Comunicate

Serviciul de Propagandă al șefei TVR dezinformează, din nou, opinia publică!

postat 20 ian. 2021, 03:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 ian. 2021, 03:21 ]

Deși Curtea de Apel București obligă  conducerea Televiziunii Române  să ofere explicații privind refuzul de a efectua  determinări de noxe în instituție, Serviciul de Comunicare susține, în mod fals,  contrariul!!

Într-un comunicat transmis presei, Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune dezinformează, din nou, opinia publică, susținând că  afirmația din comunicatul MediaSind TVR potrivit căreia, "Curtea de Apel Bucureşti obligă administraţia Gradea să explice de ce a pus în pericol sănătatea angajaţilor din Televiziunea Română!" este “falsă! În sprijinul afirmației sale, Serviciul de Comunicare susține că “ Decizia în discuție  priveşte un dosar pe Legea nr. 544/ 2001, şi nu obligă SRTv să aducă explicaţii, ci doar să pună la dispoziţia petentului anumite documente pe care, la data redactării răspunsului către acesta (MediaSind), televiziunea publică nu le primise de la instituţia emitentă.”

 Totodată, comunicatul prezintă, ca de fiecare dată, copy/paste, obsesiile șefei TVR privind “gravele  prejudicii de imagine care conțin amenințări, minciuni, atacuri la persoană, instigare pe care Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  le aduce constant Televiziunii Române”, anunțând, firesc, că „are dreptul, dar obligația, de a ne acționa în instanță.” Cu alte cuvinte, de a mai angaja, pe bani publici, cele mai scumpe case de avocatură din țarăcu scopul de a îngrădi libertatea de exprimare a unei organizații sindicale care are curajul să  prezinte membrilor săi și cetățenilor plătitori de taxe și impozite, abuzurile și faptele de corupție din serviciul public de televiziune.

Faptul că Serviciul de Comunicare al SRTV s-a transformat, de pe vremea când era condus de fosta vedetă Mircea Radu, într-un serviciu de propagandă al șefei TVR, Doina Gradea, nu mai este o surpriză pentru nimeni. Minciunile colportate în spațiul public, știute și de instituțiile care au responsabilități privind statutul SRTV,  sunt binecunoscute . Să dezinformezi, fără niciun pic de rusine, opinia publică, susținând că o decizie a Curții de Apel nu obligă instituția să ofere explicațiile privind lipsa determinărilor de noxe din TVR,deși documentul prezintă, clar, contrariul,  este dovada căderii în derizoriu a acestui compartiment, condus acum  de fosta jurnalistă  de la Prima TV, Nicoleta Gavrilă. (amănunte aici).

Așa cum se poate observa chiar din dispozitivul Hotărârii nr.1614/2020, conducerea TVR este obligată să explice, printre altele,  și de ce a omis să efectueze determinări de noxe și pentru toți  factorii de risc, și nu doar care țin de  măsurarea  radiațiilor de câmp magnetic din instituție. De ce Doina Gradea și acoliții săi, punând  în pericol sănătatea angajaților,  nu au dispus efectuarea  măsurătorilor pentru:  suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată.

 Iată ce spune instanța în hotărârea de fond, rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel din data de 18 ianuarie 2021:

 „Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulata de reclamantul SINDICATUL ROMÂN AL JURNALIŞTILOR MEDIASIND, în contradictoriu cu pârâta SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE, având ca obiect comunicare informaţii de interes public (Legea Nr.544/2001). Obligă pârâta să comunice reclamantului informatiile solicitate prin adresa nr. 10800/02.10.2019, in sensul de a răspunde la întrebările nr. 1 şi 2, cu referire la rezultatele al determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluati in calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni....( amanunte  aici)

Ca urmare a refuzului conducerii SRTV de a oferi informațiile solicitate, Sindicatul Român al jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa, MediaSind TVR, vor sesiza instituțiile abilitate pentru cercetarea  penală a Doinei Gradea și a Nicoletei Gavrilă care, cu bună știință, au ignorat o decizie definitivă a instanței de judecată. Totodată, organizația noastră reiterează cererea adresată Parlamentului, privind  demiterea de urgență a actualei conduceri și numirea în fruntea Televiziunii Române a unor profesioniști care să respecte instituția, publicul, dar și angajații.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 20 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Conducerea TVR Cluj a pus în pericol sănătatea angajaților la transmisia în direct a înmormântării Episcopului Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla!

postat 19 ian. 2021, 02:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 ian. 2021, 03:05 ]

Episcopul a murit din cauza infectării cu COVID-19!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR Cluj solicită public Parchetului General demararea unei anchete oficiale împotriva conducerii Societății Române de Televiziune, care a pus în pericol sănătatea angajaților de la Studioul Teritorial TVR Cluj prin obligarea acestora să asigure transmisia în direct a Ceremoniei de înmormântare a Episcopului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PC Florentin Crihălmeanu, ce a avut loc sâmbătă, 16.01.2021.

Deși atât coordonatorul Studioulului Teritorial Cluj, Alin Gelmărean, dar și Președintele-Director General al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, au fost notificați oficial de președintele MediaSind TVR Cluj, Cristian Balaș, dar și de reprezentantul salariaților în Consiliul de Administrație, Karen Sebeși, să nu expună colegii din TVR Cluj la acest eveniment, în condițiile în care situația epidemiologică din județul Cluj este una extrem de ridicată, aproape 4 la mia de locuitori, iar Episcopul Florentin Crihălmeanu a decedat tocmai din cauza infectării cu virusul SARS COV-2, șefii instituției au ignorat aceste solicitări.

Decizia noii conduceri de la TVR Cluj, susținută de șefa TVR încalcă prevederile art.352 din Codul Penal, zădărnicirea combaterii bolilor, dar și Hotărârea nr.683/08.10.2020 potrivit căreia “Deplasările interne vor respecta limitările impuse de Hotărârea nr.47/05.10.2020 și nu se vor realiza în localitățile în care incidența cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 1,5/1000 de locuitori, excepție fac echipele care furnizează conținut editorial pentru Direcția de Știri, cu aprobare specială, exclusiv  în scopul informării publicului telespectator.”

Dubla măsură a conducerii TVR constă în faptul că membrii fostului Comitet Director  a TVR Cluj au fost cercetați disciplinar și apoi schimbați din funcție pentru că au aprobat transmiterea Slujbei de Paste de la Mănăstirea Rohia, în condițiile în care rata de infectare în județ era atunci de sub 1 la mia de locuitori. Din aceleași considerente, nu a fost aprobată nici transmisia în direct a Slujbei Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din data de 15 august 2020, o transmisie de tradiție în cadrul TVR. Iar acum, când este vorba de protejații Doinei Gradea și ai UDMR din fruntea TVR Cluj, sănătatea angajaților stației nu mai constituie o prioritate pentru instituție!

MediaSind precizează că actuala conducere a TVR Cluj trebuie să răspundă în fața legii pentru deciziile luate împotriva sănătății angajaților, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost numită în funcție în mod nelegal, prin încălcarea art. 35 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, întrucât a fost numită de președintele director general Doina Gradea, în loc de Consiliul de Administrație!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Cluj, 19 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Curtea de Apel București obligă administrația Gradea să explice de ce a pus în pericol sănătatea angajaților din Televiziunea Română!

postat 18 ian. 2021, 06:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2021, 06:44 ]

http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000897726&id_inst=2
Decizia este definitivă! Administrația Gradea trebuie să răspundă de ce nu a efectuat determinări de noxe  pentru toți factorii de risc din TVR.

Curtea de Apel București a respins astăzi, 18 ianuarie 2021, recursul depus de Societatea Română de Televiziune împotriva deciziei Tribunalului Municipiului București care a admis, în data de 4 iunie 2020, cererea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind de a obliga conducerea instituției să facă publice “rezultatele determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluați în calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni” (foto).

Observând că tot mai mulți colegi se îmbolnăvesc de maladii grave, iar unii dintre ei chiar au decedat, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis să accepte doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici: Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarearadiațiilor electromagnetice!!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru! În TVR aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat în această perioadă.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. Inspecția Muncii ar trebui să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta mai multe fapte de corupţie din TVR.

În prezenta cauză, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocat Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucuresti, 18 ianuarie 2021                                                        

 Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

 Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind


 

Membri ai CA din TVR condamnă cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebeși!

postat 18 ian. 2021, 02:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2021, 03:17 ]

Patru membri ai Consiliului de Administrație ai Societății Române de Televiziune –SRTV, Monica Ghiurco (reprezentant ales al salariaților în CA al SRTv), Sorin Ilieșiu (desemnat de PSD în CA al SRTv), Cristian Petcu (desemnat de PNL în CA al SRTv) și  Bogdan Ghiu (desemnat de USR în CA al SRTv, au trimis astăzi, 18 ianuarie 2021, președinților Comisiei pentru Cultură și Media din Camera Deputaților și Senat, Iulian Bulai și Viorel Badea, o scrisoarea deschisă în care protestează față de cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebeși (foto), de către noua conducere a stației, numită nelegal în funcție  de Doina Gradea, președintele-director general al Televiziunii Române.

“Condamnăm cenzura exercitată asupra realizatorului Karen Attila Sebesi care moderează la TVR Cluj, de peste 15 ani, emisiuni politice, talk-show-uri, ediții speciale, cea mai importantă fiind emisiunea de dezbatere politică „Actual Regional” din fiecare joi, cu sute de ediții în prime-time și cu mare impact în rândul publicului. Acum câteva zile, dl. Sebesi a fost ”concediat” de la propria emisiune „Actual Regional”, de către Doina Gradea, șefa TVR, prin intermediul noilor ei subalterni pe care i-a numit ilegal la conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj. Astfel, fără nicio explicație și fără nicio justificare editorială, dl. Sebesi a fost înlocuit cu un colaborator extern, în condițiile în care Curtea de Conturi a constatat prejudicii în cazuri similare, atât la studiourile centrale TVR, cât și la alte studiouri teritoriale, recomandând renunțarea la numeroase cheltuieli nejustificate generate de contractarea unor colaboratori externi.” – se arată în document.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și MediaSind TVR se solidarizează cu acest demers și solicită Parlamentului României demiterea de urgență a președintelui-director general al SRTV, Doina Gradea, și numirea unei conduceri profesioniste care să instaureze legalitatea în Televiziunea Română.

Vă prezentăm alăturat scrisoarea deschisă adresată conducerilor celor două comisii de specialitate din Parlamentul României.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Departament Comunicare

București, 18 ianuarie 2021


SCRISOARE DESCHISĂ

 Către:

· Membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Președinte Iulian Bulai

· Membrii Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, Președinte Viorel Badea

 

Protest față de cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebesi

 

 Stimați membri ai Comisiilor pentru cultură, abuzurile Doinei Gradea la conducerea TVR nu mai au limite!

 

 Condamnăm cenzura exercitată asupra realizatorului Karen Attila Sebesi care moderează la TVR Cluj, de peste 15 ani, emisiuni politice, talk-show-uri, ediții speciale, cea mai importantă fiind emisiunea de dezbatere politică „Actual Regional” din fiecare joi, cu sute de ediții în prime-time și cu mare impact în rândul publicului.

Acum câteva zile, dl. Sebesi a fost ”concediat” de la propria emisiune „Actual Regional”, de către Doina Gradea, șefa TVR, prin intermediul noilor ei subalterni pe care i-a numit ilegal la conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj. Astfel, fără nicio explicație și fără nicio justificare editorială, dl. Sebesi a fost înlocuit cu un colaborator extern, în condițiile în care Curtea de Conturi a constatat prejudicii în cazuri similare, atât la studiourile centrale TVR, cât și la alte studiouri teritoriale, recomandând renunțarea la numeroase cheltuieli nejustificate generate de contractarea unor colaboratori externi.

 Pe parcursul ultimului an, tensiunile dintre Președintele - Director General al TVR, Doina Gradea și realizatorul TVR Cluj, Karen Sebesi au devenit notorii.

În 4 iunie 2020, Ziua Centenarului Trianon, emisiunea d-lui Sebesi „Actual Regional” a fost dedicată recunoașterii internaționale a Marii Uniri din 1918 prin Tratatul de pace de la Trianon semnat în 1920 de România, Ungaria și Puterile Aliate care au câștigat Primul Război Mondial. La emisiunea d-lui Sebesi au participat eminenți istorici, diplomați și juriști precum ambasadorul Ion M. Anghel - președintele Societății Române de Drept European, prof. univ. Mircea Duțu - directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, prof. univ. emerit Gh. Cipăianu de la Universitatera Babeș-Bolyai, dar și istorici din străinătate precum prof. univ. Marius Turda de la Universitatea Oxford și, nu în ultimul rând, senatorul Titus Corlățean, autorul legii pentru declararea zilei de 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon.

 În 9 iunie 2020, emisiunea „Actual Regional” a fost dedicată de asemenea Centenarului Trianon, având invitați precum istoricul Gáspár Miklós Tamás - profesor la Universitatea Central Europeană din Budapesta, prof. univ. Ioan Bolovan – director al Institutului de Istorie „Gh. Barițiu” Pag. 2 din 3 al Academiei Române, fostul prim-ministru Adrian Năstase, politologul Alina Mungiu-Pippidi, dr. Ioan Drăgan - director al Arhivelor Naționale ale României și istoricul prof. univ. Florian Bichir. Pentru a vă convinge de corectitudinea profesională d-lui Sebesi, puteți accesa linkurile: https://www.youtube.com/watch?v=dvUVsDq9dFM&feature=youtu.be, https://www.youtube.com/watch?v=h7T34JpyjBU&feature=youtu.be

Menționăm că, în mod revoltător, studiourile centrale TVR din București conduse de Doina Gradea nu au difuzat în anul 2020 niciun program (!) dedicat Centenarului recunoașterii Marii Uniri, ceea ce reprezintă culmea sfidării față de cel mai important act din istoria românilor.

Imediat după difuzarea acestor emisiuni, șefa TVR Doina Gradea a somat personal atât conducerea TVR-Cluj, cât și pe dl Sebesi, să nu mai realizeze emisiuni dedicate recunoașterii Marii Uniri. Spre indignarea acesteia, cei somați nu s-au conformat, astfel încât chiar și programul de revelionul TVR Cluj a inclus emisiuni moderate de dl. Sebesi despre Centenarul Trianon și Marea Unire la care au fost invitate personalități prestigioase din Cluj precum președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, prof. univ. Ioan Bolovan, prof. univ. Vasile Pușcaș - artizanul aderării României la Uniunea Europeană, cercetător al Institutului de Istorie “Gh. Barițiu” al Academiei Române, dar și actorul Florin Piersic, după cum se poate vedea accesând linkurile: https://www.youtube.com/watch?v=jlFlE3hkp-Y&feature=youtu.be, https://www.youtube.com/watch?v=BuKJ1ZnRFmo&feature=youtu.be

 Explicația pentru toate aceste presiuni și hărțuiri asupra realizatorului Karen Sebesi exercitate de Doina Gradea a dat-o săptămânalul de investigații „Gazeta de Cluj” care scria că „UDMR a condiționat sprijinul solicitat de Doina Gradea (disperată că va fi demisă de noul Parlament) cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal (Cluj și Târgu-Mureș) a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”. Ca o dovadă în plus față de cenzurarea realizatorului emisiunilor despre Trianon, Karen Sebesi, Doina Gradea a demis Comitetul Director al TVR Cluj și l-a înlocuit din 1 ianuarie 2021, în mod ilegal, cu încălcarea Art. 35 din Legea nr. 41/1994, cu o conducere prezidată de soțul d-nei Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, regizoarea documentarului despre istoria maghiarilor din Transilvania finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români. Analiza acestui documentar (semnată de I. Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918”.

 Atragem atenția încă o dată asupra pericolului creat de asemenea ”înțelegeri” cu iz politic pentru numiri în funcții de conducere în Televiziunea Națională, prin care se poate ajunge extrem de ușor la încălcarea drepturilor legale, garantate de Constituție, ale populației majoritare din Ardeal, Crișana, Sătmar și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și totodată se creează premize pentru evoluții destabilizatoare la adresa statului național unitar român statuat prin Constituție.

* Stimați membri ai Comisiilor pentru cultură,

Deciziile Doinei Gradea privitoare la TVR Cluj au provocat un nou scandal care afectează nu doar imaginea și credibilitatea televiziunii publice, ci și buna funcționare a TVR.

Din 2018 încoace, TVR a fost subiectul unui lung șir de scandaluri provocate de abuzurile actualului Președinte-Director general, Doina Gradea, precum „Cap de porc”, interzicerea Pag. 3 din 3 emisiunii Starea nației (Dragoș Pătraru), „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR Cluj” (în 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căreia TVR-Cluj a fost prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de autorul plângerii, deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu).

Mai mult, conform Raportului Curții de Conturi din 12.09.2019 și potrivit documentului emis în 26.10.2020 de Ministerul Finanțelor, inspectorii de control au constatat o serie de prejudicii și abateri deosebit de grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale și penale ale șefei TVR, Doina Gradea.

Am semnalat în repetate rânduri Parlamentului aceste nereguli extrem de grave, dar singura soluție pentru oprirea prăbușirii generale a TVR și pentru repunerea în drepturi a d-lui Sebesi și a Comitetului Director TVR Cluj este demiterea urgentă a Doinei Gradea de către Parlament pentru „activitate necorespunzătoare”, conform art. 20 (3) al Legii SRTv 41/1994. Odată cu demiterea acesteia, Parlamentul poate numi în fruntea TVR un Director General onest și competent.

Credem că în contextul creat de mega-scandalul revelionului TVR1 „Garcea și Vacanța Mare”, este un moment potrivit pentru reformarea TVR, care nu poate începe decât cu schimbarea actualei conduceri, eveniment așteptat atât de angajații TVR, cât și de opinia publică. În acest sens, vă rugăm să luați de urgență măsurile necesare pentru a opri jaful și abuzurile ce s-au înrădăcinat în televiziunea publică.

18 ianuarie 2021

Semnează membrii Consiliului de Administrație al SRTv:

Monica Ghiurco (reprezentant ales al salariaților în CA al SRTv)

Sorin Ilieșiu (desemnat de PSD în CA al SRTv)

Cristian Petcu (desemnat de PNL în CA al SRTv)

Bogdan Ghiu (desemnat de USR în CA al SRTv)

MediaSind solicită intervenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a stopa sabotarea constantă a TVR Moldova!

postat 12 ian. 2021, 04:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 ian. 2021, 05:25 ]

https://csat.presidency.ro/
Deși au trecut aproape două săptămâni de la sistarea recepției în semnal analog al postului TVR Moldova, conducerea Televiziunii Române refuză să achite datoriile instituției către RADIOCOM

Deși au trecut aproape două săptămâni de la sistarea recepției în semnal analog a TVR Moldova, post strategic al statului român, conducerea Societății Române de Televiziune refuză în continuare să schițeze vreun gest pentru remedierea situației. Deși datoria SRTV se ridică la aproximativ jumătate de milion de euro,  cu tot cu penalități, din cauza refuzului șefei SRTV de a o achita, nici până în prezent președintele-director general, Doina Gradea,  nu a convocat  în sesiune de urgență Consiliul de Administrație pentru a aproba plata datoriei și pentru a decide asupra încheierii  unui  nou contract cu Întreprinderea de Stat Radiocomunicații - RADIOCOM din Republica Moldova pentru transmiterea emisiunilor TVR Moldova în semnal analog.

Declarațiile directorului general al  Întreprinderii de Stat Radiocomunicații - RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob, referitoare la recepția postului TVR Moldova în semnal analogic,  acordate publicației online deschide.md - Semnalul analog al TVR Moldova, suspendat. Senator român: O situație extrem de gravă, care nu face decât să încurajeze jocurile Moscovei, confirmă faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii față de Radiocom și că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: „Ei nu aveau licență acum. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrație. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (...) Da, mai au niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat.” – a susținut oficialul Radiocom.

 Ca reacție la declarațiile președintelui Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, șefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, a indus în eroare  opinia publică din țară și din Republica Moldova, susținând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analog și, implicit, a neplății serviciilor prestate și a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de  legislația țării, dar și de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susținut că de la 1 martie 2020, utilizarea rețelelor analogice se sistează de drept”  (amănunte aici: Precizările Televiziunii Române privind difuzarea postului TVR MOLDOVA în semnal analogic)

Însă, în Precizări,  Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea rețelelor analogice nu ar mai fi fost posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom  până la  la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? Totodată, șefa TVR nu explică de ce a promis în urma fiecărei notificări primite că va face plățile, în condițiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal?  Și, nu în ultimul rând, Doina Gradea nu explică de ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România și din alte state, pot să transmită, fără probleme, și în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu este posibil.

MediaSind TVR atrage atenția că din cauza refuzului  Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitație licența în semnal analog. Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, nu acoperă 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chișinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a măcar 20% de recepție în semnal digital – susțin aceștia. Iar pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi TV din Republica Moldova, inclusiv instituția de stat, TV Moldova, și-au prelungit contractele cu RADIOCOM pentru că licența analog acoperă  92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea și în mediul rural.

Potrivit afirmațiilor colegilor basarabeni, ar fi vorba, de fapt,  despre preluarea licenței analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului președinte al Republicii, Igor Dodon, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova!

Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmațiile Doinei Gradea din Precizări. Aceștia susțin că șefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut și până în prezent  nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcționării  postului TVR Moldova s-a observat și la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susținere din CA a votat, ca sumele pentru investiții pentru TVR Moldova să fie zero lei! În mod inexplicabil, de la preluarea mandatului, șefa TVR a dus o politică de subfinanțare a postului TVR Moldova. Iar ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea stației, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internațional, care coordonează și TVR Moldova, a fost schimbată. În funcția de coordonator cu atribuții de Director Departament Internațional, Doina Gradea și-a numit  fosta șefă de cabinet în locul unui profesionist cu ani de experiență în domeniu!

Având în vedere că orice moment  în care șefa Televiziunii Române se află în funcție produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Consiliului Suprem de Apărare a Țării să analizeze cu celeritate această situație gravă și să acționeze în vederea funcționării eficiente a postului strategic TVR Moldova.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                           

 București 12 ianuarie 2021

Foto: csat.presidency.ro

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

MediaSind solicită noului director al TVR Cluj să înceteze să mai hărțuiască angajații care nu fac parte din propriul sindicat!

postat 8 ian. 2021, 05:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 ian. 2021, 05:57 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  -  Filiala MediaSind TVR a luat act de mai multe sesizari primite din partea membrilor de sindicat ai MediaSind TVR Cluj care prezintă abuzuri  săvârșite asupra lor de către noua conducere a stației TVR Cluj, numită nelegal de Doina Gradea, președintele- general al Societății Române de Televiziune.

Noul director al studioului, Alin Gelmărean, cel care deține și funcția de producător executiv al Redactiei Minorități, a început o campanie de hărțuire a foștilor membri ai Comitetului Director al TVR Cluj, membri ai filialei MediaSind TVR Cluj. Invocând Decizia J12/04.01.2021 semnată de șefa TVR, Alin Gelmărean a solicitat printr-o adresă trimisă prin e-mail și  intitulată “Solicitare Raport” un așa-zis raport de activitate foștilor membri ai CD TVR Cluj, pentru perioada în care au coordonat activitatea compartimentelor: “In vederea indeplinirii competentei de director, in conditiile legii,  va rog sa-mi comunicati  un raport actualizat cu privire la situatia existenta la nivelul structurii pe care ati coordonat-o”   

Având în vedere acest abuz, MediaSind notifică pe coordonatorul studioului teritorial Cluj, Alin Gelmarean  și vicepreședinte al Sindicatului TVR Cluj să înceteze de îndată orice presiune asupra membrilor MediaSind TVR Cluj. Fostii membrii ai CD TVR Cluj, și-au reluat functiile de executie de la data de  1 ianuarie 2021 și nu mai au atribuții în domeniul coordonării compartimentelor din studio. Raportul de activitate putea fi solicitat, potrivit prevederilor legale, înainte de încetarea mandatelor șefilor de compartimente de către  PDG al SRTV sau de Coordonatorul cu atribuții de director al TVR Cluj. Solicitarea acestui raport după încetarea contractelor de coordonare confirmă, încă o dată. că deciziile de numire a noii conduceri de la  TVR Cluj au fost politice și nu au avut în vedere performanțele manageriale ale fostei conduceri.  

Având în vedere faptul că actuala conducere de la TVR Cluj a fost numită în mod nelegal și discreționar de președintele-director general Doina Gradea, care a nesocotit prevederile art. 35 din Legea nr.41/1994 potrivit cărora comitetele directoare ale studiourilor directoare sunt numite de Consiliul de Administrație al SRTV, și nu de președintele-director general, cum s-a întâmplat în acest caz (Art. 35. - (1) Conducerea studiourilor teritoriale și a celorlalte unități funcționale autonome este asigurată de comitete directoare proprii, numite de consiliul de administrație al societății respective, în limitele competențelor care le-au fost delegate.), MediaSind va sesiza instituțiile abilitate pentru cercetarea acestor fapte și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Totodată, MediaSind TVR atrage atenția Inspecției Muncii că aceste fapte ale directorului TVR Cluj, Alin Gelmărean,  încalcă flagrant și prevederile Legii nr.151/2020:

ARTICOL UNIC: Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 5, alineatele (2)-(4) se modifică și vor avea următorul cuprins: (2) Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă.

(3) Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință, întemeiat(ă) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii.

(4) Constituie discriminare indirectă orice prevedere, acțiune, criteriu sau practică aparent neutră care are ca efect dezavantajarea unei persoane față de o altă persoană în baza unuia dintre criteriile prevăzute la alin. (2), în afară de cazul în care acea prevedere, acțiune, criteriu sau practică se justifică în mod obiectiv, printr-un scop legitim, și dacă mijloacele de atingere a acelui scop sunt proporționale, adecvate și necesare.

Departament Comunicare MediaSind TVR                       

Cluj, 8 ianuarie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind

Dezinformările șefei Televiziunii Române privind motivele sistării recepției în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chișinău!

postat 6 ian. 2021, 00:50 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 ian. 2021, 01:19 ]

https://www.radiocom.md/mihail-iacob-1-3

MediaSind solicită Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR!

Proverbul „minciuna are picioare scurte” a fost confirmat și ieri, 5 ianuarie 2021, prin declarațiile directorului general al  Întreprinderii de Stat Radiocomunicații - RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob (foto), referitoare la recepția postului TVR Moldova în semnal analog, precum și la contractul încheiat cu Societatea Română de Televiziune – SRTV. Într-o declarație acordată publicației online deschide.md - Semnalul analog al TVR Moldova, suspendat.Senator român: O situație extrem de gravă, care nu face decât să încurajeze jocurile Moscovei, directorul general a confirmat faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii față de Radiocom și că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: „Ei nu aveau licență acuma. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrație. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (...) Da, mai au niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat.” – a susținut oficialul Radiocom.

Ca reacție la declarațiile președintelui Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, șefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, dezinformează opinia publică din Republica Moldova, susținând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analogic și, implicit, a neplății serviciilor prestate și a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de  legislația țării, dar și de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susținut că de la 1 martie 2020, utilizarea rețelelor analogice se sistează de drept”  (amănunte aici: PrecizărileTeleviziunii Române privind difuzarea postului TVR MOLDOVA în semnal analogic)

Însă,  în așa-zisele Precizări,  Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea rețelelor analogice nu mai era posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom  până la  la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? În urma notificărilor de neplată primite din partea Radiocom, de ce a promis de fiecare dată că va face plățile, în condițiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal? De ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România și din alte state, pot să transmită, fără probleme, și în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu se mai poate?

Din cauza refuzului Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitație licența în semnal analog, ceea ce demonstrează că serviciile de transmisie în republica Moldova sunt legale și funcționează fără probleme. Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, nu acoperă nici măcar 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chișinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a 65% de recepție în semnal digital - susțin aceștia. Iar pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi tv din Republica Moldova, inclusiv instituția de stat, TV Moldova, și-au prelungit contractele cu Radiocom pentru că licența analog acoperă  92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea și în mediul rural.

Potrivit informațiilor primite de la jurnaliștii basarabeni, de fapt ar fi vorba despre preluarea licenței analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului președinte al Republicii, Igor Dodon, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova.

Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmațiile Doinei Gradea din Precizări. Aceștia susțin că șefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut și până în prezent  nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcționării  postului TVR Moldova s-a observat și la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susținere din CA a votat, ca sumele pentru investiții pentru TVR Moldova să fie zero lei! Din acest motiv, chiar dacă cineva ar fi dorit plata serviciilor prestate de Radiocom, nu ar fi fost posibilă întrucât sumele nu au fost bugetate!  Totodată, ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea stației, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internațional, care coordonează și TVR Moldova, a fost schimbată. În funcția de coordonator cu atribuții de Director Departament Internațional, Doina Gradea și-a numit  fosta ei  șefă de cabinet, în locul unui profesionist cu ani de experiență în domeniu!

Având în vedere că orice moment  în care șefa Televiziunii Române se află în funcție produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Parlamentului să convoace sesiunea extraordinară pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al SRTV și numirea unei conduceri profesioniste care să soluționeze de urgență situația gravă de la TVR Moldova. Considerăm că importanța strategică a TVR Moldova, dar și deblocarea funcționării SRTV, sunt motive mai importante decât vacanța parlamentară.

Totodată, MediaSind TVR solicită instituțiilor abilitate să cerceteze cu celeritate sesizarea transmisă ieri de organizație privind cercetarea faptelor președintelui director general al Televiziunii Române. (MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova )

 

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                             

 București 6 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova

postat 5 ian. 2021, 01:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 ian. 2021, 01:36 ]

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala MediaSind TVR solicită Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze conducerea Societății Române de Televiziune sub aspectul săvârșirii unor fapte care pot constitui infracțiuni cum ar fi abuz în serviciu și constituire grup infracțional organizat, trafic de influență,  fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mediasind TVR a luat act de faptul că transmiterea programelor, în format analog, ale filialei SRTV din Republica Moldova, TVR Moldova, pe teritoriul țării, a fost suspendată pentru că președintele Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a refuzat, din martie 2020 și până în prezent, să achite obligațiile financiare pentru aceste servicii. Deși la toate somațiile primite din partea Întreprinderii de Stat Radiocomunicații din Republica Moldova, șefa TVR a promis că SRTV își va onora toate obligațiile contractuale, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult,  aceasta nici nu a bugetat suma respectivă, motiv pentru care, în prezent, datoria SRTV, cu tot cu penalități, se ridică la suma de aproximativ 500 000 de euro.

Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, acoperă aproximativ 65% din teritoriu și doar în zonele urbane. Pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Licența analog însă, acoperea 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea TVR Moldova și în mediul rural. 

Politica distructivă a șefei TVR împotriva funcționării TVR Moldova a fost devoalată și atunci când a propus votului Consiliului de Administrație ca bugetul din anul 2020  pentru funcționarea TVR Moldova să aibă zero lei pentru investiții, ceea ce Doina Gradea și grupul ei de susținere din CA au și aprobat!  Aceasta, în condițiile în care la sfârșitul anului trecut, SRTV a returnat la bugetul de stat peste 30 milioane de lei, timp în care Doina Gradea se lăuda în presă că „este al 3 an consecutiv când am făcut profit!”

În schimb, din bugetul de aproximativ 100 de milioane de euro primit, șefa TVR a încheiat tot felul de contracte suspecte, fără  aprobarea CA, inclusiv pe diverse case de avocatură pentru a se război cu cei care dezvăluiau corupția din SRTV, sau pe diverse emisiuni în care erau invitați clienți și analiști politici.

Precizăm că mai multe controale ale Curții de Conturi au dezvăluit faptele de corupție din SRTV. Mai mult, ultimul raport al inspectorilor Ministerului de Finanțe constată prejudicii imense în sarcina șefei TVR, în derularea unui contract în valoare de  18.849.600 euro privind transmiterea prin satelit a programelor TVR., dar și infracțiuni cum ar fi: fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. (amănunte aici: Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! )

Procesul verbal al controlului a fost încheiat în 4 exemplare, unul pentru SRTV, unul pentru Ministerul de Finanțe, unul pentru ANAF, iar ultimul pentru organul de cercetare penală. Precizăm că până în prezent, nicio instituție a statului nu a luat vreo măsură privind rezultatul acestui control, ceea ce a oferit posibilitatea administrației Gradea să-și continuie, nestingherită, politica distructivă din fruntea serviciului public de televiziune.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                              București 5 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR


MediaSind solicită Parlamentului să demită întreaga echipă Garcea din fruntea Televiziunii Naționale!

postat 3 ian. 2021, 23:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 ian. 2021, 23:17 ]

Transmiterea unui program insalubru în noaptea de Revelion cu încălcarea Legii nr.41/1994,  reprezintă doar bomboana pe coliva serviciului public de televiziune 

În urma numeroaselor proteste primite din partea profesioniștilor din TVR, dar și a telespectatorilor postului public de televiziune referitoare la difuzarea în noaptea de Revelion, a unui program de cel mai prost gust, jenant și plin cu referiri misogine, sexuale și mârlănești,  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR solicită Consiliului Național al Audiovizualului – CNA să intervină de urgență și să sancționeze conducerea Societății Române de Televiziune. Imagini înfățișând o dezinfectare a organului sexual în timpul urinării într-un pișoar, replici cu conotație sexuală, misogină, jigniri grosolane față de cei care  poartă măști de protecție etc. – sunt câteva exemple care demonstrează cât de jos a ajuns deontologia profesională în cea mai mare instituție de presă a statului.

 

Abandonarea misiunii publice prin renunțarea la componenta educațională și apelarea la un comportament mitocănesc, insalubru, reprezintă o încălcare crasă a Legii de organizare și funcționare a Societății Române de Televiziune, dar și a Legii audiovizualului. 

Chiar dacă unii analiști plătiți regește în calitate de invitați pe la diverse emisiuni realizate de TVR încearcă acum cu disperare să o salveze pe șefa TVR prin politizarea acestui spectacol grotesc finanțat din bani publici, dezastrul provocat de administrația Gradea de-a lungul timpului în Televiziunea Română nu este, însă, de ignorat.  Dimpotrivă, conducerea TVR avea obligația să respecte misiunea publică în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRTV și SRR:

Art.4 (1) Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, să promoveze, cu competenţă şi exigenţă, valorile limbii române, ale creaţiei autentice culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, ale minorităţilor naţionale, precum şi valorile democratice, civice, morale şi sportive, să militeze pentru unitatea naţională şi independenţa ţării, pentru cultivarea demnităţii umane, a adevărului şi justiţiei. 

În consecință, pentru abandonarea misiunii publice,  MediaSind TVR solicită demararea cercetării disciplinare împotriva tuturor persoanelor implicate în acest așa-zis proiect TV, începând cu  producătorul general, directorul de programe, dar și a directorului canalului TVR1. Totodată, având în vedere informațiile apărute în presă privind sumele exorbitante (PROTV - Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei) plătite, fără aprobarea CA, firmelor private cu care șefa TVR a încheiat contractele pentru cele câteva ore de program de Revelion, MediaSind TVR solicită Parlamentului, dar și instituțiilor abilitate, să cerceteze cu celeritate aceste tranzacții comerciale.

Având în vedere faptul că vinovați de situația dezastruoasă din SRTV sunt și cei care au girat prin atitudinea și votul lor, managementul defectuos și faptele de corupție depistate de inspectorii Curții de Conturi și ai Ministerului de Finanțe,  MediaSind TVR solicită Președinției, Guvernului, PSD, UDMR și Grupului minorităților naționale să retragă sprijinul politic acordat persoanelor nominalizate de către acestea în Consiliul de Administrație al SRTV. Cu excepția reprezentanților salariaților în CA, ai reprezentanților PNL și USR, dar și a unui reprezentant PSD, ceilalți membri ai CA au făcut  scut în fața  abuzurilor șefei TVR, Doina Gradea, girând constant și votând deciziile acesteia care au afectat în mod grav instituția publică de presă. (amanunte aici: Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general! )

În concluzie, MediaSind TVR susține că  se impune numirea de urgență la conducerea Societății Române de Televiziune  a unor profesioniști care să respecte misiunea publică, pe telespectatori, dar și pe salariații instituției. Orice moment în care la conducerea TVR se află administrația Gradea, reprezintă un real pericol pentru serviciul public de televiziune, dar și pentru democrație.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                             

București 4 ianuarie 2021

Foto: Caricatură realizată de Marian Avramescu

Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general!

postat 29 dec. 2020, 22:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 dec. 2020, 22:58 ]

Șefa TVR este acuzată și de un troc politic cu UDMR pentru predarea studiourilor teritoriale TVR Cluj și TVR Tg Mureș!

 MediaSind va sesiza forurile europene pentru ca autoritățile române să respecte Tratatul de aderare privind asigurarea  funcționării și a independenței serviciilor publice de radio și televiziune!

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au notificat oficial Parlamentul României cu privire la criza de management și blocajul instituțional în care se află Societatea Română de Televiziune din cauza managementului iresponsabil și defectuos al președintelui-director general Doina Gradea (foto). Având în vedere faptul că după două ședințe consecutive ale CA al SRTV care nu s-au desfășurat din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural, în conformitate cu prevederile Legii nr.41/1994, Parlamentul României are obligația ca, după analizarea sesizării de către Comisiile de specialitate reunite, să înlocuiască membrul de administrație propus, sau chiar întregul  Consiliu de Administrație, în maxim de 60 de zile de la primirea notificării.

Notificarea prezintă abuzurile din mandatul Doinei Gradea, faptele de corupție de care este acuzată șefa TVR, dar și schimbările nelegale în cazul comitetelor directoare ale structurilor teritoriale. Un caz foarte grav îl constituie schimbarea conducerii TVR Cluj, în urma sesizării de către aceasta a  unei afaceri imobiliare în valoare de peste un milion de euro, dar și în urma unui troc cu conducerea UDMR pentru acapararea de către acest partid a studiourilor din Ardeal, TVR Cluj și TVR Tg Mureș.

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, filiala MediaSind TVR va depune la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală pentru cercetarea acuzațiilor grave aduse șefei Televiziunii Române. Totodată, MediaSind, prin organizațiile internaționale la care este afiliată, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor,  va solicita intervenția de urgență a forurilor europene pentru a obliga instituțiile statului să respecte Tratatul de aderare la Uniunea Europeană prin care România a garantat funcționarea și independența serviciilor publice de radio și televiziune.

Vă prezentăm în continuare documentul transmis Parlamentului României de către membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD).

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 30 decembrie 2020

 

INFORMARE PUBLICĂ

Subsemnații, membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (CA al SRTv), Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD) am înregistrat oficial Notificări către noile conduceri ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la criza de management și blocajul instituțional iminent în care se află TVR, după două ședințe consecutive ale CA al SRTv care nu s-au putut desfășura din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural. Acest lucru demonstrează faptul că Președintele-Director General (PDG) al SRTv Doina Gradea se găsește în postura evidentă de a nu mai putea conduce Televiziunea publică, motiv pentru care cerem demiterea ei de urgență.

Reamintim evenimentele care au condus la această criză:

În cadrul ședinței CA al SRTv din 25 nov. 2020, reprezentanta salariaților, Monica Ghiurco a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind înaintarea pe rolul instanțelor de judecată a unei acțiuni în vederea angajării răspunderii pentru acte și fapte de natură disciplinară, contravențională și penală săvârșite de PDG Doina Gradea pe parcursul mandatului dânsei (2018-2020). Propunerea a fost fundamentată pe conținutul Raportului Curții de Conturi a României din 12.09.2019, respectiv al documentului emis în 26.10.2020 de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, care indică acte și fapte ce au prejudiciat TVR prin săvârșirea de infracțiuni în legătură cu administrarea banului public.

Inițiatoarea a cerut CA al SRTv să aplice legea prin punerea în discuție a suspendării de drept a mandatului Doinei Gradea de administrator al TVR, prin atragerea răspunderii civile delictuale și contractuale susținută cu votul majorității CA, posibilitate prevăzută de art.220 Cod Civil. Doina Gradea a refuzat să supună la vot propunerea. Majoritatea membrilor CA au cerut organizarea unei ședințe extraordinare dedicate analizei acestei propuneri, dar ședința nu a avut loc din cauza refuzului Doinei Gradea de a o convoca, prin încălcarea Regulamentului Consiliului.

Ambele ședințe ale CA din decembrie s-au blocat ca efect al refuzului repetat al PDG de a supune la vot respectiva propunere.

În consecință, am solicitat noilor membri ai Comisiilor de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului analizarea situației create ca urmare a neregulilor constatate de inspectorii de control și înlocuirea PDG Doina Gradea pentru activitate necorespunzătoare, conform legii. Totodată, am notificat noile comisii parlamentare de specialitate cu privire la managementul defectuos și lipsit de transparență al PDG Doina Gradea.

Menționăm că în 16 dec. 2020 am depus la Tribunalul București Acțiunea în răspundere civilă nr. 33955/3/2020 împotriva administratorului SRTv Doina Gradea.

Subliniem faptul că în ultimii ani ne-am adresat Parlamentului în repetate rânduri, pentru a reclama deficiențele din activitatea managerială a Doinei Gradea și comportamentul ei discreționar și abuziv, limitarea deliberată a accesului membrilor CA la informații ce privesc activitatea SRTv, inclusiv necomunicarea contractelor încheiate către Consiliul de Administrație, fapte ce demonstrează reaua credință și lipsa de transparență în actul managerial. Mai mult, Doina Gradea întârzie în continuare punerea în aplicare a măsurilor și recomandărilor Curții de Conturi, inclusiv recuperarea prejudiciilor cauzate de restructurarea SRTv din 2012-2013.

În ianuarie 2019 am reclamat la Comisia pentru cultură din Camera Deputaților lipsa de transparență a managementului TVR, atrăgând atenția că PDG Doina Gradea ascunde informații privind cheltuielile reale ale instituției, invocă eronat clauze de confidențialitate pentru a ascunde sumele plătite colaboratorilor externi și refuză continuu să furnizeze informații de ordin financiar solicitate de membrii CA.

În februarie 2019 Camera Deputaților a votat înființarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile din SRTv.

În august 2020, într-un apel transmis conducerii Parlamentului, semnalam managementul dezastruos și abuziv al Doinei Gradea, maniera discreționară și total neprofesionistă în care e condusă TVR, și solicitam demiterea Doinei Gradea pentru ca TVR, a cărei audiență medie a ajuns aproape de zero, să-și poată îndeplini misiunea publică așa cum prevede Legea și Constituția.

În 9 decembrie 2020, am înaintat Parlamentului un Apel pentru demiterea în procedură de urgență a PDG Doina Gradea, pe care o considerăm responsabilă pentru situațiile extrem de grave din punct de vedere financiar, economic și juridic, așa cum rezultă din actele întocmite de instituțiile abilitate. Conform acestor acte, inspectorii de control au constatat că PDG Doina Gradea a săvârșit prejudicii și abateri deosebit de grave, fapte care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale, precum și ale răspunderii penale. Acestui demers i s-a alăturat și Sindicatul Român al Jurnaliștilor (SRJ) MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR. Menționăm că acest sindicat este afiliat la Federaţia Europeană a Jurnaliștilor și la Federația Internaţională a Jurnaliştilor.

Reamintim că există mai multe plângeri penale la adresa PDG Doina Gradea, inclusiv pentru fapte de corupție. În 6 august 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia SRTv ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de deputatul Emanuel Ungureanu, autorul plângerii.

Este de notorietate faptul că Doina Gradea a fost principalul colaborator al fostului „Mogul media” Adrian Sârbu, trimis în judecată în 2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, într-un dosar în care prejudiciul total e de circa 14 milioane de euro. Iar numirea ei ca Președinte-Director General al SRTv se datorează fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, condamnat în mai 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Să ne aducem aminte că în ultimii trei ani PDG Doina Gradea a implicat TVR în numeroase scandaluri precum „Dragoș Pătraru - Starea nației”, “Cap de porc”, „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR Cluj”.

Timp de trei ani am cerut în zadar Parlamentului demiterea ei din fruntea TVR.

Având în vedere toate acestea, dar mai ales gravele nereguli financiare sesizate de organele de control ale statului, considerăm că Doina Gradea trebuie demisă de urgență din fruntea SRTv, în condițiile legii.

Nu dorim să ne substituim Justiției, respectăm prezumția de nevinovăție, dar nu putem gira și accepta managementul dezastruos al Doinei Gradea până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Avem convingerea că noul Parlament va analiza, va decide și va acționa pentru stoparea DE ÎNDATĂ a cheltuirii banului public în maniera în care procedează PDG Doina Gradea.

Pentru ca săvârșirea de ilegalități în dauna TVR și a bugetului de stat să înceteze, solicităm Parlamentului, în baza Legii 41/1994, demiterea de urgență a d-nei Doina Gradea din funcțiile de PDG al SRTv și de membru al CA al SRTv. Facem prezenta solicitare având în vedere Legea SRTv care prevede: „Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.”

Un ultim argument pentru care cerem demiterea Doinei Gradea: săptămâna trecută, PDG Doina Gradea a înlocuit întreaga conducere a studioului teritorial TVR Cluj, reproșându-le celor demiși că au transmis slujba de Paști și că au produs emisiuni dedicate „Centenarului Trianon” (1920-2020), singurele de la TVR în contextul în care studiourile din București, conduse dictatorial de Doina Gradea, au ignorat aniversarea Tratatului prin care a fost recunoscută Marea Unire din 1918. Printr-o încălcare flagrantă a prevederilor Legii 41/1994 și substituindu-se Consiliului de Administrație, Doina Gradea l-a demis pe directorul Romeo Couți, într-un gest de răzbunare pentru curajul de a fi semnalat afacerea imobiliară de circa un milion de euro cu un teren aflat în proprietatea TVR Cluj care i-a atras acesteia o plângere penală pentru corupție.

Doina Gradea tocmai l-a numit șef la TVR Cluj, tot prin încălcarea Legii 41/1994, pe Alin Gelmărean, soțul doamnei Vig Emese, regizoarea filmului documentar intitulat „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” despre istoria maghiarilor din Transilvania, un documentar finanţat de guvernul de la Budapesta și contestat de istorici români. Cităm în acest sens din analiza publicată de istoricul Ionel Grigorescu în revista Historia și în ziarul Adevărul din 23 iulie 2018: „Deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918.”

Explicația pentru aceste numiri peste noapte făcute cu încălcarea legii a dat-o săptămânalul de investigații „Gazeta de Cluj”, care scrie în ediția din 24 decembrie că „UDMR a condiționat sprijinul solicitat de Doina Gradea cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal [Cluj și Târgu-Mureș] a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, de aliați și de alternative, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”.

Atragem atenția asupra pericolului creat de asemenea ”înțelegeri” cu iz politic pentru numiri în funcții de conducere în Televiziunea Națională. Astfel se poate ajunge extrem de ușor la încălcarea drepturilor prevăzute de lege și garantate de Constituție ale populației majoritare din Ardeal, Crișana și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și totodată se creează premize pentru evoluții destabilizatoare la adresa statului național unitar român, așa cum este statuat prin Constituție. Este un motiv în plus pentru care cerem demiterea de urgență a unui Președinte-Director General care își încalcă propriul jurământ depus în Parlament: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr interesele României, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin potrivit funcţiei /.../. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

29 decembrie 2020

Semnează membrii în CA al TVR: Monica GHIURCO, Karen SEBESI (reprezentanți aleși ai salariaților TVR), Cristian PETCU (PNL), Bogdan GHIU (USR), Sorin ILIEȘIU (PSD)

1-10 of 567