Comunicate‎ > ‎

La 130 de ani de la înfiinţarea instituţiei, MediaSind urează La mulţi ani colegilor din AGERPRES!

postat 27 mar. 2019, 00:49 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 mar. 2019, 00:53 ]
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind transmite sincere felicitări colegilor din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu prilejul aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

La 27 martie 1889 , din inițiativa ministrului de Externe de atunci, P.P. Carp, se înființa prima 'agenție de presă românească, națională și autonomă", având titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română. De la prima telegramă până la știri multimedia, AGERPRES a transmis timp de 130 de ani cele mai importante informații în România, dar și în afara țării, îndeplinind cu promptitudine misiunea sa de serviciu public.

 
SRJ  MediaSind a apreciat întotdeauna profesionalismul salariaților agenției, sprijinind toate demersurile întreprinse pentru modernizarea instituției publice de presă.

Ne amintim cu plăcere faptul că, în anul 2008, colegii din AGERPRES ne-au solicitat sprijinul pentru apărarea instituţiei, care risca să intre  în ghearele  unor grupuri de interese economice-politice, ce  doreau să o privatizeze. MediaSind, împreună cu organizaţiile internaţionale de presă la care era afiliat, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor  şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, s-au implicat in mod activ, contribuind la contracararea acestor demersuri îndreptate împotriva angajaţilor şi agenţiei.

Ne-am implicat şi am reuşit atunci o mare victorie: încheierea primului contract colectiv de muncă din istoria instituţiei, document care gira independenţa agenţiei faţă de factorul politic, oferind totodată jurnaliştilor garanția exercitării oneste a profesiei. Ne referim la Codul Deontologic al Jurnalistului AGERPRES, la clauza de conştiinţă şi alte drepturi atât de necesare pentru această grea meserie.

An de an, împreună cu colegii din AGERPRES, acest contract colectiv a fost dezvoltat prin negocierea şi introducerea unor clauze noi care garantează indeopendenţa instituţiei faţă de factorul politic și asigură un climat normal de muncă, demn de o instituţie europeană de presă. (amănunte aici)

Într-o perioadă în care fake-news-urile, dezinformarea, abordările partizane, afectează, în mod grav, peisajul media din România, AGERPRES rămâne  una dintre redutele jurnalismului profesionist. Având această convingere, MediaSind va susține și va promova activitatea colegilor din cea mai mare agenţie de presă din ţară, prin continuarea proiectelor demarate cu AGERPRES, cum ar fi ReStart pentru un jurnalism de calitate sau Live Skills pentru profesionalizarea întregii breasle.

Sigur, mai sunt multe de făcut. De aceea, trebuie să milităm, în continuare, pentru schimbarea atitudinii politicienilor faţă de instituţie, care încă  o tratează ca pe o agenţie guvernamentală şi nu ca o instituţie publică de presă, în slujba națiunii și a intereselor țării, aşa cum prevede legea de organizare.

La fel de important este ca angajații Agenției să ajungă la acelaşi nivel de salarizare cu cel al colegilor din celelalte instituţii de presă. Este o discriminare inacceptabilă ca angajații să fie plătiţi sub nivelul salariilor din alte instituţii publice, dar să aibă aceleaşi obligaţii în ce privește informarea cetăţenilor plătitori de taxe.De aceea MediaSind se va implica pentru rezolvarea acestei situații.

La acest moment de sărbătoare, împărtășind bucuria specifică unei astfel de aniversări, urăm colegilor din Agenția Naţională  de Presă AGERPRES cât mai multe succese in nobila lor misiune de informare a publicului, dorindu-le, totodată, sănătate lor și familiilor lor!

LA MULŢI ANI AGERPRES!

Împreună suntem mai puternici!

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind

Bucureşti, 27 martie 2019

Înfiinţat în anul 2001 cu jurnalişti din mai multe instituţii de media sub denumirea de Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti-SJP, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - SRJ MediaSind este în prezent organizația națională a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiția federației cu același nume. MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din presă, radio, tv, on line  și tipografii, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din Mass-Media. Are membri afiliaţi în Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, AGERPRES şi în principalele instituţii de presă cu capital privat din ţară. Este membru -fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională  a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global UNION şi la UNI Media Entertainment &Arts.