Comunicate‎ > ‎

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a adoptat o Declarație privind situația jurnaliștilor români!

postat 13 mai 2019, 04:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 mai 2019, 04:44 ]
Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, cuprinzând reprezentanți ai peste 320 000 de jurnaliști din 35 de țări europene, a avut loc în perioada 9-10 mai 2019 în  Tallin, Estonia, în Sala de conferințe a Parlamentului Estonian. 

Jurnalismul ca bun public a fost tema acestei reuniuni ale celei mai mari organizații ale jurnaliștilor europeni. Au fost luate în discuție problemele cu care se confruntă atât angajații din instituțiile publice dar și din cele private, problemele freelancerilor, probleme deontologiei profesionale, controlul politic asupra societăților de presă. 

A fost, de asemenea,  stabilită strategia pentru următorul an precum și modul în care vor fi sprijinite organizațiile afiliate de către conducerea  EFJ pe lângă instituțțile europene - Comisia Europeană,  Parlamentul European și Consiliul Europei.
În funcția de președinte al Federației Europene a Jurnaliștilor a fost reales Mogens Blicher Bjerregard , iar în cea de vicepreședinte Marta Barcellina.

"Experimentez această realegere ca o declarație clară de încredere pentru munca pe care am făcut-o în ultimii ani în colaborare cu restul Comitetului Executiv al EFJ  Și aceasta este o declarație de încredere pe care sunt foarte bucuros să o primesc. Întreaga zonă a liber-profesioniștilor și a celor care desfășoară o activitate independentă este o parte importantă, de care aștept cu nerăbdare să mă ocup. În același timp,  lupta pentru susținerea libertății presei  are o mare importanță,  în plus, ne vom preocupa major de  consolidarea organizațiilor noastre  afiliate în țările din care fac parte" a afirmat  Mogens Blicher Bjerregaard.


Invitat la eveniment, Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid (foto), a transmis un cuvânt de bun venit participanților și a susținut că țara sa sprijină jurnaliștii, iar libertatea presei trebuie să fie recreată în fiecare zi, dacă este necesar:

"Este în primul rând rolul mass-media în sine, care poate recrea această libertate. Editori, editori șefi, proprietari  ai instituțiilor mass-media sunt coloana vertebrală care susține libertatea noastră de exprimare, care  pot oferi jurnaliștilor sprijinul pentru ca ei să rămână liberi și independenți", a spus președintele.Din partea României au participat liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, președinte și Cristinel Godinac, președinte executiv,(foto) care au prezentat problemele cu care se confruntă presa română. Având în vedere argumentele aduse în discuții  de către delegația română,  Adunarea Generală a EFJ  a adoptat  următoarea 

Declarație:

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), reunită la Tallinn, Estonia, pe 9-10 mai 2019, cu 51 de organizații afiliate din 35 de țări europene a fost solicitată să adopte următoarea declarație:


Situația jurnaliștilor în România:

Federația Europeană a Jurnaliștilor susține eforturile membrului afiliat din  România, Federația Cultură  și Mass-Media  FAIR-MediaSind, pentru:

- Deblocarea dialogului social în mass-media, menținerea culturii și a mass-media în actualul sector, negocierea unui contract colectiv de muncă pentru toți angajații și persoanele independente din acest domeniu.

- Modificarea de urgență a Legii privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune  în sensul restaurării statutului de instituțiie publică, și nu al celui de stat, precum și pentru depolitizarea managementului acestor instituții.

- Eliminarea amendamentelor care  restricționează libertatea de exprimare din actualul Cod Penal.

- Acordarea unor reduceri fiscale pentru industria mass-media identice cu cele din Uniunea Europeană, inclusiv  măsuri de protecție a freelancerilor.

- Demiterea urgentă a actualului președinte - director general al Televiziunii Române, investigarea și sancționarea  abuzurilor acesteia  împotriva angajaților din această  instituție, precum  și deblocarea dialogului social. 


Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Tallin, 13 mai 2019