Comunicate‎ > ‎

APEL pentru rezolvarea crizei din Opera Naţională Bucureşti!

postat 22 apr. 2016, 02:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 apr. 2016, 02:13 ]
Federaţia  FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă din cultură şi mass media, susţine revendicarile Sindicatului reprezentativ din Opera Naţională Bucureşti şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia conflictuală din această instituţie.

Considerăm că cererile Sindicatului reprezentativ din Opera Română, afiliat la federația noastră, sunt mai mult decât îndreptățite, fiind generate de lipsa de acțiune a Ministerului Culturii, care a condus la blocarea proiectului de reparaţie generală a clădirii Operei. Totodată, nemulțumirile membrilor noştri sunt legate și de încadrarea incorectă a salariaţilor în grupele de muncă, de nivelul scăzut al salariilor, dar și de lipsa unui contract colectiv de muncă la nivelul sectorului Cultura si Mass-Media, care să asigure tuturor angajaților o reală protecţie împotriva abuzurilor, precum şi standarde de trai decente, la fel cu ale colegilor din alte state membre ale Uniunii Europene.

Deoarece publicul nu trebuie sa sufere din pricina bâlbâielilor deciziilor autorităţilor, solicităm Guvernului României şi Ministerului Culturii, să se implice de urgenţă în vederea rezolvării situaţiei grave cu care se confruntă Opera Naţională Bucureşti şi, împreună cu sindicatul reprezentativ din instituţie, să găsescă soluțiile depășirii actualei crize. De asemenea, cerem sprijinul organizaţiilor internaţionale la care suntem afiliaţi, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a  Actorilor şi UNI Global Union, să se implice în medierea conflictului din Opera Bucureşti. 

Opera Naţională Bucureşti este o instituţie de prestigiu, un reper  în cultura românească, căreia guvernanţii trebuie să-i acorde atenţia cuvenită.


Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind      

Biroul Executiv Permanent 

Bucureşti, 22 aprilie 2016