Comunicate‎ > ‎

Apel eliberare Ernest Vardanean

postat 10 oct. 2010, 23:43 de Webmaster Mediasind

Apel pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind condamna arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de catre regimul separatist de la Tiraspol. Jurnalistul publicatiei Novii Region a fost arestat in data de 7 aprilie a.c., perchezitionat ore in sir la domiciliu,  fiind invinuit de inalta tradare! De asemenea, in data de 10 aprilie a.c., arestul preventiv a fost prelungit cu doua luni.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind sustine demersurile membrului sau afiliat, Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova, si considera ca astfel de practici ale epocii staliniste reprezinta un atentat la drepturile omului, la libertatea de exprimare, la principiile democratiei. Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind solicita autoritatilor transnistrene eliberarea imediata si neconditionata a lui  Ernest Vardanean deoarece jurnalistul si-a facut doar datoria de a informa corect opinia publica.

In calitate de  membru afiliat la Federatia Internationala a Jurnalistilor, FRJ MediaSind solicita sprijinul colegilor din breasla sa sustina demersurile confratilor moldoveni pentru salvarea jurnalistului Ernest Vardanean si cere Comisiei Europene sa intreprinda toate demersurile necesare pentru solutionarea acestui caz grav incalcare a drepturilor omului.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Presedinte, Cristi Godinac

Bucuresti, 13 aprilie 2010

 
UNIUNEA JURNALISTILOR DIN MOLDOVA


DECLARATIE

in legatura cu arestarea la Tiraspol si invinuirea de spionaj si de inalta tradare a jurnalistului Ernest Vardanean

Uniunea Jurnalistilor din Moldova este profund ingrijorata de soarta jurnalistului Ernest Vardanean de la publicatia Novii Reghion care la 7 aprilie a fost arestat de autoritatile ilegale de la Tiraspol. Retinut in pragul casei sale in cele mai oribile practici ale epocii staliniste, perchezitionat ore in sir la domiciliu, jurnalistul este invinuit in aceasi maniera stalinista de spionaj si de inalta tradare.  Este o invinuire extrem de grava.

Realizand ca regimul de la Tiraspol este ilegal, ca el nu se supune legilor si autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova, ca in cei douazeci de ani de existenta a lui a fost cel care a declansat un razboi soldat cu numeroase victime si detonatorul mai multor situatii care au pus in pericol pacea si stabilitatea in regiune, ca mai multe persoane au fost maltratate iar altele au disparut sau au fost ucise in conditii neelucidate, avem toate motivele sa presupunem ca soarta de mai departe sau chiar viata jurnalistului sunt puse in mare pericol. In afara de aceasta, atragem atentia ca arestarea lui Ernest Vardanean este un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creatiei, la libertatea presei – valori democratice europene si general umane calcate in picioare ani in sir de regimul de la Tiraspol.

Uniunea Jurnalistilor cere autoritatilor Republicii Moldova sa intervina cu toate instrumentele interne si internationale de care dispune pentru a-l pune in libertate pe Ernest Vardanean in cel mai scurt timp.

Avand in vedere influenta pe care autoritatile Federatiei Ruse o are asupra regimului de la Tiraspol, Uniunea Jurnalistilor din Moldova face apel la autoritatea confratilor de breasla din Uniunea Jurnalistilor din Rusia pentru a exercita presiunile necesare asupra organismelor abilitate ale statului rus ca sa intervena in solutionarea cat mai grabnica a acestei situatii.

Uniunea Jurnalistilor din Moldova solicita, de asemenea, implicarea neintarziata a Federatiei Internationale a Jurnalistilor, a Federatiei Romane a Jurnalistilor Mediasind, la care este afiliata, a altor organizatii si structuri internationale care sunt preocupate de securitatea, de apararea drepturilor si libertatilor jurnalistilor .

 Elibererea din arest a jurnalistului Ernest Vardanean trebuie sa devina un imperativ al solidaritatii noastre profesionale.

 

Biroul Permanent al Uniunii Jurnalistilor din Moldova

Chisinau, 13 aprilie 2010

Comments