Comunicate‎ > ‎

Administraţia ANP AGERPRES se răzbună pe angajaţii care au câştigat procese în instanţă

postat 10 feb. 2012, 02:24 de Office Mediasind
Nemulţumit de faptul că unii angajaţi ai ANP AGERPRES au obţinut în instanţă hotărâri definitive şi irevocabile prin acţiunea formulată de către Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti împotriva deciziei administraţiei instituţiei de a reduce drepturile salariale cu 25%, directorul general Ioan Roşca a trecut la represalii. Acesta a semnat şi a depus cereri de revizuire la instanţele de judecată din teritoriu unde s-au obţinut hotârâri definitive şi irevocabile prin care administraţia AGERPRES era obligată să plătească angajaţilor sumele reţinute abuziv din salarii.

În aceste documente, directorul interimar al ANP AGERPRES solicită să se revizuiască hotărârile pronunţate de către instanţele de judecată şi să „respingă ca neîntemeiată acţiunea formulată de Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti în numele membrilor săi de sindicat”.  În motivarea acestor solicitări, Ioan Roşca susţine că a observat o decizie publicată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în data de 6 decembrie 2011, deşi recunoaşte în propria cerere că unele instanţe de judecată din România  au luat în calcul „mai multe soluţii ale CEDO care lăsau să se întrevadă că şi în situaţia reducerii salariilor cu 25%, Curtea de la Strasbourg va da satisfacţie salariaţilor, iar nu angajatorilor”. Menţionăm că aceste acţiuni în instanţă  sunt tardive şi fără obiect deoarece directorul general avea posibilitatea să facă recurs în termenul prevăzut de lege de la primirea hotârârilor judecătoreşti, înainte ca acestea să devină definitive şi irevocabile!

Având în vedere aceste acţiuni, precum şi alte decizii dictatoriale privind modificarea unilaterală a Regulamentului Intern, criteriile de evaluare şi a Codului de Conduită din instituţie , Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti consideră acţiunea directorului general interimar al ANP AGERPRES un act de răzbunare împotriva propriilor salariaţi care au avut curajul să-şi ceară drepturile în instanţele de judecată. 

Amintim că angajaţii unicei agenţiei naţionale de presă din ţară, ANP AGERPRES, sunt singurii salariaţi din mass-media cărora nu li se respectă  drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din instituţie şi în Contractul Colectiv din mass-media, având cele mai mici venituri din presă. De asemenea, abuzurile conducerii Roşca împotriva propriilor salariaţi au fost aduse de mult timp  la cunoştinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Parlamentului European iar pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe procese în derulare.


Biroul Executiv al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti

Comments