Comunicate‎ > ‎

APEL depolitizare Radio si Televiune Publica

postat 10 oct. 2010, 23:42 de Webmaster Mediasind   [ actualizat la 30 sept. 2013, 21:59 de Office Mediasind ]

APEL
pentru depolitizarea Radioului si Televiziunii publice


In  urma fiecarei schimbari de algoritm politic parlamentar care a avut loc dupa 1989, formatiunea majoritara si-a subordonat  institutiile publice de radio si televiziune prin numirea presedintelui – director general. Astfel, au fost desemnati in aceasta functie uneori oameni politici, alteori oameni de cultura sau ziaristi care au activat in campanii electorale sau si-au exprimat public simpatia fata de un anumit partid. Aceste practici, care decurg chiar din lacunele Legii de organizare si functionare a societatilor de Radio si Televiziune, au condus,  de cele mai multe ori, la numiri discretionare, provocand grave prejudicii financiare si de imagine celor doua institutii.
       
Experimentele dictate de numirile politice  au condus la decredibilizarea  Radioului si Televiziunii publice si, implicit, la scaderea audientelor. In perceptia publica,  Radioul si Televiziunea  sunt ale partidului aflat la putere. De aceea, jurnalistii din cele doua societati sunt demonizati de catre o parte a publicului, fiind considerati,  pe nedrept, oameni ai  Puterii.
        
Starea de pauperitate in care functioneaza institutiile de Radio si Televiziune, in dauna publicului, se datoreaza tot amestecului politicului in cele doua societati. Pentru a le putea controla,  partidele politice  sunt interesate sa mentina aceste institutii in  saracie, chiar la cota de avarie.

Intrucat observam dorinta manifestata de actuala majoritate parlamentara de a schimba, cu celeritate, conducerea celor doua societati publice de media, solicitam Parlamentului Romaniei adoptarea unor solutii care sa nu permita reeditarea unor experiente paguboase atat pentru aceste institutii, cat si pentru public. In acest sens, cerem modificarea Legii de organizare si functionare a SRR si a SRTV, astfel incat aceasta sa corespunda aspiratiilor democratice ale societatii romanesti, consfintind depolitizarea reala a  celor doua institutii.

Consideram ca eliminarea influentei politicului asupra Radioului si Televiziunii publice se poate realiza, in primul rand,  prin schimbarea configuratiei  Consiliului de administratie din fiecare societate. Apeland la experiente din alte tari europene, propunem inlocuirea algoritmului politic care sta la baza formarii Consiliului de administratie in acest moment, cu un model care sa permita participarea in acest organism atat a specialistilor, cat si a reprezentantilor intregii societati.
         
Ne exprimam disponibilitatea si chiar dorinta de a participa la imbunatatirea Legii de organizare si functionare a SRR si SRTV.  Totodata, solicitam sprijin din partea colegilor din toata presa romaneasca de a sustine acest demers atat de necesar pentru asigurarea independentei SRR si SRTV. Asteptam un semn de sustinere si din partea ascultatorilor si a telespectatorilor care doresc, ca si noi, depolitizarea celor doua institutii si, implicit, intarirea lor.
        
Facem  un apel catre politicienii romani sa dea dovada de Intelepciune. Ii rugam sa inteleaga faptul ca Radioul public si Televiziunea Romana, care sunt acum confiscate de zona politica, sunt sustinute financiar de catre platitorii de taxa. De aceea, ele trebuie inapoiate publicului.


Cristi Godinac  - Presedinte FRJ MediaSind

Adrian Valentin Moise - Vicepresedinte domeniul radio

Sorin Rada – Vicepresedinte domeniul televiziune

Liliana Hinoveanu - Coordonator Departament radio

Ion Moraru -  Coordonator Department televiziune