Comunicate‎ > ‎

Adunarea Generală a MediaSind a decis declanșarea conflictului de muncă și strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale în Televiziunea Națională!

postat 28 nov. 2019, 05:45 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 nov. 2019, 05:45 ]
Delegații prezenți la Adunarea Generală a MediaSind TVR au decis astăzi, 28 noiembrie 2019, cu unanimitate de voturi, declanșarea conflictului de muncă în Societatea Română de Televiziune și strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale. De asemenea, participanții au decis sesizarea ITM pentru concilierea conflictului de muncă și notificarea Consiliului de Administrație al TVR și a președintelui-director general, Doina Gradea, pentru desemnarea unei noi echipe de negociere a CCM care să respecte legislația muncii.

În ceea ce privește jaful privind chetuirea banilor publici, constatat de către inspectorii Curții de Conturi în ultimul Raport, delegații MediaSind au decis să sesizeze Direcția Națională Anticorupție în legătură cu fiecare faptă susceptibilă de încălcare a Codului Penal și a Legii de organizare și funcționare a SRTV.

Delegații au invocat  suspiciunea  că SPUSTv  a  obținut prin fraudă, pe baza unor declarații mincinoase și a unor manevre ilegale, a unei sentințe judecătorești de reprezentativitate la nivel de unitate pentru a bloca, astfel, negocierile   cu  membrii Federației FAIR-MediaSind din TVR. În aceste condiții  reprezentanții MediaSind TVR au depus apel la sentința SPUSTv și vor solicita organelor de cercetare penală să verifice modul în care administrația împreună cu sindicatul de casă au transferat, în 3 zile, peste 230 de angajați în această organizație.

Menționăm că negocierile  pentru încheierea unui nou Contrat Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune între administrația SRTV și reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind au fost începute în data de 27 noiembrie 2019. După prezentarea tuturor documentelor legale de reprezentativitate, necesare încheierii CCM  în baza mandatelor acordate de către membrii afiliați din instituție - Sindicatul Roman al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Televiziunea Craiova  -  procedura de negociere a  fost blocată de către delegația numită de președintele-director general Doina Gradea.

Motivele invocate de către membrii delegației administrației, formate din directorul Direcției Resurse Umane, Directorul Serviciului Juridic, Directorul Economic, Producătorul general și Directorul administrativ, au fost dintre cele mai puerile și unice în negocierea unor contracte colective de muncă din Uniunea Europeană, și anume:

1.  Lipsa de la negocieri a reprezentanților salariaților, deși era obligația angajatorului să invite salariații în vederea alegerii unor reprezentanți, în termenul legal prevăzut în Legea nr.62/2011, adică cu maxim 45 de zile înainte de expirarea CCM în vigoare.

2.  Lipsa solicitărilor de negociere din partea sindicatelor afiliate din TVR, deși la adresa FAIR-MediaSind înregistrată cu nr. 10996/18.11.2019 la Registratura SRTV, se află mandatele/solicitările Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatului Televiziunea Craiova.

3.  Lipsa bugetului pentru anul viitor aprobat de către Parlament pentru Televiziunea Națională, deși SRTV nu este salarizată în baza Legii nr. 153/2017, ci, potrivit Legii 41/1994, în baza negocierii CCM. 

Având în vedere aceste motive, care nu au niciun fundament legal ci trădează, practic, o rea voință din partea reprezentanților Președintelui-director general al SRTV, reprezentanții părții sindicale au explicat foarte clar implicațiile grave pe care le-ar avea pentru toți salariații instituției nesemnarea acestui document până la data de 31 decembrie 2019. CCM nu poate aștepta aprobarea bugetului, care ar putea dura câteva luni. La aceste argumente reprezentanții TVR au ridicat din umeri, refuzând să explice cum au negociat actualul CCM precum și alte contracte, în lipsa unui buget aprobat de Parlament.

Reprezentanții sindicatelor  au explicat că lipsa unui CCM ar însemna practic diminuarea drastică a drepturilor salariale, a protecției locurilor de muncă, a angajărilor de personal, contrar tuturor CCM-urilor anterioare,  cu venituri pornind de la salariul minim pe economie.  De asemenea, ceea ce este mult mai grav,  ar putea fi create premisele modificării legislative pentru plata salariilor în baza Legii salarizării unitare, ceea ce ar putea crea mari probleme activității specifice a TVR.

Totodată, reprezentanții FAIR-MediaSind au atras atenția asupra lipsei unui mandat de negociere primit de echipa numită de Doina Gradea din partea Consiliului de Administratie SRTV, în conformitate cu prevederile art. 18 alin 1 lit a din legea de organizare și funcționare a SRTV și SRR!

Delegații la Adunarea Generală a MediaSind TVR fac un apel la unitate către toți membrii de sindicat, indiferent din ce structură fac parte,  precum și către ceilalți salariați care nu sunt membri de sindicat, solicitându-le să participe activ la toate acțiunile de protest care vor fi decise, inclusiv la declanșarea grevei generale în TVR.

Împreună suntem mai puternici!


Adunarea Generală a MediaSind TVR

București, 28 noiembrie 2019