Comunicate‎ > ‎

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a ales prima femeie președinte din istoria organizației!

postat 14 iun. 2022, 03:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 14 iun. 2022, 03:56 ]
La evenimentul ce a avut loc la Izmir, Turcia, delegația României a prezentat problemele cu care se confruntă mass-media din România

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, cea mai mare și importantă organizație a lucrătorilor din mass-media europeană, și-a ales cu 137 de voturi din 144 exprimate,noul președinte. Maja Sever (foto), reprezentanta organizației jurnaliștilor din Croația - TUCJ, a devenit prima femeie care ocupă funcția de președinte EFJ.

Pe parcursul evenimentului, Adunarea Generală a EFJ a adoptat rezoluții și moțiuni importante pentru libertatea de exprimare și independența jurnaliștilor europeni, despre situația celor care își riscă viața în condițiile periculoase cauzate de invazia rusească din Ucraina. Delegații prezenți au solicitat Parlamentului European și Comisiei Europene să implementeze de urgență programe speciale și economice de susținere  a jurnaliștilor aflați în zona de confict, precum și programe pentru a susține independența presei din Ucraina.

De asemenea, AG a votat o moțiune pentru suținerea independenței instituțiilor publice de media din Polonia, România, Bulgaria, Franța, Slovenia, Austria, Turcia, Macedonia de Nord , Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Muntenegru, aflate într-un risc major în ceea ce privește respectarea regulilor democratice, a libertății de exprimare a angajaților din aceste instituții.

Prezentă la eveniment, delegația României (foto), formată din

 președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind,

Leonard Pădureț și președintele Sindicatului Român al

 Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a prezentat delegaților

 prezenți problemele cu care se confruntă mass-media din țara

 noastră: noile legi ale securității care pun în pericol libertatea de exprimare și drepturile cetățenești, legislația muncii care restricționează dialogul social și încheierea contractelor colective de muncă la nivel național și de sector, subfinanțarea instituțiilor publice de media, TVR, Radioul Public și AGERPRES și altele. Nu în ultimul rând, au fost prezentate și ultimele realizări ale Federației FAIR-MediaSind în Televiziunea Română și Radioul Național prin încheierea contractelor colective în aceste instituții publice în urma cărora au fost obținute  importante drepturi profesionale și financiare pentru salariați. 
Federația Europeană a Jurnaliștilor reprezintă interesele a peste 320.000 de lucrători din 45 țări din Europa, fiind raportor oficial pe probleme de mass-media la Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei, Consiliul Economic Social European și alte instituții europene. Din România, singura organizație afiliată cu drepturi depline la EFJ este Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

Izmir, 14 iunie 2022