Comunicate

Organizațiile internaționale de presă protestează față de atacul brutal împotriva jurnaliștilor români!

postat 21 sept. 2021, 08:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 sept. 2021, 08:50 ]


 
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-115/unnamed.png
Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) s-a alăturat partenerilor săi din Media Freedom Rapid Response (MFRR), precum și afiliatului său din România, Federația Cultură și Mass-Media  FAIR-MediaSind, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la bătaia brutală a doi regizori care filmau un documentar despre tăierile ilegale în România și fac apel la procurorul general al țării și la  autoritățile statului să se  asigure că toți cei responsabili sunt aduși rapid în fața justiției.

La 16 septembrie 2021, jurnalistul și cineastul independent Mihai Dragolea și regizorul Radu Constantin Mocanu au fost atacați și bătuti grav de aproximativ 20 de persoane înarmate cu bâte și topoare în timp ce documentau problema tăierii ilegale într-o pădure din județul Suceava, nord-estul României. Un activist, Tiberiu Bosutar, care îi ajuta în depistarea infracțiunilor de mediu din Bucovina, a fost, de asemenea, bătut.

Două dintre victime și-au pierdut pierdut cunoștința și au fost transportate de serviciile de urgență la spitalul din Vatra Dornei. S-a raportat că toți trei au suferit leziuni care nu pun viața în pericol și au primit tratament și se află într-o stare stabilă. Toate filmările lor au fost șterse și echipamentul a fost distrus de atacatori.

Într-un interviu, Dragolea a spus că echipa a călătorit cu mașina într-o secțiune a pădurii după ce un sătean a raportat activități neobișnuite. După ce au fost abordați de grup, echipa s-a refugiat în vehicul, dar a fost târâtă afară și bătută. Regizorul a fost lovit în față și apoi a căzut într-o râpă din apropiere, de unde a sunat la serviciile de urgență. Activistul Boșutar a fost dezbrăcat și umilit. La un moment dat, atacatorii au amenințat că îi vor ucide.

Organizațiile noastre sunt îngrozite de acest atac oribil asupra unui echipaj documentar, care pur și simplu și-a făcut treaba. În timp ce identificarea și interogarea a cel puțin 11 persoane este un prim pas binevenit, îndemnăm polițiștii din Vatra Dornei să se asigure că toți cei implicați sunt acuzați și urmăriți penal în cea mai mare măsură a legii. Ministrul de interne, inspectorul general al Poliției Române și procurorul general ar trebui să se angajeze pentru a se asigura că cazul este tratat cu cea mai mare urgență. Condamnarea primului ministru Florin Citu este un semn binevenit că acest tip de violență este inacceptabil. Cu toate acestea, acest lucru este departe de prima dată când mass-media s-a confruntat cu violență pentru că a raportat despre exploatarea forestieră ilegală și corupția din România. Autoritățile de stat nu au reușit să demonteze rețelele mafiote responsabile de aceste infracțiuni și trebuie să ia măsuri rapide și măsuri de combatere a activităților ilegale ca atare.

În ultimii ani,peste 100 de  jurnaliști și realizatorii de filme care documentează situația tăierilor ilegale ale pădurilor, în special personal din cadrul autorităților forestiere naționale, au fost atacați de cei care lucrează pentru grupări forestiere. Intimidarea este obișnuită, iar denunțătorii se confruntă cu amenințări serioase. Faptul că multe dintre aceste atacuri rămân neprocesate a contribuit la un sentiment de impunitate și posibilitatea de a acționa dincolo de limitele legii. Autoritățile române trebuie, de asemenea, să respecte angajamentele internaționale privind siguranța jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, în special a celor care lucrează curajos pentru a face lumină asupra acestei distrugeri a mediului. MFRR se solidarizează cu cei atacați și este gata să ofere finanțare pentru înlocuirea echipamentului lor de înregistrare și să sprijine urmărirea acțiunilor legale împotriva agresorilor.

Semnat:
Centrul european pentru libertatea presei și mass-media (ECPMF)
Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Institutul Internațional de Presă (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)  

SRJ MediaSind cere autorităților statului să cerceteze cu celeritate atacul violent asupra jurnaliștilor care anchetau tăierile ilegale de păduri!

postat 17 sept. 2021, 06:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 sept. 2021, 06:12 ]

https://www.obiectivdesuceava.ro/stiri-din-suceava/doi-jurnalisti-si-activistul-de-mediu-tiberiu-bosutar-batuti-crunt-de-20-de-indivizi-intr-o-padure-la-cosna/
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind condamnă atacul ce i-a avut victime pe jurnalistul Mihai Dragolea, pe documentaristul Radu Mocanu și pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar și cere autorităților statului să-i ancheteze cu celeritate pe cei 20 de agresori înarmați cu topoare și bâte.

În data de 16 septembrie 2021, chiar ziua în care Comisia Europeană solicita statelor membre să implementeze Rezoluția privind siguranța jurnaliștilor, în România jurnaliștii care documentau tăierile ilegale de păduri din Suceava au fost bătuți crunt de către 20 de agresori, iar aparatele și materialele video realizate au fost distruse. Șansa a făcut ca cele trei victime să nu fie omorâte de către agresori, jurnalistul Mihai Dragolea a scăpat cu câteva răni ușoare deoarece, în urma loviturilor, a căzut într-o râpă iar agresorii au renunțat să mai meargă după el. În schimb, celelalte victime au fost bătute cu sălbăticie, fiind internate în spital. Victimele au depus astăzi plângeri penale la IGPR – Secția de Investigații Criminale.

 Din nefericire, aceste atacuri violente nu sunt singurele asupra jurnaliștilor  care anchetează tăierile ilegale de păduri, în timp ce autoritățile statului au avut reacții timide și neeficiente în combaterea acestui fenomen și a mafiei lemnului.

Potrivit informațiilor făcute publice de Comisia Europeană, în anul 2020 peste 900 de jurnaliști au fost atacați în UE, motiv pentru care forul european a emis o Recomandare care solicită statelor membre ale UE să asigure protecția jurnaliștilor și accesul acestora la informațiile publice.

Federația Internațională a Jurnaliștilor -  IFJ împreună cu grupul său regional, Federația Europeană a Jurnaliștilor - EFJ, au solicitat ieri, 16 septembrie 2021, Comisiei Europene să instituie de urgență un mecanism de monitorizare a statelor membre privind asigurarea protecției jurnaliștilor, iar SRJ MediaSind a solicitat autorităților române să implementeze Rezoluția CE privind protecția jurnaliștilor. (amănunte aici - SRJ MediaSind cere autorităților Române să implementeze de urgență Recomandările CE privind protecția jurnaliștilor)

Prin natura meseriei, jurnaliștii prestează o muncă în interes public, iar autoritățile române trebuie să înțeleagă că jurnalismul este un bun public!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 17 septembrie 2021

Credit foto: Obiectiv de Suceava 

Federația Internațională a Jurnaliștilor cere Comisiei Europene să monitorizeze statele membre care nu asigură protecție jurnaliștilor!

postat 16 sept. 2021, 09:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 sept. 2021, 09:53 ]

SRJ MediaSind cere autorităților române să implementeze de urgență Recomandările CE privind protecția jurnaliștilor

Federația Internațională a Jurnaliștilor împreună cu grupul său regional – Federația Europeană a Jurnaliștilor au salutat Recomandarea CE prezentată astăzi, 16 septembrie 2021, de către vicepreședintele CE Vera Jourova, „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și cer Comisiei Europene  instituirea  rapidă a unui mecanism de monitorizare a statelor membre UE privind asigurarea protecției jurnaliștilor și a liberului acces la informațiile de interes public. De asemenea, IFJ și EFJ solicită membrilor săi afiliați să se asigure că această Recomandare este pusă în aplicare la nivel național și că sindicatele și asociațiile jurnaliștilor vor fi implicate în proces, așa cum se precizează și în documentul CE.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, în calitate de membru - fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind - organizație afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor, susține  Recomandările CE  și cere autorităților Române să le implementeze de urgență. Acestea sunt foarte importante pentru jurnaliștii din România deoarece, spre deosebire de alte categorii sociale, aceștia nu sunt protejați în niciun fel în exercitarea muncii lor.  Mai mult, jurnaliștii români se confruntă cu o serie de piedici din partea autorităților statului în respectarea și aplicarea Legii privind informațiile de interes public. Chiar cea mai mare instituție de presă a statului, Televiziunea Română, este campioana nerespectării Legii privind accesul la informații publice, pe rolul instanțelor aflându-se zeci de  acțiuni depuse  de MediaSind și de membrii săi pentru refuzul conducerii de a respecta legislația națională, dar și europeană.

Prin natura meseriei, jurnaliștii prestează o muncă în interes public, iar autoritățile române trebuie să înțeleagă că jurnalismul este un bun public.

Vă prezentăm în continuare reacția Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Federației Europene a Jurnaliștilor.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 16 septembrie 2021

  

Siguranța jurnaliștilor: IFJ și EFJ salută recomandarea Comisiei Europene și solicită monitorizarea statelor membre

 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a prezentat o recomandare „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor”  în data de 16 septembrie 2021. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) și Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) au salutat această recomandare în timp util, precum și Angajamentul Comisiei pentru siguranța jurnaliștilor. Cu toate acestea, întrucât această legislație nu este obligatorie, EFJ a subliniat necesitatea instituirii rapide a unui mecanism pentru a monitoriza în detaliu acțiunile semnificative ale statelor membre în acest scop.

În timpul conferinței de presă, Vera Jourova a adus un omagiu tuturor jurnaliștilor atacați, în special celor care au plătit „cel mai mare preț”. Ea a evidențiat impactul pandemiei COVID-19 asupra înrăutățirii condițiilor de muncă ale jurnaliștilor în Uniunea Europeană, menționând că 900 de jurnaliști și lucrători din mass-media au fost atacați în Uniunea Europeană și în țările candidate anul trecut.

„Acest lucru nu trebuie să continue, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Niciun jurnalist nu ar trebui să moară sau să fie rănit pentru că și-a făcut treaba. Astăzi, cerem statelor membre să acționeze și propunem o serie de măsuri pe care ar trebui să le ia ”, a declarat comisarul Jourova. Ea a promis să se angajeze cu statele membre în mod individual, precum și în cadrul Consiliului European.

"Acesta este un apel foarte puternic adresat statelor membre: nu subestimați amenințările și semnele de avertizare că jurnaliștii se află sub riscuri reale", a adăugat ea.

Recomandarea incită statele membre să:

Investigați și urmăriți în judecată toate faptele criminale comise împotriva jurnaliștilor, indiferent dacă sunt offline sau offline

Inițierea cooperării între autoritățile de aplicare a legii, jurnaliști și asociațiile care reprezintă jurnaliștii

Susținerea înființării unor mecanisme independente de răspuns rapid pentru a ajuta jurnaliștii care au nevoie, precum consiliere juridică, asistență psihologică, adăposturi, linii de asistență de urgență

Asigurați accesul la informații, conferințe de presă și surse de informații

Promovarea instruirii pentru autoritățile de aplicare a legii, judecători, procurori

Asigurarea protecției sociale împotriva șomajului, bolii, invalidității, pensionării și riscurilor profesionale, inclusiv pentru jurnaliștii care desfășoară activități independente.

În plus, îndrumările specifice abordează rolul jurnaliștilor în timpul protestelor și demonstrațiilor, siguranța online și abilitarea digitală, precum și protecția jurnalistelor de sex feminin și a celor aparținând grupurilor minoritare care se confruntă cu amenințări speciale.

Președintele EFJ, Mogens Blicher Bjerregard, a declarat: „Salutăm această recomandare, care acoperă și situația socială și economică a jurnaliștilor și menționează în mod explicit jurnaliști independenți. De asemenea, evidențiază organismele de autoreglare a mass-media ca părți interesate cheie în prevenire, sensibilizare și formare - alături de asociațiile jurnaliștilor și sindicatele, acestea din urmă nefiind menționate în mod explicit. Toate acestea demonstrează angajamentul Comisiei de a apăra în continuare valorile democratice pe care se întemeiază Uniunea Europeană. În același timp, este regretabil că am ajuns la o situație în care Uniunea Europeană trebuie să reamintească statelor obligațiile lor de bază. Aceasta dovedește, în mod implicit, pasivitatea statelor atunci când vine vorba de apărarea libertății presei și a condițiilor de muncă decente pentru jurnaliști. ”

„Regretăm doar că Comisia nu merge mai departe în stabilirea unui mecanism de evaluare a implementării celor 30 de recomandări de către statele membre. Trebuie să putem arăta cu degetul către acele state care nu fac suficient pentru a proteja jurnaliștii și lucrătorii din mass-media. Facem apel la Uniunea Europeană să instituie un mecanism de evaluare independent pentru a denunța statele care dăunează jurnaliștilor și pun în pericol dreptul public de a fi informat ”, a adăugat Renate Schroeder, directorul EFJ.

IFJ și EFJ solicită în continuare membrilor săi să se asigure că această recomandare este pusă în aplicare la nivel național și că sindicatele și asociațiile jurnaliștilor vor fi implicate în proces.

Recomandarea „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor” vine a doua zi după discursul Statului Uniunii adresat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a inclus pentru prima dată o declarație puternică în favoarea libertății presei.

Sursa IFJ:             https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/safety-of-journalists-ifj-and-efj-welcome-european-commissions-recommendation-and-calls-for-monito.html?fbclid=IwAR1HhjrnFoFCDewBO8RVWS0WBF3meKV3yJQAXUDqV2rz4hwcl3sF30hXUGQ

Credits: European Union, 2021

Unificare sindicală în Televiziunea Română: MediaSind a fuzionat cu Sindicatul TVR Craiova!

postat 15 sept. 2021, 05:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 sept. 2021, 05:45 ]

A fost lansată echipa MediaSind TVR pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație, formată din președintele MediaSind TVR Sorin Torică și Răzvan Butaru, membru MediaSind TVR și producător TVR

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Televiziunea Craiova au semnat astăzi, 15 septembrie 2021, Protocolul de Unificare dintre aceste două organizații. Documentul a fost votat cu unanimitate de voturi de către membrii de sindicat și a fost semnat de către președintele SRJ MediaSind Cristi Godinac, președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, Cristian Nicolaie, Președintele Sindicatului TVR Craiova și de Eugen Ianoș, Vicepreședinte. Noua structură, MediaSind TVR Craiova, se va alătura celorlalte filiale din TVR, MediaSind TVR Timișoara, MediaSind TVR Cluj, MediaSind TVR Iași, MediaSind TVR Tg. Mureș.

Acest eveniment a fost generat de necesitatea unificării sindicatelor din TVR într-o organizație puternică, capabilă să negocieze drepturi colective în favoarea angajaților și nu a angajatorului sau a unor șefi, așa cum s-a întâmplat deseori în cadrul instituției, mai ales în cazul restructurării din 2012, când aproximativ 700 de angajați au fost concediați cu sprijinul SPUSTV, cunoscut drept “sindicatul de casă al conducerii.” 

Referitor la dialogul social cu actualul director generat interimar, provenit de la Studioul TVR Craiova, liderii sindicali și-au manifestat nemulțumirea față de unele decizii luate de către Ramona Săseanu față de angajați, cum ar fi inițierea unei noi organigrame, prerogativă care este exclusiv a CA. Totodată, aceasta a fost acuzată de o complicitate cu echipa de conducere a fostei administrații, mai ales în cazul semnării unor acțiuni în justiție inițiate împotriva MediaSind. Aceștia au susținut că în prezent situația în TVR este critică, atât din punct de vedere al asumării producției editoriale, în special pentru postul TVR 1, dar și în ceea ce privește dotarea tehnică. Reamintim că în acest moment TVR este condusă de un director interimar cu mandate prelungite și de o echipă de coordonatori numită de administrația Gradea, demisă de Parlament pentru management dezastruos.

Reprezentanții MediaSind au reiterat necesitatea numirii de urgență a unui nou Consiliu de Administrație format din profesioniști aflați în slujba salariaților instituției, dar și a cetățenilor. Așa cum a anunțat oficial, SRJ  MediaSind, cu sprijinul federației la care este afiliat, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind,  se va implica ca organizație în sprijinirea unei echipe profesioniste pentru cele două locuri ale reprezentanților salariaților în CA. Aceste persoane care vor candida în echipa MediaSind sunt liderul MediaSind TVR, Sorin Torică, și producătorul emisiunii TVR “Dosar România”,  Răzvan Butaru. 

Echipa MediaSind TVR pentru reprezentanții salariaților în CA va organiza în perioada următoare mai multe întâlniri cu colegii din teritoriu și din București pentru a-și prezenta proiectele.

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv Național SRJ MediaSind                               MediaSind TVR Craiova

MediaSind cere responsabilitate din partea conducerii Televiziunii Române în cazul protestului extrem al lui Adrian Sobaru!

postat 9 sept. 2021, 03:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 sept. 2021, 03:14 ]

MediaSind solicită Parlamentului să desemneze de urgenţă noua conducere a TVR

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind  întrunit astăzi, 9 septembrie 2021, în şedinţă de urgenţă, a luat act de conflictul de muncă creat artificial de actuala conducere interimară a Societăţii Române de Televiziune, care, cu aroganţă şi iresponsabilitate, ignoră semnalele de alarmă ale lui Adrian Sobaru, aflat în a 4-a zi de grevă a foamei.

Astăzi am avut o întâlnire cu colegul nostru şi am aflat motivele care l-au determinat să adopte această formă extremă de protest. Am înţeles că Adrian Sobaru „încurcă” afacerile acelor care se află la conducerea sectorului tehnico-administrativ. El deranjează pentru că nu tace şi spune adevărul în faţă atunci când, în calitate de angajat al Serviciului Transporturi, vorbeşte de unele afaceri susceptibile de corupţie. Acestea, nefiind sancţionate de nimeni, pot pune uneori chiar viaţa salariaţilor în pericol, aşa cum s-a şi întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când, din cauza incompetenţei unor şefi, un camion a luat foc şi a fost stins cu sticle de apă, pentru că stingătoarele erau expirate de câţiva ani! Cu toate că directorul general interimar, Ramona Săseanu, a fost informată imediat de această situaţie, cazul a fost muşamalizat.

 

Adrian Sobaru a semnalat în mai multe rânduri neregulile le-au observat, de altfel, şi membrii organizaţiei noastre, solicitând eliminarea lor. Ca şi ceilalţi salariaţi, el este indignat de modul în care sunt, în continuare, tratatţi salariaţii, de faptul că se fac angajări pe criterii politice, subminând în acest fel competenţa şi profesionalismul necesare unei instituţii publice de presă.

 Pe bună dreptate, Adrian Sobaru este nemulţumit de faptul că angajaţii, expuşi unor riscuri cauzate de incompetenţa conducerii, sunt  trataţi ca simple numere şi nu ca oameni cu probleme grave de viaţă. Este normal ca orice organizaţie să se implice atunci când angajaţii săi traversează momente de cumpănă. Ne amitim că de puţină vreme, un coleg şi-a pus capăt zilelor în sediul instituţiei, fiind doborât de povara datoriei financiare pe care era nevoit să o achite la TVR. Considerăm că acest eveniment tragic putea să fie evitat dacă actuala conducere ar fi manifestat mai multă disponibilitate la dialog cu salariaţii.

Întrucât suntem îngrijoraţi de situaţia prin care trece colegul din TVR, Adrian Sobaru, cerem actualei conduceri să dea dovadă de responsabilitate şi să demareze de urgenţă negocieri cu acesta, pentru a împiedica un deznodământ tragic.Solicităm, de asemenea, Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TVR – SPUSTV, să-şi susţină propriul membru, aşa cum cere Statutul organizaţiei. Tăcerea lor din aceste zile ne întăreşte, din păcate, supoziţia noastră, că SPUSTV se află în continuare în complicitate cu conducerea TVR, în defavoarea salariaţilor!

MediaSind face un apel către Parlament să urgenteze procedura de desemnare a membrilor noilor Consilii de Administraţie din SRR şi SRTV. Televiziunea Română are nevoie de  o echipă competentă, formată din profesionişti, capabilă să surmonteze actuala situaţie gravă în care se află instituţia.

Totodată, considerăm că este necesar să se adopte o nouă Lege de organizare a SRR şi SRTV, care să corespundă momentului în care ne aflăm. Ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a participa la realizarea acestui proiect, oferind expertiza noastră.

Biroul Executiv Național al SRJ MediaSind

București, 9 septembrie 2021

După aproape 4 ani de lupte crâncene, MediaSind TVR a fost recunoscut oficial ca partener social în Televiziunea Română!

postat 31 aug. 2021, 03:02 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 aug. 2021, 03:13 ]

Conducerea TVR a fost obligată să pună în aplicare Sentința Curții de Apel privind legalitatea MediaSind în TVR și a pus la dispoziție un sediu în incinta instituției!

 MediaSind face un apel către toți salariații din TVR să se înscrie în organizație!

După aproape 4 ani de lupte crâncene, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a fost recunoscut oficial ca partener social în cadrul  Societății Române de Televiziune  -  SRTV. (vezi aici - Curtea de Apel București a confirmat, prin hotărâre definitivă, legalitatea funcționării MediaSind în TVR! )

Având în vedere solicitarea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind de punere în aplicare a Hotărârii nr. 3598/17.06.2021 a Curții de Apel București, privind legalitatea funcționării în SRTV, membrii Comitetului Director al SRTV au votat cu unanimitate de voturi punerea la dispoziția Filialei MediaSind TVR a unui sediu pentru organizarea și funcționarea filialei în cadrul instituției de presă! Acesta se află la cam 1205, etaj 12 din Blocul Turn, în apropierea sălii de conferințe și este compus din vestiar, secretariat și un birou. Chiria lunară solicitată de SRTV este de 178,94  euro, iar pentru utilități a fost calculată suma de aproximativ 1000 lei. Chiar dacă suntem singura organizație din TVR care este nevoită să plătească pentru a beneficia de un sediu, considerăm că acesta este necesar pentru a putea să funcționăm în condiții de normalitate și legalitate  în cea mai mare instituție de presă din țară.  

Având în vedere necesitatea negocierii unui contract colectiv de muncă care să conțină drepturi consistente și care să recunoască calitatea de profesionist în TVR, MediaSind TVR invită pe toți salariații instituției să se înscrie în organizație prin filialele MediaSind TVR București, Craiova, Cluj, Timișoara, Tg. Mureș, Iași. În același timp, MediaSind face un apel și către toate organizațiile sindicale care funcționează în TVR să se unească cu organizația noastră, pentru ca salariații TVR să poată să fie apărați de un sindicat puternic și reprezentativ prin forțe proprii! Nu trebuie să uite nimeni de restructurarea din anul 2012 când peste 700 de salariați și-au pierdut locurile de muncă fără să fie sprijiniți de cei care, prin obligațiile statutare, aveau datoria să îi apere. Liderii sindicatului de casă al conducerii au preferat însă, ca în schimbul unor beneficii personale, să fie simpli spectatori, când conducerea TVR se juca cu destinele oamenilor.

În același timp, ne exprimăm îngrijorarea privind demersurile pe care conducerea interimară a TVR le face în prezent pentru întocmirea proiectului privind noua reorganizare. În data de 24 august 2021, în ședința oficială, s-a solicitat directorilor de studiouri teritoriale, ca până la data de 7 septembrie 2021 să prezinte propuneri pentru o  nouă organigramă, deși o astfel de prerogativă aparține Consiliului de Administrație și nu directorului general interimar! În actualul context, doar o organizație sindicală puternică poate să contracareze decizii abuzive și să garanteze respectarea și aplicarea legii în interiorul instituției. Din acest motiv este momentul ca salariații instituție  să se alăture demersului nostru de unificare a mișcării sindicale din TVR! CUM DEVIN MEMBRU MEDIASIND!)

Biroul Executiv Național al SRJ MediaSind!

București, 31 august 2021

Conducerea TVR continuă să risipească bani publici pentru acțiuni în justiție împotriva MediaSind!

postat 16 aug. 2021, 02:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 aug. 2021, 02:09 ]

http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000848806&id_inst=299
SRTV a făcut apel în procesul în care a plătit 18 000 lei avocaților  pentru a obține doar un 1 euro despăgubiri!

Conducerea interimară a Societății Române de Televiziune continuă politica administrației Gradea, de hărțuire a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și de cheltuire abuzivă și discreționară a banilor publici! Noua șefă a TVR, Ramona Săseanu, a făcut  apel la Hotărârea Judecătoriei sectorului 1 București prin care se declara respinsă cererea Societății Române de Televiziune - SRTV de a primi daune morale în cuantum de 1 euro  din partea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, pe motiv că acesta, prin reprezentanții săi, ar fi adus prejudicii instituției prin comunicatele și reacțiile publice pe care organizația le-a avut împotriva abuzurilor administrației conduse de fostul președinte-director general Doina Gradea! (amănunte aici)

Deși prevederile OUG nr. 26/2012 interzic tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare juridică, administratia TVR a plătit doar pentru fond (probabil pentru întreg procesul suma este dublă!) peste 18.000 de lei, Casei de Avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru ca instanța să constate caracterul ilicit al faptelor SRJ MediaSind împotriva SRTV și să oblige organizația să plătească despăgubiri în valoare de 1 euro!!!

Deși SRTV plătește aproape un milion de euro pentru susținerea propriului compartiment juridic, fosta șefă Doina Gradea  a angajat Casa de Avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru a o susține în mai multe cauze îndreptate împotriva SRJ MediaSind și într-un proces cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea (amănunte aici: Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!).

Precizăm că într-o altă cauză, conducerea SRTV a pierdut definitiv acțiunea prin care încerca să demonstreze nelegalitatea funcționării filialei MediaSind din TVR, pentru care a plătit aceleiași case de avocatură, Zamfirescu, Racoti & Partners, suma de 17.317,36 lei. (amănunte aici: Curtea de Apel București a confirmat, prin hotărâre definitivă, legalitatea funcționării MediaSind în TVR!) De asemenea, chiar fosta șefă a TVR, Doina Gradea, a a solicitat în instanță organizației noastre, dar și unor membri ai CA și foști colegi contestatari ai abuzurilor acesteia, despăgubiri morale în valoare totală de 800 000 lei. (amănunte aici)

În loc ca actuala conducere a SRTV să ancheteze și să sancționeze modul în care sunt cheltuiți banii publici în urma unor decizii discreționare ale fostei președinte-director general Doina Gradea, care este în continuare (culmea!) angajat al instituției, aceasta continuă acțiunile de hărțuire a MediaSind TVR. Având în vedere aceste încălcări grosolane ale legislației, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa din SRTV, MediaSind TVR, reiterează public solicitarea făcută Direcției Naționale Anticorupție și Curții de Conturi pentru verificarea cu celeritate a acestor tranzacții cu iz de corupție din Televiziunea Națională și să dispună sancționarea persoanelor vinovate precum și recuperarea prejudiciilor exorbitante.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                        

București 16 august 2021     

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!

Conducerea Televiziunii Române confirmă problemele semnalate de membrii MediaSind TVR privind punerea în pericol a vieții angajaților prin nefuncționarea sistemului de stins incendii!

postat 27 iul. 2021, 02:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 iul. 2021, 02:52 ]

A fost dispusă constituirea unei comisii de cercetare administrativă pentru a sancționa persoanele responsabile!

Într-o adresă transmisă MediaSind TVR în urma reacției organizației din data de 20 iulie 2021 (MediaSind cere conducerii Televiziunii Române să nu mai pună în pericol viața angajaților instituției!)  în care membrii Formației de Intervenție, Salvare și Prim Ajutor avertizau public fapte grave privind punerea în pericol a vieții angajaților instituției, dar și abuzuri ale șefului compartimentului respectiv, conducerea instituției a anunțat că a dispus constituirea unei comisii de cercetare administrativă pentru a ancheta problemele semnalate (foto). Precizăm însă că deși comisia a fost constituită încă din data de 9 iulie 2021, din informațiile noastre rezultă că nici până în prezent membrii acesteia nu au fost convocați la nicio ședință, ceea ce pune sub semnul întrebării finalizarea întregului demers.

Pe lângă grave carențe manageriale, angajații SRTV îl acuză pe șeful compartimentului, Robert Woytovict,  că a impus un program de lucru care determină ca  Formația de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor să devină nefuncțională, întrucât în multe zile sunt doar doi oameni pentru intervenție pe o tură în sediul central: “În condițiile în care unul trebuie să fie în permanență dispecer la stația de avertizare, se așteaptă ca celălalt să verifice și să acționeze singur pe toată suprafața sediului central din Dorobanți, de la etajul 13 din turn și până în garajul subteran al carelor de reportaj.” – se arată în sesizare. 

Un lucru extrem de grav este acela că în acest interval de timp TVR a rămas și fără instalații functionale de stins incendii. Angajații TVR au prezentat mai multe exemple grave privind modul abuziv în care șeful Formației a acționat împotriva subalternilor, dar și a instituției, multe dintre ele fiind chiar de competența organelor de cercetare penală. Aceștia susțin că au sesizat aceste probleme de mai mult timp, dar conducerea TVR a refuzat să răspundă din cauza relațiilor de rudenie a șefului compartimentului cu o lideră a sindicatului de casă al conducerii. (Angajații din TVR cărora li s-a pus viața în pericol, s-au înscris în MediaSind! )

Referitor la necesitatea remedierii de urgență a sistemului de stins incendii, conducerea SRTV a confirmat existența acestei probleme, dar a precizat însă că deși această situație  se află inclusă în planul de investiții pentru anul 2021, „doar Consiliul de administrație poate aproba încheierea de acte procedurale în acest sens.”

Având în vedere că lipsa unei conduceri complete poate genera grave probleme, punând în pericol chiar viața angajaților din cele două instituții publice de media, MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută Parlamentului de a demara de urgență procedura de desemnare a membrilor Consiliilor de Administrație în  Societatea Română de Televiziune –SRTV și Societatea Română de Radiodifuziune – SRR. Orice amânare a unei decizii în acest sens va afecta grav întreaga activitate a celor două instituții, motiv pentru care cerem convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a pune cele două instituții în legalitate.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 27 iulie 2021

 ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!


MediaSind a început întâlnirile cu membrii din teritoriu pentru modernizarea și profesionalizarea serviciilor publice de radio și televiziune!

postat 26 iul. 2021, 02:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iul. 2021, 02:54 ]

Liderii
Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu reprezentanții Filialelor MediaSind TVR Cluj și Sindicatul Liber MediaSind Radio România Cluj au participat vineri, 23 iulie 2021, în Sala Mare din Radio România Cluj, la o întâlnire cu membrii organizației din cele două instituții publice de media. Au fost abordate probleme privind  condițiile de muncă din studiourile teritoriale, preconizatele modificări legislative privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, strategia privind alegerea salariaților sprijiniți de organizație în noile Consilii de Administrație, precum și alte subiecte de actualitate, cum ar fi negocierea noilor contracte colective de muncă după încetarea stării de alertă.

Președintele SRJ MediaSind Cristi Godinac, președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, liderul Sindicatului Liber MediaSind Radio România Cluj, Alin Pop și liderul MediaSind TVR Cluj, Cristian Balaș, au dezbătut, împreună cu membrii de sidnciat, problemele cu care se confruntă angajații din studiourile teritoriale și au propus mai multe soluții pentru remedierea problemelor semnalate.

Referitor la ultimul proiect de modificare a Legii de organizare a SRR și SRTV, participanții și-au exprimat nemulțumirea față de introducerea unor criterii discriminatorii pentru alegerea reprezentanților salariaților, precum și față de numirea unui director general în baza unor criterii politice în loc de criterii profesionale prin organizarea unui concurs internațional.

Având în vedere că în prezent este o situație incertă privind conducerile celor două instituții strategice, ne dorim ca viitorii reprezentanți ai salariaților în Consiliile de administrație să  fie persoane dedicate problemelor reale ale salariaților și nu oportuniști care au ca prioritate rezolvarea intereselor personale. Așa cum a dovedit de fiecare dată, MediaSind va susține profesioniști care să fie alături de salariați. Pentru ca echipele care vor candida să aibă suportul majorității membrilor de sindicat, MediaSind invită salariații care doresc să candideze susținuți de SRJ MediaSind, să ne trimită pe adresa de mail  comunicare@mediasind.ro CV-ul însoțit de o scrisoare de intenție care să conțină și proiectele pe care doresc să le pună în aplicare în cazul în care vor fi aleși. Termenul până la care se pot trimite documentele este de 1 septembrie 2021. În funcție de evoluția evenimentelor, acest termen poate fi modificat.

Referitor la contractele colective de muncă din SRR și SRTV, au fost  prezentate toate drepturile negociate de  membrii afiliați din SRR și SRTV din Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, precum și problemele generate de unii așa-ziși lideri de sindicat aserviți conducerii care continuă să boicoteze orice demers făcut de organizația noastră. În acest sens, au fost aduse la cunoștința participanților acțiunile antisindicale ale acestor  persoane care lucrează împotriva intereselor salariaților.

În cadrul discuțiilor, un subiect sensibil a fost stadiul cercetărilor demarate de către instituțiile abilitate privind decesul membrului nostru de sindicat, jurnalistul Antal Aron Tovessi. Liderii MediaSind au promis angajaților TVR Cluj că vor face toate demersurile necesare pentru ca persoanele din conducerea studioului teritorial vinovate de moartea colegului lor, să răspundă în fața legii. (amănunte aici: Comisie de anchetă pentru cercetarea nerespectării normelor sanitare în cazul decesului jurnalistului Aron Antal Tovessi de la TVR Cluj! )

De menționat că în finalul  întâlnirii a participat și managerul de la Radio România Cluj, Bogdan Roșca. Acesta a avut mai multe propuneri constructive privind funcționarea unui dialog social cu organizațiile sindicale la nivel european.

MediaSind va continua în perioada următoare seria de întâlniri cu salariații din studiourile teritoriale ale SRR și SRTV.

Departament Comunicare 

MediaSind TVR,

 Sindicatul Liber MediaSind Radio România

Cluj, 26 iulie 2021 

Angajații din TVR cărora li s-a pus viața în pericol, s-au înscris în MediaSind!

postat 22 iul. 2021, 00:51 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 iul. 2021, 01:11 ]

A fost constituită comisia de cercetare a abuzurilor de care este acuzat șeful Formației  de Intervenție, Salvare și Prim Ajutor!

28 din 32 de angajați ai Formației de Intervenție, Salvare și Prim Ajutor din Societatea Română de Televiziune care au tras, zilele trecute, (amănunte aici: MediaSind cere conducerii Televiziunii Române să nu mai pună în pericol viața angajaților instituției!) un semnal de alarmă  față de punerea în pericol a vieții salariaților, au hotărât să părăsească sindicatul de casă al conducerii TVR și să se înscrie în MediaSind.  Aceștia au solicitat conducerii TVR să intervină de urgență și să pună capăt comportamentului abuziv al șefului formației, Robert Woytovict, care îi tratează  pe subalterni într-un mod umilitor. Din informațiile primite, conducerea SRTV a decis constituirea unei comisii de cercetare disciplinară pentru a ancheta abuzurile semnalate.

Pe lângă grave carențe manageriale, șeful compartimentului este acuzat că a impus un program de lucru care determină ca  Formația de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor să devină nefuncțională, întrucât în multe zile sunt doar doi oameni pentru intervenție pe o tură în sediul central: “În condițiile în care unul trebuie să fie în permanență dispecer la stația de avertizare, se așteaptă ca celălalt să verifice și să acționeze singur pe toată suprafața sediului central din Dorobanți, de la etajul 13 din turn și până în garajul subteran al carelor de reportaj.” – se arată în sesizare. 
Un lucru extrem de grav este acela că în acest interval de timp TVR a rămas fără instalații de stins incendii. Angajații TVR au prezentat mai multe exemple grave privind modul abuziv în care șeful Formației a acționat împotriva subalternilor, dar și a instituției, multe dintre ele fiind chiar de competența organelor de cercetare penală! Aceștia susțin că au sesizat aceste probleme de mai mult timp, dar conducerea TVR a refuzat să răspundă din cauza relațiilor de rudenie a șefului compartimentului cu o lideră a sindicatului conducerii.

Având în vedere aceste situații grave care pun în pericol viața tuturor angajaților TVR, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR reiterează solicitarea transmisă conducerii instituției de a interveni de urgență pentru ca faptele grave semnalate de membrii de angajații Formației de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor să fie sancționate. 
De asemenea, MediaSind TVR face un apel către toți angajații TVR să nu se lase umiliți de tot felul șefi numiți vremelnic în funcție și să semnaleze de urgență organizației noastre orice abuz, pentru ca drepturile să le fie respectate și apărate. 

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 22 iulie 2021

1-10 of 292