Comunicate‎ > ‎

Apel pentru încetarea campaniei de denigrare a victimei jurnalistului sportiv de la Televiziunea Română!

postat 22 nov. 2022, 04:34 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 nov. 2022, 06:48 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind -  Filiala MediaSind TVR
constată că în ultimul timp, jurnalista TVR Nadine Vlădescu, (foto) membră a organizației, este ținta unei campanii de denigrare în urma agresiunilor fizice și verbale la care a fost supusă de curând.  Jurnalista a sesizat conducerii TVR și organelor de cercetare penală faptul că a fost victima violențelor fizice și verbale din partea jurnalistului sportiv Marian Olaianos, în prezent cercetat disciplinar de către o Comisie numită de președintele-director general al SRTV.

Conform acuzațiilor aduse, Marian Olaianos ar fi lovit-o în incinta instituției publice pe jurnalista TVR, cu care avea o relație. Faptele sunt confirmate de înregistrările camerelor video, dar și de martori. Din acest motiv, jurnalista a depus la Parchet o plângere penală pentru lovire și alte violențe, urmata de o plângere penală pentru violarea vieții private, pentru dezvăluirea de către Marian Olaianos, către multe persoane din interiorul TVR, dar și către presă, a unor mesaje din conversațiile private dintre cei doi, trunchiate și scoase din context, lucru care constituie faptă penală și care a condus la denigrarea jurnalistei în rândul colegilor din TVR, precum și la defăimarea ei în presa și atacuri la persoana, printr-o campanie organizată și părtinitoare. 

Având în vedere gravitatea acestor fapte, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind -  Filiala MediaSind TVR face un apel către colegii din mass-media să nu fie complici la campania de discreditare inițiată împotriva jurnalistei Nadine Vlădescu și să aștepte finalizarea cercetării disciplinare din TVR.
Precizăm că MediaSind TVR o va sprijini pe Nadine Vlădescu în toate etapele judiciare, pentru ca toți cei vinovați să răspundă de faptele lor.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR
Departament Comunicare 
București, 22 noiembrie 2022

Vă prezentăm atașat comunicatul de presei al membrei noastre.

Comunicat Presă Nadine Vlădescu, 22 nov.2022

In urma publicarii trunchiate si tendentioase si chiar neadevarate in media si in social media, a incidentului dintre mine, Nadine Vlădescu, și Marian Olaianos, precum si a continuarii incalcarii repetate a dreptului la viata privata si a lezarii demnitatii mele, prin prezentarea unor lucruri foarte personale intr-o maniera partinitoare si scoasa din context, care imi aduce prejudicii personale si profesionale, tin sa precizez urmatoarele:

In 17 octombrie 2022, intre orele 13-15, in sediul TVR, am fost grav agresata fizic si verbal de catre Marian Olaianos. Am fost injurata si apoi lovita cu palmele, pumnii si un set de chei peste fata si cap si pe corp, strangulata si data cu capul de perete, lovita cu picioarele, stransa cu putere de brate si zgaltaita, impinsa si imbrancita de Marian Olaianos, comentator sportiv si angajat al TVR, care neprovocat, neatacat si fara a fi lovit sau insultat a recurs la acte de violenta asupra mea.

Agresiunea a fost surprinsa partial (strangularea si loviturile cu capul de perete) de camerele de filmat, lucru care confirma clar spusele mele. TVR a pus la dispoziția organelor de anchetă aceste imagini.

In ziua agresiunii, am mers catre biroul sau pentru a rezolva un proiect la care trebuia sa colaboram. In birou, m-a lovit din senin peste fata, cap, urechi, degete, maini si brate, m-a imbrancit si impins in perete si m-a injurat, spunand ca nu-l intereseaza nimic legat de proiectul meu, ca nu-i pasa de colegialitate, atitudinea sa fiind si in trecut una de superioritate si autoritate, in ideea ca “mie nu-mi spune nimeni aici ce sa fac”, “eu nu am sef si-mi fac programul cum vreau eu”, “noi la Sport suntem stat in stat”, “sunt in TVR de peste 20 de ani si nu se atinge nimeni de mine”, “eu fac numai ce vreau eu si nu dau socoteala nimanui pentru ca sunt aici de peste 20 de ani”, “plec la Cupa Mondiala si ma doare in … de oricine, sa ma pupe toata lumea in …”.

La rugamintile mele de a se calma, de a discuta in liniste si de a continua proiectul si filmarea stabilita pentru a doua zi, dar si de a stabili un alt moment al zilei la care sa vorbim despre structura celor ce urmau sa fie discutate a doua zi, raspunsul lui a fost unul si mai vehement si atitudinea lui a devenit si mai violenta. M-a impins si m-a lovit pe holurile cladirii si pe scari, scena la care la un moment dat au asistat si doua dintre doamnele de serviciu pe tura, care au aparut in capul scarilor exact cand el ma lovea in cap si peste fata si urechi cu cheile, lucru care l-a enervat si mai tare, astfel incat a inceput sa ma injure (“du-te-n ….mea, acum m-au vazut si femeile de serviciu!”).

In urma agresiunii grave si a starii de rau ce a urmat, am ajuns la medicul din cadrul TVR, care m-a examinat, mi-a acordat primele ingrijiri, mi-a facut poze ale bratelor si toracelui (aveam mana dreapta foarte rosie si umflata, zgarieturi pe maini, antebrate si piept, ochiul drept lovit, sanul drept lovit cu pumnul, rochia rupta, etc.) si mi-a dat trimiteri catre clinica din Str. Washington, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul de Oftalmologie si un bilet catre INML. Medicul legist care m-a examinat la INML mi-a dat trimiteri catre neurochirurgie si ORL, pe care scrie clar “agresiune fizica strangulare” si traumatism de coloana cervicala si lombara, adaugand ca nici nu trebuie sa explic cum au fost loviturile, urmele de pe brate, torace, spate si picioare aratand clar natura si felul agresiunii.

Tin sa mentionez ca pentru aceste fapte am depus plangere penala la parchet si am sesizat conducerea TVR, drept pentru care s-a intrunit Comisia de Disciplina. Toate dovezile (certificate medicale, imagini camere, conversatii dintre noi) vor arata ca ceea ce sustin este adevarat.

Mai mult decat atat, am depus o a doua plangere penala, pentru violarea vietii private, impotriva lui Marian Olaianos si, daca va fi cazul, voi face acest lucru si impotriva tuturor celor care continua acest incident, prin divulgarea trunchiata a faptelor, provocandu-mi si mai mari prejudicii personale si profesionale.

Singura mea vina morala in aceasta situatie a fost ca am consimtit la relatia personala si intima pe care am avut-o cu Marian Olaianos, un barbat casatorit, pe care acesta acum o neaga, desi exista dovezi clare si in acest sens. 

Mai mult, aceasta relatie a fost initiata chiar de catre el, la inceputul colaborarii profesionale.  Inca de la momentul primei interactiuni, atitudinea sa a fost una de negociere a colaborarii profesionale, dupa propria filosofie exprimata prin intrebarea repetata “Mie ce-mi iese?”, Olaianos facandu-mi avansuri sexuale din prima zi si insistand sa avem o relatie personala si intima de la bun inceput. Am cedat avansurilor sale deoarece m-am atasat emotional de el si am dat curs insistentelor sale de a incepe o relatie pe care a prezentat-o din start drept o poveste de dragoste. Totodata, am crezut ca putem colabora profesional pentru realizarea unor proiecte, context in care l-am si cunoscut, dar el a tergiversat si pana la urma si zadarnicit toate proiectele la care ar fi trebuit sa lucram impreuna.

 De exemplu, in conditiile in care o filmare cu el era stabilita pentru a doua zi, dar el refuza sa discutam despre proiect, atitudine ostila pe care o avusese si in saptamana de dinainte, spunandu-mi ca proiectul e o prostie si nu da doi bani pe el, l-am rugat sa nu-mi puna bete in roate cu lucrul si filmarile si sa-si respecte cuvantul dat, pentru ca acest al treilea proiect de colaborare profesionala sa nu fie la randul sau abandonat. De multe ori, el m-a chemat in biroul lui sau la montaj in Redactia Sport pentru a discuta aceste proiecte profesionale si a viziona ilustratii sau materiale potrivite, pe care urma sa mi le furnizeze, dar acestea erau doar pretexte pentru a pretinde ulterior in fata colegilor sai ca eu il caut neinvitata si il agasez, cu alte cuvinte ca “nu mai scapa de mine”. Din pacate, nu mi-am dat seama de aceasta atitudine decat prea tarziu, in momentul in care am inteles ca de fapt nu doreste sa colaboreze profesional si ma duce cu vorba, el intretinand doar relatia personala.

Unele mesaje ale mele din corespondenta cu Marian Olaianos au fost distribuite recent de el presei, intr-un fel trunchiat si scos din context, iar acest gest, cat si publicarea, sunt fapte penale de incalcare a vietii mele private. Relatia personala si intima cu Olaianos s-a desfasurat si inainte si dupa momentul mesajelelor respective, cu mult anterioare incidentului si care nu justifica in niciun fel agresiunea fizica si verbala asupra mea. Mai mult, dupa sesizarea mea catre conducerea SRTv, Olaianos a insistat prin toate mijloacele si facand tot felul de presiuni ca eu sa-mi retrag sesizarea si ulterior sa-mi retrag si plangerile penale, in acelasi timp propunandu-mi: «nu vrei sa dormi doua ore in bratele mele azi?» in data de 7 nov. In acest context si mai ales dat fiind faptul ca exista numeroase mesaje sexuale ale lui catre mine din timpul relatiei, consider absurda sustinerea sa ca l-as fi hartuit sexual. Presiunile lui Olaianos pentru retragerea sesizarii mele au constat inclusiv in santajul cu dezvaluirea in presa a unor informatii strict personale, pentru a abate atentia de la agresiune, ceea s-a si intamplat, eu alegand sa nu-mi retrag sesizarea, deoarece consider ca violenta este o chestiune foarte grava, mereu de neacceptat si de nejustificat.

Prin urmare, aceste atitudini nu pot fi justificate si sunt acum in curs de solutionare disciplinara, civila si penala. 

In ceea ce priveste aparitia trunchiata a unor informatii legate de trecutul meu, tin sa mentionez, pe langa faptul ca ele nu au nicio legatura cu agresiunea lui Marian Olaianos asupra mea sau cu relatia intima cu el, ca in speta prezentata intr-un ziar sportiv am castigat definitiv in instanta si toate aspectele mentionate de ziarul respectiv (catre care eu nu am facut declaratii, fiind contactata de alta publicatie) se refera la o situatie legala provenita dintr-o chestiune foarte personala, generata de dorinta mea de a fi mama si de procedurile de fertilizare in vitro facute impreuna cu fostul partener. Aceste chestiuni tin de viata mea privata si nu au nicio legatura cu agresiunea si violenta lui Olaianos asupra mea sau cu relatia personala, intima si fizica dintre mine si el.

Ca atare, fac un apel la lege si la bun simt catre toti cei care au adus in public un scandal privat in care agresorul este transformat in victima si un apel deontologic si profesional la colegii jurnalisti, atat din televiziune, cat si din presa, de a-si verifica sursele si a prezenta lucrurile echilibrat si corect, fara atacuri la persoana, denigrari si denaturari partinitoare ale adevarului.

 Nadine Vlădescu