Comunicate‎ > ‎

Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

postat 27 iul. 2020, 22:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 iul. 2020, 23:53 ]
Deși plătește aproape un million de euro pentru susținerea propriului compartiment juridic,

 Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

Abuzurile pe bani publici în Societatea Română de Televiziune par să nu se mai termine! Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă! Așa cum am mai anunțat președintele-director general Doina Gradea, care urmărește hărțuirea, intimidarea și chiar desființarea organizației noastre, a angajat casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners. (vezi aici Șefa TVR angajează din bani publici patru avocați pentru a hărțui MediaSind!) Aceștia au notificat deja Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cerându-i să  înceteze “de îndată orice acțiune îndreptată împotriva subscrisei, respectiv să vă abțineți de la publicarea sub orice formă de informații nefondate/neadevărate cu privire la activitatea Societății Române de Televiziune.” Mai mult, casa de avocatură amenință că în caz contrar, va apela la “toate mijloacele legale pentru acoperirea pagubelor cauzate subscrisei prin acțiunile dvs. ilicite.”

Pentru a afla câți bani plătește TVR pentru astfel de acțiuni de intimidare îndreptate împotriva sindicatului nostru, uneia dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară, care, potrivit informațiilor apărute în presă, are legături de rudenie  cu ministrul justiției, Cătălin Marian Predoiu  (https://m.luju.ro//dezvaluiri/anchete/scump-dom-le-scump-lumeajustitiei-ro-prezinta-in-premiera-contractul-dintre-ministerul-mediului-si-sca-zamfirescu-racoti-predoiu-ministerul-plateste-90-euro-plus-tva-pe-ora-de-avocat-contractul), am solicitat, în baza Legii nr.544/2001, explicații oficiale șefei TVR.

 Răspunsul este halucinant:

Conform adresei primite, TVR a achiziționat, fără licitație, servicii de 50.742 euro de la Casa de avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru asistență juridică și reprezentare pentru “inițierea acțiunilor în daune împotriva Ringier SA și a jurnaliștilor implicați pentru publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole defăimătoare la adresa SRTv referitoare la selecția Eurovision 2020”, pentru  “inițierea unei acțiuni judecătorești împotriva SRJ MediaSind pentru contestarea legalei constituiri la nivelul SRtv”, pentru acțiunea pe care SRTv o are împotriva SNR, precum și pentru o analiză a încetării acordului cu firma Playbook International. Considerăm că aceaste achiziții încalcă prevederile Ordonanței nr.26/2012, în condițiile în care, potrivit adresei oficiale a SRTV nr. C/508/24.07.2020 (foto) semnată de șefa TVR, Doina Gradea,  numărul angajaților Departamentului Juridic a fost de 11 persoane în anii 2018 și 2019, și de 10 persoane în anul 2020. Pentru aceștia TVR a plătit salarii, prime și ore suplimentare  în perioada 1 ianuarie 2018 - la 1 iunie 2020, în cuantum total de 4 264 175 lei, adică aproape un milion de euro! 

La fel ca în cazul jurnaliștilor de la cotidianul Libertatea, șefa TVR, Doina Gradea, confundă instituția publică cu un srl., catalogând criticile presei la adresa managementului, implicit la adresa ei, drept defăimări îndreptate împotriva ­­­­­­­­­Televiziunii Române! Din păcate, așa cum organizația noastră a arătat în mai multe rânduri, rapoartele Curții de Conturi și sentințele rămase definitive, au demonstrat corupția din instituție, despre care ne-am exprimat public. (Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR: )

Revenind la acțiunea în instanță a șefei TVR  împotriva MediaSind, ea este menită să lovească direct în dreptul angajaților din SRTv de a fi reprezentati de o organizație sindicală care a demonstrat că este onestă și neaservită conducerii. Doina Gradea și acoliții săi ignoră, a câta oară?, prevederile  Constituției noastre care consfințesc dreptul la liberă afiliere, dar și  convențiile OIM, directivele UE privind libera asociere sindicală, Legea dialogului social. Conducerea TVR calcă în picioare și sentințele definitive obținute în justiție care dau dreptul MediaSind de a-și reprezenta membrii de sindicat din Societatea Română de Televiziune. De altfel, și Ministerul Muncii, printr-o poziție oficială, confirmă legalitatea MediaSind în TVR (amănunte aici: Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române),

Mai mult, ceea ce este amuzant dacă nu trist,  Doina Gradea nu mai recunoaște, prin această acțiune, faptul că a semnat la sfârșitul anului trecut cu Federația FAIR-MediaSind și reprezentanții angajaților, un Act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, în baza mandatului acordat tocmai de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și de Sindicatul TVR Craiova. Toate documentele, inclusiv mandatul de reprezentare și actele SRJ MediaSind au fost verificate de ITM București, iar Actul adițional produce efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2020! (amănunte aici: Noile drepturi câștigate la negocierile colective din TVR au intrat în vigoare!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind anunță că nu se va lăsa intimidat de acțiunile abuzive ale șefei TVR și a complicilor săi. Organizația noastră va fi, în continuare, alături de oamenii pe care îi reprezintă din filiala MediaSind TVR. Cu sprijinul  Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederației CNSLR-Frăția, Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Federației Europene a Jurnaliștilor și a UNI GLOBAL, va sesiza Parlamentul European, Comisia Europeană, EBU și Organizația Internațională a Muncii pentru ca abuzurile din cea mai mare instituție de presă, Televiziunea Română, să înceteze iar persoanele responsabile să răspundă în fața legii.

Din păcate trebuie să repetăm: complicitatea între conducerea executivă a SRTv și unii lideri politici a făcut ca sesizările, strigătele de alarmă ale anagajaţilor din SRTV, inclusiv ale organizaţiei noastre, pentru a opri abuzurile din instituție, să fie blocate.

Acest lucru nu ne-a descurajat în acțiunile noastre de demascare a abuzurilor și ilegalităților știind că în spatele nostru se află un număr mare de membri și simpatizanți, reprezentanți ai Societății civile, întreaga presă onestă din România, pe susținerea cărora ne bazăm.

 Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare  SRJ MediaSind

București 28 iulie 2020