Comunicate‎ > ‎

Administrația Gradea amenință jurnaliștii care au dezvăluit afacerea curățeniei de 66 500 euro din TVR, cerându-le să dezvăluie sursele!

postat 9 feb. 2021, 08:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 feb. 2021, 08:44 ]
Într-o Notificare transmisă publicației online Paginademedia.ro semnată de directorul interimar al Departamentului Juridic, Roxana Ionescu, numită cu delegație în această funcție de președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, se solicită ca jurnaliștii să-și „dezvăluie sursele utilizate” și să „retracteze, ca fiind neadevărat”, articolul referitor la faptul că șefa TVR nu ar fi aprobat un contract de curățenie  în valoare de 318. 920 lei (peste 66 000 de euro) pentru două luni! (amănunte aici: TVR amenință Paginademedia.ro cu judecata: „Dezvăluiți sursele utilizate”)

Totodată, jurnaliștii sunt amenințați cu „instanțele competente” dacă nu se supun cerințelor conducerii TVR!

Solicitarea este de domeniul absurdului pentru că o conducere a unei instituții de media  ar trebui să știe că sursele de informare ale jurnaliștilor nu se divulgă, nici măcar în fața unei instanțe judecătorești! Ceea ce a publicat Paginademedia.ro este confirmat de mai multe documente interne, care nu au regim confidențial, după cum, în mod eronat consideră conducerea TVR, întrucât, potrivit legii de funcționare și organizare, SRTV este o instituție publică. Doina Gradea și Roxana Ionescu ar trebui să știe că SRTV nu reprezintă propriul srl, ci o instituție publică și, potrivit art. art. 2 alin. b) din Legea nr 544/2001, “prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației.”

De asemenea, Paginademedia.ro nu are de ce să-și ceară scuze și nici să retracteze știrea întrucât Doina Gradea  nu a aprobat doar o singură dată  încheierea contractului rușinos pentru TVR, în valoare de 318. 920 lei cu o firmă privată, pentru doar două luni de curățenie la sediul central din București,  ci chiar  de două ori, prima data în ședința Comitetului Director din data de 3 februarie 2021 (amănunte aici: Administrația Gradea plătește 66 500 de euro unei firme private pentru două luni de curățenie!), iar a doua oară în ședința Consiliului de Administrație, din data de 5 februarie 2021! (amănunte aici: Consiliul de Administrație al Televiziunii Române a aprobat plata a 66 500 de euro pentru două luni de curățenie la sediul central din București!)

Afirmațiile mincinoase din comunicatul Serviciului Relații Publice, Comunicare și Protocol din SRTV, transformat, de mult timp, într-un serviciu de propagandă pentru șefa SRTV, induce în eroare opinia publică când anunță că Doina Gradea nu s-a numărat printre persoanele care au avizat înțelegerea cu firma de curățenie. Precizăm că semnătura Doinei Gradea se află și pe Procesul verbal al Hotărârii nr.73 din 3 februarie 2021, dar și pe Hotărârea CA din data de 5 februarie 2021!

Având în vedere această nouă încălcare flagrantă a deontologiei profesionale din partea conducerii SRTV, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită EBU, organizația la care este afiliată SRTV, să sancționeze drastic acest nou derapaj, iar Parlamentului să  demită de urgență întreaga administrație Gradea. Orice moment în care la conducerea TVR se află administrația Gradea, reprezintă un real pericol pentru serviciul public de televiziune, dar și pentru democrație.

SRJ MediaSind va asigura prin casa de avocatură cu care colaborează, reprezentare juridică gratuită pentru orice jurnalist care este hărțuit de actuala conducere a Televiziunii Române!

MediaSind TVR      

Departament Comunicare                                             

București 9 februarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind