Comunicate‎ > ‎

Activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că șefa instituției fuge de votul Consiliului de Administrație!

postat 18 dec. 2020, 02:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 dec. 2020, 02:49 ]
Caz fără precedent în Televiziunea Publică:

Activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că șefa instituției fuge de votul Consiliului de Administrație!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită de urgență Parlamentului deblocarea situației din TVR prin demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general!

Două ședințe consecutive ale Consiliului de Administrație s-au încheiat înainte să înceapă. Dacă ieri, o parte din membrii CA au părăsit sala în semn de protest pentru că președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea (foto), încalcă legea si refuză să pună pe ordinea de zi solicitarea membrilor CA privind atragerea răspunderii sale din cauza managementului defectuos, astăzi, 18 decembrie 2020, istoria s-a repetat. De această dată, Doina Gradea a refuzat cu vehemență să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a aceleiași propuneri. Oricâte argumente legale au adus membrii CA, că se încalcă legea și Regulamentul CA, șefa TVR s-a comportat ca și cum instituția ar fi propriul SRL cu administrator unic. În consecință, majoritatea membrilor Consiliului de Administrație au refuzat să voteze  Ordinea de zi stabilită de Doina Gradea după bunul său plac, drept urmare ședința a fost închisă.
Prin această atitudine, Doina Gradea a pus interesul personal deasupra interesului Televiziunii Române, blocând practic funcționarea întregii instituții publice.

Având în vedere iresponsabilitatea de care a dat dovadă șefa TVR, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Parlamentului României să intervină de urgență și să deblocheze situația creată, prin demiterea de urgență a Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al Societății Române de Televiziune.

Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituției, constatat prin Raportul Curții de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 și prin Procesul - verbal de inspecție încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară (D.G.I.E.F.) 

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii și abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum și ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar și membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! -  în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum și de mai multe încălcări ale dispozițiilor legale!

Mai mult, președintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală și/sau contractuală, suma de 1.062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiași PV de inspecție, Ministerul Finanțelor va sesiza organele de cercetare penală! 

Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzați de fapte de corupție de către controalele inspectorilor, dar și împotriva celor din Consiliul de Administrație și Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos.

Vă prezentăm aici  Concluziile Procesului – Verbal de inspecție încheiat în data de 26.10.2020 și vă vom ține la curent cu evoluția evenimentelor.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 18 decembrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind