Comunicate‎ > ‎

A fost înființată Filiala MediaSind MARAMUREȘ!

postat 29 oct. 2022, 04:16 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 oct. 2022, 04:16 ]
Evenimentul a avut loc astăzi, 29 octombrie 2022,  la Baia Mare, în cadrul Festivalului „Presa de Frontieră în Criză”

Jurnalista Ana Maria Avram de la Ziarul de Maramureș este președintele interimar al MediaSind Maramureș până la data de 1 martie 2023

Moment istoric în breasla jurnaliștilor maramureșeni!  În cadrul Festivalului "Presa de Frontieră în Criză" ce a avut loc astăzi, 29 octombrie 2022, la Baia Mare, jurnaliștii prezenți au discutat despre nevoia de solidaritate și de a fi apărați de o organizație puternică, având în vedere presiunile majore la care sunt zilnic supuși din partea autorităților sau a unor grupuri de interese locale.

În deschiderea evenimentului, directorul Trustului de presă eCreator, Romeo Roșianu, organizatorul festivalului, a prezentat mai multe probleme cu care se confruntă colegii jurnaliști din presa maramureșeană, susținând nevoia de unitate și solidaritate. Totodată, alți colegi din presa locală au prezentat diverse presiuni la care au fost supuși, printre care se află lipsa de transparență din partea autorităților, nerespectarea Legii nr.544/2001 privind informațiile de interes public, precum și diverse nereguli din partea unor angajatori care nu respectă 

prevederile minimale din Codul Muncii, folosirea abuzivă a contractelor de drepturi de autor care maschează contractele individuale de muncă și altele. 

S-a discutat despre necesitatea existenței unui Contract Colectiv de Muncă pentru  mass-media, la fel cum a negociat Federația FAIR -MediaSind la nivel de ramură și în instituțiile publice din mass-media, AGERPRES, TVR și SRR, document care să conțină clauza de conștiință și alte drepturi profesionale și financiare pentru toți lucrătorii din breaslă.


Pentru ca revendicările colegilor din presa maramureșeană să fie centralizate și soluționate eficient, Ana Maria Avram, jurnalist profesionist la publicația Ziarul de Maramureș, cu o experiență de peste 22 ani în mass-media, a fost mandatată oficial de conducerea SRJ MediaSind să conducă Filiala MediaSind Maramureș până la data de 1 martie 2023, dată până la care vor avea loc alegeri și vor fi prezentate public strategia și conducerea filialei.

Prezent la eveniment, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și președinte executiv al Federației din Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Cristi Godinac, a anunțat că MediaSind îi va susține pe membrii Filialei MediaSind Maramureș cu toate forțele de care dispune cea mai mare organizație a lucrătorilor din mass-media, inclusiv cu specialiștii casei de avocatură partenere. Totodată, acesta a prezentat și facilitățile naționale și internaționale de care membrii Filialei MediaSind Maramureș vor beneficia, în calitate de membri cu drepturi depline ai MediaSind Maramureș și, implicit,  membri ai Federației Europene a Jurnaliștilor și Federației Internaționale a Jurnaliștilor.
În cadrul festivalului, au mai fost abordate și subiecte privind pericolul pe care îl reprezintă știrile fake news, dar și despre digitalizarea industriei de media.
La eveniment au participat jurnaliști din presa locală, dar și națională, cum ar fi corespondentul din Maramureș al Agenției Naționale de Presă Agerpres, Leontin Cupăr, editorialistul Alin Buzărin de la Gazeta Sporturilor, Dorin Chioțea de la TVR, jurnalistul Alin Boțioc, Dr. Iosip Carla, redactor medical,  caricaturistul Leonte Năstase de la Constanța și alții. Totodată, în cadrul festivalului au fost prezentate fotografii aparținând jurnaliștilor maramureșeni, dar și mai multe cărți și produse jurnalistice, printre care investigația jurnalistului Ioan Romulus Șter privind radiografia  lumii sportive maramureșene.  

În cursul zilei de luni, 31 octombrie2022, liderii SRJ MediaSind și ai MediaSind Maramureș vor avea întâlniri cu oficialitățile județene pentru a-și prezenta strategia și problemele colegilor din presa locală.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind                      

Baia Mare, 29 octombrie 2022