Comunicate‎ > ‎

Adunarea generală a EFJ, de la Bucuresti, denunţă presiunile asupra jurnaliștilor europeni!

postat 22 mai 2017, 02:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 mai 2017, 02:41 ]
În perioada 18-19 mai 2017, a avut loc la Bucureşti Adunarea Generală  a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. Evenimentul, desfasurat la PHOENICIA Grand Hotel si gazduit de FAIR-MEDIASIND, a avut ca temă principală de dezbatere Jurnalişti sub presiune

Au fost fost prezenţi reprezentanţii a  peste 320 000 de afiliaţi
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/adunareageneralaaefjdelabucurestidenuntapresiunileasuprajurnalistiloreuropeni/reprezentant%20Consiliu%20European.jpg?attredirects=0
FEJ, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, Patrick Penninckx(foto)

 Acesta a susținut in plenul Adunarii că România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei.

Forumul celei mai mari organizaţii a jurnaliştilor europeni a adoptat mai multe moţiuni şi declaraţii menite să condamne şi să descurajeze presiunile politice asupra jurnaliştilor din mai multe tari ale continentului nostru. Un caz special, asupra caruia toti participantii au insistat, a fost acela al celor 152 de jurnalişti turci aflaţi în închisoare

Având în vedere problemele cu care se confruntă jurnaliștii români, la propunerea  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind,   delegaţii  prezenţi au votat cu unanimitate următoarea Declaraţie:

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/adunareageneralaaefjdelabucurestidenuntapresiunileasuprajurnalistiloreuropeni/sala%20congres%20efj.jpg?attredirects=0
"Federaţia Europeană a jurnaliștilor susţine eforturile membrului afiliat din Romania, Federatia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind pentru:

Deblocarea dialogului social în mass-media, menţinerea actualului sector Cultură şi Mass-Media, negocierea unui contract colectiv de muncă pentru toţi angajaţii şi freelancerii acestui sector.
Modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru  revenirea  la statutul de instituţie publică, nu de stat, precum şi pentru depolitizarea conducerilor acestor instituţii.

Acordarea de facilităţi fiscale industriei de media identice cu cele din cele din uniunea europeană, precum şi măsuri pentru protecţia freelancerilor."

Reprezentanții FAIR MediaSind au solicitat sprijinul FEJ pentru a protesta la instituțiile europene împotriva intenției Guvernului român de a diviza sectorul Cultură și Mass-Media în mai multe sectoare, ceea ce va crea mari disfuncționalități și va bloca orice negociere colectivă pentru drepturile salariaților din acest domeniu. 

Partener media al evenimentului a fost Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.


 
Departament Comunicare FAIR MediaSind                                 București, 22 mai 2017

Fotografii realizate de  Silviu Matei, AGERPRES FOTO

Citește și:

Patrick Penninckx (Consiliul Europei): România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei

Godinac (SRJ MediaSind): Radioul public și Televiziunea Română nu mai sunt instituții publice sunt instituții de stat

Avădani (CJI): În România, proprietarii celor mai importante trusturi de presă sunt în închisoare sau cercetați penal

Godinac (FRJ MediaSind): Government divides mass-media in seven sectors to prevent collective labour contract negotiation

Presiunile asupra jurnaliștilor - discutate la București; Președintele FEJ: O presă liberă creează conținut de calitate

 Presiunile economice sau politice asupra jurnaliștilor europeni au fost discutate, joi și vineri, la Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, președintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregard, subliniind că "politicienii trebuie să stea departe de redacții", deoarece "o presă liberă creează conținut de calitate".


Comitetul al FEJ a decis ca tema întâlnirii de la București să fie "Jurnaliști sub presiune".

Ricardo Gutierrez, secretarul general al Federației, a precizat că unul dintre motivele organizării evenimentului în Capitala României reprezintă un gest de solidaritate.

"Știm că situația e dificilă în România, atât cât privește libertatea presei, dar și legislația muncii. Cred că e important pentru comunitatea europeană a jurnaliștilor să arate solidaritate față de colegii lor din România", a declarat el pentru AGERPRES.

YouTube Video


Gutierrez a afirmat că, deși problemele cu care se confruntă media europene sunt comune, acestea au un impact mai mare în Europa Centrală, deci, implicit, în România. "Avem nevoie de jurnalism independent și de calitate mai mult ca oricând", a spus el și a vorbit de situația jurnaliștilor încarcerați în Turcia. "Situația este dramatică în Turcia. 152 de jurnaliști sunt în închisoare în Europa. Dintre ei, 145 sunt în Turcia. Azi, Turcia este cea mai mare închisoare de jurnaliști din lume. Urmărim toate aceste cazuri, (...) cazurile jurnaliștilor care își pierd locurile de muncă. În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, 2.500 de jurnaliști și-au pierdut locurile de muncă. Redacții s-au închis", a susținut el.

Secretarul general al FEJ a opinat că Uniunea Europeană nu reacționează îndeajuns de puternic la această situație.

"Democrațiile europene nu reacționează. Din cauza acordurilor cu UE privind gestionarea refugiaților, Uniunea Europeană protejează guvernul turc. Este un lucru pe care îl condamnăm. Cred că cetățenii trebuie să reacționeze", a afirmat el.

YouTube Video

La rândul său, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregard, a vorbit despre presiunile asupra jurnaliștilor, dar și despre nevoia creării unui cadru economic și legal confortabil pentru cei care practică această meserie.

"E foarte important să oprim aceste abuzuri. Vorbim de abuzuri fizice, dar și de aspectul financiar. Trebuie să vorbim de media sustenabile", a subliniat el.


Mogens Blicher Bjerregard a declarat că "politicienii trebuie să stea departe de redacții". "O presă liberă creează conținut de calitate", a precizat președintele FEJ, adăugând că, în opinia sa, o presă cu un viitor trebuie să se sprijine pe patru piloni: media publice la standarde înalte, media private sustenabile, marii jucători pe piața media — Google, Apple, Amazon — implicați mai mult în crearea de conținut și tehnologiile inovatoare din domeniul jurnalismului.


YouTube Video

Președintele Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a vorbit, la rândul său, despre problemele specifice ale mass-media române.

"Alături de alte moțiuni care s-au votat, a existat o Declarație oficială, votată în unanimitate de toți invitații, în privința situației din România. Practic FEJ s-a angajat să susțină eforturile federației FAIR MediaSind în privința determinării Guvernului României de a nu modifica sectoarele de activitate", a declarat, pentru AGERPRES, Cristi Godinac.

El a detaliat că, în a doua jumătate a acestei săptămâni, Executivul le-a trimis reprezentanților sindicali "un proiect de hotărâre de Guvern prin care modifică sectoarele de activitate de la 29 la 129". "În acest proiect de lege, (sectorul — n.r.) mass-media practic nu mai există. Este împărțit în șapte sectoare. Nouă ne va crea mari probleme în negocierea contractelor de muncă în toate instituțiile de media. Practic, jurnaliștii vor fi grevați de drepturile pe care le pot obține prin aceste contracte colective", a explicat Godinac.

De asemenea, el a spus că FEJ va susține demersurile MediaSind privind "convingerea Parlamentului României de a modifica în regim de urgență Legea de organizare și funcționare a Societății Române Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, în sensul de readucere a lor la statutul de instituție publică și nu instituție de stat".

În timp ce problema în media publice este "politizarea excesivă", media private "se află sub o fiscalitate excesivă", a afirmat Godinac. "Dacă în Uniunea Europeană TVA-ul se află între 0 și 5 la sută la mass-media, în România este de 19%. Nu există aproape nicio facilitate fiscală", a precizat el.


YouTube Video

Președintele Federației "Cultură și Mass-Media" FAIR MediaSind, Leonard Pădureț, a arătat că, în urma celor două zile de discuții de la București, s-a ajuns la concluzii care "dau speranță".

El a vorbit însă și despre demersul Guvernului de a modifica sectoarele de activitate. "Propunerea actuală, care vine să fragmenteze în nenumărate mici părți sectorul cultură și mass-media, va duce la imposibilitatea încheierii unui acord colectiv sectorial", a explicat el. "Ne miră că nici măcar o virgulă din propunerile pe care noi le-am transmis la ministerele de resort nu se regăsește în noul proiect", a susținut Leonard Pădureț.

În opinia sa, în viitor, "presa europeană va merge înainte și va depăși cu siguranță orice fel de presiune". "Problema este în zona țărilor cu o mai puțină experiență democratică reală", a nuanțat el.

Conferința a adunat la București reprezentanți a peste 320.000 de jurnaliști din întreaga Europă. Agenția Națională de Presă AGERPRES a fost partener media al evenimentului.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, imagine: Alfred Schupler, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Liliana Iordan, editor online: Anda Badea)