Comunicate‎ > ‎

Administrația Gradea refuză să negocieze Contractul Colectiv de Muncă pentru angajați: A fost convocată Adunarea Generală pentru declanșarea conflictului de muncă în Televiziunea Națională!

postat 27 nov. 2019, 05:34 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 nov. 2019, 10:13 ]
Negocierile  pentru încheierea unui nou Contrat Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute astăzi, 27 noiembrie 2019, între administrația TVR și reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, au eșuat.

După prezentarea tuturor documentelor legale de reprezentativitate necesare încheierii CCM  în baza mandatelor acordate de către membrii afiliați din instituție - Sindicatul Roman al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Televiziunea Craiova  -  procedura de negociere a  fost blocată de către delegația numită de președintele-director general Doina Gradea. 

Motivele invocate de către membrii delegației administrației, formate din directorul Direcției Resurse Umane, Directorul Serviciului Juridic, Directorul Economic, Producătorul general și Directorul administrativ, au fost dintre cele mai puerile și unice în negocierea unor contracte colective de muncă din Uniunea Europeană, și anume: 

1. Lipsa de la negocieri a reprezentanților salariaților, deși era obligația angajatorului să invite salariații în vederea alegerii unor reprezentanți, în termenul legal prevăzut în Legea nr.62/2011, adică cu maxim 45 de zile înainte de expirarea CCM în vigoare.

2. Lipsa solicitărilor de negociere din partea sindicatelor afiliate din TVR, deși la adresa FAIR-MediaSind înregistrată cu nr. 10996/18.11.2019 la Registratura SRTV, se află mandatele/solicitările Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatului Televiziunea Craiova.

3. Lipsa bugetului pentru anul viitor aprobat de către Parlament pentru Televiziunea Națională, deși SRTV nu este salarizată în baza Legii nr. 153/2017, ci, potrivit Legii 41/1994, în baza negocierii CCM.  

Având în vedere aceste motive care nu au niciun fundament legal ci trădează, practic, o rea-voință din partea reprezentanților Președintelui-director general al SRTV, reprezentanții părții sindicale au explicat foarte clar implicațiile grave pe care le-ar avea toți salariații instituției dacă nu s-ar semna acest document până la data de 31 decembrie 2019, și nu după aprobarea bugetului, care ar putea dura câteva luni. 

Partea sindicală  a explicat că lipsa unui CCM ar însemna practic diminuarea drastică a drepturilor salariale, a protecției locurilor de muncă, a angajărilor peste salariul minim pe economie și, nu în ultimul rând, ar putea crea premisele modificării legislative pentru plata salariilor în baza Legii salarizării unitare, ceea ce ar putea crea mari probleme activității specifice a TVR. La aceste argumente reprezentanții TVR au ridicat din umeri, refuzând să explice cum au negociat actualul CCM precum și alte contracte, în lipsa unui buget aprobat de Parlament.

De asemenea, reprezentanții FAIR-MediaSind au atras atenția asupra lipsei unui mandat de negociere primit de echipa numită de Doina Gradea din partea Consiliului de Administratie SRTV, în conformitate cu prevederile art. 18 alin 1 lit a din legea de organizare și funcționare a SRTV și SRR!

Având în vedere aceste decizii grave din partea “administrației Gradea” asupra viitorului angajaților Televiziunii Naționale, conducerea SRJ MediaSind convoacă pentru data de 28 noiembrie 2019, ora 13,00, la sediul SRTV, Adunarea generală a organizației pentru declanșarea conflictului de muncă în Societatea Română de Televiziune.

Pe această cale, îi rugăm membrii de sindicat, indiferent din ce structură sindicală fac parte,  precum și pe ceilalți salariați care nu sunt membri de sindicat, să participe activ la toate acțiunile de protest care vor fi decise, inclusiv la declanșarea grevei generale în TVR.

Împreună suntem mai puternici!


Biroul Executiv  SRJ MediaSind – Filiala MediaSind TVR

București, 27 noiembrie 2019