Comunicate

MediaSind cere demiterea producătorului general al TVR care a umilit-o pe președinta juriului emisiunii Rivalii!

postat de Office Mediasind   [ actualizat la ]

Prof. Univ.Dr Monica Pop a fost anunțată cu o zi înainte de filmarea emisiunii Rivalii că a fost dată afară din juriu din dispoziția producătorului general al TVR, Ramona Săseanu: Am participat cu succes la multe emisiuni in TVR si nu am crezut ca mai există oameni în conducere care pot exercita un asemenea grad înjositor de cenzură, dusă la extrem!  Nu am mai auzit ca vreodată, producătorului să-i fie interzis invitatul pe care și-l dorește la niciun post tv, inclusiv la cele private.”

După umilirea angajaților care nu sunt membri în sindicatul de casă al conducerii Societății Române de Televiziune, iată că acum sunt umiliți de către producătorul general Ramona Săseanu și invitații realizatorilor care fac parte din MediaSind TVR. Aceasta  a continuat seria hărțuirilor membrilor MediaSind prin eliminarea invitaților programați în emisiunile realizate de către aceștia. Este cazul membrei Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, realizatoarea tv Marina Almășan, care a fost anunțată cu o zi înainte de filmări că din dispoziția producătorului general Ramona Săseanu, invitata emisiunii în calitate de președinte al juriului, Prof. Univ. Dr. Monica Pop, nu are ce să caute în emisiunea de divertisment RIVALII

Iar motivele respingerii colaboratoarei tv sunt halucinante, după cum confirmă cunoscutul medic: că ar fi catalogată  de conducerea TVR „antivaccinistă”, că ar fi o colaboratoare permanentă a „posturilor de scandal Antena 3 și România TV” și că ar fi o „susținătoare  a PSD”!

În sesizarea transmisă președintelui SRJ MediaSind, această o indică și pe autoarea abuzului, în persoana Ramonei Săseanu, producătorul general al SRTV: Am participat cu succes la multe emisiuni in TVR si nu am crezut ca mai există oameni în conducere care pot exercita un asemenea grad înjositor de cenzură, dusă la extrem!  Nu am mai auzit ca vreodată, producatorului sa-i fie interzis invitatul pe care și-l dorește la niciun post tv, inclusiv la cele private (...) Si, desigur, persoana (persoanele) vinovate de acest gest fara precedent, sa fie inlaturate definitiv din conducere si  trase la raspundere pentru faptele lor! Iar institutia sa ceara scuze unui om pe care l-a  nedreptatit,  umilit grav si prejudiciat moral! Nu as fi dorit niciodata ca TVR sa aiba o conducere capabilă să-i scadă cu bună stiința prestigiul prin asemenea gesturi înjositoare și reprobabile! P.S. Cred că autorul acestui gest reprobabil, care aduce mari prejudicii TVR este doamna producător general!”

Iar hărțuirile și abuzurile nu s-au oprit aici! Emisiunea de succes Femei de 10, bărbați de 10 care aducea ratinguri TVR mult peste emisiunile actuale a fost scoasă samavolnic din grilă, fără explicații, iar contractele de sponsorizare au fost puricate la maxim de același cerber Ramona Săseanu, transformată într-un veritabil conțopist pe bani publici împotriva celor care au curajul să se împotrivească practicilor ei dictatoriale.

Având în vedere că nu este pentru prima dată când fosta vicepreședinte al sindicatului de casă SPUS TV,  își bate joc de angajații instituției publice de presă, (amănunte.aici:Atitudine plină de aroganță și mitocănie a șefului de la Știri și a producătorului general în ședința CD din TVR: " Nu acordăm sporul de teren de 20 la sută pentru că nu știm cum să-l interpretăm!" ) Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind -  filiala MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută președintelui-director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, să o demită de urgență pe Ramona Săseanu din funcția de producător general. Totodată, MediaSind TVR cere convocarea de urgență a comisiei de cercetare disciplinară în vederea concedierii acesteia, având în vedere că faptele Ramonei Săseanu sunt incompatibile cu calitatea de angajat într-o instituție publică de presă! Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!

Nu în ultimul rând, MediaSind TVR  solicită PNL să-i retragă sprijinul politic acordat Ramonei Săseanu, iar comisiilor de cultură și mass-media ale Parlamentului să cerceteze cu celeritate acest nou abuz comis într-o instituție finanțată din bani publici.

Departament Comunicare MediaSind TVR                   

 București 6 octombrie 2022

 Vă transmitem sesizarea primită din partea medicului Prof.Univ. Dr Monica Pop:

 

Către TVR

În atenția domnului Cristi Godinac, Președintele MediaSind 

Domnule Președinte,

Sînt Prof. Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, 25 de ani la conducerea Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din Bucuresti, 8 ani prorector al Universității de Medicină si Farmacie din Bucuresti, in prezent Sef sectie la acelasi spital. Cu un prestigiu profesional si moral cunoscut.

Doresc sa va aduc la cunostință un fapt reprobabil si foarte umilitor, pe care eu si toti cei care au aflat îl consideră un mare abuz de putere si un act nepermis si incredibil de CENZURĂ, dupa cite stiu fapt fara precedent in media post-revolutionară.

Inca din luna august a.c am discutat si acceptat propunerea doamnei Marina Almășan de a fi presedinta juriului in emisiunea RIVALII. Am discutat amanunte, am trimis datele pentru contract,  am perfectat detaliile, urmînd ca in ziua de marti, 4.10.2022, la ora 12,30, sa fiu prezentă la TVR pentru inceperea filmărilor, lucru pe care l-am confirmat luni telefonic.

In dupa-amiaza aceleiasi zile  m-a sunat ,consternată, doamna Almășan care, foarte jenată, mi-a comunicat că a fost chemată la "conducere" si i s-a spus că eu nu sint dorită si că nu mai trebuie sa fac parte din acest juriu. Repet, domnule Presedinte, LUNI  IN PREZIUA INCEPERII FILMARILOR. Incredibil si foarte umilitor pentru mine! Nu înteleg care ar putea fi nici fondul acestui gest si nici motivul anuntului tardiv, cind totul era deja pregatit. Nu am facut niciodata fapte reprobabile! Am fost invitată la mai toate posturile de televiziune dar nu s-a mai intîmplat niciodata asa ceva si nici nu am crezut ca se poate intîmpla tocmai in postul national de televiziune, platit din banii noștri, ai românilor. Am participat cu succes la multe emisiuni in TVR si nu am crezut ca mai există oameni in conducere care pot e exercita un asemenea grad injositor de cenzură,dusă la extrem! Nu am mai auzit ca vreodată, producatorului sa-i fie interzis invitatul pe care si-l doreste la niciun post tv, inclusiv la cele private.

Mentionez ca nu fac politică de niciun fel, ca nu fac parte din niciun partid politic, ca sint in activitate  după 5 operatii de cancer si ca am ajutat pe oricine am avut vreodată posibilitatea, inclusiv din TVR, salariati si conducere, cum era si normal sa faca un medic. Nu am facut niciodata fapte reprobabile.

Ceea ce mi s-a intîmplat la TVR este o mare nedreptate, o umilință fara margini și un act abuziv de cenzură care scade foarte mult prestigiul, credibilitatea si demnitatea acestei importante Institutii de interes national! As dori sa afle toată media si toți românii de acest gest de cenzură abuziv si incalificabil al conducerii  TVR,   CNA, Consiliul Europei si orice for  pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai poată intimpla niciodata si sa nu mai auzim niciodată de persoane care " taie si spînzură" dupa bunul lor plac intr-o institutie a statului, in secolul 21. Si, desigur, persoana (persoanele) vinovate de acest gest fara precedent, sa fie inlaturate definitiv din conducere si  trase la raspundere pentru faptele lor! Iar institutia sa ceara scuze unui om pe care l-a  nedreptatit,  umilit grav si prejudiciat moral! Nu as fi dorit niciodata ca TVR sa aiba o conducere capabilă să-i scadă cu bună stiința prestigiul prin asemenea gesturi injositoare si reprobabile!

P.S. Cred că autorul acestui gest reprobabil, care aduce mari prejudicii TVR este doamna producător general!

Cu multumiri deosebite

Prof. Dr. Monica Pop

Să punem capăt crizei costului vieții: Creșteți salariile, impozitați profiturile, investiți pentru viitor!

postat de Office Mediasind   [ actualizat la ]

Cea mai mare confederație națională din țară, Confederația CNSLR-Frăția, a solicitat președintelui României, Klaus Johannis și  premierului Nicolae Ciucă, ca la Reuniunea informală a șefilor de stat de la Praga, să sprijine Revendicările Confederației Europene a Sindicatelor privind soluționarea crizei costului vieții prin creșterea salariilor și impozitarea profiturilor.

Europa trebuie să ia măsuri urgente pentru a aborda criza costului vieții prin asigurarea unor creșteri salariale echitabile, sfârșitul profiturilor excesive și sprijin de urgență pentru familiile aflate în dificultate. Această criză este determinată de profiturile excesive - nu de salarii - deoarece corporațiile transferă costurile mai mari pentru combustibil și alimente, cauzate de pandemie și de invazia Ucrainei, direct asupra clienților.

Lucrătorii sunt principalele victime ale acestei crize, valoarea salariilor lor scăzând în timp ce prețurile pentru bunurile de zi cu zi sunt în creștere. Acesta este motivul pentru care lucrătorii și sindicatele lor din întreaga Europă solicită un plan în șase puncte pentru ca să abordeze criza costului vieții: 

1. Creșteri salariale pentru a face față creșterii costului vieții; lucrătorii trebuie să primească o parte echitabilă din câștigurile rezultate din productivitatea muncii lor; măsuri de promovare a negocierilor colective, ca fiind cea mai bună modalitate de a obține o remunerație corectă într-o economie durabilă.

2. Compensații pentru persoanele care au dificultăți în a-și plăti facturile la utilități/ energie/ chirie, pentru a-și asigura condițiile de trai decente, precum și dreptul la hrană, toate acestea fiind drepturi ale omului și trebuind protejate.

3. Plafonarea prețului la energie/gaze, în special pentru persoanele fizice, precum și aplicarea unei taxe suplimentară pe profiturile excesive ale companiilor din aceste domenii, pentru a nu li se permite să speculeze această criză, coroborate cu alte măsuri pentru a împiedica marile corporații să-și mute profiturile în paradisuri fiscale, cum ar fi reducerea dividendelor și pentru a preveni speculațiile privind prețul alimentelor.

4. Aplicarea de măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public și pentru finanțarea măsurilor sociale pentru a putea face față acestei crize și proceselor de tranziție justă.

5. Reformarea funcționării pieței energetice a Uniunii Europene. Recunoașterea faptului că energia este un bun public, precum și nevoia de investiții pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în energia verde și consecințele privatizării în acest sector.

6. Deschiderea spre un dialog constructiv cu sindicatele pentru elaborarea și implementarea de măsuri privind această criză, conștienți fiind de gravitatea și urgența situației.

Vă transmitem scrisoarea Confederației CNSLR-Frăția transmisă Președinției și Guvernului României:

Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 6 octombrie 2022C Ă T R E,
PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI
Domnului Președinte
Klaus JOHANNIS

GUVERNUL ROMÂNIEI
Domnului Prim Ministru
Nicolae CIUCĂ

Subiect: Scrisoare privind măsurile urgente necesare pentru a aborda criza costului vieții
transmisă tuturor guvernelor U.E.

Stimate Domnule Președinte,
Stimate Domnule Prim Ministru,

În data de 7 octombrie 2022, va avea loc la Praga, o Reuniune informală a șefilor de stat sau de Guvern, în cadrul căreia se va aborda, printre alte subiecte de interes major, și situația economică și energetică din Uniunea Europeană.
În acest sens, Confederația Europeană a Sindicatelor, organizația europeană la care C.N.SL.R.- FRĂȚIA este membră cu drepturi depline, ne-a indicat să vă transmitem Scrisoarea prezentată mai jos, pentru a vă cere să sprijiniți solicitările Confederației Europene a Sindicatelor, în  abordarea  crizei costului vieții în cadrul reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern de la Praga din 7 octombrie 2022.

În cele ce urmează, vă transmitem un Document elaborat de către Confederaţia Europeană a
Sindicatelor și susținut de către confederațiile sindicale afiliate.

Lucrătorii din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză fără precedent a costului vieții. Nu salariile sunt cauza inflației, principalele victime ale acestei crize fiind tocmai, lucrătorii prost plătiți și persoanele vulnerabile care sunt cei mai afectaţi.
Angajatorii, guvernele și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a lua măsuri urgente pentru a
ameliora această criză costului vieții.

Pentru acest motiv, lucrătorii și sindicatele din întreaga Europă solicită un Plan în șase puncte pentru a aborda criza costului vieții și pentru a trece către o economie sustenabilă, cu rezultate concrete pentru lucrători.

Miniștrii Energiei din U.E. au convenit săptămâna trecută, o direcție utilă, însă măsurile sunt mult prea timide și deloc suficiente pentru a face față crizei costului vieții. Printre măsurile adoptate, s-a propus limitarea contribuției de solidaritate, iar în ceea ce privește limitarea importurilor la gaze, Comisia nu a făcut nicio propunerea concretă în acest sens.
De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor va înrăutăți situația pentru lucrători și cetățeni și va fi dăunătoare dezvoltării economice viitoare.

Încă nu au fost propuse măsuri sociale la nivel european – aspectele sociale ale acestei crize au fost lăsate la latitudinea statelor membre, ca să le gestioneze singure. De asemenea, nu a fost prevăzut niciun sprijin financiar pentru statele membre cu constrângeri bugetare pentru a le permite să pună în aplicare măsurile anticriză necesare.

Având în vedere reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern de vineri, solicităm Guvernului
României să întreprindă demersuri pentru a determina Uniunea Europeană să ia măsuri urgente pentru a
garanta:

1. Creșteri salariale pentru a face față creșterii costului vieții; lucrătorii trebuie să primească o parte echitabilă din câștigurile rezultate din productivitatea muncii lor; măsuri de promovare a negocierilor colective, ca fiind cea mai bună modalitate de a obține o remunerație corectă într-o economie durabilă.

2. Compensații pentru persoanele care au dificultăți în a-și plăti facturile la utilități/ energie/ chirie, pentru a-și asigura condițiile de trai decente, precum și dreptul la hrană, toate acestea fiind drepturi ale omului și trebuind protejate.

3. Plafonarea prețului la energie/gaze, în special pentru persoanele fizice, precum și aplicarea unei taxe suplimentară pe profiturile excesive ale companiilor din aceste domenii, pentru a nu li se permite să speculeze această criză, coroborate cu alte măsuri pentru a împiedica marile corporații să-și mute profiturile în paradisuri fiscale, cum ar fi reducerea dividendelor și pentru a preveni speculațiile privind prețul alimentelor.

4. Aplicarea de măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public și pentru finanțarea măsurilor sociale pentru a putea face față acestei crize și proceselor de tranziție justă.

5. Reformarea funcționării pieței energetice a Uniunii Europene. Recunoașterea faptului că energia este un bun public, precum și nevoia de investiții pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în energia verde și consecințele privatizării în acest sector.

6. Deschiderea spre un dialog constructiv cu sindicatele pentru elaborarea și implementarea de măsuri privind această criză, conștienți fiind de gravitatea și urgența situației.
*****
Aproximativ 9,5 milioane de lucrători în U.E. au avut deja dificultăți în a-și plăti facturile la energie
înainte de începerea crizei costului vieții. Până în iulie anul acesta, costul gazului și al electricității a crescut
cu 38% în Europa față de anul trecut, iar costul continuă să crească. Aceasta și costurile în creștere ale
alimentelor și ale altor bunuri esențiale forțează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase și îi împing
pe mulți în sărăcie.

Valoarea reală a salariilor minime legale în Europa a scăzut în medie cu 4,8% în acest an, reprezentând cea mai mare scădere a salariilor minime reale din acest secol și lăsând milioane de lucrători să lupte pentru a-și permite cele mai elementare costuri de viață, cum ar fi hrana, chiria si energia.

În același timp, milioane de bătrâni sunt cufundați și mai adânc în sărăcie, prin prăbușirea valorii reale a pensiilor de stat. Potrivit Eurostat, cei cu vârsta de peste 65 de ani se numără deja printre persoanele cele mai susceptibile de a avea probleme în a-și plăti facturile la energie şi aproape unul din zece nu a reușit să-și mențină casa suficient de caldă în 2019.

Față de cele arătate mai sus și în România până în luna iunie, inflația totală a atins niveluri record, pe măsură ce prețurile la energie și la alimente au continuat să crească, iar presiunile asupra prețurilor s-au extins la servicii și la alte bunuri. În zona euro, inflația a crescut puternic în al doilea trimestru al anului 2022, de la 7,4 % în luna martie (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), la un nou nivel record de 8,6 % în luna iunie. În UE, creșterea a fost și mai pronunțată, inflația mărindu-se brusc cu un întreg punct procentual, de la 7,8 % în luna martie, la 8,8 % în luna mai.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022)  faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%.

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut garantat în plată stabilit de Guvern este de 2.550 lei,
faţă de 2.300 lei în 2021 si este mai mic decât coşul de consum pentru un trai decent pentru o persoană
adultă care este 2.708 lei.
Creșterea recentă a facturilor la energie a lovit deja persoanele în vârstă, deoarece acestia petrec
mai mult timp acasă. Acest lucru este agravat mult de faptul că pensiile de stat nu țin pasul cu inflația, ceea
ce înseamnă că valoarea reală a pensiilor de stat continuă să scadă.

******
Așadar, vă solicităm Domnule Președinte, Domnule Prim Ministru ca, prin prezența Dumneavoastră la această Reuniune, să susțineți măsurile expuse mai sus și să atrageți atenția asupra faptului că prețul inacțiunii sau al adoptării unui răspuns greșit, cum ar fi creșterea ratei dobânzii, înghețarea salariilor sau revenirea la agenda eșuată de austeritate, va fi catastrofal.

Cu stimă,

P R E Ș E D I N T E,
Leonard Sorin BĂRĂSCU

Fostul șef al TVR Iași se răzbună pe jurnalista care i-a reclamat abuzurile și îi cere în instanță 50 000 lei daune morale!

postat 3 oct. 2022, 02:42 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 oct. 2022, 02:58 ]

Deși Adeverința de la CNSAS confirmă că Vasile Arhire  a fost racolat de fosta Securitate,  având dosar de rețea cu numele conspirativ  Dan”, acesta nu consideră că ar fi fost într-o incompatibilitate morală cu funcția de șef într-o instituție publică de presă!

Cunoscuta jurnalistă profesionistă de la Studioul Teritorial Iași al Societății Române de Televiziune, Oana Lazăr, cea care a avut curajul să reclame public abuzurile și corupția din instituție, a fost chemată în judecată de către fostul director executiv al stației, Vasile Arhire, în prezent jurnalist tv la același post public! Acesta este nemulțumit de faptul că în avertizarea jurnalistei TVR preluată de mai multe publicații, se face referire la calitatea sa de fost informator al Securității. Chiar dacă CNSAS nu i-a atribuit calitatea oficială de lucrător/colaborator al fostei Securități deoarece nu a găsit/prezentat delațiunile acestuia, documentul confirmă însă că Vasile Arhire a semnat pactul cu diavolul”, fiind recrutat în anul 1977, având nume de cod DAN, dosar fond de rețea R 276104: „Domnia sa a fost recrutat în anul 1977 pentru încadrarea informativă a anului 3 de studiu din cadrul Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu din Iași. A avut numele conspirativ Dan. – se arată în adeverința CNSAS. (foto)

Acesta este și unul dintre  motivele pentru care atât jurnalista TVR, dar și organizația noastră, au atras atenția în mod public că numirea și menținerea în funcția de coordonator editorial la TVR Iași a unei persoane care a semnat și a acceptat să facă parte din structura informativă a fostei securități, reprezintă o incompatibilitate cel puțin morală cu calitatea de jurnalist profesionist, dar și cu cea de conducere în cadrul unei instituții  publice de presă.

La sfârșitul anului 2021, jurnalista Oana Lazăr, în baza Legii nr.571/2004, a emis o  avertizare publică, prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, TVR Iași, din cauza incompetenței și a abuzurilor echipei manageriale formată din Horia Gumeni, coordonator cu atribuții de director și Vasile Arhire, coordonator cu atribuții de Director executiv. Oana Lazăr a cerut demisia lui Vasile Arhire, coordonatorul editorial al stației, acuzându-l că a transformat instituția în propriul SRL, atacând constant prestigiul și demnitatea profesioniștilor din instituție. Acesta este acuzat indirect de cenzură pentru că intervine brutal în politica editorială, cu scopul promovării unor persoane apropiate sau a unor grupuri de interese economice și politice – se arată în document.  (amănunte aici:  Conflict la TVR Iaşi. Jurnalista Oana Lazăr îi cere demisia directorului executiv Vasile Arhire: „A confiscat emisiunile pentru a-şi plăti datorii vechi“)

Față de aceste acuzații, conducerea TVR a reacționat prin trimiterea la Iași, în zilele de  8 și 9 decembrie 2021,  a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion,  coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea și juristul Mircea Duca. Pe întreaga perioadă a  audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat atât președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac cât și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr,  precum și la solicitarea președintei MediaSind TVR Iași, Maria Florea.

La audieri, mai mulți angajați și foști angajați ai stației au confirmat problemele semnalate de către jurnalista Oana Lazăr, modul discreționar și neprofesionist prin care Vasile Arhire conducea activitatea editorială, arătând că stația a pierdut mulți profesioniști din cauza atitudinii dictatoriale a “șefului de facto” al TVR Iași. Atât contestatarii actualei conduceri, cât și susținătorii acesteia, au semnalat în cadrul audierilor, încălcări flagrante ale legislației muncii, cum ar fi nerespectarea atribuțiilor din fișele de post, a timpului de lucru, dar și lipsa unui plan de carieră și a unui salariu motivant, majoritatea angajaților, indiferent de anii de vechime,  aflându-se la minimul grilei salariale, acordarea unor privilegii nejustificate persoanelor care se află în grațiile șefului editorial, discriminarea celor care nu erau înscriși în sindicatul de casă al conducerii și altele. Din aceste motive, președintele-director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, a numit o nouă conducere, iar cei doi foști șefi, Horia Gumeni și Victor Arhire au fost nevoiți să se întoarcă la munca redacțională. (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă!)

Având în vedere acțiunea revanșardă a fostului șef editorial de la TVR Iași, Vasile Arhire, prin care acesta cere instanței să primească 50 000 lei daune morale pentru că “a fost nevoit să apeleze la un psiholog pentru a beneficia de terapie, în vederea reparării traumelor produse prin difuzarea largă a scrisorii denigratoare”, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR Iași o vor apăra în toate etapele procesuale pe jurnalista Oana Lazăr, inclusiv prin depunerea în instanță a unei cereri de intervenție accesorie în favoarea acesteia.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 3 octombrie 2022

ITM Galați a înregistrat conflictul de muncă din Centrul Cultural "Dunărea de Jos" !

postat 30 sept. 2022, 02:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 sept. 2022, 02:35 ]

După concilierea ITM ce va avea loc în data de 10 octombrie 2022, angajații centrului vor putea declanșa legal greva generală!

Federația FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media împreună cu membrul afiliat – Sindicatul Național din Cultură - FAIR, au înregistrat astăzi, 30 septembrie 2022, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, conflictul de muncă  din Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați

Concilierea va avea loc în data de 10 octombrie 2022, iar în cazul în care managerul Vali Viorel Sandu și reprezentanții Sindicatului Național din Cultură- FAIR, organizația reprezentativă la nivelul instituției, nu vor ajunge la un acord, după  această dată angajații vor putea declanșa oricând, conform legii,  greva de avertisment urmată de greva generală.

Totodată, pentru a trage un semnal de alarmă față de situația jalnică în care a ajuns Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați prin menținerea în funcție a unui afacerist care nu are nicio legătură cu actul managerial din cultură, reprezentanții Sindicatului Național din Cultură FAIR împreună cu membrii afiliați din instituția gălățeană vor organiza mitinguri și marșuri de protest în Galați. Acțiunile de protest vor fi organizate în fața Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, în fața sediului Consiliului Judeațean Galați, ordonatorul principal de credite, dar și în alte locații strategice pe care le vom anunța ulterior. Alături de membri ai Sindicatului Național din Cultură, vor participa părinți ai celor peste 700 de copii care sunt școlarizați în  cadrul centrului, precum și reprezentanți ai organizațiilor afiliate din Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și din Confederația CNSLR-Frăția. Amintim că și reprezentanții Federației Internaționale a Muzicienilor au reacționat deja față de abuzurile conducerii Centrului Cultural din Galați (amănunte aici: Federația Internațională a Muzicienilor sustine Federatia FAIR-MediaSind în conflictul cu managerul afacerist de la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați! )


În al 12-lea ceas, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă  Consiliului Județean Galați privind demiterea de urgență a managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, Vali Viorel Sandu, și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici:  Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați!)

Cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care organizația noastră este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union, Federația FAIR-MediaSind inițiază campania – "Vrem profesioniști, nu oportuniști în instituțiile de cultură din România!"

În zilele următoare vă vom anunța detaliile acțiunilor de protest, dar și documente ale instituțiilor de control care demonstrează haosul  managerial  de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galați.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind         

 Galați, 30 septembrie 2022

Asociația Managerilor din Filarmonici și Federația FAIR-MediaSind au semnat Acordul de parteneriat pentru soluționarea problemelor din instituțiile de cultură!

postat 8 sept. 2022, 03:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 sept. 2022, 03:34 ]

Asociația Managerilor din Filarmonici și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind au semnat ieri, 7 septembrie 2022, un Protocol prin care se pun bazele unui parteneriat eficient cu scopul soluționării problemelor cu care se confruntă angajații și managerii din instituțiile din Cultură. 
Documentul a fost semnat din partea Asociației Managerilor din Cultură de Vlad Mateescu, președinte și manager al Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești, și de Petruț Constantinescu, membru și manager al Filarmonicii “Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, iar din partea Federației FAIR-MediaSind, de Leonard Octavian Pădureț, președinte și de Cristi Godinac, președinte executiv. (foto)

Protocolul își propune realizarea unui parteneriat constructiv dintre partenerii sociali din instituțiile din Cultură, susținerea unor amendamente comune pentru modificarea legislației din domeniul cultural cum ar fi OG nr.21/2007 privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, OUG nr.189/2008 și altele.

De asemenea, partenerii sociali își propun intensificarea și consolidarea dialogului social în instituțiile unde au membri afiliați în vederea negocierii și încheierii unor contracte colective de muncă la standarde europene, dar și realizarea unor proiecte și programe naționale și internaționale în sprijinul angajaților instituțiilor membre.

Înființată în anul 2020, Asociația Managerilor de Filarmonici este o organizație neguvernamentală ce are în componență principalele filarmonici și instituții de cultură din România având ca scop principal, conform statutului de organizare, coagularea mișcării muzicale profesioniste din România.

Înființată în anul 1992, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind este organizația reprezentativă conform legii, la nivelul sectorului Cultură și Mass-Media care cuprinde peste 8000 de membri afiliați din principalele instituții din domeniu, având ca scop principal negocierea și consolidarea drepturilor la un nivel european pentru angajații și freelancerii din Cultură și Mass-Media.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind  

București, 8 septembrie 2022

Problemele angajaților din Cultură și Mass-Media – în atenția Comisiei Europene prin Proiectul "Lucrători atipici!"

postat 7 sept. 2022, 02:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 sept. 2022, 05:09 ]

Reprezentanți ai organizațiilor afiliate la Federația FAIR-MediaSind din principalele instituții din Cultură și Mass-Media au participat ieri, 6 septembrie 2022, la conferința Proiectului - "Lucrători atipici" finanțat de Comisia Europeană. Gazdele dezbaterii au fost Tara O’Dowd, expert CE și secretarul general adjunct al Federației Internaționale a Muzicienilor, Thomas Dayan, împreună cu Leonard Octavian Pădureț, președintele Federației FAIR-MediaSind și Cristi Godinac, președintele executiv, care au dezbătut și centralizat problemele ridicate de către participanți.

Principalele teme dezbătute au fost legate de legislația muncii din România care face aproape imposibilă negocierea contractelor colective de muncă la nivel național și la nivel de sectoare, condițiile  restrictive privind declanșarea conflictelor de muncă, dar și abuzurile și tratamentul discriminatoriu asupra unor angajați din instituțiile din domeniu, controlul politicului asupra instituțiilor publice și altele. Cei prezenți au învățat și exersat în cadrul conferinței diverse tehnici de negociere, precum și strategiile și etapele care ar trebui urmate în cadrul unui conflict.

O problemă aparte a fost situația lucrătorilor atipici și a freelancerilor ale căror drepturi nu sunt garantate și apărate de contractele colective de muncă, dar nici de legislația muncii din România, situație care este de mult timp în atenția Comisiei Europene.

Nu în ultimul rând, au fost aduse la cunoștința reprezentanților CE și abuzurile din unele instituții din Cultură și Mass-Media, cum ar fi cazul conflictului dintre angajați și managerul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați,  ceea ce a și determinat o reacție oficială din partea reprezentantului Federației Internaționale a Muzicienilor (amănunte aici: Federația Internațională a Muzicienilor sustine Federatia FAIR-MediaSind în conflictul cu managerul afacerist de la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați! )

Concluzia dezbaterii a fost că numai prin solidaritate și prin tehnici de negociere profesioniste pot fi obținute și apoi apărate drepturile lucrătorilor din cultură și mass-media. Raportul și concluziile dezbaterii vor fi aduse la cunoștința factorilor decizionali ai Comisiei Europene.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

București, 7 septembrie 2022

Federația Internațională a Muzicienilor sustine Federatia FAIR-MediaSind în conflictul cu managerul afacerist de la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați!

postat 6 sept. 2022, 02:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 sept. 2022, 04:04 ]

“Este regretabil că mai există în România angajatori care nu înțeleg importanța dialogului social”a declarat Thomas Dayan, secretarul general adjunct al FIM

Prezent la Conferinta Proiectului “Lucrători atipici” finanțat de Comisia Europeană ce a avut loc în România în data de 6 septembrie 2022, Thomas Dayan, secretarul general adjunct al Federatiei Internationale a Muzicienilor, si-a declarat sustinerea organizatiei pe care o reprezintă față de revendicările Federatiei Cultură si Mass-Media FAIR-MediaSind si a Sindicatului National din Cultură FAIR în cazul conflictului de la Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați:

„Federatia Internatională a Muzicienilor susține revendicările membrului său afiliat din România - Federatia Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind pentru a negocia și semna Contractul Colectiv de Muncă în Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați. Este foarte important pentru oricare muzician, pentru oricare artist, pentru oricare angajat să fie apărat de un contract colectiv de muncă încheiat la standarde europene. Este regretabil însă, că mai există angajatori în România care nu înțeleg importanța dialogului social și faptul că angajații sunt principala resursă dintr-o instituție. Munca artiștilor trebuie apreciată nu doar printr-o salarizare decentă ci și prin asigurarea  condițiilor de muncă decente, precum și a respectului față de proprii angajați. Așteptăm ca autoritățile române să se implice eficient în acest conflict astfel încât, în cel mai scurt timp, părțile să se poată așeza la masa negocierilor și să încheie contractul colectiv. Federația Internațională a Muzicienilor va monitoriza cu atenție rezultatul acestor negocieri.

Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați susțin că singurele soluții pentru stingerea conflictului existent între angajați și conducere sunt demiterea de urgență a managerului - afacerist  Vali Viorel Sandu, organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural, precum și încheierea unui Contract Colectiv de Muncă care să conțină drepturi la nivel european pentru toți angajații instituției de cultură. (amănunte aici: Angajații Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați cer managerului să se ocupe de problemele din cultură în loc de propria gogoșerie! și aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați!)

Cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care organizatia este membră cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union, Federația FAIR-MediaSind va iniția campania – " Vrem profesioniști, nu oportuniști în instituțiile de cultură din România!"

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind    

  6 septembrie 2022

Foto FAIR-MediaSind: În imagine - Leonard Octavian Pădureț, președinte Federația FAIR-MediaSind, Thomas Dayan, secretar general adjunct al Federației Internaționale a Muzicienilor și Cristi Godinac, președinte executiv Federația FAIR-MediaSind

Consiliul Județean Galați intervine în conflictul dintre FAIR-MediaSind și șeful Centrului Cultural “Dunărea de Jos” : „Cine nu înțelege cât de importantă este CULTURA, nu are ce căuta pe o funcție și să conducă o instituție!”

postat 2 sept. 2022, 02:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 sept. 2022, 04:04 ]

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=npipRwzakyI
O echipă de audit a CJ Galați a început deja verificările neregulilor semnalate de angajați.

În urma sesizărilor și a reacțiilor publice transmise Consiliului Județean Galați de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu membrul afiliat Sindicatul Național din Cultură FAIR-Filiala Galați, președintele CJ, Costel Fotea, a anunțat ieri în emisiunea Reperul TV ( min.43) că „am dispus un audit  la instituția de cultură pentru a evalua situația și a decide măsurile care se impun ca să nu fie conflicte și nici certuri, pentru că este o instituție valoroasă, o instituție de prestigiu. Acolo vin  peste 700 de copii care fac cursuri de canto, pictură, alte specializări și care nu trebuie să ajungă să vadă un angajat al Centrului de Cultură că este bosumflat sau că sunt acolo conflicte. De aceea, dacă managerul este vinovat voi lua măsuri, sau dacă liderii de sindicat au cerut lucruri care nu sunt tocmai în regulă și vor pune în lumină proastă instituția, atunci va trebui să iau o măsură. Gândiți-vă la 700 de copii talentați care au participat la diverse concursuri prin țară, la emisiunea  Românii au talent, premiați la concursuri în străinătate!”

YouTube Video

Acesta a concluzionat că cine nu înțelege cât de importantă este CULTURA nu are ce căuta pe o funcție  și să conducă o instituție!”

În asentiment cu declarația tranșantă și corectă a președintelui CJ Galați, Costel Fotea, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați susțin că singura soluție pentru stingerea conflictului existent între angajați și conducerea instituției este demiterea de urgență a managerului  Vali Viorel Sandu și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici: Angajații Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați cer managerului să se ocupe de problemele din cultură în loc de propria gogoșerie! și aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați!)

Totodată, propunem echipei de audit a Consiliului Județean Galați să solicite și să verifice și următoarele informații de interes public atât pentru angajații instituției, dar și pentru cetățenii gălățeni, plătitori de taxe și impozite:

1.Situația contractelor de achiziții încheiate în perioada mandatului de management a dlui. Vali – Viorel Sandu, după următorul model: nume firmă, obiectul contractului și suma plătită.

2.Situația deplasărilor interne și internaționale efectuate în ultimii 3 ani de manager și membrii echipei de conducere a instituției, după modelul: funcție, locul deplasării, suma decontată și raportul justificativ.

3.Copii după foile de parcurs și bonurile de combustibil pentru autovehiculul cu nr GL-20-CJC.

4.Situația contractelor încheiate de instituție pentru asistență juridică și reprezentare din ultimii 3 ani, după modelul: denumire casă de avocatură, obiectul contractului și suma.

5.Copii după proiectele editoriale aprobate în ultimii 3 ani și sumele plătite de instituție pentru fiecare proiect în parte.

6.Rapoartele și deciziile Curții de Conturi încheiate în urma verificărilor activității din Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați  din ultimii 3 ani. 

7.Copii după Rapoartele evaluărilor anuale din ultimii 3 ani, ale managerului Vali-Viorel Sima, conform art 36 din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, din care cităm:

“Articolul 36(1) Evaluarea managementului se face anual, pe baza Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, elaborat de Ministerul Culturii, şi reprezintă procedura prin care autoritatea verifică modul în care au fost realizate obligaţiile asumate prin contractul de management, în raport cu resursele financiare alocate, potrivit procedurilor prevăzute la art. 25 alin. (2) şi (3).”

 Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind    

București, 2 septembrie 2022

Șeful Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați amenință organizațiile sindicale pentru a opri dezvăluirile față de managementul său defectuos!

postat 1 sept. 2022, 02:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 sept. 2022, 02:29 ]

În urma reacțiilor făcute de membrii Sindicatului Național din Cultură – filiala Galați, organizație reprezentativă în Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, împreună cu Federația reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, care semnalau abuzurile manageriale din cadrul acestei prestigioase instituții de cultură, managerul Vali Viorel Sandu (foto FB Braseria Domnească) a trecut la represalii.

Acesta a transmis printr-un avocat o Notificare prin care solicită celor două organizații  „să procedeze la încetarea oricărui act sau fapt de transmitere publică, dezinformare și popularizare a unor știri false, inițiativă de denigrare publică a subsemnatului, Sandu Vali Viorel, urmând ca orice act direct la persoana mea să fie considerat un prejudiciu de natură morală, împiedicarea exercitării mandatului meu de manager al unei instituții publice, dar și un act de intimidare.”

Dincolo de acest limbaj de lemn, managerul Sandu își exprimă nemulțumirea față  de exprimările referitoare la afacerile sale cu „gogoșeria” pe care o deține împreună cu familia, la  mențiunile „dictatorial și neprofesionist” privind modul în care înțelege să conducă instituția, mențiuni prezente și în cadrul informărilor transmise de către organizațiile sindicale către membrii săi. În finalul Notificării, managerul Sandu ne atenționează prin avocatul său că va fi nevoit să se „adreseze organelor competente pentru stoparea faptelor neconforme cu legea, a amenințărilor, precum și a intimidării, urmând ca persoanele vinovate de această conduită să fie trase la răspundere” , în cazul în care nu vom înceta „aceste acte și fapte”.

Precizăm că nu este prima când diverși așa-ziși manageri din cultură sau din presă confundă instituțiile pe care le conduc cu propria persoană. Nu este prima dată când astfel de indivizi plătesc cu sume generoase diverse case de avocatură ca să-i intimideze pe cei care au curajul să dezvăluie abuzurile din aceste instituții publice. Așa s-a întâmplat și în Televiziunea Română (vezi aici: Conducerea TVR a cheltuit abuziv aproximativ 1,3 milioane de euro pentru contracte de asistenţă juridică! ), și  în Radioul Public (vezi aici: Conducerea Radioului public obligată de instanţe să facă publice sumele de bani cheltuite cu diverse case de avocatură!), și în Opera Ronână (vezi aici: Directori de la Operă, condamnați pentru corupție! Prejudiciul este de aproape 3,5 milioane de lei), precum și în alte instituții importante unde managerii acestora considerau sindicatele și pe angajați ca fiind „dusmanii de clasă.”

Așa cum nu am cedat atunci și am câștigat toate procesele inițiate împotriva noastră, nici acum nu ne vom lăsa intimidați de către managerul de la Galați. Vom continua să apărăm drepturile membrilor noștri de sindicat până când persoanele vinovate de abuzurile semnalate vor răspunde în fața legii.

În consecință, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă  Consiliului Județean Galați privind demiterea de urgență a managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, Vali Viorel Sandu, și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici: Angajații Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați cer managerului să se ocupe de problemele din cultură în loc de propria gogoșerie! și aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați! 

Cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care organizația noastră este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union, Federația FAIR-MediaSind va iniția campania – Vrem profesioniști, nu oportuniști în instituțiile de cultură din România!

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind    

București, 1 septembrie 2022

Federația FAIR-MediaSind a declanșat conflictul de muncă în Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați!

postat 30 aug. 2022, 01:02 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 aug. 2022, 01:07 ]

Managerul are la dispoziție 2 zile pentru a soluționa revendicările angajaților instituției de cultură!

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în calitate de organizație reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media și în acord  cu revendicările membrului afiliat – Sindicatul Național din Cultură FAIR- Filiala Galați a declanșat oficial conflictul de muncă în Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați.

 Astăzi, 30 august 2022, în conformitate cu prevederile art 161-163 din Legea nr.62/2011 privind dialogul social, liderii Federației  FAIR – MediaSind și ai Sindicatului Național din Cultură – Filiala Galați (organizație reprezentativă în cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați), au înregistrat oficial Notificarea privind declanșarea conflictului de muncă la nivel de instituție (foto).  Conform prevederilor legale, managerul Vali Viorel Sandu are la dispoziție două zile să răspundă în scris la toate revendicările formulate de organizațiile sindicale. În cazul în care acesta nu va accepta revendicările transmise, atunci Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură vor solicita concilierea din partea Inspecției Muncii, urmând apoi să se demareze strângerea de semnături pentru declanșarea grevei generale.

Totodată,  Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă  Consiliului Județean Galați privind demiterea de urgență a managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, Vali Viorel Sandu, și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați!)

Cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care organizația noastră este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union, Federația FAIR-MediaSind va iniția campania – "Vrem profesioniști, nu oportuniști în instituțiile de cultură din România!"Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind     
 Galați, 30 august 2022

1-10 of 407