Comunicate

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a adoptat o Declarație privind situația jurnaliștilor români!

postat 13 mai 2019, 04:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 mai 2019, 04:44 ]

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, cuprinzând reprezentanți ai peste 320 000 de jurnaliști din 35 de țări europene, a avut loc în perioada 9-10 mai 2019 în  Tallin, Estonia, în Sala de conferințe a Parlamentului Estonian. 

Jurnalismul ca bun public a fost tema acestei reuniuni ale celei mai mari organizații ale jurnaliștilor europeni. Au fost luate în discuție problemele cu care se confruntă atât angajații din instituțiile publice dar și din cele private, problemele freelancerilor, probleme deontologiei profesionale, controlul politic asupra societăților de presă. 

A fost, de asemenea,  stabilită strategia pentru următorul an precum și modul în care vor fi sprijinite organizațiile afiliate de către conducerea  EFJ pe lângă instituțțile europene - Comisia Europeană,  Parlamentul European și Consiliul Europei.
În funcția de președinte al Federației Europene a Jurnaliștilor a fost reales Mogens Blicher Bjerregard , iar în cea de vicepreședinte Marta Barcellina.

"Experimentez această realegere ca o declarație clară de încredere pentru munca pe care am făcut-o în ultimii ani în colaborare cu restul Comitetului Executiv al EFJ  Și aceasta este o declarație de încredere pe care sunt foarte bucuros să o primesc. Întreaga zonă a liber-profesioniștilor și a celor care desfășoară o activitate independentă este o parte importantă, de care aștept cu nerăbdare să mă ocup. În același timp,  lupta pentru susținerea libertății presei  are o mare importanță,  în plus, ne vom preocupa major de  consolidarea organizațiilor noastre  afiliate în țările din care fac parte" a afirmat  Mogens Blicher Bjerregaard.


Invitat la eveniment, Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid (foto), a transmis un cuvânt de bun venit participanților și a susținut că țara sa sprijină jurnaliștii, iar libertatea presei trebuie să fie recreată în fiecare zi, dacă este necesar:

"Este în primul rând rolul mass-media în sine, care poate recrea această libertate. Editori, editori șefi, proprietari  ai instituțiilor mass-media sunt coloana vertebrală care susține libertatea noastră de exprimare, care  pot oferi jurnaliștilor sprijinul pentru ca ei să rămână liberi și independenți", a spus președintele.Din partea României au participat liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președinte și Cristinel Godinac, președinte executiv,(foto) care au prezentat problemele cu care se confruntă presa română. Având în vedere argumentele aduse în discuții  de către delegația română,  Adunarea Generală a EFJ  a adoptat  următoarea 

Declarație:

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), reunită la Tallinn, Estonia, pe 9-10 mai 2019, cu 51 de organizații afiliate din 35 de țări europene a fost solicitată să adopte următoarea declarație:


Situația jurnaliștilor în România:

Federația Europeană a Jurnaliștilor susține eforturile membrului afiliat din  România, Federația Cultură  și Mass-Media  FAIR-MediaSind, pentru:

- Deblocarea dialogului social în mass-media, menținerea culturii și a mass-media în actualul sector, negocierea unui contract colectiv de muncă pentru toți angajații și persoanele independente din acest domeniu.

- Modificarea de urgență a Legii privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune  în sensul restaurării statutului de instituțiie publică, și nu al celui de stat, precum și pentru depolitizarea managementului acestor instituții.

- Eliminarea amendamentelor care  restricționează libertatea de exprimare din actualul Cod Penal.

- Acordarea unor reduceri fiscale pentru industria mass-media identice cu cele din Uniunea Europeană, inclusiv  măsuri de protecție a freelancerilor.

- Demiterea urgentă a actualului președinte - director general al Televiziunii Române, investigarea și sancționarea  abuzurilor acesteia  împotriva angajaților din această  instituție, precum  și deblocarea dialogului social. 


Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Tallin, 13 mai 2019

Conducerea TVR somată în instanță să publice informațiile privind angajările preferențiale din instituție!

postat 8 mai 2019, 04:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mai 2019, 04:08 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind,
împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus ieri, 7 mai 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.544/2001 privind informaţiile de interes public.

Constatând că nerespectarea angajamentelor semnate de către conducere  devine o regulă, că angajaţii celei mai mari instituţii de presă din ţară pierd constant drepturi importante, fiindu-le, astfel,  afectate atât situaţia financiară, cât şi stabilitatea locurilor de muncă,  constatând că în TVR se mimează activitatea sindicală iar unii lideri primesc  funcţii de conducere şi salarii mărite , observând că au fost făcute angajări preferentiale și fără respectarea legislației,  în   data de 9.04.2019 MediaSind - TVR a  notificat pe preşedintele-director general, Doina Gradea să pună la dispoziţie următoarele informaţii de interes public:


“Având în vedere prevederile Art. 30. din Legea nr. 53/2003 -  Codul Muncii, potrivit cărora

(1) Incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz

Având în vedere prevederile Contractului Colectiv de Muncă din SRTV potrivit cărora

 Art. 22 (1) Concursul sau examenul pentru angajare în Societatea Română de Televiziune are caracter public, urmând ca publicitatea să fie asigurată prin mijloace de informare în masă şi prin afişaj la sediul Societăţii Române de Televiziune.

(2) La concursurile sau examenele organizate de Angajator în vederea angajării sau a promovării în muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea Sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv.

(3) În cazul în care Sindicatul reprezentativ nu comunică Departamentului Resurse Umane persoana delegată în Comisia de concurs în termen de 5 zile lucrătoare de la data înştiinţării oficiale asupra concursului, acesta îşi pierde dreptul de a-şi delega reprezentantul în Comisia de concurs.

Având în vedere hotărârile Conferintei anuale a MediaSind TVR din 22 ianuarie 2019 și ale Conferinței Naționale a SRJ MediaSind din 29 ianuarie 2019,

În baza prevederilor Legii 544/2001 vă solicităm să ne puneți la dispoziție următoarele informații de interes public:

1.            Numărul total al angajărilor efectuate în SRTV, defalcate pe intervalele  octombrie 2017 – martie 2018 şi aprilie 2018 – martie 2019;

2.            Numărul angajărilor prin concurs, denumirea posturilor ocupate şi a structurilor de care aparţin, defalcate pe perioadele precizate mai sus;

3.            Numărul angajărilor prin examen, denumirea posturilor ocupate şi a structurilor de care aparţin, defalcate pe perioadele precizate mai sus;

4.            Câte dintre angajările efectuate în perioadele precizate au respectat principiul recrutării interne prioritare, concretizate prin anunţuri de recrutare internă;

5.            Numărul cazurilor în care posturile vacante sau temporar vacante au fost ocupate de salariaţi ai SRTV, denumirea posturilor, a structurilor de care aparţin şi numele salariaţilor câştigători;

6.            Câte dintre angajările efectuate în perioadele precizate au fost precedate de publicitate prin mijloace de informare în masă şi prin afişaj la sediul SRTv?

7.            Câte comisii de examen/concurs responsabile de angajările efectuate în perioadele precizate au avut în componeţă ca membru cu drepturi depline a unui delegat din partea Sindicatului reprezentativ? “

8. Care au fost angajările efectuate în absenţa reprezentantului sindicatului şi motivele care au dus la aceste situaţii (lipsa înştiinţării oficiale din partea Angajatorului sau lipsa de răspuns a Sindicatului reprezentativ) ?

 
În data de 19.04.2019 SRTV a transmis adresa nr. C/322/2019 prin care  răspunde doar la unele  întrebări, omițând să prezinte  denumirea posturilor ocupate precum și numele salariaților declarați câștigători în urma concursurilor sau examenelor organizate.

Din aceste motive, SRJ MediaSind a depus în data de 22.04.2019 o Reclamaţie administrativă, invocând faptul că răspunsul oferit este incomplet şi superficial și  că sunt așteptate toate informaţiile solicitate, pentru a evita un nou proces  (vezi aici)..

La acestă ultimă solicitare conducerea instituţiei nu a trimis niciun răspuns. În aceste condiţii, SRJ MediaSind a decis să se adreseze instanţei, pentru a obliga conducerea TVR să facă publice informaţiile solicitate.

Precizăm că, în cazul în care instanţa va admite cererea noastră privind eventuale cheltuieli de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele responsabile de acest nou abuz.

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public  (vezi aici amănunte), nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă (vezi aici amănunte), neacordarea voucherelor de vacanță, (amănunte aici),   diminuarea drepturilor angajaților   (amănunte aici),  lipsa de transparență în privința facilităților acordate sindicatului său de casă, SPUSTv (amănunte aici), precum şi dezmăţul financiar privind contractele juridice încheiate cu diverse case de avocatură (amănunte aici).

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată sancționată de  organizaţiile naţionale şi internaţionale de presă, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici).    


În  nou proces SRJ  MediaSind este reprezentat de către casa de avocatură coordonată de av.Dan Iordache.Sindicatul Român al Jurnaliştilor  MediaSind

Departament Comunicare

București, 8 mai 2019

Federația FAIR-MediaSind cere înlăturarea discrepanțelor salariale din sectorul Cultură și Mass-Media

postat 6 mai 2019, 02:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 mai 2019, 02:37 ]

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
, singura organizație reprezentativă pentru sectorul Cultură și Mass-Media, a solicitat astăzi, 6 mai 2019, ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer - Daniel Breaz, ca instituția pe care o conduce să inițieze modificarea Legii nr. 153/2017 în vederea eliminării discrepanțelor salariale existente între angajații din acest important domeniu.

FAIR-MediaSind solicită ministrului culturii să respecte Acordul încheiat de MCIN cu federația în data de 17 mai 2018 pentru stingerea conflictului de muncă declanșat la nivel de sector cultură și mass-media, document prin care  Ministerul Culturii s-a angajat să soluționeze mai multe probleme grave din sistem, inclusiv eliminarea acestor discriminări dintre angajați  prin alinierea salariilor de bază la același nivel pentru aceeași funcție, grad și gradație (amănunte aici).

FAIR - MediaSind atrage atenția că existența discrepanțelor cu privire la cuantumul salariului de bază aferent personalului bugetar care ocupă aceeași funcție, grad și gradație a fost sancționată inclusiv de către Curtea Constituțională. Astfel,  prin Decizia nr. 794/15.12.2016, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea prevederilor art. 31 alin. (12) din OUG nr. 57/2015, precum și faptul că prevederile art. 31 alin. (11) și (13) din OUG nr. 57/2015 sunt constituționale în măsura în care aceste prevederi legale sunt intepretate în sensul reținut în considerentele deciziei Curții Constituționale.

Analizând constituționalitatea prevederilor art. 31 alin. (11), (12) și (13) din OUG nr. 57/2015, Curtea Constituțională a reținut că “nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la care se face egalizarea prevăzută de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 (introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016), trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti. Aşadar, personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică”.

De asemenea, în cuprinsul aceleiași decizii, Curtea Constituțională a reținut că “în vederea egalizării prevăzute de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, <<nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare>>, care trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile/definitive, urmează să se stabilească prin raportare la aceeaşi funcţie, grad, gradaţie, vechime în muncă şi în specialitate, aceleaşi condiţii de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică“.

Având în vedere cele reținute de Curtea Constituțională în Decizia nr. 794/2016, rezultă că personalul care ocupă aceeași funcție și deține același grad profesional trebuie să fie salarizat la nivelul maxim, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Principiul enunțat de Curtea Constituțională a fost preluat și în conținutul art. 6 din Legea nr. 153/2017, potrivit căruia sistemul de salarizare reglementat are la bază următoarele principii: ”b) principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare și instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție; c) principiul egalității, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; d) principiul importanței sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activității și nivelul studiilor”.

Or, deși necesitatea existenței unui salarizări egale pentru salariații bugetari care prestează aceeași muncă și ocupă aceeași funcție, grad profesional și gradație  a fost consacrată la nivel de principiu fundamental în Legea nr. 153/2017, în practica instituțiilor de cultură și mass-media  nu există o aplicare unitară a prevederilor legale, în sensul în care personalul bugetar din aceste instituții este încadrat pe grile de salarizare diferite din cadrul Legii nr. 153/2017, în funcție de subordonarea instituției.

FAIR-MediaSind atrage atenția că nerespectarea angajamentelor luate de către Ministerul Culturii în cadrul Acordului încheiat cu organizația noastră, poate duce la redeschiderea conflictului de muncă la nivel de sector cultură și mass-media.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind                    

   București, 6 mai 2019

MediaSind cere clasei politice să trateze jurnalismul ca pe un bun public, nu ca pe un instrument al jocurilor politice!

postat 2 mai 2019, 21:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 2 mai 2019, 22:50 ]

mediasindtv.ro
De ziua libertăţii de exprimare, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind cere clasei poilitice să trateze jurnalismul ca pe un bun public şi să renunţe la folosirea instituţiilor de media ca instrumente de propagandă politică.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind constată că situaţia industriei de media și, în special, condiţia jurnalistului, se deteriorează în fiecare zi iar libertatea de exprimare devine un moft la cheremul puterii politice.

Cu câteva zile înainte de Ziua Mondială a Libertăţii  Presei,  parlamentarii au modificat Codul penal, introducând sancţiuni cu  pedepse privative de libertate pentru cei care fac publice informaţii din diverse dosare penale. În felul acesta, nu numai că este îngrădită libertatea de exprimare a jurnaliștilor, care nu își mai pot desfășura activitatea în concordanță cu codul etic profesional, dar și publicului i se amputează dreptul elementar la informare.

O mare neîmplinire a societății noastre rămâne faptul că instituţiile publice de presă rămân politizate iar angajaţii din Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt supuşi unor presiuni imense, pentru a fi folosiţi în campaniile  electorale. Dialogul social, la toate nivelurile, este blocat de o legislaţie a muncii restrictivă şi abuzivă, care afectează în mod grav și presa care, cel puțin la nivel local, este pe cale de dispariţie. 

În aceste condiții, jurnalistii au nevoie de sprijinul cetățenilor, care pot limita, prin diverse acțiuni de protest,  măsurile Puterii politice de restrângere a libertății de exprimare. Deosebit de utile s-au dovedit și presiunile instanţelor internaţionale asupra factorilor decizionali autohtoni, în multe din episoadele dificile parcurse de presa românească a ultimilor ani.

Cetăţenii trebuie să înţeleagă că jurnalismul este un bun public, că este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. De aceea, ei  trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul  ce face cu banii noştri ? În ce condiţii sunt cheltuiți banii pentru insituţiile mass-media publice? Un deziderat major al oricărei societăți democratice este ca mass-media să nu fie controlată de Guvern şi să nu fie manipulată de politicieni. Aceste lucruri se pot întâmpla doar atunci când cetăţenii conştientizează că mass-media este a lor, pentru că plătesc pentru ea.

Mass-media trebuie să fie un bun public precum sănătatea, pentru că dreptul la informare este un drept essential ca și dreptul la sănătate.  Din nefericire, soluţiile de rezolvare a principalelor probleme ale breslei, identificate şi susținute de MediaSind, nu au fost îmbrățișate nici de politicieni și nici de patronii de presă care, dovedind o mentalitate învechită, tratează jurnalistul ca pe un angajat  ce trebuie doar să execute comenzile primite.

SRJ MediaSind  împreună cu Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) consideră că România trebuie să adopte un discurs etic pentru a sprijini jurnalismul ca bun public. Criza morală, socială şi economică în care se afla mass-media are nevoie de o nouă  viziune asupra rolului jurnalismului în societatea românească,  pentru care MediaSind suține următoarele obiective:

1. Eliminarea din noile Coduri  penale ale prevederilor care limitează libertatea de exprimare.

2. Modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune  în scopul depolitizării acestor instituţii publice de media, atât din punct de vedere al componenţei Consiliilor de administraţiei, cât şi prin asigurarea unei finanţări independente, prin reintroducerea taxei radio tv.

3. Demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea, şi anchetarea contractelor suspecte de corupţie din Televiziunea Naţională.

4. Respingerea propunerilor de modificare a legislaţiei muncii  care urmăresc  desfiinţarea funcţionării eficiente a organizaţiilor sindicale şi patronale şi a „sectorului  cultură şi mass media” ca entitate recunoscută în dialogul social.

5. Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media.

6. Crearea Tribunalelor Muncii.

7. Respectarea şi aplicarea Legii Române în cazul Comitetelor Sectoriale.

8. Promovarea şi respectarea Codului Deontologic Unic elaborat de principalele organizaţii profesionale şi sindicale din mass-media. Crearea şi consolidarea unui autentic Consiliu de Etică format din profesionişti media şi organizaţii ale societăţii civile.

9.  Dezvoltarea competenţelor media ca materie de studiu în şcoli, universităţi, precum şi introducerea temei în programele de formare continuă a adulţilor.

10.  Implicarea la nivel oficial în salvarea şi redeschiderea celei mai mari societăţi de distribuţie a presei RODIPET.


Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind

Biroul Executiv Naţional

 Bucureşti, 3 mai 2019

Vezi aici mesajul pe  MediaSind TV

 

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind vă urează Sărbători LUMINATE!

postat 25 apr. 2019, 22:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 apr. 2019, 22:13 ]

         Sindicatul Român al Jurnaliştilor 

                        MediaSind

                        vă urează

                Sărbători LUMINATE!  


                
       Împreună suntem mai puternici!

Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiațiilor electromagnetice!

postat 23 apr. 2019, 04:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 apr. 2019, 04:59 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala TVR  atrage atenția că determinările de noxe care au fost demarate ieri, 22 aprilie 2019, în Societatea Română de Televiziune, nu pot să fie limitate doar la măsurarea câmpului electromagnetic!                                                                                                                                                         Din informațiile primite de la reprezentanții MediaSind care au fost invitați în calitate de observatori să urmărească acest demers, reiese faptul că măsurătorile de noxe  iau în calcul doar câmpul electric radiant și a magnetismului acestuia, un anumit spectru de frecvente și identificarea zonelor afectate doar în punctele din TVR aflate pe o listă a sindicatului SPUSTv, organizația controlată de conducerea instituției! 
Totodată, observăm că  aceste  măsurători  se fac cu niste aparate care suportă modificari în timpul funcționării, prin ștergere sau refacerea determinărilor. Nu există nicio certitudine că aceste valori  vor rămâne în memoria acestor aparate și nu vor fi alterate. Nu există certitudinea  dacă aparatele sunt etalonate și ce anume măsoară exact, întrucât nu s-a prezentat nicio informație  în acest sens.

Precizăm că determinările de noxe nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie luate în considerație, conform legislației în vigoare,  și  nivelul de zgomot, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spații în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj, astfel încât să fie identificați toți factorii nocivi pentru sănătatea salariaților.

Având în vedere faptul că aceste măsurători vizează doar câmpul electric radiant și nu toate măsurătorile de noxe așa cum  am  solicitat  încă din data de 4 decembrie 2018 la întâlnirea avută cu președintele-director general Doina Gradea, și ulterior, prin adresa nr.10101/04.02.2019, reprezentanții MediaSind TVR nu vor mai participa la niciun demers până când conducerea TVR nu va  clarifica toate problemele semnalate. Nu dorim să girăm un demers care a fost pregătit în mod superficial.

SRJ Mediasind a atras atenția în mod public în comunicatul de presă din data de 13 februarie 2019, că sănătatea angajaților TVR este pusă în pericol  (amănunte aici) și că se impune de urgență efectuarea de măsurători a tuturor factorilor de risc din cadrul instituției. Precizăm că aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media,  aceste măsuratori se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică. De exemplu, Regulamentul-cadru  din Cultură aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. În cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc. Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12  ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

 

Departament Comunicare Mediasind TVR

 

                                    București, 23 aprilie 2014

Federația Internațională a Jurnaliștilor a respins afilierea sindicatului de casă al șefei TVR!

postat 17 apr. 2019, 01:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 apr. 2019, 03:18 ]

Comitetul Executiv (foto) al Federației Internaționale a Jurnaliștilor IFJ a respins cererea de afiliere a Sindicatului pentru Unitatea Salariaților Tv -SPUSTv la această organizație. 

Potrivit informațiilor primite din partea secretarului general al IFJ, Anthony Bellanger, Comitetul Executiv a admis recomandarea făcută de Comitetul administrativ al FIJ și a votat cu unanimitate de voturi respingerea cererii de afiliere, întrucât nu îndeplinea toate cerințele prevăzute de Statutul FIJ.
 
În data de 11 martie a.c., în calitate de membru afiliat, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a informat conducerea FIJ că se opune categoric afilierii la Federația Internațională a Jurnaliștilor a unui sindicat controlat de conducerea TVR și acuzat de angajații instituției de mai multe acțiuni care au dus la diminurarea drepturilor acestora.

Conform informărilor primite din partea membrilor SRJ MediaSind - Filiala MediaSind TVR și în sprijinul sindicatului afiliat, în scrisoare trimisă FIJ arătam că: 
 

1. SPUS Tv este un  sindicat controlat de conducerea SRTV, un sindicat galben care a avut o contribuție esențială în  concedierile abuzive din anul 2013, când peste 700 de angajaţi au fost disponibilizați. Cererea de afiliere face parte din strategia liderilor organizației, care, în complicitate cu actuala conducere a instituției, urmăresc  contracararea solicitării noastre către FEJ şi FIJ de a ne oferi sprijinul în vederea stopării abuzurilor împotriva salariaţilor din Societatea Română de Televiziune şi a demiterii preşedintelui-director general al instituţiei, Doina Gradea, solicitări transmise catre IFJ şi EFJ  în data de 1 martie 2019 și pe care le-am anexat.

2 Cererea de afiliere a  SPUSTv nu este altceva decât  o abordare oportunistă a unui sindicat care își pierde efectiv membrii zilnic și încearcă să-și salveze imaginea și să-și recapete credibilitatea pierdută.

3. SPUSTv este o organizaţie care şi-a pierdut reprezentativitatea în SRTV, întrucât numeroși membri ai săi au hotărât să părăsească acest sindicat, care a dovedit că acționează împotriva intereselor lor. Majoritatea dintre ei  s-au înscris la SRJ MediaSind.

4. SPUSTv este sindicatul care a tranzacționat cu Administrația, în schimbul obținerii unor avantaje pentru lideri, drepturile angajaților, câştigate de-a lungul timpului, precum clauza de conștiință a jurnalistului, salariul minim majorat cu 40 la sută, salariile compensatorii în caz de disponibilizări, sporul de fidelitate în cuantum de 25% la sută,  şi multe alte drepturi.. În schimbul acestor cedări, liderii sindicatului au primit funcţii importante: fostul prim vicepreședinte a ajuns director la  resurse umane, iar președintele a fost numit director la redacția sport. Alți lideri au beneficiat de măriri salariale și alte diverse facilități.

5.SPUSTv este organizația care, nemultumită de conflictul declanşat de organizația noastră împotriva conducerii SRTV, în anul 2014 în timp ce era membră într-o  federaţie reprezentativă din domeniul penitenciarelor, a atacat reprezentativitatea FAIR-MediaSind  pentru a sprijini angajatorul într-un proces intentat de MediaSind în vederea menţinerii drepturilor câştigate în SRTV (amănunte aici http://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrcontinuairosireabanuluipublicpentrueliminareaunordrepturialepropriilorsalariati)

6.SPUSTv  este sindicatul care a girat timp de 12 ani lipsa determinărilor de noxe în SRTV, motiv pentru care mulţi colegi s-au îmbolnăvit şi unii dintre ei chiar au decedat (amănunte aici: http://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrrecunoastecade12aninuamaiefectuatmasuratoridenoxeininstitutie)

7. SPUSTv este sindicatul care, chiar dacă nu mai avea numărul legal cerut de lege pentru reprezentativitate (50% plus unu din totalul angajaţilor) a negociat, în urmă cu câteva zile, un Act adiţional la CCM, care diminuează drepturile cuvenite personalului aflat în deplasare. Din acest motiv, SRJ MediaSind a început demersurile în justiţie pentru anularea acestui act (amănunte aici  http://www.mediasind.ro/news/mediasindtvrvacereinstanteianulareaprevederilorabuzivedinactuladitionalsemnatdeconducereasrtvcuspustv

Precizăm că până în acest moment, pe rolul instanțelor judecătorești se află mai multe procese intentate de membrul nostru afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind - Filiala MediaSind TVR împotriva conduceriii SRTV, după cum urmează:

https://www.ifj.org/press-card/


În consecință, 

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-Mediasind rămâne singura organizație afiliată la cea mai mare federație mondială a jurnaliștilor.

 Pentru a deveni membri IFJ și pentru a beneficia de avantajele calității de membru cu drepturi depline (full member) al IFJ,
 angajații din Televiziunea publică pot să se înscrie
 în Filiala MediaSind TVR a
 Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, 
singura organizație care a dovedit, de-a lungul anilor, 
că poate să ofere un sprijin real membrilor săi.

 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

 București, 17 aprilie 2019

Sursa foto: IFJ

MediaSind - la vârsta majoratului! La 18 ani de la înfiinţare, Sindicatul Român al Jurnaliştilor lansează platforma online MediaSind TV

postat 12 apr. 2019, 01:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 apr. 2019, 01:01 ]

mediasindtv.ro

Cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împlineşte astăzi, 12 aprilie 2019, 18 ani de când instanţa de judecată i-a acordat personalitatea juridică.

În tot acest timp, MediaSind a devenit un adevărat brand pentru mişcarea sindicală din România. Filialele organizaţiei -  MediaSind - TVR, MediaSind - Radio România, MediaSind - AGERPRES, MediaSind - ONLINE şi MediaSind Freelanceri  reunesc lucrători din principalele instituţii publice dar şi cu capital privat din România.

   

Sindicatul Român al  Jurnaliștilor MediaSind a apărut ca urmare a diverselor proiecte de organizare sindicală eșuate şi din nevoia unei organizaţii aflate în slujba lucrătorilor din media. Din păcate, foarte mulți lideri de organizații au trădat încrederea cu care au fost investiți de către oameni, renunțând la principii, la valorile solidarității sindicale. În schimbul unor meschine foloase personale, unii dintre ei au fost „cumpărați” de angajatori pentru a-i face să renunțe la apărarea intereselor salariaților pe care îi reprezentau, mimând doar lupta sindicală.

În calitate de membru - fondator al Federaţiei FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a participat la mai multe negocieri de Contracte Colective de Muncă în mai multe instituţii din domeniu, obţinând importante drepturi financiare şi profesionale pentru angajaţi. Una din cele mai importante realizări a organizației este impunerea clauzei de conştiinţă, care asigură o protecție reală a jurnaliștilor în fața presiunilor de orice fel în ce privește conținutul editorial.

Cu sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor,  SRJ MediaSind a militat activ pentru respingerea mai multor măsuri ale guvernanților precum și a unor proiecte de lege care urmăreau limitarea libertăţii de exprimare a jurnaliştilor, sau politizarea excesivă a instituţiilor publice de media.

MediaSind a câştigat, în instanță, zeci de procese pentru recuperarea drepturilor salariale ale  propriiilor membri de sindicat şi a sancţionat public mai multe abuzuri ale unor şefi cu înclinații dictatoriale, numiţi în fruntea unor instituţii publice de media.

Împreună cu principalele organizaţii profesionale din media SRJ MediaSind a participat la negocierea şi semnarea Codului Deontologic Unic al Jurnalistului

Împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi cu principalele universităţi din ţară, SRJ MediaSind a lansat Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate, în sprijinul studenţilor care doresc să devină jurnalişti profesionişti.

Noul proiect care este lansat astăzi, MediaSind TV, va fi o platformă de comunicare online pentru toţi cei care fac parte din marea familie mass-media. MediaSind TV va fi instrumentul prin care vocea membrilor de sindicat se va face auzită. Aici vor fi reclamate abuzurile patronatului, vor fi împărtășite experiențe, aici toţi membrii MediaSind, indiferent unde lucrează sau dacă sunt freelanceri, îşi pot face publice producțiile care „deranjează” și sunt refuzate la difuzare. Aici se vor întâlni cererile şi se vor face auzite nedreptăţile noastre: mediasindtv.ro

 
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv al SRJ MediaSind

Bucureşti, 12 aprilie 2019  
Conducerea TVR somată în instanță să publice informații despre dezmățul financiar din contractele de asistență juridică!

postat 11 apr. 2019, 00:46 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 apr. 2019, 03:35 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/conducereatvrsomataininstantasapubliceinformatiidespredezmatulfinanciardincontracteledeasistentajuridica/foto%20actiune%20contracte%20juridice.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus astăzi, 11 aprilie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.544/2001 privind informaţiile de interes public.

Constatând că nerespectarea angajamentelor semnate de către conducere cu Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR- SPUSTv devine o regulă, că angajaţii celei mai mari instituţii de presă din ţară pierd constant drepturi importante, fiindu-le astfel  afectate atât situaţia financiară, cât şi stabilitatea locurilor de muncă,  constatând că în TVR se mimează activitatea sindicală iar unii lideri primesc  funcţii de conducere şi salarii mărite,constatând încălcarea prevederilor OUG nr. 26/2012 prin încheierea, cu onorarii exorbitante, a mai multor contracte cu diverse case de avocatură în timp ce în SRTV există un Serviciu Juridic,  în   data de 20.02.2019 MediaSind - TVR a  notificat pe preşedintele-director general, Doina Gradea să pună la dispoziţie următoarele informaţii de interes public:

“Având în vedere prevederile OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative. potrivit cărora autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.

Având în vedere hotărârile Conferintei anuale a MediaSind TVR din 22 ianuarie 2019 și ale Conferinței Naționale a SRJ MediaSind din 29 ianuarie 2019,
În baza prevederilor Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, vă solicităm să ne răpundeți la următoarele întrebari:

1.   Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?

2.   Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent?

3.  Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent?

4.  Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?

5. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu fostul disponibilizat Marin Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV de a se lua act de această tranzacţie. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic.”

În data de 29.03.2019 SRTV a transmis adresa nr. 130030 prin care ne răspunde doar la unele la întrebări, afirmând cu rea credință că  TVR  nu se încadrează în prevederile OUG nr.26/2012.  Conducerea ignoră  faptul că SRTV nu este o instituție privată de presă ci una publică, finanțată în proporție de peste 80 la sută de la bugetul de stat.
 
Conducerea instituției ne-a informat că suma totală cheltuită cu contractele de asistență juridică  este de 5 721 652 lei, defalcată pe anii 2012 – 579 486 lei, 2013 – 808 403 lei , 2014 – 1 007 911 lei, 2015 – 1.140 201 lei , 2016 – 1. 374 415 lei , 2017 – 450 960 lei, 2018 – 290 240 lei. Aceste sume au fost achitate în condițiile în care SRTV are un compartiment juridic pentru care a cheltuit  în aceeași perioadă, pentru salarizare, suma de 6 059 181 lei. Conducerea instituției a pus la dispozițieși  o listă cu mai multe case de avocatură, fără însă să precizeze, așa cum am solicitat, sumele atribuite  pentru fiecare contract.

Precizăm că  șefa TVR a refuzat să pună la dispoziție documentele solicitate privind angajarea fără concurs a unui fost disponibilizat și numirea acestuia, fără respectarea cerințelor legale, la conducerea departamentului juridic, susținând că “nu a identificat întrebarea” !

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/conducereatvrsomataininstantasapubliceinformatiidespredezmatulfinanciardincontracteledeasistentajuridica/foto%20reclamatie%20administrativa%20contracte%20juridice.jpg
Din aceste motive, SRJ MediaSind a depus în data de 02.04.2019 o reclamaţie administrativă, invocând faptul că răspunsul oferit este incomplet şi că sunt așteptate toate informaţiile solicitate, pentru a evita un nou proces  (vezi aici).
La acestă ultimă solicitare conducerea instituţiei nu a trimis niciun răspuns. În aceste condiţii, SRJ MediaSind a decis să se adreseze instanţei, pentru a obliga conducerea TVR să facă publice informaţiile solicitate. 

Precizăm că, în cazul în care instanţa va admite cererea noastră privind eventuale cheltuieli de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele responsabile de acest nou abuz.

În acest proces, SRJ MediaSind este reprezentat de către Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public  (vezi aici amănunte), nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă (vezi aici amănunte), neacordarea voucherelor de vacanță, (amănunte aici),   diminuarea drepturilor angajaților   (amănunte aici), precum și lipsa de transparență în privința facilităților acordate sindicatului său de casă, SPUSTv (amănunte aici)

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată sancționată de  organizaţiile naţionale şi internaţionale de presă, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici).   

SRJ MediaSind
Departament Comunicare

București, 11 aprilie  2019

Conducerea TVR somată în instanţă să publice informații legate de facilităţile acordate sindicatului său de casă!

postat 8 apr. 2019, 01:42 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 apr. 2019, 01:45 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-34/actiune%20facilitati%20sindicale.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus vineri, 5 aprilie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.544/2001 privind informaţiile de interes public.

Constatând că nerespectarea angajamentelor semnate de către conducere cu Sindicatul pentru  Unitatea Salariaţilor din TVR- SPUSTv devine o regulă, că angajaţii celei mai mari instituţii de presă din ţară pierd constant drepturi importante, fiindu-le astfel  afectate atât situaţia financiară, cât şi stabilitatea locurilor de muncă,  constatând că în TVR se mimează activitatea sindicală iar unii lideri primesc  funcţii de conducere şi salarii mărite, în   data de 14.02.2019 MediaSind - TVR a  notificat pe preşedintele-director general, Doina Gradea să pună la dispoziţie următoarele informaţii de interes public facilitîțile acordate organizațiilor sindicale din TVR, inclusiv sindicatului cu care semnează CCM.

În data de 22.03.2019 SRTV a transmis adresa nr. 130028 prin care ne răspunde, parţial, la întrebări. De exemplu, în ceea ce priveşte numărul total de membri ai SPUSTv, TVR a refuzat să ne trimită situaţia din studiourile teritoriale. Conducerea instituției nu a oferit clarificări nici în legătură cu facilităţile acordate acestei organizaţii cum ar fi: administratrea unui spaţiu comercial din incinta instituţiei, zile libere acordate pentru activitate sindicală, birotică, calculatoare  etc.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-34/foto%20reclamatie%20administrativa%20facilitati%20sindicale.jpg
Din acest motiv, SRJ MediaSind a depus în data de 25.03.2019 o reclamaţie administrativă, invocând faptul că răspunsul oferit este incomplet şi că sunt așteptate toate informaţiile solicitate, pentru a evita un nou proces  (vezi aici).
La acestă ultimă solicitare conducerea instituţiei nu a trimis niciun răspuns. În aceste condiţii, SRJ MediaSind a decis să se adreseze instanţei, pentru a obliga conducerea TVR să facă publice informaţiile solicitate. 

Precizăm că, în cazul în care instanţa va admite cererea noastră privind eventuale cheltuieli de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele responsabile de acest nou abuz.
În acest proces, SRJ MediaSind este reprezentat de către Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public  (vezi aici amănunte), nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă (vezi aici amănunte), neacordarea voucherelor de vacanță, (amănunte aici) precum și diminuarea drepturilor angajaţilor de către PDG împreună cu sindicatul său de casă, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor Tv - SPUSTV. (amănunte aici).

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată sancționată de  organizaţiile naţionale şi internaţionale de presă, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici) .   

Departament Comunicare SRJ MediaSind
 Bucureşti, 8 aprilie 2019

1-10 of 387