliției de guvernare să nu mai desemneze politruci în Consiliile de administrație din TVR și Radio România!)

Pentru a afla care sunt motivele reprezentantului în CA a Grupului Minorităților Naționale pentru atitudinea slugarnică față de șefa TVR, împotriva intereselor instituției, dar și a salariaților,  în urma unor informații primite din partea membrilor de sindicat care reclamau programul preferențial și lipsa de activitate a acestuia în calitate de videojurnalist TVR, am solicitat, în baza Legii nr.544/2004, următoarele informații de interes public:

1. Care este locul de muncă al dlui. Raico Cornea, conform contractului individual?

2. Care este programul de lucru?

3. Ce atribuții are în fișa de post?

4. Situația prezențelor/absențelor dlui. Raico Cornea de la locul de muncă, pe perioada ianuarie 2020 – prezent.

5. Situația rapoartelor de activitate pentru perioada ianuarie – prezent.

Răspunsul primit din partea șefei TVR, Doina Gradea, a fost unul specific întregii sale activități din fruntea TVR, și anume, lipsit de orice transparență managerială: “informațiile solicitate nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001.” Șefa TVR ignoră faptul că membrul din CA, Raico Cornea, este o persoană publică și are calitatea de demnitate publică, fiind asimilat demnitarilor publici, conform Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR. Din acest motiv, declarațiile sale de avere (vezi aici) sunt depuse anual, pe site-ul TVR. Or, dacă informațiile privind veniturile membrului CA nu sunt confidențiale, nu trebuie ascunse nici informațiile privind activitatea prestată de acesta pentru sumele primite din bani publici. 

Din cauza refuzului șefei TVR, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată, la Tribunalul Municipiului București, Televiziunea Românîă,  pentru a o obliga să pună la dispoziție informațiile publice privind activitatea membrului Consiliului de Administrație. În consecință, instanța a decis ca SRTV să răspundă la întrebările 1-3. Decizia nu este definitivă.

 Abuzurile care se întâmplă, aproape zilnic, în Societatea Română de Televiziune asupra angajaților nu ar fi posibile fără sprijinul din partea unor membri din Consiliul de Administrație -CA care, ignorând mandatul primit din partea entităților care i-a nominalizat în acest for de conducere, se transformă în susținători slugarnici ai președintelui-director general, Doina Gradea.

În consecință, SRJ MediaSind și filiala sa MediaSind TVR solicită Grupului Minorităților Naționale din Parlamentul României să-i retragă sprijinul politic acordat lui Raico Cornea și să propună în CA un profesionist care să respecte instituția și pe angajații Televiziunii Române.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                              

 București, 31 martie 2021

Alătură-te Campaniei #VremrespectinTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media! 

 

 

 

 

Instituțiile societății civile reacționează față de intenția coaliției de guvernare de a politiza excesiv Radio România și TVR!

postat 25 mar. 2021, 05:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 mar. 2021, 05:40 ]

În atenția Președintelui Senatului, Anca Dragu

Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Președintelui Comisiei pentru cultură și media din Senat, Viorel Badea

Președintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Iulian Bulai

Liderilor formațiunilor politice din coaliția de guvernare, Ludovic Orban PNL, Dan Barna USR, Dacian Cioloș, PLUS, Kelemen Hunor, UDMR

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care se prefigurează reorganizarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune. Potrivit declarațiilor apărute în presă, am înțeles că se are în vedere separarea funcțiilor de Președinte al Consiliului de Administrație și Director-General și desemnarea ambilor ocupanți ai acestor poziții de către Consiliile de Administrație și dintre membrii Consiliilor de Administrație, conform algoritmului politic.

Dacă separarea celor două funcții poate reprezenta un câștig pentru cele două instituții și este bine-venită, forma în care este propusă riscă să ducă la o mai puternică politizare și deprofesionalizare a unor organizații a căror principală vulnerabilitate este tocmai expunerea față de presiunile politice.  

Concret, desemnarea directorului-general de către și dintre membrii Consiliului de Administrație, care sunt numiți politic, nu face decât să dubleze numărul de pârghii politice la nivelul managementului. Amintim, pe această cale, că societatea civilă pledează de ani de zile pentru depolitizarea SRR și SRTV, iar crearea de funcții esențialmente politice are un efect contrar acestui deziderat.

Numirea de către Consiliul de Administrație a directorului general nu reformează ci deprofesionalizează cele două instituții publice. Organizarea unui concurs de proiect de management cu o durată de exercitare a mandatului prevăzută în mod expres de lege, cu obiective clare de performanță, cu evaluări periodice ni se par esențiale pentru buna și independenta funcționare a SRR și SRTV. Un astfel de concurs trebuie, desigur, să fie organizat în condiții de transparență totală și cu atragerea unor profesioniști recunoscuți din afara celor două instituții pentru jurizarea proiectelor.

Nu în ultimul rând, numirea unui director general de către membrii Consiliului de Administrație elimină posibilitatea realizării unui sistem de checks and balances în interiorul instituțiilor. Mai mult, în perioade în care guvernarea României este asigurată de coaliții, în cele două instituții pot apărea două centre de decizie și putere – ceea ce duce la paralizie – în timp ce, în intervalele cu majoritate parlamentară clară și guvern monocolor, controlul asupra instituțiilor va fi total.

În concluzie, organizațiile semnatare vă solicită să analizați cu grijă și cu măsură orice modificări legislative în ceea ce privește posturile publice de radio și televiziune și așa șubrezite în spațiul public în ceea ce înseamnă independența lor. De asemenea, să elaborați în mod temeinic un proiect de lege care să fie actual, să asigure în mod real independența celor două instituții în fața factorului politic, să așeze radioul și televiziunea publice în centrul interesului public, nu al celui politic.

 

Asociația Kompatibil

Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români

Asociația Pro Democrația

Asociația Ziariștilor Independenți din România

Expert Forum (EFOR Romania)

Freedom House Romania

Frontline Club Bucharest

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România

 

 

Scrisoarea liderilor organizațiilor afiliate la Federației Europene a Jurnaliștilor către șefii de stat și de guvern europeni cu privire la situația din Belarus

postat 25 mar. 2021, 03:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 mar. 2021, 03:32 ]

Președinției României,
Domnului Klaus Werner Iohannis,
Președintele României,

Guvernului României
Domnului Florin Cîțu, 
Prim ministru
                                                                                                            
Subiect: Scrisoarea liderilor organizațiilor afiliate Federației Europene a Jurnaliștilor către șefii de stat și de guvern europeni cu privire la situația din Belarus

25 martie 2021
#JournalismIsNotACrime

Noi, liderii sindicatelor și asociațiilor jurnaliștilor din Europa, vă scriem pentru a ne exprima profunda îngrijorare
cu privire la intensificarea represiunii în Belarus. Vă trimitem acest apel la 25 martie, care este Ziua Libertății în Belarus, când opoziția se adună anual în număr mare pentru a onora proclamarea Republicii Populare Belaruse în 1918.

Astăzi, există peste 250 de prizonieri politici în țară, inclusiv 11 jurnaliști. Și acesta este doar vârful aisbergului. De la alegerile prezidențiale frauduloase din 9 august 2020, peste 30.000 de persoane (inclusiv 480 de jurnaliști) au fost reținuți, mulți dintre aceștia fiind supuși torturii și maltratării și peste 1.000 de persoane vizate de urmărire penală.

Îndemnăm guvernul dumneavoastră:
- să solicite autorităților din Belarus eliberarea imediată a celor 11 jurnaliști închiși, retragerea procedurilor administrative și penale împotriva jurnaliștilor din Belarus și redeschiderea clubului de presă din Minsk;
- să facă apel la Națiunile Unite, OSCE, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, astfel încât comunitatea internațională să intensifice presiunea și să ia măsuri în fața încălcărilor constante ale drepturilor omului și a libertății presei în Belarus.Subject: EFJ affiliates letter to European Heads of State and Government about the situation in Belarus

25 March 2021

We, the leaders of journalists’ unions and associations in Europe, write to you to express our deep concern about the intensification of repression in Belarus. We send you this appeal on this 25 March, which is Freedom Day in Belarus, when the opposition annually gathers in large numbers to honour the proclamation of the Belarusian People's Republic in 1918.

Today, there are over 250 political prisoners in the country, including 12 journalists. And this is just the tip of the iceberg. Since the fraudulent presidential elections of 9 August 2020, more than 30,000 people (including 480 journalists) have been detained, with many of them subjected to torture and ill-treatment, and over 1,000 people targeted by criminal prosecution.

We urge your government:
- to demand from the Belarusian authorities the immediate release of the 12 imprisoned journalists, the withdrawal of administrative and criminal proceedings against Belarusian journalists, and the reopening of the Minsk press club;
- to appeal to the United Nations, the OSCE, the Council of Europe and the European Union, so that the international community intensifies pressure and takes action in the face of constant violations of human rights and press freedom in Belarus.

Yours sincerely,

Mogens Blicher Bjerregård, President of the European Federation of Journalists (EFJ)

Andrei Bastunets, President of the Belarusian Association of Journalists (BAJ), Belarus

Eike-Clemens Kullmann, President of the Journalistengewerkschaft in der GPA-djp (GPA-djp), Austria

Mushfig Alasgarli, Chairman of the Journalist's Trade Union of Azerbaijan (JUHI), Azerbaijan

Martine Simonis, General Secretary of the Association des Journalistes Professionnels (AJP) and National Secretary of the Association Générale des Journalistes Professionnels de Belgique (AGJPB), Belgium

Pol Deltour, National Secretary of the Belgische / Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ/AVBB), Belgium

Borka Rudić, Secretary General of the Bosnia-Herzegovina Journalists Association (BHJA), Bosnia and Herzegovina

Maja Sever, President of the Trade Union of Croatian Journalists (TUCJ), Croatia

Hrvoje Zovko, President of the Croatia Journalists’ Association (CJA), Croatia

George Frangos, President of the Union of Cyprus Journalists (UCJ), Cyprus

Çağdaş Öğüç, Secretary of International Relations of Basın-Sen, Cyprus

Adam Černý, President of the Syndicate of Journalists of Czech Republic, Czechia

Tine Johansen, President of the Danish Union of Journalists (DJ), Denmark

Helle Tiikmaa, President of the Estonian Union of Journalists (EAL), Estonia

Hanne Aho, President of the Union of Journalists in Finland, Finland

Emmanuel Poupard, Premier Secrétaire général du Syndicat national des journalistes (SNJ), France

Emmanuel Vire, General Secretary of Syndicat national de journalistes CGT (SNJ-CGT), France

Frank Überall, President of the Deutscher Journalisten-Verband (DJV), Germany

Monique Hofmann, Bundesgeschäftsführerin, Deutsche Journalistinnen- und Journalisten-Union (dju) in ver.di, Germany

Maria Antoniadou, President of the Journalists Union of the Athens Daily Newspapers (JUADN), Greece

Elena Rizeakou, President of the Panhellenic Federation of Journalists’ Union (PFJU), Greece

Nikolaos Karras, President of the Journalists Union of Macedonia and Thrace (ESIEMTH), Greece

Themistoklis Beredimas, President of the Periodical and Electronic Press Union (P.E.P.U), Greece

László M. Lengyel, Executive Chairman of the Hungarian Press Union (HPU), Hungary

Raffaele Lorusso, General Secretary of the Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI), Italy

Anna Del Freo, Deputy General Secretary of the FNSI, Italy

Dainius Radzevičius, President of the Lithuanian Journalists’ Union (LŽS), Lithuania

Ines Kurschat, President of the Association Luxembourgeoise des Journalistes Professionnels (ALJP), Luxembourg

Nigel Mifsud, General Secretary of the Institute of Maltese Journalists (IGM), Malta

Renske Heddema, President of the Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), The Netherlands

Dag Idar Tryggestad, President of the Norwegian Union of Journalists, Norway

Krzysztof Skowroński, President of the Polish Association of Journalists (SDP), Poland

Seweryn Blumsztajn, President of the Society of Journalists, Poland

Sofia Branco, President of Sindicato dos Jornalistas (SJ), Portugal

Leonard Octavian Pădureț, President of the Federation Culture & Mass-Media FAIR-MediaSind, Romania

Cristinel Godinac, President of the Romanian Trade Union of Journalists MediaSind, Romania

Vladimir Radomirović, President of the Journalists' Association of Serbia (JAS-UNS), Serbia

Zeljko Bodrozic, President of the Independent Journalists' Association of Serbia (IJAS-NUNS), Serbia

Dragana Čabarkapa, President of the Journalist Union of Serbia (Sinos), Serbia

Daniel Modrovsky, President of Slovensky Syndikat Novinarov (SSN), Slovakia

Petra Lesjak Tušek, President of  the Slovene Association of Journalists (DNS), Slovenia

Nemesio Rodríguez, President of the Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE), Spain

Marta Barcenilla Escaño, Institutional Secretary of the Federal Executive Committee of FSC-CCOO, Spain

Mariano Rivero Puche, Coordinator of AgP-UGT (FeSMC-UGT), Spain

Ulrika Hyllert, President of the Swedish Journalists’ Union (SJ), Sweden

Dr. Franca Siegfried, President of impressum, Swiss Journalists’ Federatuion, Switzerland

Stephanie Vonarburg, Vice-President of syndicom, Switzerland

Mustafa Kuleli, General Secretary of Turkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS), Turkey

Yusuf Kanli, Vice-Chairman of Gazeteciler Cemiyeti Dernegi (GCD), Turkey

Özge Yurttaş, General Secretary of DİSK Basın İş, Turkey

Sergiy Tomilenko, President of the  National Union of journalists of Ukraine (NUJU), Ukraine

Serhiy Shturkhetskyy, Chairman of the Independent Media Trade-Union of Ukraine (IMTUU), Ukraine

Michelle Stanistreet, National Union of Journalists General Secretary (NUJ), United KingdomMediaSind solicită DNA și Curții de Conturi să cerceteze contractele juridice încheiate pentru hărțuirea jurnaliștilor care au demascat corupția din Televiziunea Națională!

postat 8 mar. 2021, 00:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2021, 00:50 ]

Deși plătește aproape un milion de euro pentru susținerea propriului compartiment juridic, administrația Gradea a angajat, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

Abuzurile pe bani publici în Societatea Română de Televiziune continuă! Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă!

Jurnaliștii de la cotidianul Libertatea au anunțat astăzi, 8 martie 2021, că administrația Gradea continuă risipirea banilor publici pentru a se răzbuna pe jurnaliștii care au prezentat fapte de corupție din instituție:  După ce au ieșit la iveală sumele cheltuite la Eurovision, șefii TVR se consideră „denigrați” și au angajat avocați plătiți cu 4.000 de euro pe proces!  Potrivit acestora, sumele obișnuite plătite avocaților pentru un proces civil de imagine merg între 1.000 și 2.000 de euro, au confirmat mai mulți avocați pledanți pentru ziar. Pentru procesul de fond, televiziunea publică a angajat Casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners  care a emis către SRTV, conform documentelor de la dosarul public din instanță, o factură de 20.168 de lei, cu tot cu TVA.

Așa cum am mai anunțat președintele-director general Doina Gradea, care urmărește hărțuirea, intimidarea și chiar desființarea organizației noastre, a angajat aceeași casă de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și în cazul MediaSind TVR întrucât organizația noastră  a demascat, sistematic, faptele de corupție din cea mai mare instituție de presă a statului - TVR (vezi aici Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!)

Avocații angajați au notificat deja Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cerându-i să înceteze “de îndată orice acțiune îndreptată împotriva subscrisei, respectiv să vă abțineți de la publicarea sub orice formă de informații nefondate/neadevărate cu privire la activitatea Societății Române de Televiziune.” Mai mult, casa de avocatură amenință că în caz contrar, va apela la “toate mijloacele legale pentru acoperirea pagubelor cauzate subscrisei prin acțiunile dvs. ilicite.”  Deși instanța a soluționat cauza doar într-un singur termen, avocații SRTv au solicitat cheltuieli de judecată în cuantum de aproximativ 11 500 lei, sumă pe care a plătit-o deja Televiziunea Română! Este revoltător că, în timp ce salariații instituției sunt plătiți la minimul grilei de salarizare, iar studiourile teritoriale au primit buget zero lei  pentru investiții, Doina Gradea aruncă banii instituției pe cele mai scumpe case de avocatură din țară doar pentru ca sindicatul nostru să dispară și să nu mai demaște ilegalitățile din TVR. (amănunte aici: Tribunalul București a decis că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are dreptul legal să-și reprezinte membrii din Televiziunea Română!)

Pentru a afla câți bani plătește TVR pentru astfel de acțiuni de intimidare îndreptate împotriva sindicatului nostru, uneia dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară, care, potrivit informațiilor apărute în presă, are legături cu fostul ministru al Justiției, Cătălin Marian Predoiu  (https://m.luju.ro//dezvaluiri/anchete/scump-dom-le-scump-lumeajustitiei-ro-prezinta-in-premiera-contractul-dintre-ministerul-mediului-si-sca-zamfirescu-racoti-predoiu-ministerul-plateste-90-euro-plus-tva-pe-ora-de-avocat-contractul), am solicitat, în baza Legii nr.544/2001, explicații oficiale șefei TVR.

 Răspunsul este halucinant:

Conform adresei primite, TVR a achiziționat, fără licitație, servicii de 50.742 euro de la Casa de avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru asistență juridică și reprezentare pentru “inițierea acțiunilor în daune împotriva Ringier SA și a jurnaliștilor implicați pentru publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole defăimătoare la adresa SRTv referitoare la selecția Eurovision 2020”, pentru  “inițierea unei acțiuni judecătorești împotriva SRJ MediaSind pentru contestarea legalei constituiri la nivelul SRtv”, pentru acțiunea pe care SRTv o are împotriva SNR, precum și pentru o analiză a încetării acordului cu firma Playbook International.

Considerăm că aceste achiziții încalcă prevederile Ordonanței nr.26/2012, în condițiile în care, potrivit adresei oficiale a SRTV nr. C/508/24.07.2020 (foto) semnată de șefa TVR, Doina Gradea, numărul angajaților Departamentului Juridic a fost de 11 persoane în anii 2018 și 2019, și de 10 persoane în anul 2020. Pentru aceștia TVR a plătit salarii, prime și ore suplimentare în perioada 1 ianuarie 2018 – la 1 iunie 2020, în cuantum total de 4 264 175 lei, adică aproape un milion de euro!

La fel ca în cazul jurnaliștilor de la cotidianul Libertatea, șefa TVR, Doina Gradea, confundă instituția publică cu un srl., catalogând criticile presei la adresa managementului, implicit la adresa ei, drept defăimări îndreptate împotriva Televiziunii Române! Din păcate, așa cum organizația noastră a arătat în mai multe rânduri, rapoartele Curții de Conturi și sentințele rămase definitive, au demonstrat corupția din instituție, despre care ne-am exprimat public. Din acest motiv, am solicitat, în repetate rânduri, schimbarea acestei conduceri și numirea unor profesioniști care să aibă respect față de cetățeni, instituție și salariați: (amănunte aici: Apelul MediaSind către clasa politică: Nu puneți la TVR aceeași Mărie cu altă pălărie!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  și MediaSind TVR anunță că nu se vor  lăsa intimidați de acțiunile abuzive ale șefei TVR și a complicilor săi și solicită public Curții de Conturi și Direcției Naționale Anticorupție să cerceteze cu celeritate toate contractele încheiate de conducerea TVR cu diverse case de avocatură împotriva organizației și a jurnaliștilor care au avut curajul să demaște corupția din cea mai mare instituție publică a statului – Televiziunea Română.

 Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București 8 martie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

MediaSind Radio România atrage atenția că reducerea emisiei programelor SRR va provoca concedieri!

postat 1 mar. 2021, 08:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 mar. 2021, 08:30 ]

Filiala Radio România a Sindicatului Național al Jurnaliștilor MediaSind a luat act de declarațiile Președintelui Director General al Societății Naționale de Radiodifuziune, Georgică Severin, în fața Comisiilor parlamentare de cultură reunite, cu privire la reducerea cheltuielilor Radio România în contextul subfinanțării Societății de la Bugetul de Stat. Potrivit AGERPRES, domnul Severin a spus: "Nu văd cum se va putea menţine activitatea la aceiaşi parametri. Sumele alocate au scăzut permanent după ce s-a renunţat la taxa radio (...). La modul cel mai serios şi responsabil o spun: radioul, în condiţiile date de acest buget, va trebui să renunţe la o parte din frecvenţe. N-are cum să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale altfel".

Pentru MediaSind Radio România, renunțarea la „o parte din frecvențe”, mai exact reducerea emisiei programelor Radio România, este inacceptabilă. Experiența din domeniu arată că reducerea emisiei conduce, invariabil, la reducerea producției de emisiuni și, ulterior, la reduceri de personal.

 În acest context, Filiala Radio România a Sindicatului Național al Jurnaliștilor MediaSind solicită cu fermitate membrilor Consiliului de Administrație al SRR să nu accepte niciun plan de reducere a emisiei postului public de Radio.

Departament Comunicare                                             

București 1 martie 2021

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

MediaSind protestează față de intenția șefei TVR de a face concedieri!

postat 1 mar. 2021, 02:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 mar. 2021, 02:47 ]

Singurele persoane care trebuie să părăsească urgent instituția publică sunt Doina Gradea împreună cu camarila sa și cu liderii sindicatului de casă 

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR a luat act cu consternare de ultimele declarații publice ale președintelui -  director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, făcute vineri, 26 februarie 2021, în fața membrilor Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament, unde a cerut Guvernului o Ordonanță de Urgență prin care activitatea instituției să fie limitată și care să impună restructurări la televiziunea publică:

"Nu asigurăm nici măcar plata utilităților. Am solicitat să fie asigurate sumele măcar pentru funcționare, urmând ca limitările de activitate să fie asumare de către Guvern, printr-o OUG care poate să impună inclusiv restructurări la televiziunea publică pentru că noi nu avem cum să ne limităm singuri activitatea. După dezbateri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor am primit o alocare de 360 milioane, total insuficientă pentru funcționare. Difuzarea programelor și Societatea Națională de Radiocomunicații depășesc cu mult acest nivel. Solicităm asumarea Guvernului pe o eventuală limitare a activității Televiziunii Române", spus Doina Gradea. (amănunte aici)

MediaSind TVR precizează că bugetul alocat SRTV este de 360 milioane lei, cu 4,19 la sută mai mare decât execuția pentru anul 2020!. Anul trecut, aceeași șefă a TVR nu s-a arătat deranjată de bugetul primit și nici nu a cerut restructrurări! Această situație este generată de managementul defectuos al administrației Gradea care a redus constant alocările bugetare pentru investiții, dotare tehnică și pentru studiourile teritoriale, inclusiv cel din Republica Moldova. Dorința șefei TVR de a se lăuda în fața șefilor care au numit-o politic de a raporta profit, a generat diminuarea în fiecare an a bugetului instituției. Practic, în loc să cheltuiască suma alocată din buget. șefa TVR a raportat profit, ceea ce a determinat Ministerul Finanțelor să aloce, în fiecare an, o sumă mai mică instituției publice. Așa s-a ajuns ca de la aproximativ 420 milioane de lei, bugetul instituției să fie de 360 milioane lei, printr-un managementul dezastruos al administrației Gradea. Iar acum, pentru a-și desăvârși actul managerial, Doina Gradea dorește să acopere deficitul bugetar prin concedierea angajaților TVR! 

În consecință, MediaSind TVR susține că singurele persoane care trebuie să părăsească urgent instituția publică sunt Doina Gradea împreună cu camarila sa și cu liderii sindicatului de casă, numiți în funcții de conducere în baza unor criterii de slugărnicie, și nu unele profesionale!


MediaSind TVR         

Departament Comunicare                                             

București 1 martie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Realizatoarea Marina Almășan intenționează să intre în greva foamei din cauza abuzurilor la care este supusă de conducerea TVR!

postat 26 feb. 2021, 01:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 feb. 2021, 01:41 ]

Realizatoarea Marina Almășan, în calitate de membru cu drepturi depline al MediaSind TVR, a solicitat sprijinul organizației din cauza presiunilor la care este supusă din partea conducerii Societății Române de Televiziune. După ce a publicat pe blogul personal femeide10.ro articolul Vântul Schimbării la TVR, aceasta a primit o Notificare semnată de coordonatoarea Departamentului Juridic, Roxana Ionescu și de coordonatoarea Direcției Programe, Carla Tompea, prin care este somată să „retracteze, ca având conținut defăimător, articolul menționat, să notifice publicațiile media care au preluat articolul, referitor la retractarea acestuia și să formuleze dezmințiri publice.” (foto) 

„Mă adresez vouă,  ca membru al Sindicatului MediaSind, rugându-vă să mă sprijiniți in depășirea unui moment critic al activitatii mele curente. Sunt, iată, victima unui nou abuz din partea doamnei PDG și a echipei sale.

Joi 18 februarie, CD al TVR a aprobat semnarea unui nou contract de coproductie TVR-CONTERA MEDIA (coproducatorul cu care lucrez de ani buni) , pentru un nou sezon al  emisiunii mele “ Femei de 10, Bărbați de 10”, difuzată in fiecare sambata, in intervalul 15-17, pe TVR2. Această reintrare in grilă nu  este decât o consecință firească  a cifrelor bune de audiența obținute in sezonul trecut , dar și al popularității câștigate  de emisiunea noastra, in cei 4 ani de la apariție. ( menționez că rolul coproducătorului CONTERA, spre  deosebire de alți coproducători ai TVR, nu este acela de a “căpușa” instituția, cheltuindu-i banii, ci, dimpotrivă, de a lua asupra sa finanțarea - aproape integrală, în acest sezon - a uneia dintre cele mai complexe producții ale TVR2).

Vineri, 19 februarie am primit, cu surprindere, și eu , ca producător, și Contera Media, o notificare a Oficiului Juridic ( in attach) , prin care mi se reproșează că un editorial publicat de mine pe site-ul PERSONAL “Femeide10.ro” (in care-mi exprimam, sub forma unui eseu,  o serie de emoții personale , nemulțumiri și speranțe, legate de situația din TVR) este defăimător la adresa instituției și angajaților săi, încălcand o serie de articole de lege și regulamente. Mi se cerea retractarea și dezmințirea celor afirmate în editorial, dându-ni-se de înțeles că altminteri noul contract nu va mai fi semnat Precizez că, în mod cu totul abuziv, in contractul de anul trecut a fost inclusă o clauză care interzice site-ului meu personal, să publice articole împotriva conducerii instituției) . Nemaisemnându-se  contractul de coproducție, emisiunea , deși aprobată, va fi scoasă automat din grilă.

Deși articolul respectiv nu a încălcat niciunul din regulamentele și legile menționate de juriștii TVR, am fost de acord ca, pentru a dezamorsa situația, să mă plasez în ridicola situație de a publica pe același site un nou articol, care să dezmintă conținutul primului și, prin urmare, să laude prestația celor criticați în editorialul inițial. Replica a fost așadar publicată in ziua de 21 februarie.

Nici până astăzi însă, deși suntem pe ultima sută de metri înainte de începerea noii grile contractul nostru nu a fost semnat. Nici Canalul  TVR2 și nici Direcția Programe nu au primit niciun răspuns la notificarea trimisa cu două zile în urmă Oficiului Juridic , in care solicitau rezolvarea problemei, fiind periclitată producția emisiunii din noua grilă.

Menționez că  până la prima zi de filmare ( 10 martie) au rămas mai puțin de două săptămâni, că deja avem contracte semnate cu 12 finanțatori anul acesta am primit buget ZERO, pt cheltuielile directe!)  și că avem deja antamați toți invitații primelor două  ediții. Orice întârziere ( ca să nu mai vorbim de interzicere) este de natură să compromită calitatea emisiunii, dar și imaginea TVR în ochii companiilor finanțatoare și ai invitaților săi.

Nu știu exact care este “jocul” Conducerii, posibil doreste ca, prin mine, scoțându-mi emisiunea deja aprobată de pe post, sa “dea o lecție” tuturor angajaților care cutează să-și spună liber opinia și să se revolte împotriva situației dramatice în care a ajuns instituția noastră.

Vă mărturisesc că , personal, după 30 de ani de activitate în TVR, consider că ceea ce mi se întâmplă este o batjocură fără margini și, din nefericire, nu este singulară. Va anunț , pe această cale că, dacă aceasta atitudine de sfidare a muncii unei întregi echipe și de “punere a pumnului în gură” nu încetează, mă gandesc tot mai serios la declanșarea unei greve a foamei, ca o ultimă soluție, întrucât niciuna din formele de protest anterioare, la care am apelat și eu, și colegii mei, nu au avut niciun efect. Prin aceasta consider că voi da glas și nemulțumirilor altor mulți  profesioniști din TVR care au suferit în tăcere, în toți acești ani, ca urmare a acestui management nefast.

Vă rog frumos, așadar să luați act de această situație și să mă ajutați să o rezolv, în beneficiul unei echipe întregi, al colegilor care se pot trezi oricând într-o situație similară , al partenerilor noștri externi , care ni s-au asociat crezând în noi, și, până la urmă, în beneficiul telespectatorilor TVR, care așteaptă reîntâlnirea cu una din emisiunile lor preferate și care nu au nicio vină pentru haosul din Televiziunea publică, susținută din banii lor.

Va mulțumesc anticipat pentru sprijin,

Cu prețuire,

Marina Almășan, producător “Femei de 10, Bărbați de 10” – se arată în sesizarea realizatoarei TVR.

 Având în vedere că acțiunile de intimidare a membrului nostru de sindicat pot constitui, de fapt, elemente ale infracțiunilor de abuz în serviciu și  de șantaj, MediaSind TVR solicită conducerii TVR să înceteze de îndată orice acțiune de hărțuire asupra realizatoarei TV. Totodată, solicităm respectarea hotărârii CD privind încheierea contractului pentru realizarea emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”, în caz contrar, organizația noastră va sesiza instituțiile abilitate, inclusiv EBU, FEJ și FIJ.

MediaSind TVR      

Departament Comunicare                                             

București 26 februarie 2021

 

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Consiliul Național al FAIR-MediaSind a stabilit strategia din Cultură și Mass-Media împotriva politicii de austeritate impusă de Guvernul Cîțu

postat 24 feb. 2021, 00:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 feb. 2021, 00:25 ]

Delegații prezenți ieri, 23 februarie 2021, la Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media  FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, au stabilit și votat strategia organizației pentru anul 2021. Aceștia solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri populiste, cum ar fi eliminarea drepturilor prevăzute în Legea Salarizării, precum și ]n contractele colective de muncă negociate de organizație în principalele instituții din sectorul cultură și mass-media.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sector a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100 000 de lucrători din cultură și mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale.

Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public.  Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației.

Consiliul Național solicită coaliției aflate la guvernare modificarea de urgență a Legii nr.62/2011 în scopul deblocării dialogului social la nivel de sector și de instituții, precum și în domeniul negocierilor colective. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sector, din cauza condițiilor imposibile impuse de către legislație. Suntem singura țară din UE în care este restricționat dreptul la grevă!

Totodată, FAIR-MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la impunerea contractelor de muncă pe perioadă determinată din Ordonanța nr.21/2007 pentru a se acorda posibilitatea angajaților să încheie în instituțiile de spectacole și concerte contracte pe perioadă nedeterminată, drept refuzat multor salariați din aceste instituții.

Consiliul Național al FAIR-MediaSind salută intenția coaliției de a demite actualele conduceri ale Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune, dar consideră că acest demers nu este suficient fără  modificarea Legii nr.41/1994, în sensul depolitizării, profesionalizării și modernizării serviciilor publice de radio și televiziune.

De asemenea, modificarea și completarea Legii nr 153/2017 precum și a Legii nr 263/2010, în sensul corectării unor erori evidente, sunt priorități pentru FAIR-MediaSind pentru anul 2021.

Atragem atenția că de câteva luni, în  Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Union, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), UNI-MEI - au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor - salariați și angajați independenți - și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului mass-media.

În cazul în care aceste măsuri nu vor fi puse în aplicare, Consiliul Național al FAIR MediaSind va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a decide declanșarea acțiunilor de protest la nivel de sector cultură și mass-media.

Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

București, 24 februarie 2021


1-10 of 429