Comunicate

Unificarea sindicatelor din TVR prinde contur în ţară!

postat de Office Mediasind   [ actualizat la ]

Informare de presă:

Unificarea sindicatelor din TVR prinde contur în ţară!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, susţinuţi de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, şi-au continuat demersurile de unificare a structurilor sindicale din cea mai mare instituţie de presă a statului, TVR.

După ce în data de 7 martie a.c. delegaţia MediaSind TVR s-a întâlnit cu colegii din Televiziunea Craiova (amănunte aici), ieri, 21 martie şi astăzi, 22 martie a.c., preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, Leonard Pădureţ, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac şi preşedintele filialei MediaSind TVR, Sorin Torică, s-au deplasat la Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj şi Tg. Mureş. Delegaţia a fost însoţită de membrul în Consiliul de Administraţie al SRTV, Monica Ghiurco, singurul reprezentant al salariaţilor din CA care, în repetate rânduri, a semnalat abuzurile împotriva angajaţilor din această instituţie.

În aceste întâlniri, liderii sindicali şi reprezentantul salariaţilor le-au prezentat colegilor  situaţia grea în care se află în prezent instituţia din cauza unui management defectuos cu grave consecinţe asupra situaţiei salariaţilor, atât în ceea ce priveşte situaţia financiară, dar mai ales în cazul condiţiilor de muncă. În acest sens, s-au adus în discuţie demersurile făcute de MediaSind TVR, inclusiv în justiţie, pentru ca drepturile angajaţilor să fie respectate.

 Lipsa determinărilor de noxe în aceşti ultimi 12 de ani a afectat dramatic sănătatea salariaţilor, mulţi dintre ei îmbolnăvindu-se de boli incurabile, iar alţii chiar au decedat. Pentru a nu investi în retehnologizare şi pentru a nu plăti angajaţilor sporul de 15% pentru condiţiile vătămătoare de lucru, conducerea SRTV îşi obligă angajaţii să lucreze în condiţii inumane, cu grave consecinţe asupra sănătăţii lor. Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirilor, iar o altă problemă discutată a fost cea a diminuărilor drepturilor pe care salariaţii TVR le-au avut de-a lungul timpului prin Contractul Colectiv de Muncă. (amănunte aici)

Trădarea unor lideri ai sindicatului asa-zis reprezentativ în schimbul unor funcţii, salarii mărite şi angajări de rude, a făcut ca peste 700 de angajaţi să fie concediaţi abuziv în 2013, iar drepturile din CCM au fost diminuate dramatic. Este vorba de majorarea salarială cu 40% a salariului minim pe instituţie, salariile compensatorii în caz de concedieri, drepturile prevăzute în HG 714/2018 privind deplasările, precum şi multe alte drepturi.  În acest ultim caz, SRJ MediaSind a acţionat deja în instanţă conducerile SRTV şi ale Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor Tv – SPUSTv. (amănunte aici) 

Nu au fost ignorate nici problemele profesionale ale jurnaliştilor, acuzaţiile de cenzură, clauza de conştiinţă, dreptul la avertizare publică.

Nu în ultimul rând, cheltuielile efectuate netransparent din bugetul instituţiei pe tot felul de contracte de colaborare, de asistenţă juridică, de prestări servicii, achiziţii publice etc., au suscitat un real interes din partea participanţilor. Liderii MediaSind au anunţat că deja au depus în instanţă mai multe acţiuni pentru a afla sumele cheltuite cu colaboratorii externi. În următoarele zile vor urma şi alte acţiuni în instanţă privind cheltuielile efectuate cu diverse case de avocatură, din anul 2012 până în prezent. Aşa cum am mai informat, câteva milioane de euro au fost achitate în mod ilegal pe servicii de consultanţă juridică, deşi instituţia are un compartiment juridic specializat pentru astfel de cazuri.

O altă acţiune depusă în instanţă împotriva conducerii a fost cea privind primele acordate preferenţial unor angajaţi. Potrivit CCM din SRTV, angajatorul avea obligaţia de a publica aceste sume, justificarea şi numele beneficiarilor pe reţeaua de intranet a societăţii. Deşi i s-a cerut acest lucru de către reprezentantul salariaţilor în CA, PDG a refuzat, susţinând că sindicatul s-a împotrivit pentru a nu exista animozităţi. (amănunte aici)

Proiectul de reorganizare al SRTV, noua organigramă, reducerea numărului de şefi, dar şi problemele redacţionale pe care le implică această reorganizare au fost subiecte aprins dezbătute de către participanţi. Nu în ultimul rând, problema discrepanţelor, inechităţilor şi discriminărilor salariale pentru angajaţii TVR au fost aduse în discuţie de către liderii sindicali şi reprezentantul salariaţilor în CA. 

O altă problemă ce necesită urgent rezolvare este deficitul de personal din anumite zone de producţie, mai ales la studioul din Tg. Mureş, unde schema de personal este grav subdimensionată, iar angajaţii fac eforturi deosebite ce depăşesc cu mult atribuţiile prevăzute în fişele de post şi în contractele individuale de muncă. 

Concluzia a fost că angajaţii TVR au urgent nevoie de un contract colectiv la standarde europene şi pentru acest deziderat este nevoie de o organizaţie reprezentativă, puternică, care să negocieze în mod profesionist şi onest drepturile salariaţilor. 

Vă reamintim că SRJ MediaSind a făcut în urmă cu două luni propunerea către toate sindicatele din TVR să i se alăture în beneficiul exclusiv al salariaţilor. Ca răspuns, sindicatul aşa-zis reprezentativ a adoptat o atitudine extrem de agresivă şi duplicitară prin care practic refuză orice fel de dialog, distrugând astfel orice şansă de unificare. În schimb, alte organizaţii şi chiar angajaţi fără afiliere sindicală au venit spre noi cu deschidere pentru a schimba din temelii modul care funcţionează dialogul social în TVR.

Subliniem că singura organizaţie care, în prezent, are dreptul legal să negocieze şi să semneze CCM în TVR este Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de către membrii afiliaţi din instituţie.

Până în prezent, MediaSind TVR are filiale în Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Tg. Mureş, urmând ca, în scurt timp, să fie validate de către Biroul Executiv al SRJ MediaSind şi conducerile filialelor din studiourile locale Iaşi şi Cluj. La Federaţia FAIR-MediaSind este afiliat şi Sindicatul TVR Craiova, care deja a semnat şi Protocolul de unificare cu SRJ MediaSind. Aşteptăm un răspuns la propunerea de afiliere în vederea negocierii CCM şi din partea Sindicatului TVR Cluj, organizaţie care de mulţi ani se luptă cu abuzurile managerului staţiei, Romeo Couţi, instalat şi menţinut în funcţie în mod discreţionar de către preşedintele- director general Doina Gradea. (amănunte aici 

SRJ MediaSind a preluat modelul internațional privind organizarea în sindicat național deoarece a înțeles că o organizație puternică, cu foarte mulți oameni în spate (peste 5 000 de membri în acest moment) are mai multe șanse de succes pentru a-și apăra membrii, decât un sindicat cu doar câteva sute de salariati. Fără sprijin internațional, MediaSind nu ar fi reușit niciodată să respingă desele presiuni şi atacuri venite din partea unor politicieni sau a unor manageri cu apucături dictatoriale care au nesocotit drepturile și libertățile salariaților din media, fiind și potrivnici exercitării libertății de exprimare.

Considerăm că numai un sindicat puternic va reuși în Televiziunea Națională să facă față  diverselor presiuni patronale și ingerințelor politice, precum și să negocieze un CCM la standarde europene. Este motivul pentru care reiterăm propunerea făcută tuturor sindicatelor din SRTV: să fuzionăm şi să alegem prin vot o conducere capabilă să negocieze drepturi pentru toți angajații.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind                       Filiala MediaSind TVR
Bucureşti, 22 martie 2019

Conducerea TVR acţionată în justiţie pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor!

postat 19 mar. 2019, 02:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 mar. 2019, 02:26 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus ieri, 18 martie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR pentru nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă.

 Încă din data de 1 februarie 2019, Filiala MediaSind - TVR a  condamnat nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea instituției şi a cerut clarificări în legătură cu  afirmaţiile Președintelui –Director General, Doina Gradea, referitoare la o înţelegere cu sindicatul așa-zis reprezentativ, SPUSTv, privind eludarea unei clauze contractuale.

Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul  2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă gravă de încălcare, de către conducerea TVR, a Contractului Colectiv de Muncă, Secţiunea a II-a (Alte drepturi salariale), Art.108(1): „Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie, din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”
 
PDG al TVR argumentează nerespectarea prevederilor CCM prin faptul că SPUSTv, și-ar fi dat acordul pentru comiterea acestei ilegalități, admițând păstrarea confidenţialităţii asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate pentru a evita animozităţile între salariaţi.
 
Dincolo de absurdul unei astfel de situaţii - care se cere urgent clarifica, în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate - atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar, valabil în orice companie: motivarea şi stimularea angajaţilor se pot face doar prin promovarea exemplelor individuale de succes, nu la adăpostul secretomaniei şi lipsei de asumare.

Considerăm regretabil şi de neînţeles gestul majorităţii membrilor CA, în prezența observatorului sindicatului așa-zis reprezentativ prezent la şedinţă, care, în ciuda responsabilităţii cu care sunt învestiţi, au votat, în fapt, împotriva punerii în aplicare a unei prevederi dintr-un document legal, pe care aveau obligaţia să-l cunoască şi datoria să-l respecte.

Considerăm incalificabilă și periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV față de Președintele-Director General, în detrimentul tuturor angajaților instituției, inclusiv a membrilor de sindicat. De altfel, nu este prima oară când lideri ai acestei organizații, în schimbul unor foloase personale, cedează drepturi importante pentru angajați, cum ar fi măsurile de protecție socială, salarii compensatorii în caz de concediere, etc.

Menționăm că SRJ MediaSind a făcut și  o solicitare de răspuns, în baza Legii nr. 544/2001, privind modul în care s-au acordat respectivele prime, primind un  răspuns care viza doar valoarea totală acestora și anume 352.233 lei brut în anul 2017 și 327.897 brut în 2018,

Administrația a refuzat să ofere celelalte informații solicitate, deși prevederile Contractului Colectiv de Muncă îi cereau, în mod explicit, acest lucru.

Pe cale de consecință, având în vedere că există o obligație în Contractul Colectiv de Muncă,negociată la solicitarea expresă a salariaților din SRTv, în sensul publicării pe rețeaua de intranet a numelui salariatului premiat, a sumei acordată cu acest titlu, precum și a justificării  premiului, apreciem că solicitarea noastră este perfect întemeiată.

Față de toate argumentele prezentate mai sus, SRJ MediaSind a solicitat  Instanței de judecată admiterea cererii de chemare în judecată și, pe cale de consecință, obligarea Pârâtei la publicarea pe rețeaua intranet a numelui salariaților preamiați în anii 2017 și 2018, a sumelor acordate cu acest titlu, precum și a justificării acordării premiilor, conform art. 108 alin. (1) lit. a) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2017 înregistrat sub nr. 512/29.12.2016 la Inspectoratul Teritorial de Muncă București și Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018 – 2019 înregistrat sub nr. 204/23.05.2018 la Inspectoratul Teritorial de Muncă București.

În cazul în care instanţa va admite şi cuantumul cheltuielilor de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele vinovate de acest nou abuz.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

 Bucureşti, 19 martie 2019

Organizația europeană a jurnaliștilor, artiștilor și creatorilor, UNI-MEI, solicită sancționarea șefei TVR!

postat 14 mar. 2019, 04:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 mar. 2019, 04:31 ]

Într-o scrisoare semnată de șeful UNI Media,Entertainment & Arts - UNI MEI, Johannes Studinger, adresată Președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și președinților comisiilor de cultură și media,  organizația care cuprinde 140 de sindicate și bresle reprezentând 400 000 de creatori, tehnicieni și alți lucrători culturali din media, divertisment și arte, își exprimă solidaritatea cu membrii MediaSind  din Societatea Română de Televiziune, care cer demiterea de urgență a președintelui-director general Doina Gradea.

UNI MEI se alătură astfel protestelor Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, filialei  MediaSind TVR, precum și  Federației Europene a Jurnaliștilor, organizație care deja  a trimis  o scrisoare prin care cere autorităților române să se implice în conflictul din Societatea Română de Televiziune. (vezi aici)

Vă prezentăm textul scrisorii UNI-MEI.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind 

Bruxelles, 13 Martie 2019Solidaritate cu MediaSind şi cu jurnaliștii și lucrătorii media de la SRTV 


UNI MEI, reprezentând 140 de sindicate și bresle de creatori, tehnicieni și alți lucrători culturali din media, divertisment și arte, își exprimă solidaritatea cu colegii de la Societatea Română de Televiziune (SRTV) și afiliata noastră FAIR-MEDIASIND. Ne alăturăm colegilor noștri în solicitarea lor de a restabili un management  profesional și un mediu bun de lucru.

În timp ce Parlamentul cercetează suspiciunile cu privire la neregulile legate de  Festivalul Cerbul de Aur și concursul Eurovision, suntem preocupați de atitudinea și acțiunile conducerii SRTV față de angajații săi și de nerespectarea contractului colectiv de muncă al Televiziunii Naționale Române.

Condamnăm presiunea exercitată de președintele - director general al SRTV asupra reprezentantului angajaților în consiliul de administrație și refuzul conducerii de a iniţia un dialog social bazat pe bună-credinţă cu afiliatul nostru, MediaSind.

UNI MEI își exprimă sprijinul pentru solicitarea MediaSind și cere Parlamentului României să-și folosească atribuţiile democratice de supraveghere și să sancționeze orice formă de conducere necorespunzătoare a Președintelui - Director General al SRTV.

Johannes Studinger
Head UNI MEI

Federația Europeană a Jurnaliștilor cere implicarea autorităților române în conflictul de la TVR!

postat 13 mar. 2019, 01:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 mar. 2019, 02:07 ]

Președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregård, a trimis ieri, 12 martie 2019, o scrisoare Președintelui României, președinților Camerei Deputaților și Senatului, precum și președinților Comisiilor de Cultură și Media din Parlamentul României, în care cere intervenția autorităților române în conflictul declanșat în Societatea Română de Televiziune din cauza abuzurilor patronate de către președintele director general, Doina Gradea.

Vă prezentăm textul scrisorii.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Către:
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis
Biroul de Presă al Preşedinţiei 
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Nicolae Dragnea
Guvernul României, Prim-Ministrul Viorica Dăncilă
Comisia pentru Cultură şi Media din Senatul României, Preşedinte Radu Cosmin Preda
Comisia pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților,  Preşedinte Gigel Sorinel Știrbu
Bruxelles, 12 martie 2019

Stimate Domnule Presedinte,

Vă scriu în numele Federatiei Europene a Jurnalistilor (EFJ), cea mai mare organizatie a jurnalistilor, reprezentând aproximativ 320 000 de jurnalisti din 44 de tari, in legatura cu problemele recente din Societatea Romana de Televiziune, dintre Mediasind TVR  si Serviciul Public de Televiziune TVR. Suntem foarte ingrijorati de atitudinea aparent neprofesionista a conducerii SRTV si a Directorului General Doina Gradea, care refuza să colaboreze cu reprezentantii nostri afiliati din Romania. 

Dorim să vă reamintim, cu respect, că, în conformitate cu standardele UE și OIM, toate sindicatele si toti angajatorii, care sunt constituiti conform legii, trebuie respectati ca parteneri sociali.

Am fost informati ca doamna Gradea ignora Contractul Colectiv de Munca din Televiziunea Nationala, pe care l-a semnat si care prevede la art. 166 urmatoarele:
1) Angajatorul se obligă sa adopte o pozitie neutra si impartiala in relatia cu toti salariatii societatii si cu toate sindicatele din unitate, cooperind permanent cu acestia.
2) In relatia cu salariatii, angajatorul recunoaste dreptul acestora de a fi reprezentati de sindicatul ai carui membri sunt angajatii respectivi. 
3) Este interzisa angajatorului orice forma de ingerinta in existenta si activitatea unui sindicat costituit legal, ca si tratamentul  favorizant sau discriminatoriu fata de un sindicat sau fata de un salariat, ca urmare a apartenentei sau nonapartenentei sale la un anumit grup sindical.

Potrivit celui mai recent Monitor al pluralismului mass-media (2017) in România, realizat de   Centrul pentru pluralismul si libertatea presei (vezi aici), "serviciul public de media (PSM) din România este intr-o stare proasta. Are cel mai ridicat indicator de risc, cel referitor la  independenta politica (92%), dintre toti indicatorii editiei din acest an din Romania. 
 "2017 a fost un an destul de turbulent pentru serviciul public de media PSM, iar 2018 va inregistra noi schimbări si provocari.. Majoritatea preocupărilor au vizat câteva decizii si initiative legislative care reglementeaza finantarea serviciului public de media, numirea si demiterea conducerii sale. Asa cum s-a aratat (OpenPolitics 21 martie 2016), prevederile  actuale permit demiterea arbitrară a directorilor si Consiliilor de Administratie ale Televiziunii Publice si Radioului Public. Demiterea este bazata numai pe respingerea raportului anual, pentru care nu sunt stabilite criterii si care nu necesita justificare. Această situatie a condus la schimbări frecvente ale managementului serviciului public de media, mandatul mediu al directorilor TVR fiind de jumatate din durata legala, ceea ce a impiedicat un management strategic, orientat spre performanta. Acest lucru s-a reflectat atît in  problemele financiare ale TVR, cit si intr-un nivel editorial slabit si o audienta limitata. “

Reamintim ca Sindicatul Jurnalistilor din Romania MediaSind este membru fondator al Federatiei Cultura si Mass Media FAIR-MediaSind, singura organizatie sindicala reprezentativa pentru domeniul cultura si mass media conform Legii nr 62/2011 si sentintei Tribunalului Bucuresti. O Federatie autorizata sa negocieze si sa semenze acorduri colective de munca in toate institutiile din domeniu, inclusiv in Societatea Romana de Televiziune SRTV. 

Partenerii nostri afiliati din Romania au semnalat faptul ca drepturile angajatilor din SRTV nu sunt respectate, conditiile de munca sunt inacceptabile (de exemplu: timp de citeva luni angajatii au fost obligati sa munceasca la temperaturi de 2-3 grade), iar solicitarile referitoare la situatia cheltuielilor din fonduri publice au ramas fara raspuns.  

Referitor la Raportul Comisiei de Etica si Arbitraj din SRTV, mai multe asociatii profesionale de presa au cerut parlamentului demiterea Presedintelui-Director General Doina Gradea. Aceasta pozitie este sprijinita de MediaSind.

Am aprecia, Domnule Presedinte, daca ati acorda atentie problemelor din SRTV, intr-un mod transparent, implicând toate partile interesate, inclusiv Sindicatul Jurnalistilor din Romania MediaSind si filiala sa din SRTV, MediaSind TVR.

Multumesc foarte mult. Astept vesti de la dvs. 

Cu stimă, 
Mogens Blicher Bjerregård, EFJ President.

TVR și sindicatul șefilor acționați în judecată pentru diminuarea drepturilor angajaților!

postat 12 mar. 2019, 06:36 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 mar. 2019, 06:48 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în justiție  Societatea Română de Televiziune și sindicatul de casă al administrației, Sindicatul pentru Unitatea Salariaților Tv - SPUSTv, pentru anularea prevederilor Actului Adițional nr. 2 la Contractul Colectiv de Muncă din instituție, document care diminuează drepturile legale pentru salariații care efectuează deplasări în interes de serviciu.

În cererea de chemare în judecată (foto), SRJ MediaSind arată faptul că această tranzacție semnată de președintele-director general, Doina Gradea și de un vicepreședinte cu atribuții de președinte interimar al SPUSTv, conţine clauze care diminuează în mod flagrant drepturile minimale prevăzute pentru  toți angajaţii din TVR în HG nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului.

SRJ MediaSind solicită instanței să anuleze clauzele semnate, astfel încât, salariaților SRTV să li se aplice prevederile mai favorabile, și anume, cele din HG 714/2018.

Având în vedere faptul că SPUSTv nu mai deținea numărul legal de membri pentru a negocia CCM și nici nu îndeplinea condițiile legale privind calitatea de reprezentant,  până la finalizarea acestui proces,  SRJ MediaSind şi filiala sa, MediaSind TVR, solicită conducerii instituției  să nu aplice  clauzele abuzive din  Actul aditional nr. 2 şi să acorde tuturor angajaţilor Televiziunii naţionale drepturile prevăzute în HG 714/2018, şi anume alocatia de cazare în cuantum de 230 lei pe zi fără prezentarea documentelor justificative, în conformitate cu prevederile art.1 alin. 4.

SRJ MediaSind atrage atenţia că, în conformitate cu prevederile art. 5 din HG 714/2018 ,

 "Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, în condițiile legii, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați."

În acest proces, SRJ MediaSind este reprezentată de către Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind, 

Fliliala MediaSind TVR

                                               Bucureşti, 12 martie 2019

Federația FAIR-MediaSind se opune categoric afilierii sindicatului șefilor TVR la Federația Internațională a Jurnaliștilor!

postat 11 mar. 2019, 08:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 mar. 2019, 08:54 ]

Pentru a contracara solicitarea membrilor Consiliului Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, care au cerut  sprijinul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, în vederea sancționării abuzurilor din Societatea Română de Televizune –SRTV,  prin demiterea, de către Parlamentul României, a  Președintelui-Director General al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea (vezi aici), sindicatul controlat de conducerea SRTV a depus la secretariatul general al FIJ  o  cerere  de afiliere. 

Federatia Internationala a Jurnalistilor a solicitat Federatiei noastre un punct de vedere legat de cererea acestei organizatii.

Iată raspunsul FAIR- MediaSind:Către Federația Internațională a Jurnaliștilor
Domnului Anthony Bellanger, 
Secretar General
CC. Federația Europeană a Jurnaliștilor
Domnului Ricardo Gutierrez,
Secretar General


Dragi colegi,

În urma solicitării dvs. din data de 10 martie 2019, vă informăm că Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în calitate de membru cu drepturi depline al Federației internaționale a Jurnaliștilor și al Federației Europene a Jurnaliștilorse opune în mod categoric afilierii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor Tv - SPUS TV din Societatea Română de Televiziune la IFJ. În sprijinul acestei decizii vă aducem la cunoştinţă următoarele argumente:

1. SPUS Tv este un  sindicat controlat de conducerea SRTV, un sindicat galben care a avut o contribuție esențială în  concedierile abuzive din anul 2013, când peste 700 de angajaţi au fost disponibilizați abuziv. Cererea de afiliere face parte din strategia liderilor organizației, care, în complicitate cu actuala conducere a instituției, urmăresc  contracararea solicitării noastre către FEJ şi FIJ de a ne oferi sprijinul în vederea stopării abuzurilor împotriva salariaţilor din Societatea Română de Televiziune şi a demiterii preşedintelui-director general al instituţiei, dna. Doina Gradea, solicitări transmise catre IFJ şi EFJ  în data de 1 martie 2019 și pe care le-am anexat

2 Cererea de afiliere a  SPUSTv nu este altceva decât  o abordare oportunistă a unui sindicat care își pierde efectiv membrii zilnic și încearcă să-și salveze imaginea și să-și recapete credibilitatea pierdută.

3. SPUSTv este o organizaţie care şi-a pierdut reprezentativitatea în SRTV, întrucât numeroși membri ai săi au hotărât să părăsească acest sindicat, care a dovedit că acționează împotriva intereselor lor. Majoritatea dintre ei  s-au înscris la Romanian Trade Union of Journalists MediaSind.

4.SPUSTv este sindicatul care a tranzacționat cu Administrația, în schimbul obținerii unor avantaje pentru lideri, drepturile angajaților, câştigate de-a lungul timpului, precum salariul minim majorat cu 40 la sută, salariile compensatorii în caz de disponibilizări, sporul de fidelitate în cuantum de 25% la sută şi altele. În schimbul acestor cedări, liderii sindicatului au primit funcţii importante: fostul prim vicepreședinte a ajuns director la  resurse umane, iar președintele a fost numit director la redacția sport. Alți lideri au beneficiat de măriri salariale și alte diverse facilități.

5.SPUSTv este organizația care, nemultumită de conflictul declanşat de organizația noastră împotriva conducerii SRTV, în anul 2014 în timp ce era membră într-o  federaţie reprezentativă din domeniul penitenciarelor, a atacat reprezentativitatea FAIR-MediaSind  pentru a sprijini angajatorul într-un proces intentat de MediaSind în vederea menţinerii drepturilor câştigate în SRTV (amănunte aici http://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrcontinuairosireabanuluipublicpentrueliminareaunordrepturialepropriilorsalariati)

6.SPUSTv  este sindicatul care a girat timp de 12 ani lipsa determinărilor de noxe în SRTV, motiv pentru care mulţi colegi s-au îmbolnăvit şi unii dintre ei chiar au decedat (amănunte aicihttp://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrrecunoastecade12aninuamaiefectuatmasuratoridenoxeininstitutie)

7.SPUSTv este sindicatul care, chiar dacă nu mai avea numărul legal cerut de lege pentru reprezentativitate (50% plus unu din totalul angajaţilor) a negociat, în urmă cu câteva zile, un Act adiţional la CCM, care diminuează drepturile cuvenite personalului aflat în deplasare. Din acest motiv, SRJ MediaSind a început demersurile în justiţie pentru anularea acestui act (amănunte aici  http://www.mediasind.ro/news/mediasindtvrvacereinstanteianulareaprevederilorabuzivedinactuladitionalsemnatdeconducereasrtvcuspustv )

8. În plus, nu credem că cererea de afiliere la Federația Internațională a Jurnaliștilor conține toate cerințele legale, deoarece președintele SPUSTv, Dragos Bocanaciu, a demisionat și a fost imediat promovat de către conducere, fără concurs, ca director al departamentului sportiv. Sindicatul SPUSTv nu a organizat alegeri până acum. 

Acestea sunt câteva argumente ale deciziei noastre. Mai multe amănunte puteţi primi chiar de la preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregård şi de la directorul FEJ, Renate Schroeder care au participat la Bucureşti, în data de 4 şi 5 martie 2019, la conferinţa Modernizarea serviciilor media prin inovaţie şi dialog. La acest eveniment, angajaţi ai TVR dar şi reprezentantul salariaţilor în Consiliul de Administraţie SRTV, dna. Monica Ghiurco, au prezentat abuzurile conducerii, precum şi atitudinea anti-sindicală a liderilor SPUSTv. (amănunte aici http://www.mediasind.ro/news/mediasindtvrvacereinstanteianulareaprevederilorabuzivedinactuladitionalsemnatdeconducereasrtvcuspustv)

În concluzie, considerăm că afilierea unei astfel de organizaţii la marea familie a FIJ şi FEJ ne va aduce imense prejudicii de imagine, atât organizaţiei noastre cât şi imaginii mişcării sindicale din România.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

 București, 11 martie 2019

TVR Craiova – primul pas spre unificarea sindicatelor din Televiziunea Română!

postat 8 mar. 2019, 01:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2019, 02:43 ]

Primul pas spre unificarea sindicatelor din Societatea Română de Teleleviziune în Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a fost făcut în data de 7 martie 2019, prin semnarea protocolului dintre Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, reprezentată de Leonard Octavian Pădureţ, Preşedinte, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, reprezentat de Cristinel Godinac, Preşedinte, Filiala MediaSind – TVR, reprezentată de Sorin Torică, Preşedinte şi Sindicatul Televiziunea Craiova, reprezentat de Cristian Nicolaie, Preşedinte.

Protocolul de unificare prevede în preambul  necesitatea existenţei în Societatea Română de Televiziune a unei organizaţii reprezentative puternice, care să negocieze şi să semneze Contractul Colectiv de Muncă, document ce trebuie să garanteze în mod real drepturile salariale şi profesionale ale tuturor angajaţilor, siguranţa locurilor de muncă, precum şi drepturi la nivelul instituţiilor publice de presă  din Uniunea Europeană.  Documentul conţine termene precise de realizare a acestui deziderat.

Părţile au convenit ca până pe data de 25 martie 2019 să se depună toate documentele de afiliere la Federaţia FAIR-MediaSind, iar până pe data de 3 aprilie 2019 să fie desemnaţi reprezentanţii din fiecare organizaţie care să facă parte din comisia de negociere a CCM. După ce vor fi analizate prevederile actualului CCM din SRTV, a celorlalte documente similare din instituţiile de presă naţionale şi internaţionale din domeniul audiovizual, va fi redactat un proiect de CCM care va intra în dezbaterea tuturor membrilor afiliaţi, pentru a primi din partea acestora mandatul ferm de negociere.

După negocierea şi semnarea cu administraţia SRTV a noului CCM, organizaţiile care sunt afiliate la FAIR-MediaSind vor face demersurile necesare pentru fuziunea cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.

La întâlnirea cu angajaţii din Televiziunea Craiova liderii sindicali au explicat necesitatea semnării acestui protocol prin faptul că în prezent, singura organizaţie care are dreptul legal să negocieze CCM este Federaţia FAIR.MediaSind, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi. În cadrul discuţiilor, s-a evidenţiat faptul că fostul sindicat care a negociat de-a lungul timpului CCM şi-a trădat proprii membri, în schimbul unor avantaje personale, transformând angajaţii instituţiei în nişte umili supuşi aflaţi la cheremul angajatorului. Toate drepturile pe care le aveau angajaţii TVR, inclusiv măsurile de protecţie a locurilor de muncă au fost pierdute, în prezent majoritatea drepturilor sunt aproape de nivelul minim prevăzut de Codul Muncii. Inclusiv noile drepturi privind delegaţiile prevăzute de către HG 714/2018 au fost negociate de acelaşi sindicat în detrimentul angajaţilor SRTV.

Acum, toţi angajaţii din Televiziunea Română au posibilitatea să facă parte din cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, SRJ MediaSind şi din familia europeană, prin Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, prin semnarea cererii de adeziune aflate la acest link: http://www.mediasind.ro/despre-noi

De asemenea, delegaţia FAIR-MediaSind a avut întâlniri şi cu membrii Filialei MediaSind-Radio România Oltenia, unde au discutat despre condiţiile de muncă, determinările de noxe, precum şi despre modificarea CCM din Societatea Română de Radiodifuziune pentru recâştigarea drepturilor pierdute. 

Aceaste întâlniri reprezintă începutul unui demers legitim de care angajaţii din mass-media  aveau nevoie de atâta timp!

 

Departament Comunicare SRJ MediaSind                           Craiova, 8 martie 2019

Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de politicieni

postat 6 mar. 2019, 03:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 mar. 2019, 08:57 ]

https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/12142909

   
Peste 40 de reprezentanţi din  24 de  organizaţii  afiliate la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au  dezbătut, la Bucureşti, situaţia serviciilor publice de media, precum şi viitorul presei.

 Conferinţa cu tema Modernizarea serviciilor media prin inovaţie şi dialog a fost organizată în zilele de 4 şi 5 martie 2019, cu sprijinul Comisiei Europene și la inițiativa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, în colaborare cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Au fost prezenţi preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher BjerregardPreşedintele EURO-MEI,  William Maunierdirectorul EFJ,  Renate Schroeder, directorul Eurovision News Exchange de la EBU, Justyna Kurczabinska, precum și  reprezentanţi de la BBC, AGERPRES şi alte instituţii de prestigiu din Europa. 

Din partea Președinției Române la Consiliul UE a fost prezentă Oana Anghel, care a le-a urat bun venit participanților  și a prezentat prioritățile Romaniei pe durata deținerii Presedintiei, în vederea susținerii dezvoltării jurnalismului de calitate în  Uniunea Europeană, precum și apărarea libertății de exprimare a jurnaliștilor din România: “Având ca motto Coeziunea, o valoare comună europeană, Presedintia Română are ca prioritate dezvoltarea unui jurnalism de calitate la nivelul Uniunii. Tinând cont de modul în care dezvoltarea IT a însemnat o schimbare în managementul, diseminarea, crearea și monetizarea conținutului jurnalistic și cultural, ne dorim îmbunătățirea competivității dintre creatori si presă. În acest sens am reușit obținerea acordului politic și a validării pachetului de compromis a statelor membre privind Directiva Drepturilor de Autor, care va fi aprobată într-o sesiune plenară în martie, iar în Consiliu se afla pe una dintre agendele lunii aprilie. Dupa cum foarte bine stiți, continuăm lupta privind combaterea știrilor false și a dezinformării online, urmând să fie aprobate, pe durata Presedintiei noastre, Concluziile Consiliului privind pachetul Comisiei Europene “Garantarea unor alegeri europene libere și corecte”, în contextul alegerilor europarlamentare. De asemenea, România acordă o atenție deosebită și fenomenului Media Literacy (Educatie Media) și credem cu tărie că elaborarea unui ghid unic la nivelul Uniunii ar putea constitui un suport real pentru profesori în sălile de clasa,  motiv pentru care și acest aspect se află pe agenda urmatoarelor reuniuni ministeriale.”

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/unserviciupublicmediainseamnaunlocincareregasimtoateopiniilesicarenuesteinfluentatdepolicitieni/agerpres%202.jpg?attredirects=0
Au fost dezbătute teme privind digitalizarea presei, independența instituțiilor de media, un loc important în cadrul dezbaterilor avându-l  atacurile politice asupra independenței editoriale a jurnaliștilor.
Una dintre cele mai discutate teme din prima zi a conferinței a fost cea legată de provocarea reprezentată de Inteligenţa Artificială (IA) asupra mass-media.

Participanții la dezbateri au susținut că Inteligența Artificială(IA) nu se va substitui activității creatoare a jurnaliștilor, chiar dacă marii jucători de pe piața media vor fi tentați să folosească chiar roboți, în măsura în care aceștia vor fi disponibili, pentru a reduce costurile cu forța de muncă. Pe de altă parte trebuie înțeles faptul că  presa are nevoie de Inteligenţa Artificială, mai ales pentru a administra cantitatea imensă de informaţii existentă.

Giganţii IT, precum Google sau Facebook, nu sunt interesaţi de libertatea de exprimare, ci de bani, iar aceste companii au propriile lor interese, iar printre ele nu se numără libertatea de exprimare, au opinat ziariștii prezenți. De aceea, există o nevoie enormă în presă de oameni care gândesc, tocmai pentru că inteligenţa artificială este în creştere.

Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregard, a estimat că, în contextual dezvoltării Inteligenței Artificiale, războiul dintre mass-media de stat şi cea privată este foarte păgubos, pentru că le va îngenunchea pe amândouă, iar media produsă de industria IT va avea de câştigat în urma acestei rivalităţi. Potrivit președintelui FEJ.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/unserviciupublicmediainseamnaunlocincareregasimtoateopiniilesicarenuesteinfluentatdepolicitieni/agerpres%203.jpg?attredirects=0
Claudia Nicolae
, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, consideră că adevărata provocare este aceea de a merge cu inovaţia pe calea pe care merg şi companiile private."Cred că aceasta e adevărata provocare pentru noi: dacă reuşim să ne îndeplinim misiunea publică, din poziţia de agenţie naţională de ştiri, şi dacă putem să mergem cu inovaţia pe calea pe care merg companiile private. Cred că pentru noi aceasta este o provocare majoră. În aceste zile ne aflăm în faţa aniversării AGERPRES - pe 27 martie Agenţia împlineşte 130 de ani, deci are o istorie îndelungată de ştiri în spatele acestui nume, dar în fiecare an şi în fiecare zi suntem confruntaţi cu inovaţia realizată de companiile private, care pot absorbi pierderea tehnologiei. Putem şi noi să facem asta, dar vă adresez întrebarea: 'Putem să ne realizăm misiunea noastră publică şi să fim în acelaşi timp competitivi?', le-a spus ea jurnaliştilor.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Alţi participanţi au fost mai optimişti cu privire la rolul reprezentat de IA în media. Astfel, Gurdip Bangoo, de la BBC, crede că este mai puţin importantă platforma de transmitere, mai mult contează ca mesajul transmis să fie unul relevant.

"Întâi trebuie să creăm acea poveste extraordinară şi apoi luăm în considerare platforma", a apreciat reprezentantul BBC.

Acesta a arătat că există trei paliere de interes pentru digitalizarea mass-media de interes public: dezvoltarea platformelor de voce, concentrarea pe aplicaţiile mobile şi contracararea ştirilor false (fake news).

"Dacă nu ne conectăm cu tinerii, ieşim de pe piaţa de ştiri publice în 5 ani. Tinerii caută autenticul la ştiri", a avertizat Gurdip Bangoo.

Un alt pericol pentru presa de interes public e reprezentat de cunoştinţele de limba engleză avansate în unele ţări europene, au arătat jurnalişti europeni. Mass-media publice din ţările care vorbesc bine engleza, precum România, vor înregistra o scădere a utilizatorilor, deoarece aceştia aleg să consume informaţia direct de la marii provideri de conţinut din spaţiul anglofon, care transmit în engleză, au susţinut aceştia. 

 Situația conflictuală din Televiziunea Română dezbătută de liderii organizațiilor europene

 
În a doua zi de dezbateri, cea mai aprinsă  temă a fost Serviciile publice de media sub atac în Europa. Președintele FAIR  - MediaSind, Leonard Pădureț, a prezentat situația conflictuală existentă în Societatea Română de Televiziune din cauza lipsei unui real dialog social, a lipsei de transparanță a modului de cheltuire a banilor publici precum și a situației nerespectării prevederilor legale cu privire la sănătatea și securitatea în muncă.  De asemenea, tratamentul discriminatoriu existent în SRTV  față de proprii angajați și față de organizații sindicale din instituție trebuie să înceteze deîndată. Acesta a arătat că FAIR-MediaSind a prezentat acest caz Comisiei Europene și liderilor organizațiilor internaționale din cultură și mass-media, în cadrul ședinței Comitetului de Dialog social pe domeniul audiovizual al CE ce a avut loc în data de 1 martie 2019, la Bruxelles.

Invitat  la dezbateri, reprezentantul Salariaților din Consiliul de Administrație al SRTV,jurnalista Monica Ghiurco,  a prezentat o amplă analiză a situației instituției publice.„S-au făcut și se fac lucruri extraordinare în Televiziunea Română, pentru că profesionalistul e acolo, la post și își face treaba admirabil, de cele mai multe ori sacrificând resursele personale pentru ca rezultatul să fie imbatabil. Acestui sacrificiu personal i se contrapun acum excesele de ordin managerial. (...)Și dacă astăzi vorbim despre suspiciuni de abuz în serviciu și de excese manageriale pe care o comisie parlamentară de anchetă le va investiga, este un semnal clar că nu mai este nimeni dispus să continuie în aceeași manieră de lucru: nici decidentul politic, Parlamentul, și cu atât mai puțin noi, cei 7 membri din Consiliul de administrație - majoritatea membrilor -  care au semnalat public aceste probleme. Ca să fie cu adevărat independentă și credibilă, TVR trebuie să funcționeze în condiții de transparență și absolută legalitate. Să elimine arbitrariul din procesul decizional intern și să dea utilitate și apreciere corecte valorii profesionale a fiecăruia dintre angajații săi.”

 Referitor la modul în care conducerea SRTV înțelege să dialogheze cu partenerii sociali, aceasta a spus: "Știm cu toții că garanția performanței și independenței profesionale este dată în proporție covârșitoare de confortul material al salariatului, iar atunci când Guvernul României vine cu stimulente de ordin financiar pentru diverse categorii de salariați, nu este admisibil ca aplicarea legii să fie negociată în TVR de un sindicat care și-a pierdut reprezentativitatea din varii motive. Iar aici este responsabilitatea MediaSind să vină cu alternativa viabilă (vezi aici amănunte)

În finalul declarației, reprezentantul CA a  mulțumit pentru sprijinul arătat de Federația Europeană a Jurnaliștilor Televiziiunii Române: "Aceasta este marea miză în acest moment, când bătălia pentru TVR este de fapt bătălia pentru România și pentru Europa, amenințată azi de dezordinea informațională. Serviciile media publice trebuie să fie reperul. Salutăm sprijinul arătat de FEJ și suntem mândri că suntem parte a familiei europene. Sperăm noi, printre premianți, nu printre repetenți." 

Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și președinte executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac, a mulțumit liderilor FEJ și UNI-Europa pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului în apărarea drepturilor jurnaliștilor români.Liderul sindical a susținut că problema principală a celor două instituții naționale de radio și televiziune este transformarea lor, prin eliminarea taxei tv, din servicii publice în instituții de stat aflate la cheremul Ministerului de Finanțe și al politicienilor, Singurii apolitici din Consiliul de administrație sunt cei doi reprezentanți ai salariaților, aleși prin vot secret. Ceilalalți 11 aparțin clasei politice, iar acest lucru este periculos pentru democrație.


 Televiziunea Română are urgent nevoie de un profesionist care să respecte meseria de jurnalist!


Referitor la actualul conflict din Televiziunea Română, președintele SRJ  MediaSind, Cristi Godinac, a susținut că singura rezolvare a acestuia este demiterea de urgență a actualului Președinte Director General al SRTV, Doina Gradea:

"Ceea ce se întâmplă acum în TVR este de domeniul absurdului. De aproximativ un an, angajații SRTV sunt umiliți și jigniți de un președinte- director general cu apucături  dictatoriale. Atât SRJ MediaSind filiala TVR, cât și Federația FAIR -MediaSind au votat, cu unanimitate, solicitarea către Parlamentul României de a o demite urgent pe  Doina Gradea din funcția de Președinte-Director general.

 Acesta a enumerat motivele acestei decizii, pornind de la jignirea propriilor angajați, încălcarea prevederilor legislației muncii, a Contractului Colectiv de Muncă din SRTV, a HG 714 privind delegările și, nu în ultimul rând, a deselor acuzații de cenzură: "Televiziunea Română are urgent nevoie la conducere de un profesionist care să înțeleagă și să respecte libertatea de exprimare și meseria de jurnalist. Pentru acest motiv, vă cerem sprijinul ca în următoarele zile, să transmiteți Președinției Române, Parlamentului și Guvernului Român solicitarea de demitere a șefei TVR" -  a încheiat președintele SRJ MediaSind.

Președintele FEJ s-a arătat îngrijorat de problemele semnalate și a  promis tot sprijinul organizației și a membrilor afiliați pentru soluționarea conflictului din Televiziunea Română: Un serviciu public media înseamnă un loc în care regăsim toate opiniile și care nu este influențat de policitieni. Ceea ce mă îngrijorează este că politicienii sunt tot mai interesați să influențeze conținutul furnizat de serviciul public. Este îngrijorător și trebuie să găsim soluții pentru ca presa publică să rămână independentă de politică. (..) Cei care ar trebui să fie parte a soluției sunt liderii pentru că azi tot mai mulți lideri de stat alimentând o atmosferă în care presa este demonizată. Ei spun că au grijă de jurnaliști, că e nevoie de presă liberă și libertate de exprimare și apoi spun că jurnaliștii ar trebui să aibă grijă cum se poartă și ce relatează. Trebuie să le spun liderilor statelor că nu avem nevoie de lecții de la ei. Știm care ne sunt îndatoririle, știm că trebuie să respectăm reguli, știm toate acestea. Ce avem nevoie de la ei este să ne protejeze, să creeze un mediu propice pentru presă liberă, în care jurnaliștii să-și poată face meseria. Sigur că e datoria noastră să fim profesioniști și să furnizăm jurnalism de calitate - a declarat președintele FEJ.


Departament Comunicare FAIR-MediaSind

 București, 6 martie 2019

Abuzurile conducerii Televiziunii române - în atenţia Comisiei Europene!

postat 1 mar. 2019, 07:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 mar. 2019, 07:43 ]

Respectarea drepturilor şi asigurarea condiţiilor normale de muncă ale  lucrătorilor din domeniul audiovizual au fost doua din subiectele  discutate astăzi, 1 martie 2019, în cadrul Comitetului de Dialog Social pentru sectorul audiovizual din cadrul Comisiei Europene.
 
Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv (foto), susținuți de directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Renate Schroeder şi de reprezentanţii UNI MEI  Media, Entertainment & Arts,  au prezentat problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul cultură şi mass-media, în special problemele  legate de nefuncționarea dialogului social în Societatea Română de Televiziune (SRTV). În acest sens, a fost prezentată rezoluţia Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, prin care organizaţia solicită Parlamentului României, demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia), din următoarele motive:

1. Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în  numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către președintele –director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Nației din primăvara anului trecut, cum nu putem ignora nici desele acuzaţii de cenzură.

2. De curând Parlamentul a decis înființarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar și a concursului național Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparență în angajarea cheltuielilor și suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci și alte voci publice credibile. 

3. Considerăm injust și deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci și buna funcționare a instituției sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei șefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproșează nu doar atitudinea discreționară și abuzivă, ci și încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă (vezi aici).

4. Conducerea SRTV refuză, cu obstinație, aplicarea HG nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeași măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

5. Considerăm extrem de important ca bunul mers al investițiilor, finanțate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituții de importanță strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul și avizul Consiliului de Administrație numit și validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii și condițiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoștință membrilor CA.

6. Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

Delegaţii FAIR-MediaSind au prezentat membrilor prezenţi o solicitare oficială prin care cer sprijinul membrilor Comisiei  de Dialog Social din cadrul Comisiei Europene  în soluţionarea conflictului din SRTV, cea mai mare instituţie de presă a statului român.  Au fost sesizate, în legătură cu abuzurile comise împotriva salariaţilor SRTV şi organizațiile la care FAIR-MediaSind este afiliată: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor. Un apel  de susținere similar a fost adresat şi conducerii European Broadcasting Union –EBU din care face parte și SRTV.

În perioada 4-5 martie 2019 liderii Federației Europene a Jurnaliștilor MediaSind, ai UNI MEI, reprezentanții EBU, Federaţiei FAIR-MediaSind și ai organizațiilor de media din România și UE vor participa la București, la o dezbatere finanțată de Comisia Europeană, având ca titlu "Modernizarea instituțiilor de media prin inovare și dialog". Cu acest prilej va fi discutată și situaţia explozivă din Televiziunea Română.  

 
Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 1 martie 2019Consiliul Naţional FAIR-MediaSind a adoptat strategia pentru anul 2019

postat 26 feb. 2019, 02:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 feb. 2019, 02:12 ]

Delegaţii prezenţi la Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind întrunit la Bucureşti în data de 25 februarie 2019, au adoptat strategia acţiunilor sindicale ale anului 2019.

Cu unanimitate de voturi participanţii au hotărât:

1. Declanşarea demersurilor de modificare a cadrului legislativ privind salarizarea personalului bugetar din sectorul cultură şi mass-media, cu scopul eliminării discrepanţelor salariale existente în acest moment.

2.Afilierea a patru noi organizaţii sindicale la FAIR-MediaSind.

3. În calitate de unică organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, FAIR-MediaSind se va implica în negocierile contractelor colective de muncă din instituţiile unde are membri afiliaţi. Totodată, va asigura tot suportul logistic pentru desfăşurarea activităţii sindicale în toate organizaţiile afiliate.

4. Aprobarea unui  Proiect de Protocol privind colaborarea şi unificarea organizaţiilor sindicale din  Televiziunea Română în vederea negocierii unui contract colectiv de muncă la standarde europene.

5.Având în vedere faptul că salariaţii din Societatea Română de Radiodifuziune nu mai au un sindicat care să îi apere, mai mult chiar, sindicatul majoritar şi-a pierdut reprezentativitatea, fapt confirmat de către instanţa de judecată, FAIR MediaSind a decis să se implice în procesul de unificare în jurul filialei MediaSind Radio România, a organizaţiilor sindicale din SRR, care împărtăşesc valorile sindicalismului autentic.

6.În baza prevederilor art.20 alin.3 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, FAIR MediaSind cere Parlamentului demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia)

7. Vor fi continuate proiectele europene de formare profesională, Live Skills, FEJ, FIA etc,urmând a fi demarate demersuri pentru alte programe de sprijin a salariaţilor din instituţiile de cultură şi mass-media.

Având în vedere faptul că numărul membrilor organizaţiei este mult mai mare faţă de anii precedenţi, lucru ce demonstrează cresterea încrederii salariaţilor în organizaţia noastră, ne întăreşte convingerea ca Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind are acum profilul unei organizatii europene care poate apăra si promova drepturile si interesele membrilor sai. Această misiune poate fi realizată cu success datorită sprijinului constant pe care federaţia îl primeşte din partea organizaţiilor la care este afiliată cu drepturi depline: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI.

Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

Bucureşti, 25 februarie 2019

1-10 of 374