Comunicate‎ > ‎

Administrația Gradea a fost acționată în judecată pentru că ascunde informațiile despre protejatul șefei TVR din Consiliul de Administrație!

postat 23 oct. 2020, 00:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 oct. 2020, 01:37 ]
http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000941971&id_inst=3
Abuzurile care se întâmplă, aproape zilnic, în Societatea Română de Televiziune asupra angajaților nu ar fi posibile fără sprijinul unor membri din Consiliul de Administrație -CA care, ignorând mandatul primit din partea entităților care i-a nominalizat în acest for de conducere, se transformă în susținători slugarnici ai președintelui-director general, Doina Gradea.

Unul dintre acești complici ai abuzurilor administrației Gradea este Raico Cornea (foto), angajat al SRTV în calitate de videojurnalist și nominalizat în CA de către grupul minorităților naționale din Parlamentul României.

Deciziile șefei TVR privind subfinanțarea studiourilor teritoriale prin acordarea unui buget de zero lei pentru investiții în anul 2020 (chiar acolo unde ar trebui să fie locul de muncă al  reprezentantului CA -TVR Timișoara), alungarea reprezentanților MediaSind din ședințele CA, dar și menținerea în funcția de președinte-director general a Doinei Gradea, în ciuda rapoartelor Curții de Conturi care demonstrează managementul defectuos și dezvăluie mai multe fapte de corupție în TVR, au fost susținute, vehement chiar, de către același  membru CA (amănunte aici: Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR).

Pentru a afla care sunt motivele membrului CA pentru atitudinea slugarnică față de șefa TVR, împotriva intereselor instituției, dar și a salariaților,  în urma unor informații primite din partea membrilor de sindicat care reclamau programul preferențial și lipsa de activitate a acestuia în calitate de videojurnalist TVR, am solicitat, în baza Legii nr.544/2004, următoarele informații de interes public:

1. Care este locul de muncă al dlui. Raico Cornea, conform contractului individual?
2. Care este programul de lucru?
3. Ce atribuții are în fișa de post?
4. Situația prezențelor/absențelor dlui. Raico Cornea de la locul de muncă, pe perioada ianuarie 2020 – prezent.
5. Situația rapoartelor de activitate pentru perioada ianuarie – prezent.

Răspunsul primit din partea șefei TVR a fost unul specific întregii sale activități din fruntea TVR, și anume, lipsit de orice transparență managerială: “informațiile solicitate nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001.” Șefa TVR ignoră faptul că membrul din CA, Raico Cornea, este o persoană publică și are calitatea de demnitate publică, fiind asimilat demnitarilor publici, conform Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR. Din acest motiv, declarațiile sale de avere (vezi aici) sunt depuse anual, pe site-ul TVR. Or, dacă informațiile privind veniturile membrului CA nu sunt confidențiale, nu trebuie ascunse nici informațiile privind activitatea prestată de acesta pentru sumele primite din bani publici. 

În consecință, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată, la Tribunalul Municipiului București, conducerea TVR  (vezi aici) pentru a o obliga să pună la dispoziție informațiile publice privind activitatea membrului Consiliului de Administrație.
Totodată, SRJ MediaSind și filiala sa MediaSind TVR solicită grupului minorităților naționale din Parlamentul României să-i retragă sprijinul politic acordat lui Raico Cornea și să propună în CA un profesionist care să respecte instituția și pe angajații Televiziunii Române.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                              

 București, 23 octombrie 2020

Alătură-te Campaniei #VremrespectinTVR