Comunicate‎ > ‎

Abuzurile conducerii Televiziunii române - în atenţia Comisiei Europene!

postat 1 mar. 2019, 07:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 mar. 2019, 07:43 ]
Respectarea drepturilor şi asigurarea condiţiilor normale de muncă ale  lucrătorilor din domeniul audiovizual au fost doua din subiectele  discutate astăzi, 1 martie 2019, în cadrul Comitetului de Dialog Social pentru sectorul audiovizual din cadrul Comisiei Europene.
 
Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv (foto), susținuți de directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Renate Schroeder şi de reprezentanţii UNI MEI  Media, Entertainment & Arts,  au prezentat problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul cultură şi mass-media, în special problemele  legate de nefuncționarea dialogului social în Societatea Română de Televiziune (SRTV). În acest sens, a fost prezentată rezoluţia Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, prin care organizaţia solicită Parlamentului României, demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia), din următoarele motive:

1. Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în  numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către președintele –director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Nației din primăvara anului trecut, cum nu putem ignora nici desele acuzaţii de cenzură.

2. De curând Parlamentul a decis înființarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar și a concursului național Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparență în angajarea cheltuielilor și suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci și alte voci publice credibile. 

3. Considerăm injust și deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci și buna funcționare a instituției sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei șefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproșează nu doar atitudinea discreționară și abuzivă, ci și încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă (vezi aici).

4. Conducerea SRTV refuză, cu obstinație, aplicarea HG nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeași măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

5. Considerăm extrem de important ca bunul mers al investițiilor, finanțate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituții de importanță strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul și avizul Consiliului de Administrație numit și validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii și condițiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoștință membrilor CA.

6. Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

Delegaţii FAIR-MediaSind au prezentat membrilor prezenţi o solicitare oficială prin care cer sprijinul membrilor Comisiei  de Dialog Social din cadrul Comisiei Europene  în soluţionarea conflictului din SRTV, cea mai mare instituţie de presă a statului român.  Au fost sesizate, în legătură cu abuzurile comise împotriva salariaţilor SRTV şi organizațiile la care FAIR-MediaSind este afiliată: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor. Un apel  de susținere similar a fost adresat şi conducerii European Broadcasting Union –EBU din care face parte și SRTV.

În perioada 4-5 martie 2019 liderii Federației Europene a Jurnaliștilor MediaSind, ai UNI MEI, reprezentanții EBU, Federaţiei FAIR-MediaSind și ai organizațiilor de media din România și UE vor participa la București, la o dezbatere finanțată de Comisia Europeană, având ca titlu "Modernizarea instituțiilor de media prin inovare și dialog". Cu acest prilej va fi discutată și situaţia explozivă din Televiziunea Română.  

 
Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Bruxelles, 1 martie 2019