Comunicate‎ > ‎

Apel către noua conducere din Televiziunea Națională: Nu vă începeți mandatul cu aceleași abuzuri ale administrației Săseanu prin angajarea ilegală a avocatului de casă al fostei șefe a TVR!

postat 7 dec. 2021, 03:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 aug. 2022, 05:44 ]

Suma propusă în Nota de fundamentare  - 9000 lei lunar, 108 000 lei total!
 
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  -  Filiala MediaSind TVR
solicită public, atât președintelui-director general al Societății Române de Televiziune, Dan Cristian Turturică, cât și membrilor Consiliului de Administrație și ai Comitetului Director, să nu își înceapă mandatul cu aceleași abuzuri și nelegalități săvârșite de administrațiile conduse de fostele șefe ale TVR, Doina Gradea și Ramona Săseanu. Ar fi o imensă greșeală, dar și o palmă dată angajaților TVR,  ca după zecile de semnale de alarmă trase de organizația noastră împotriva angajărilor nelegale a diverșilor avocați apropiați fostelor conduceri, ilegalități confirmate atât de controalele Curții de Conturi cât și de instanțele judecătorești, noua conducere a TVR, să decidă  prelungirea cu un an a contractului de asistență juridică încheiat abuziv cu Ionuț Teodorescu (vezi video), avocatul de casă al fostei șefe a TVR, Ramona Săseanu.

Așa cum am mai prezentat public, în urma reacției noastre din data de  3 noiembrie 2021, (amănunte aici:Fosta șefă a Televiziunii Române a angajat abuziv, cu 9 000 lei lunar, un avocat de la Craiova pentru a o apăra de anchetele de la Parchet și DNA!  ) Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR a intrat în posesia unui document important care confirmă faptul că angajarea de către fosta șefă a Televiziunii Române a avocatului de casă de la Craiova, Ionuț Teodorescu, este nelegală, iar acest fapt era cunoscut de către Ramona Săseanu încă din luna august 2021!

În Procesul verbal, întocmit în luna august 2021, ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra contului de execuție bugetară pe anul 2020, încheiat de inspectorii Curții de Conturi cu conducerea TVR, și care a intrat în posesia noastră prin intermediul  Platformei FAIR-MediaSind pentru avertizorii de integritate, se constată aceleași abuzuri pe care le-am sesizat și noi în repetate rânduri, și anume, desele încălcări de către conducerea SRTV a prevederilor Ordonanței nr. 26/2012. Vă reamintim că, potrivit acestui act normativ, autoritățile publice și instituțiile publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare! (vezi foto)

Echipa de audit a constatat că SRTV deține un departament juridic cu un număr de 12 posturi de consilier juridic, din care sunt ocupate 10. Mai mult, inspectorii Curții au evidențiat faptul că „nu a existat o justificare temeinică pentru externalizarea serviciilor juridice, nefiind prezentate motivele concrete pentru care activitățile nu puteau fi realizate de către consilierii juridici (din cadrul Departamentului Juridic), fiind necesară o pregătire specifică (avocați specializați).”

Așa cum am precizat în mai multe rânduri, cele mai multe  procese pentru care au fost angajați avocați din afara instituției erau îndreptate împotriva MediaSind TVR și a unor jurnaliști care au criticat activitatea fostei conduceri (amănunte aici: MediaSind solicită DNA și Curții de Conturi să cerceteze contractele juridice încheiate pentru hărțuirea jurnaliștilor care au demascat corupția din Televiziunea Națională!). Suma totală plătită în mod nelegal în anul 2020, caselor de avocatură, a fost de 482 469 lei.

Este important de precizat faptul că inspectorii CCR au considerat drept nelegale și hotărârile Comitetului Director care aprobau achiziționarea acestor servicii juridice, pentru aceasta fiind culpabili „președintele-Director general al SRTV ( Doina Gradea -n.n.) care în anul 2020 împreună cu membrii Comitetului Director au aprobat respectivele contracte, precum și coordonatoarea Cabinetului PDG, semnatară a proceselor verbale de recepție aferente contractului încheiat cu fostul consilier avocat al șefei TVR”. Deși cunoștea faptul că angajarea unor noi avocați ar încălca legea și ar atrage răspunderea juridică a sa și a membrilor CD, Ramona Săseanu nu a luat nicio decizie pentru rezilierea contractului pe care îl încheiase, cu puțin timp înainte de controlul Curții de Conturi,  cu avocatul său de casă, Ionuț Teodorescu!

În concluzie, având în vedere aceste argumente, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala MediaSind TVR solicită public noii conduceri a SRTV să nu aprobe încheierea acestui contract ilegal și să sesizeze instituțiile abilitate pentru cercetarea abuzurilor săvârșite de fostele administrații.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 7 decembrie 2021

Participă la Campania #Vrem respect pentru angajații TVR:
Apel de la TVR Tg. Mureș și TVR Cluj către clasa politică: Stopați interimatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română!

Scrisoare deschisă către liderii partidelor: "TVR este o instituție prea importantă pentru a rămâne o jucărie în mâinile unei persoane incompetente managerial și profesional"

MediaSind cere Parchetului anchetarea faptelor penale ale conducerii interimare din Televiziunea Română 

Document halucinant din TVR, primit pe Platforma Fair-MediaSind a avertizorilor de integritate: Cum a fost mușamalizată cercetarea disciplinară a jurnalistului tv care a făcut publicitate mascată unei firme medicale pe canalul TVR1! 

Directorul interimar al TVR, Ramona Săseanu, recunoaște că nu a luat în calcul și criterii morale în numirea în funcția de coordonator cu atribuții de director a jurnalistului care a făcut publicitate mascată pe postul TVR 1 

Echipa MediaSind a descoperit la TVR Iași încălcări grave ale drepturilor angajaților! 

MediaSind cere angajaților TVR Craiova să apeleze la clauza de conștiință din CCM TVR și să refuze să participe la acțiunile electorale ale directoarei interimare!

MediaSind cere intervenția instituțiilor de control pentru protecția sănătății angajaților din Televiziunea Română!

Șefa interimară a TVR refuză de 3 luni să pună la dispoziția MediaSind sediul închiriat!