Comunicate‎ > ‎

Apel către salariați: nu acceptați vicierea procesului de negociere a CCM din SRTV! Angajații Televiziunii Naționale nu trebuie să rămână fără Contract Colectiv de Muncă de la 1 ianuarie 2020!

postat 9 dec. 2019, 03:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 dec. 2019, 03:42 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-56/foto%20adresa%20Min%20Muncii%20reprez%20fed%20la%20nivel%20de%20unitate.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR a luat act de tentativele de  viciere a procesului de alegeri a reprezentanților salariaților pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune, din partea unor lideri ai sindicatului de casă al conducerii.

 

Atragem atenția că orice încălcare a normelor legale privind alegerea reprezentanților salariaților poate conduce la neînregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la ITM București!


Așa cum legislația nu dă dreptul delegării/mandatării votului în cazul alegerilor locale, generale sau prezidențiale, nici Legea nr. 62/2011, a Dialogului social, nu prevede această posibilitate. În aceste condiții, așa-zisul Regulament propus de liderii SPUSTv privind alegerea reprezentanților salariaților, este în total dezacord cu legislația,nefiind posibilă delegarea/mandatarea de către salariați a votului pentru alegerea reprezentanților.

 

Conform precizărilor Ministerului Muncii prin adresa nr. 36/IM/2019 şi ale reprezentanţilor ITM București la întâlnirea din data de 5 decembrie 2019, în cazul în care din diferite motive reprezentanţii salariaţilor nu sunt aleși în cadrul adunării generale, cu jumătate plus unul din totalul angajaţilor instituţiei, negocierea nu intră în impas, așa cum susțin liderii SPUSTv, ci va continua doar cu reprezentanţii federaţiei reprezentative, în baza mandatului acordat de către sindicatele afiliate (atașat adresa Ministerului Muncii). În acest mod au fost negociate toate contractele colective de muncă în instituțiile în care Federația FAIR-MediaSind are sindicate afiliate. Toate CCM-urile au fost negociate la cele mai înalte standarde și au fost înregistrate, fără probleme, la ITM.

 

Încercarea unor lideri sindicali de a participa la aceste negocieri sub umbrela reprezentanților salariaților este o tentativă disperată de a bloca negocierile, afectând astfel interesele salariaților.  Un argument în sprijinul celor afirmate este și faptul că la prima negociere a CCM din data de 27 noiembrie 2019, în echipa administrației se aflau doar membri sau foști membri ai SPUSTv.

 

MediaSind TVR precizează că pe rolul instanțelor și în atenția organelor de cercetare penală se află mai multe cauze privind modul în care unii lideri SPUSTv, sprijiniți de diverse persoane din conducere, au încercat să obțină prin metode dolosive reprezentativitatea la nivel de unitate. Am atras atenția că transferul ilegal de membri de la o organizație la alta - fie prin semnarea unor tabele în alb, nedatate, fie prin majorări salariale oferite la schimb doar celor care se înscriu într-un anumit sindicat sau fie presiuni din partea unor persoane cu funcții de conducere asupra unor membri de sindicat, - sunt dovezi clare că s-a încercat prin fraudă obținerea reprezentativității la nivel de instituție.


În consecință, MediaSind TVR solicită stoparea oricărei intervenții din partea administrației sau a conducerilor sindicatelor controlate de șefa TVR, Doina Gradea, privind alegerea reprezentanților salariaților în comisia de negociere a CCM. MediaSind TVR cere administrației SRTV să respecte calendarul discutat și cu conducerea ITM București și să se așeze la masa negocierilor în data de 23 decembrie 2019, ora 12,00pentru a găsi împreună o soluție în beneficiul  salariaților instituției. Este obligatoriu ca angajații Televiziunii Naționale să aibă contract colectiv de muncă  de la 1 ianuarie 2020.

 

Departament Juridic MediaSind TVR

București, 9 decembrie 2019