Comunicate

FAIR-MediaSind suspendă acţiunile greviste în urma semnării Acordului cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

postat 20 mai 2018, 23:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 mai 2018, 23:44 ]

În urma consultării organizaţiilor afiliate, privind semnarea unui Acord cu conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a decis suspendarea acţiunilor greviste programate a fi declanşate în perioada următoare.

Acordul, semnat, pe deoparte, de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale,  George Ivaşcu, de secretarii de stat, de secretarul general al MCIN  şi de către preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, alături de Cristinel Godinac, preşedinte executiv, prevede următoarele:

Art.1. Părţile vor iniţia demersurile necesare în vederea completării și modificării Legii salarizarii unitare a personalului bugetar nr 153/2017, în sensul eliminării diminuărilor salariale care au intervenit de la 1 Ianuarie 2018 precum și eliminarea discriminărilor și a ierarhiilor profesionale introduse în mod arbitrar, prin anexa nr III a legii.
Termen: 30 zile.

Art.2
Părţile vor iniţia demersurile necesare pentru adoptarea în regim de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal și marimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare “CULTURĂ”, conform art. 32 din Legea nr 153/2017 și care să includă toate funcțiile din aceste instituții: artistice, tehnice și administrative, inclusiv funcțiile comune. 
Termen: 30 zile.
 
Art.3 Părţile se angajează să iniţieze începerea negocierilor în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grupuri de unităţi. 
Termen 15 zile.

Art.4.  Părţile convin să iniţieze demersurile pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 Termen 30 zile.

Art.5 Părţile convin să iniţieze demersurile pentru reorganizarea sistemului de subordonare și finanțare a instituțiilor de cultură. 
Termen 30 zile.

Art.6 Părţile convin să facă toate demersurile necesare pentru redeschiderea sălii de spectacole a Teatrului Național de Operetă și Muzical ”Ion Dacian” din Bdul. Octavian Goga nr. 1.

Art.7 Părţile convin să iniţieze demersurile necesare pentru deblocarea, prin memorandum depus la Guvern, a posturilor vacante din instituțiile de cultură și mass-media. 
Termen 30 zile.

Art.8 Identificarea şi implicarea instituţiilor din cultură şi mass-media în care Federaţia FAIR-MediaSind are organizaţii affiliate, în proiectele şi programele Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, privind rolul culturii în dezvoltarea societăţii, în programe de formare profesională şi proiecte europene destinate angajaţilor şi angajatorilor din Cultură şi Mass-Media.
Termen permanent.

Art.9 Pe perioada prezentului ACORD, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind se obligă să suspende acţiunile de protest programate.

Art.10 Prezentul ACORD se încheie pe o perioadă de un an de la data semnării, cu posibilitatea de prelungire.

FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media, va urmări ca toate punctele din Acord să fie finalizate în termenele negociate, pentru ca problemele tuturor celor care lucrează în acest important domeniu de activitate să fie soluţionate.

Totodată, FAIR-MediaSind mulţumeşte tuturor membrilor care au dovedit curaj, semnând pentru declanşarea grevei generale în sectorul Cultură şi Mass-Media. Ne folosim de acest prilej pentru a mulțumi tuturor organizaţiilor afiliate care, încă odată, au dat dovadă de solidaritate. Trebuie să remarcăm faptul că este pentru prima data când angajaţii din cultură s-au solidarizat cu cei din mass-media pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. În cazul în care Acordul nu va fi respectat, conflictul va fi redeschis.

Federaţia Cultură şi mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent

                                                                                                               Bucureşti, 21 mai 2018

Ministrul Culturii, George Ivașcu, întrevedere cu liderii CSN Meridian și FAIR MediaSind

postat 4 mai 2018, 08:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 mai 2018, 08:08 ]


 Comunicat de presă 4.05.2018

Ministrul Culturii, George Ivașcu, întrevedere cu liderii CSN Meridian și FAIR MediaSind

  

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a avut astăzi, 4 mai 2018, o întâlnire cu președintele CSN Meridian, Ion Popescu, Leonard Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind și Cristi Godinac, presedinte executiv al FAIR MediaSind.

În cadrul discuțiilor, ministrul George Ivașcu i-a asigurat pe reprezentanții sindicali că este deschis dialogului cu aceștia și că are în vedere rezolvarea problemelor pe care i le-au adus în atenție. De altfel, ministrul culturii le-a prezentat acestora o veste mult-așteptată: Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „CULTURĂ” se află la Ministerul Justiției pentru ultimul aviz și urmează să ajungă pe masa Guvernului, pentru a fi aprobată, în perioada imediat următoare.

Discuțiile au vizat și alte subiecte generale, precum rolul pe care ar trebui să îl joace cultura în dezvoltarea societății, cât și unele aplicate, precum cele referitoare la Legea nr. 153/2017 și negocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de activitate cultură și mass-media. 

Pentru a pune bazele unei bune colaborări, cele două părți au convenit asupra încheierii unui parteneriat în cadrul următoarei întâlniri, care să urmărească îndeplinirea unor obiective concrete, ce vor fi stabilite de comun acord. 

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a fost însoțit în cadrul întâlnirii de secretarii de stat din MCIN, de secretarul general și secretarul general adjunct. 
   
 
Biroul Comunicare și Dialog Social al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale

Bd. Unirii nr 22, sector 3, 
Tel. 021/222.82.91

De Ziua Presei, MediaSind initiază procedura strângerii de semnături pentru declanşarea grevei în cultură şi mass-media!

postat 3 mai 2018, 00:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 mai 2018, 00:44 ]

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-7/Tabel%20semnaturi%20greva.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia naţională a lucrătorilor din media,  începe de astăzi, 3 mai 2018, de Ziua Libertăţii de Exprimare, Campania de strângere de semnături pentru declanşarea acţiunilor greviste îndreptate împotriva aroganţei guvernanţilor care ignoră cererile repetate ale reprezentanţilor angajaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media de a fi primiti la masa negocierilor.

În cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă, conform legii, în sectorul Cultură şi Mass-Media şi la care SRJ MediaSind este membru fondator, participanţii au decis, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni greviste în perioada imediat următoare. (amănunte aici)

Lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările  organizaţiei de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media, a fost principala nemulţumire a delegaţilor prezenţi. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale nu numai că respinge în continuare să se întâlnească cu reprezentanţii salariaţilor, dar refuză chiar definitivarea Regulamentului privind acordarea sporuruilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu. Atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia stabilită prin Legea nr.153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii salarizării (1 iulie 2017).

Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR-MediaSind împiedică inclusiv  negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea  asigurării unui climat normal de muncă. Atragem atenţia că din momentul expirării fostului contract colectiv de muncă încheiat de MediaSind pentru angajaţii din mass-media, sporurile prevăzute în acest document, cuantumul salariului minim, clauza de conştiinţă şi alte drepturi fundamentale pentru angajaţii din media au fost pierdute (vezi aici fostul CCM).

Politizarea excesivă a instituţiilor publice de presă, până la subordonarea lor faţă de Putere, şi refuzul clasei politice de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV pentru numirea în consiliile de administraţie a acestor societăţi a unor profesionişti neangrenaţi politic, sunt câteva dintre problemele grave nerezolvate şi care afectează în continuare credibilitatea şi libertatea de exprimare a angajaţilor radioului şi televiziunii publice. Nu putem, de asemenea, ignora, şi tentativa  unui fost ministru al culturii de a politiza cea mai mare agenţie de presă a statului, ANP AGERPRES, fapt ce  a generat ample reacţii de protest în ţară şi în străinătate.

Trebuie sa subliniem faptul că politicienii nu au sprijinit presa  decât la modul declarativ, pentru că lipsa măsurilor fiscale menite să susţină industria de media a afectat dramatic mii de societăţi din presă şi locurile de muncă a peste 5 000 de angajaţi .

Pentru toate aceste motive, SRJ MediaSind face un apel către toţi cei care lucrează în mass-media să semneze tabelul anexat şi să-l trimită, până la data de 15 mai 2018, la adresa de mail  greva@mediasind.ro sau direct la sediul organizaţiei din Bucureşti, strada Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, intrarea B, etaj 1, sector 1. După această dată, în funcţie de rezultatul acestei campanii, se va decide calendarul acţiunilor greviste.

 Depinde acum de noi toţi să demonstrăm că suntem o breaslă unită şi curajoasă, care nu se lasă intimidată de aroganţa ciocoiască a unor politruci care, vremelnic, se află la Putere.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind

Biroul Executiv Naţional

Bucureşti, 3 mai 2018

FAIR-MediaSind a semnat Contractul Colectiv de Muncă şi în Teatrul Naţional Cluj-Napoca!

postat 27 apr. 2018, 06:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 apr. 2018, 07:26 ]

Angajaţii Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca au  începând de astăzi, 27 aprilie 2018, contract colectiv de muncă, document esenţial pentru reglementarea relaţiilor de serviciu din această prestigioasă instituţie de cultură. Contractul a fost semnat de către managerul Teatrului  Naţional, Mihai Măniuţiu, de preşedintele  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind,  Leonard Pădureţ, de preşedintele executiv  Cristi Godinac, precum şi de preşedintele Sindicatului Transilvania ART, Roxana Suciu (foto).

Documentul negociat conţine reglementări necesare pentru un climat normal de muncă, norme profesionale, dar şi drepturi fundamentale care garantează securitatea locurilor de muncă ale angajaţilor teatrului. Acum drepturile tuturor angajaţilor sunt garantate printr-un contract care nu poate să fie modificat decât cu acordul partenerilor sociali. 
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/fair-mediasindasemnatcontractulcolectivdemuncadinteatrulnationalcluj-napoca/ccm%20cluj.jpg?attredirects=0

În timpul vizitei de la Cluj, conducerea  FAIR-MediaSind a mai avut întâlniri şi cu liderii organizaţiilor afiliate din Opera Maghiară şi Filarmonica de Stat Transilvania, precum şi cu alţi reprezentanţi din cultură şi mass-media. Cu acest prilej au fost discutate problemele cu care se confruntă membrii de sindicat din organizaţiile afiliate.

Până în acest moment, FAIR - MediaSind, singura federaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, a negociat sau se află în proceduri deschise de negociere în mai multe instituţii publice din domeniu, printre care se află Filarmonica de Stat din Sibiu, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Opera Naţională Bucureşti,Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica de Stat  Târgu Mureș, Opera Română Craiova și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - INCFC.

 Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                                         Cluj-Napoca, 27 aprilie 2018
 

Consiliul Naţional FAIR-MediaSind a hotărât demararea procedurilor pentru declanşarea grevei generale în cultură şi mass-media

postat 24 apr. 2018, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 apr. 2018, 02:04 ]


Consiliul Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, întrunit în data de 23 aprilie 2018 la Bucureşti, a hotărât demararea procedurilor legale în vederea declanşării grevei generale în sectorul cultură şi mass-media. 

Această decizie, votată în unanimitate, a fost determinată, în principal, de lipsa de disponibilitate pentru dialog a conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care a refuzat toate solicitările singurei federaţii sindicale reprezentative din sector, FAIR-MediaSind, de a purta un dialog pe temele cele mai importante pentru salariaţii din cultură şi mass-media.

Ministerul Culturii refuză în continuare definitivarea Regulamentului privind acordarea sporuruilor în sector, atât de necesar pentru rezolvarea problemelor salariale din acest important domeniu. Atitudinea conducerii ministerului este inexplicabilă, atât timp cât avea obligaţia stabilită prin Legea nr.153/2017, de a se consulta cu federaţia reprezentativă din sector pentru a pune în aplicare acest Regulament în termen de 60 de zile de la adoptarea legii salarizării (1 iulie 2017).

Refuzul Ministerului Culturii de a dialoga cu reprezentanţii FAIR-MediaSind împiedică inclusiv  negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă din Cultură şi Mass-Media, document extrem de important pentru reglementarea drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor şi angajatorilor, în vederea  asigurării unui climat normal de muncă.

Delegaţii prezenţi au hotărât să consulte, prin strângere de semnături, pe toţi membrii afiliaţi, în vederea unei posibile declanşări a grevei generale. Acest demers urmează să se încheie în data de 15 mai 2018.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind este reprezentativă, conform sentinţei Tribunalului Bucureşti, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, având afiliaţi peste 7 000 de angajaţi din principalele instituţii publice şi private din  cultură şi mass-media. 

FAIR-MediaSind este afiliată, cu drepturi depline, la Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor,  Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI Global UNION. 

                            
Consiliul Naţional FAIR-MediaSind                               Bucureşti, 24 aprilie 2017

Sărbători LUMINATE!

postat 5 apr. 2018, 03:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 apr. 2018, 03:53 ]

      Sindicatul Român al Jurnaliştilor 

                        MediaSind

                        vă urează

                Sărbători LUMINATE!  

                
       Împreună suntem mai puternici!

FAIR-MediaSind cere Coaliţiei PSD-ALDE să elimine Declaraţia 600, care conduce la diminuarea veniturilor artiştilor, jurnaliştilor şi a altor categorii profesionale!

postat 19 ian. 2018, 03:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 ian. 2018, 04:44 ]

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind
, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, solicită coaliţiei aflate la putere, precum şi premierului desemnat, Viorica Dăncilă,  să retragă, în regim de urgenţă, Ordonanţa nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiştilor, jurnaliştilor, cadrelor didactice, dar şi altor categorii profesionale.

Acest act normativ, adoptat fără consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă, iar acestea sunt mai mari decât 12 salarii minime pe  economie (22 800 lei). Potrivit amintitei ordonante, aceste persoane sunt obligate să depună până la 31 ianuarie 2018, Declaraţia 600, având astfel de plătit, pe lângă impozitul pe venit (în cuantum de 10%), si CAS, reprezentand 25% din sumele declarate, dar si CASS 10% . Practic, se recurge la o dublă impozitare a acestor salariaţi care plătesc amintitele  contribuţii în cadrul contractelor individuale de muncă, ei beneficiind de aceleaşi servicii medicale, precum şi o triplare a contribuţiilor în cazul persoanelor fără venituri si care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale.

FAIR-MediaSind consideră că ultimele modificări aduse la Codului Fiscal prin OUG 27/2017 vor afecta, în mod grav, pe toate acele persoane care îsi completează veniturile, prestând şi alte activităţi pe lângă locul de muncă. Cei mai afectaţi, desigur, vor fi artiştii şi jurnaliştii care, în mod frecvent, sunt plătiţi în baza contractelor de drepturi de autor şi a contractelor de prestări servicii.

În cazul în care Puterea va refuza să ţină cont de solicitarea FAIR-MediaSind de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive, ne vedem obligati sa  demaram acţiuni de protest, atat în ţară, cât şi pe plan internaţional.


Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind
Biroul Executiv Permanent                                      

 Bucureşti, 19 ianuarie 2018

SRJ MediaSind vă urează Sărbători Fericite!

postat 22 dec. 2017, 00:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2017, 00:16 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor 

MediaSind


                            vă urează


                      Sărbători Fericite!                                                                                                                

      

 

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

                                                                                  

 

Asaltul politic asupra democrației din România- în atenția instituțiilor europene!

postat 15 dec. 2017, 05:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 dec. 2017, 05:51 ]

 Leonard Pădureț, președinte al Federației Cultură și Mass/Media FAIR- MediaSind, împreună cu președintele  executiv Cristi Godinac, au participat astăzi, 15 decembrie 2017, la Bruxelles, la ședința Comisiei de Dialog Social Live Performance din cadrul Comisiei Europene (foto).

Cei prezenți la întâlnire au fost informați în legătură cu asaltul politic  asupra libertății presei din România, prin modificarea legilor justiției de către coaliția aflată la putere.

Membrii delegației noastre au supus atenției reprezentanților Comisiei Europene, ai angajatorilor și angajaților, situația deosebit de gravă din țara noastră, generată, în principal, de :

 

1.-Modificarea, în regim de urgență, a legilor justiției, care generează un  atac grav asupra întregului sistem democratic din țară. Dacă ne oprim doar la incriminarea publicării informațiilor de interes public din cadrul dosarelor penale, constatăm că jurnaliștii sunt transformați, practic, în infractori:"La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4) cu următorul cuprins: ”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale." 

Acest articol încalcă  chiar Directiva Europeană privind prezumția de nevinovăție, invocată de politicieni, care precizează că "Statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autoritățile publice, atunci când comunică informații mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate. În acest scop, statele membre ar trebui să informeze autoritățile publice cu privire la importanța respectării prezumției de nevinovăție atunci când furnizează sau dezvăluie informații către mass-media. Aceasta nu ar trebui să aducă atingere dreptului intern care protejează libertatea presei și a altor mijloace de comunicare în masă."

 
2.- Ofensiva politică asupra independenței instituțiilor publice de media: Agenția Națională de  Presă AGERPRES, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune.

În acest context, s-a discutat despre modificarea Legii AGERPRES inițiată de către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și care, dacă va fi adoptată, va duce la  politizarea celei mai mari agenții naționale publice. 

Nu putem ignora faptul că tot mai des, în cercurile puterii,  se discută despre  unificarea celor trei instituții și coordonarea lor de către un Consiliu de Administrație condus politic, după modelul Ungariei  și transformarea noii entități într-o agenție guvernamentală de propagandă, în slujba Puterii.

Noile numiri politice la Radioul Public crează o legitimă îngrijorare în societatea românească. Promovarea în conducerea SRR a unor oameni din primul eșalon al partidului de guvernare este un semnal clar că Puterea vrea să controleze total mijloacele publice de informare. Consecințele acestui demers de subordonare a Radioului au început să se observe. Astfel, asistăm deja la acţiuni de desconsiderare a partenerilor sociali prin semnarea unor ordine ce afectează grav funcționarea sindicatelor și posibilitatea acestora de a-și  apăra membrii. Totodată, în rândul angajaților, planează îngrijorarea privind viitorul locurilor de muncă. Asistăm, de asemenea, la o scădere a audienței programelor.

Toate acestea conduc la diminuarea dreptului cetățenilor de a fi corect informați. 

3.- Intenția conducerii  Ministerului Dialogului Social de a modifica legislația muncii și de a desființa sectorul Cultură și Mass-Media, prin introducerea unor dispoziții aberante și anticonstituționale care ar face practic imposibilă apărarea drepturilor lucrătorilor din aceste importante domenii.
 
4.- Lipsa de substanță a dialogului social de la nivelul Ministerului Culturii, care determină, practic, imposibilitatea încheierii unui contract colectiv de muncă la nivel de sector cultură și mass-media.

5.- Discriminările aduse artiștilor prin Legea Salarizării Unitare.
 
6.- Situația dramatică a artiștilor, jurnaliștilor și tehnicienilor  independenți.
 
Aceste probleme au fost discutate și cu conducerea Federației Europene a Jurnaliștilor, la conferința Managing change in media, ce a avut loc în data de 14 decembrie 2017  la sediul EFJ. Secretarul General al FEJ, Ricardo Guiterrez, s-a angajat în numele FEJ  că va sprijini, cu toată forța, eforturile FAIR-MediaSind de a opri atacurile politicenilor asupra independenței jurnaliștilor români, inclusiv  prin demersuri ferme  la Consiliul Europei, Parlamentul European și Comisia Europeană. 

Reprezentanții FAIR-MediaSind au solicitat sprijinul instituțiilor europene pentru ca aceste grave probleme să fie soluționate. 

Federația Cultură și Mass/Media FAIR MediaSind, împreună cu organizațiile internaționale la care este afiliată - Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global UNION, va acționa pe toate căile pentru  a determina politicienii români să respecte directivele europene în domeniul libertății de exprimare, așa cum România s-a angajat prin tratatul de aderare.

 

Departament Comunicare Federația Cultură și Mass -Media FAIR-MediaSind

 

Bruxelles, 15 decembrie 2017

 

  

 

                                                                                                                                                      

 

Noul CCM din AGERPRES garantează locurile de muncă şi independenţa editorială

postat 27 nov. 2017, 00:04 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 nov. 2017, 00:22 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia reprezententativă din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, a negociat şi semnat cu conducerea instituţiei, noul contract colectiv de muncă - CCM. Documentul a fost înregistrat de către ITM Bucureşti şi va produce efecte juridice în perioada 2017-2019.

Prevederile din CCM reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi angajatorului, stabilind, pe langă  măsuri ferme pentru apărarea şi garantarea locurilor de muncă, şi o serie de garanţii privind funcţionarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat cuprinde şi prevederi care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar fi Codul Deontologic al Jurnalistului AGERPRES şi Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism. Potrivit noului CCM, “Jurnalistul AGERPRES este obligat să prezinte în mod corect, obiectiv, complet şi echidistant realităţile vieţii social-politice, economice, religioase şi cultural-ştiinţifice interne şi internaţionale, promovând valorile democratice, civice şi morale. Jurnalistul AGERPRES nu va realiza informaţii care promovează discriminarea, de orice fel ar fi aceasta. Informaţiile vor fi prezentate şi transmise fidel, fără nici o influenţă din partea autorităţilor publice sau a altor persoane de drept public sau privat.  În exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse societăţi comerciale, jurnalistului AGERPRES îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa. Jurnalistul AGERPRES nu va accepta nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea sa. “

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/noulccmdinagerpresgaranteazalocuriledemuncasiindependentaeditoriala/semnare%20CCM%202.jpg?attredirects=0
De asemenea, noul CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare a jurnalistului AGERPRES,  care beneficiază de clauza de conştiinţă: “Art. 22. - (1) Jurnalistul AGERPRES, fără a suferi nici un fel de consecinţe, are următoarele drepturi:  a) să refuze să scrie, să pregătească sau să participe la realizarea unui articol al cărui conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conştiinţă; b) să refuze divulgarea surselor de informaţii;  c) să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând însă întotdeauna deontologia profesiei de jurnalist. (2) Jurnalistul are dreptul de a beneficia de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile. (3) Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora. (4) Jurnalistul AGERPRES are dreptul să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia editorului, "capului limpede" sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferit de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor şi credinţelor jurnalistului. (5) Dacă sunt făcute schimbări semnificative în ştirea transmisă de jurnalist şi jurnalistul nu este de acord cu acestea, ştirea poate fi difuzată fără semnătura jurnalistului. (6) Jurnalistul AGERPRES are dreptul să ceară ca ştirea să fie publicat/difuzată fără să i se consemneze semnătura în cazul în care are motive obiective pentru această solicitare. (7) Titlurile şi subtitlurile materialelor, în cazurile în care nu aparţin jurnalistului/autorului, îl exonerează pe acesta de orice răspundere privind aceste modificări. “

Aceste prevederi sunt menite să garanteze independenţa agenţiei naţionale de presă. Am luat în considerare îngrijorarea, manifestată public de o serie de organizaţii din ţară şi din lume, faţă de ultimele atacuri venite dinspre clasa politică, în special din partea ministrului culturii, Lucian Romaşcanu care, prin ultimele sale acţiuni, demonstrează că doreşte aservirea politică a instituţiei şi concedierea angajaţilor incomozi pentru partidul din care acesta face parte.

http://evz.ro/maia-morgenstern-face-misto-de-lucian-romascanu-ce-ii-reproseaza.html
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind face un apel şi cu acest prilej către Parlamentul Romaniei, cerandu-i  să respingă orice iniţiativă legislativă care vizează o eventuală privatizare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, sau care urmăreşte crearea companiei naţionale de media prin unificarea AGERPRES cu SRR şi SRTV.

SRJ MediaSind solicită respingerea iniţiativei legislative a ministrului culturii  prin care se urmăreşte transformarea AGERPRES în birou de presă al partidelor aflate la putere. (vezi aici)

Încă din anul 1889 de când a fost înfiinţată, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES s-a aflat în slujba interesului public, informând corect şi imparţial cetăţenii. Orice încercare a unor grupuri de interese politice şi/sau financiare de a acapara instituţi publice de presă, va genera ample proteste pe plan naţional şi internaţional, inclusiv solicitarea declanşării procedurii de infringement (vezi aici).

AGERPRES este una dintre cele mai importante instituţii ale statului de drept şi nu trebuie să fie transformată într-o goarnă a vremelnicilor politicieni instalaţi la putere, pentru că AGERPRES înseamnă PRESĂ, nu cancan !

 

Biroul Executiv al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind

 

Bucureşti, 27 noiembrie 2017

1-10 of 337