Comunicate‎ > ‎

Administrația Gradea acționată în instanță pentru că a secretizat cheltuielile publice din perioada stării de urgență!

postat 29 mai 2020, 01:04 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 mai 2020, 01:12 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat astăzi, 29 mai 2020, în instanță conducerea Societății Române de Telviziune pentru că a refuzat să răspundă la cererea depusă în baza Legii 544/2001 privind cheltuielile pe care le-a efectuat instituția în perioada stării de urgență.

Deși am solicitat oficial președintelui-director general și membrilor Consiliului de Administrație ca în ședința de ieri, 28 mai 2020, să detalieze modul in care s-au făcut aceste cheltuieli, au refuzat să o facă. Noi am cerut, totodată ca, în cadrul aceleiași ședințe să primim un punct de vedere legat de problema gravă ivită prin adoptarea Codului Etic GRADEA-DEMETER–IONESCU-FULEA, care încalcă Consitituția României, Legea SRR si SRTV, Codul Muncii și Convențiile OIM din domeniul relațiilor de muncă (vezi aici Notificarea către CA). Șefa TVR a refuzat însă să răspundă, încheind brusc ședința CA prin întreruperea legăturii video.

Constatând lipsa disponibilității pentru dialog a administrației Gradea și disprețul pe care aceasta îl manifestă față de lege, SRJ MediaSind a decis continuarea acțiunilor în justiție și sesizarea instituțiilor competente în legătură cu aceste noi abuzuri.

Motivul refuzului șefei TVR de a prezenta cheltuielile publice este cel puțin halucinant.

 În loc să ofere informațiile cerute, Doina Gradea lansează acuzația ca i-a fost violată corespondența, motivând că întrebările formulate de MediaSind coincid cu cele ale Curții de Conturi!!! (vezi adresa SRTv).

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/administratiagradeaactionataininstantapentrucaasecretizatcheltuielilepublicedinperioadastariideurgenta/foto%20adresa%20tvr%20curte%20de%20conturi.jpg?attredirects=0
Faptul că organizația a ales să trimită aceleași întrebări și același model transmis de Curtea de Conturi tuturor instituțiilor publice, a fost motivat de intenția noastră de a obține exact aceleași informații pe care șefa TVR le-a oferit Curtii de Conturi. Această decizie a fost justificată pentru a nu exista, ulterior,  nicio neclaritate și nicio deosebire între răspunsul furnizat instituției de control și cel furnizat organizației noastre, așa cum, de altfel, s-a întâmplat în alte cazuri, după ce a fost necesară acționarea în justiție a SRTV.

Aceasta nu înseamnă însă că cineva a violat corespondența dintre TVR și inspectorii Curții de Conturi! De altfel, asa cum este bine stiut de toată lumea, aceste chestionare transmise tuturor instituțiilor finanțate din fonduri publice nu sunt secrete, ale având caracter public și se pot găsi inclusiv pe internet. Mai mult, informațiile primite de Curtea de Conturi din partea instituțiilor respective trebuie transmise Parlamentului în termen de 60 zile de la data încetării stării de urgență, în conformitate cu prevederile art. 5 alin 3 din Hotărârea Parlamentului nr.4/2020! În concluzie, aceste informații sunt de interes public, iar Raportul prezentat Parlamentului are drept scop informarea corectă a opiniei publice privind modul de gestionare a resurselor publice, a problemelor constatate și a măsurilor care se impun împotriva celor care au încălcat legea.

În ceea ce privește acuzația conducerii TVR că MediaSind se substituie activității Curtii de Conturi și că, astfel, face un abuz de drept, este la fel de ridicolă și hilară ca și cea cu violarea corespondenței dintre TVR si Curtea de Conturi. SRJ MediaSind nu se substituie Curtii de Conturi întrucât prin adresa depusă nu exercită un control financiar direct asupra activității SRTV, ci doar a cerut conducerii, în conformitate cu prevederile legii nr. 544/2001, să explice membrilor MediaSind TVR, angajați ai instituției, dar și opiniei publice cum a cheltuit sume importante de bani publici în timpul stării de urgență, în condițiile în care noi am primit numeroase sesizări din partea membrilor de sindicat care reclamau lipsa materialelor de protecție sanitară.

Adevarul este, de fapt, altul. Este o expresie populară care ilustrează foarte bine atitudinea șefei TVR: a face pe niznaiu, a te preface ca nu întelegi.  Exact asta face Doina Gradea, se face ca nu înțelege cum au ajuns niste informatii, publice de altfel, la îndemâna SRJ MediaSind, tocmai pentru a nu oferi raspunsuri la întrebările formulate de organizațiile noastre legate de cheltuirea banilor publici.

Șefa TVR nu se opreste doar la acuzarea organizatiei noastre ca i-ar fi violat corespondența! Momentul său umoristic continuă, în mod demagogic, cu amenințări de plângeri penale la adresa MediaSind, pentru fapte care, asa cum foarte bine știe si ea, nu există.

Este de neînteles pentru noi de ce Doina Gradea este, contrar art 16 din Constitutie, ,,mai presus de lege”. Altfel nu putem să ne explicam cum, în ciuda săvârșirii, în mod repetat, a numeroase abuzuri și ilegalităti care afectează atât interesul public dar și situația salariaților, se află încă la conducerea celei mai mari instituții de presă a statului român. Deja pe rolul parchetelor există mai multe sesizări pentru atragerea răspunderii penale a administrației Gradea privind cheltuirea discreționară a fondurilor publice (amănunte aici - MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi.)

Cerem încă o dată Parlamentului României să instaureze de urgență un management profesionist la SRTV, care să asigure condiții normale de muncă pentru salariați și un climat de transparență și legalitate, pentru a servi cu bună credință interesul public!

Împreună suntem mai puternici!

 

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

MediaSind TVR

București, 29 mai 2020