Comunicate‎ > ‎

Administrația Turturică-Săseanu și-a înființat abuziv propriul canal de propagandă politică sub denumirea de TVR INFO!

postat 9 feb. 2022, 23:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 feb. 2022, 03:06 ]
Deși au fost încălcate prevederile legale privind consultarea partenerilor sociali, precum și a celor financiare, majoritatea CA a votat înființarea canalelor TVR Info și TVR Cultural 

Administrația Societății Române de Televizune condusă de președintele-director general al Societății Române de Televiziune – SRTV, Dan Cristian Turturică și producătorul general Ramona Săseanu (foto) a aprobat ieri, 9 februarie 2022, înființarea canalelor TVR INFO și TVR Cultural.

Deși mai mulți membri ai CA, precum și reprezentantul SRJ MediaSind, au explicat cu argumente juridice faptul că nu sunt întrunite condițiile legale pentru înființarea canalelor supuse aprobării, hotărârea a fost luată cu 9 voturi pentru, 3 voturi împotrivă și o abținere! Jenant e faptul că inclusiv reprezentantele alese ale salariaților  au votat această hotărâre abuzivă, susținând chiar că angajații TVR „sunt mândri și onorați” de înființarea acestor canale.

Ceea ce se întâmplă în acest moment în Televiziunea Română este extrem de grav! Potrivit prevederilor CCM din SRTV, ale Legii nr.62/2011 privind Dialogul Social, dar și ale Legii nr.467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților, astfel de decizii care afectează structura organizatorică a instituției, precum și relațiile de muncă, pot fi luate doar după consultarea partenerilor sociali și ai reprezentanților angajaților. Or, consultarea avută cu foștii lideri ai sindicatului de casă SPUSTv numiți, fără concurs și fără hotărârea CA în funcții- cheie din administrația condusă de Dan Cristian Turturică, președinte-director general și Ramona  Săseanu, producător general, nu este suficientă pentru a respecta cadrul legal! Mai mult, hotărârea CA încalcă și dispozițiile financiare, întrucât orice angajare de cheltuieli trebuie bugetată! Or, șeful TVR a încercat să convingă membrii CA, fără să aducă argumente pertinente, că nu vor exista cheltuieli întrucât va fi folosită resursa umană existentă! Cu alte cuvinte, angajații TVR, după ce li s-au diminuat veniturile tot ilegal, vor primi acum noi sarcini în plus! În același timp, șefii TVR nu cunosc nici măcar dacă le trebuie licențe de la CNA pentru funcționarea acestor canale și nici cu ce bani vor emite, întrucât fondurile alocate pentru serviciile prestate de SNR ajung doar până în luna aprilie! Este evident că sumele economisite prin neplata drepturilor  din CCM cuvenite angajaților vor fi investite acum în experimentele celor doi șefi ai TVR!

Referitor la înființarea canalului de știri TVR INFO, avem, în continuare, mari rezerve, atât timp cât în prezent forța de muncă este insuficientă, slab motivată din cauza tăierilor ilegale de venituri, condițiile tehnice sunt precare (de exemplu de câteva săptămâni nu funcționează nici măcar serverele de mail-uri!) iar resursele financiare sunt insuficiente, studiourile teritoriale fiind la limita existenței. (amănunte aici: Producătorul general al TVR dezinformează grosolan angajații instituției!)

În același timp, amintim că producția editorială din TVR este coordonată de Ramona Săseanu care, să nu uităm, deși era jurnalist, a făcut public campanie electorală partidului care a instalat-o în funcția de director general interimar. Sub conducerea ei, cea mai mare instituție media din România  a avut cel mai dezastruos mandat din istoria TVR (amănunte aici:  Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!). Cu toate acestea, a fost  numită fără concurs și fără hotărârea CA în funcția nr 2 din TVR, și anume de producător general și de membru al Comitetului Director. Or, o persoană care a încălcat flagrant deontologia profesională prin atacarea publică a candidaților PSD și, mai ales, ai USR, să coordoneze politica editorială a TVR și, implicit, a unui canal de știri, este periculoasă pentru îndeplinirea misiunii publice a TVR.

În ceea ce privește înființarea TVR Cultural, amintim că  SRJ MediaSind  împreună cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind au fost printre puținele organizații care au protestat alături de personalitățile culturale față de desființarea abuzivă a acestui important canal. Însă, reînființarea postului trebuie să se facă respectând rigorile legale, în urma unei analize temeinice privind posibilitățile TVR de a asigura resursa umană necesară, aparatura tehnică și finanțarea funcționării acestui important post pentru cultura română.

În consecință, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR  vor apela la toate măsurile legale pentru ca drepturile membrilor săi din cea mai mare instituție de presă a statului, să fie respectate și aplicate!

 Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR

București, 10 februarie 2022