Comunicate‎ > ‎

Apel în sprijinul angajaţilor AGERPRES: NU SEMNAŢI NOILE FIŞE DE POST pentru că sunt ILEGALE!

postat 18 oct. 2011, 01:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 oct. 2011, 01:30 ]

Dragi colegi,

    Aşa cum v-am anunţat şi în data de 15 septembrie,  conducerea ANP AGERPRES a încălcat în mod grosolan regulile parteneriatului social, Contractul Colectiv de Muncă din mass-media, CCM din ANPAGERPRES, adoptând Regulamentul Intern, Codul de Conduită, Regulamentul de organizare şi funcţionare, criteriile de evaluare ale personalului, precum şi planul de formare profesională fără să se consulte cu angajaţii şi cu reprezentanţii sindicatului. Deşi în data de 25.07.2011, prin adresa nr.52/25.07.2011 atrageam atenţia conducerii că refuză dialogul instituţional şi că aceste documente, extrem de importante pentru buna  funcţionare a instituţiei şi pentru motivarea profesională a salariaţilor, trebuie să aibă avizul Comisiei Paritare după consultarea cu angajaţii, în data de 12 septembrie a.c., directorul general al agenţiei, împreună cu membrii Consiliului Director, au încălcat legea, adoptând un regulament intern care instaurează, practic,  dictatura în agenţie. Din acest  motiv,  Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a atacat în instanţă respectivile documente.
 
    După cum puteţi observa, angajaţii au  doar câteva drepturi dar, în schimb, aproximativ 40 de obligaţii faţă de conducere, unele mai aberante decât altele cum ar fi cele referitoare la îmbrăcăminte, fumat, acceptarea unor ordine ale conducerii care nu se află în fişa postului şi nici în Contractul Individual de Muncă, "întreprinderea oricăror acţiuni care ar duce la neînţelegeri sau tensiuni în rândurile personalului", eliminarea dreptului de vot al reprezentanţilor sindicatului în comisia de disciplină, eliminarea panourilor de afişaj pentru angajaţi, şi multe altele asemenea. Totodată, introducerea în Regulamentul Intern a  unor criterii de evaluare profesională arbitrare, fără nicio consultare a angajaţilor, va favoriza comiterea a şi mai multor abuzuri din partea conducerii asupra salariaţilor. 

    După aceste abuzuri, acum conducerea AGERPRES încearcă să vă intimideze şi să vă oblige să semnaţi noi fişe de post impunandu-vă tot felul de norme discretionare. Atragem atenţia că nu sunteţi obligaţi să semnaţi aceste fişe de post deoarece ele sunt modificate în mod unilateral şi ilegal de către conducerea interimară a  AGERPRES. Până la un nou controlul Inspecţiei Muncii şi până la clarificarea acestui abuz în instanţă, va recomandăm să nu semnaţi nicio fişă a postului!!!  Atât contractul colectiv de muncă din AGERPRES cât   şi Contractul Colectiv de Muncă din Mass-media dar şi noul Cod al Muncii, art 132, susţin că deciziile în privinţa relaţiilor de muncă se iau după consultarea cu reprezentanţii sindicatului din care faceţi parte! 

    De asemenea, vă recomandăm să nu cedaţi presiunilor de a renunţa la protecţia oferită de sindicat! Conform legislaţiei în vigoare, orice presiune din partea conducerii asupra voastră de a renunţa la calitatea de membru de sindicat constituie infracţiune!


Biroul Executiv al SJP,
Cristi Godinac, Preşedinte

Comments