Comunicate‎ > ‎

AGERPRES are un nou Contract Colectiv de Muncă la standarde europene!

postat 12 dec. 2018, 04:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 dec. 2018, 04:48 ]

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
a negociat şi semnat cu noul director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae,  şi cu membrii Consiliului Director al instituţiei publice de presă Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2018-2020. Documentul conţine standarde europene privind libertatea de exprimare, Codul Deontologic al Jurnalistului, Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism şi, nu în ultimul rând, prevederi importante pentru asigurarea unor condiţii de muncă demne de o instituţie publică de presă.

Contractul reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi angajatorului, stabilind, pe lângă  măsuri ferme pentru apărarea şi garantarea locurilor de muncă, şi o serie de norme privind funcţionarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat cuprinde prevederi care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar fi clauza de conştiinţă. De asemenea,  CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare ale jurnalistului AGERPRES. 

Aceste prevederi sunt menite să garanteze independenţa editorială a Agenţiei Naţionale de Presă şi libertatea de exprimare a angajaţilor AGERPRES, dar şi obligaţii profesionale pentru îndeplinirea misiunii prevăzute în Legea de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES, şi anume de a prezenta în mod obiectiv și echidistant realitățile vieții social-politice, economice, religioase și cultural-științifice ale țării, promovând valorile democratice, civice și morale.

Înfiinţată în anul 1889, Agenția Națională de Presă AGERPRES este prima agenție de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenția Română de Presă - AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Contractul a fost înregistrat astăzi, 12 decembrie 2018, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi este valabil până la data de 12 decembrie 2020.


Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucureşti, 12 decembrie 2018