Comunicate‎ > ‎

Apel către administrația Turturică-Săseanu: Nu transformați Televiziunea Română în propriul instrument de propagandă politică!

postat 9 feb. 2022, 01:58 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 feb. 2022, 13:25 ]
UPDATE: Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în şedinţa de astăzi, 9 februarie, înfiinţarea posturilor TVR Info şi TVR Cultural. 
Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 1 abţinere.
Fără comentarii!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  -  Filiala MediaSind TVR în calitate de partener social în cadrul Societății Române de Televiziune a luat act de convocarea pentru astăzi, 9 februarie 2022, ora 15,00, în sesiune extraordinară, a ședinței Consiliului de Administrație având pe ordinea de zi
  1. Aprobarea canalelor TVR INFO și TVR Cultural
  2. Modificări ale structurii organizatorice a SRTV.

Ceea ce se întâmplă în acest moment în Televiziunea Română este extrem de grav! Atragem atenția că potrivit prevederilor CCM din SRTV, ale Legii nr.62/2011 privind Dialogul Social, dar și ale Legii nr.467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților, astfel de decizii care afectează structura organizatorică a instituției, precum și relațiile de muncă, pot fi luate doar după consultarea partenerilor sociali și ai reprezentanților angajaților. Or, consultarea avută cu foștii lideri ai sindicatului de casă SPUSTv numiți, fără concurs și fără hotărârea CA în funcții - cheie din administrația condusă de Dan Cristian Turturică, președinte-director general și Ramona  Săseanu, producător general, nu este suficientă pentru a respecta cadrul legal!

În ceea ce privește o posibilă reînființare a postului TVR Cultural, amintim că  SRJ MediaSind  împreună cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind au fost printre puținele organizații care au protestat alături de personalitățile culturale, față de desființarea abuzivă a acestui important canal. Însă, reînființarea postului trebuie să se facă respectând rigorile legale, în urma unei analize temeinice privind posibilitățile TVR de a asigura resursa umană necesară, aparatura tehnică și finanțarea funcționării acestui important post pentru cultura română.

Referitor la înființarea canalului de știri TVR INFO, avem, însă, mari rezerve, atât timp cât în prezent forța de muncă este insuficientă, slab motivată din cauza tăierilor ilegale de venituri, condițiile tehnice sunt precare (de exemplu de câteva săptămâni nu funcționează nici măcar serverele de mail-uri!) iar resursele financiare sunt insuficiente, studiourile teritoriale fiind la limita existenței, iar banii pentru SNR ajung doar până în luna aprilie! (amănunte aici: Producătorul general al TVR dezinformează grosolan angajații instituției! )

În același timp, atragem atenția că producția editorială din TVR este coordonată de Ramona Săseanu care, să nu uităm, deși era jurnalist, a făcut public campanie electorală partidului care a instalat-o în funcția de director general interimar. Sub conducerea ei, cea mai mare instituție media din România  a avut cel mai dezastruos mandat din istoria TVR (amănunte aici:  Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!). Cu toate acestea, a fost  numită fără concurs și fără hotărârea CA în funcția nr 2 din TVR, și anume de producător general și de membru al Comitetului Director. Or, o persoană care a încălcat flagrant deontologia profesională prin atacarea publică a candidaților PSD și, mai ales, ai USR, să coordoneze politica editorială  a TVR și, implicit, a unui canal de știri este periculoasă pentru îndeplinirea misiunii publice a TVR.

În consecință, MediaSind TVR solicită membrilor CA să amâne votarea acestor proiecte până când nu vor fi întrunite toate condițiile legale pentru înființarea acestor canale.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR

București, 9 februarie 2022