Comunicate‎ > ‎

Apelul greviștilor din TVR către clasa politică: Stopați interimatul imposturii și incompetenței în Televiziunea Română!

postat 28 oct. 2021, 03:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 oct. 2021, 04:25 ]
La întâlnirea cu delegația MediaSind TVR, Ramona Săseanu a recunoscut că viața angajaților este în pericol din cauza nefuncționării instalațiilor tehnice, dar consideră că singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este numirea unui nou Consiliu de Administrație!

Întrucât viața angajaților Televiziunii Române este zilnic pusă în pericol din cauza incompetenței actualei echipe manageriale, mai mulți membri ai MediaSind TVR, în frunte cu președintele filialei din Societatea Română de Televiziune, Sorin Torică, au decis să intre, începând de astăzi, 28 octombrie 2021, în greva foamei. Aceștia cer public  președintelui PNL, Florin Câțu și deputatului Gigel Știrbu să-și retragă de urgență protejata din fruntea TVR!

La acțiunea grevistă din fața sediului TVR, au participat, din solidaritate, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac, secretarul general al SRJ MediaSind, Liviu Grosu. Aceștia au anunțat că vor sesiza organizațiile naționale și internaționale la care federația este afiliată, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global UNION, față de lipsa de reacție a autorităților din România în stoparea abuzurilor împotriva membrilor de sindicat din cea mai mare instituție de presă a statului român, Televiziunea Română.

Speriată de amploarea evenimentului, directorul general interimar, Ramona Săseanu, a catadicsit, într-un final, să aibă o întâlnire cu greviștii reprezentați de liderii MediaSind TVR, SRJ MediaSind și de cei ai Federației FAIR-MediaSind. După ce i s-a atras, de mai multe ori, atenția că nu se află la propriul SRL sau sindicat, ci într-o instituție publică, unde limbajul de mahala și țipetele nu își au locul, aceasta a recunoscut, într-un final, că problemele tehnice semnalate de colegii noștri sunt reale, dar a precizat că achizițiile trebuie aprobate de un Consiliu de Administrație. Cu alte cuvinte, în caz de incendiu, nu are cine și cum să intervină, întrucât partidele politice sunt vinovate pentru întârzierea demarării procedurii pentru numirea unui nou CA. 
Referitor la abuzurile grave asupra salariaților din partea șefului Formației de Intervenție, salvare și Prim Ajutor din SRTV, Robert Woitovict, directoarea interimară ne-a informat, ca pe o mare victorie, că problema s-a rezolvat întrucât acesta a depus o cerere de transfer la un alt serviciu!!! Însă, nu a dat nicio explicație de tergiversarea cercetării disciplinare cu peste 3 luni, în cazul sesizărilor împotriva abuzurilor de care este acuzat acesta. În schimb, cel mai obraznic cu salariații TVR care au apelat la această formă extremă de protest, a fost avocatul angajat abuziv de la Craiova de Ramona Săseanu, Ionuț Teodorescu, care, la intrarea în instituție, i-a anunțat că el nu stă de vorbă cu bulangii! Față de acest comportament indecent, vulgar,  MediaSind TVR va depune o sesizare penală.

 Decizia privind intrarea în greva foamei a fost luată ieri, 27 octombrie 2021, în urma refuzului directorului general interimar, Ramona Săseanu, de a discuta cu angajații nemulțumiți, în prezența președintelui MediaSind TVR, Sorin Torică. Față de această încălcare flagrantă a dispozițiilor Legii nr. 62/2021, a Codului Muncii și a Convențiilor OIM referitoare la  drepturile membrilor de sindicat, cei aproximativ 20 de angajați au părăsit astăzi, 27 octombrie 2021, sala de ședințe, lăsând-o pe Ramona Săseanu  doar cu acoliții săi.

Amintim că în data de 20 iulie 2011, mai mulți angajați ai Formației de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor care deservesc sediile Societății Române de Televiziune din  strada Dorobanți, Moliere, Doctor Felix și Jilava, au sesizat-o pe Ramona Săseanu, directorul general interimar,  de situația gravă  care pune în pericol viața angajaților instituției, întrucât TVR a rămas fără instalații funcționale de stins incendii. Mai mult, aceștia solicitau conducerii TVR să intervină de urgență și să pună capăt comportamentului abuziv al șefului formației, Robert Woytovict, care îi consideră pe subalterni “slugi incompetente”. (amănunte aici: MediaSind cere conducerii Televiziunii Române să nu mai pună în pericol viața angajaților instituției!)

După 3 luni de la sesizare, angajații au tras un nou semnal de alarmă către MediaSind TVR,  susținând că situația a devenit extrem de gravă, viața angajaților TVR fiind pusă zilnic în pericol din cauza incompetenței șefilor: “De o săptămână avem o situație extrem de gravă, una ce nu a mai fost întâlnită în ultimii 30 de ani. Una dintre ture funcționează cu doi pompieri!!! În teorie, pentru că în practică de toată televiziunea se ocupă DOAR UNUL SINGUR! Celălalt e la stația de avertizare. Dacă se întâmplă vreun incendiu instituția este neacoperită în totalitate. Pereș Gheorghe (Șef Serviciu Logistică din SRTV– n.n.:Conducerea TVR a făcut achiziții de peste un milion de lei, prin încredințare directă, de la o firmă din Călărași. Șeful serviciului care beneficiază de aceste achiziții este un fost angajat al respectivei firme!) știe de situația asta, dar o acceptă și nimeni nu își asumă nimic. Și pe celelalte ture situația este oarecum asemănătoare, în sensul că sunt zile cu doar doi pompieri. Sunt mai rare, dar sunt. Vă mulțumesc. PS- Se pregătesc răzbunări crunte după ce se va termina cercetarea disciplinară a dlui. Robert Woytovict. Planul este făcut, din ce spun sursele noastre. Urmează să facem armata din nou. Alarme de noapte, teste fizice, amenințări din partea lui Pereș Gheorghe că dacă nu facem față vom fi mutați. Unde, doar el știe...” – se arată în sesizare.

Mai mult, abuzurile de care a fost acuzat șeful Formației de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor, Robert Woytovict au rămas nesancționate de către conducerea interimară, așa cum, de altfel, au prevăzut în memoriu chiar subordonații săi: „De asemenea, o lungă perioadă de timp, orice posibilitate de a ne îndrepta cu plângerile noastre către sindicat (SPUSTV, sindicatul de casă al conducerii-n.n.) a fost blocată de faptul că dl Woytovict era simultan și lider sindical, în timp ce soția sa este vicepreședintele sindicatului din care, încă, facem parte, astfel încât orice sesizare legată de comportamentul lui ar fi fost analizată de soția sa. Climatul de lucru a devenit unul aproape imposibil de suportat, ajungând să împartă colegii între „proști” și „deștepți” după bunul plac, încălcând astfel toate normele de bună înțelegere între colegi, situație care are nevoie de o rezolvare urgentă.”

 Pe lângă grave carențe manageriale, șeful compartimentului este acuzat că a impus un program de lucru care determină ca  Formația de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor să devină nefuncțională, întrucât în multe zile sunt doar doi oameni pentru intervenție pe o tură în sediul central.

Având în vedere aceste situații grave care pun în pericol viața tuturor angajaților TVR,  având în vedere lipsa de reacție și incompetența de care a dat dovadă actuala echipă interimară în soluționarea problemelor din Televiziunea Română, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută partidelor politice de a da dovadă de responsabilitate și de a numi un Consiliu de Administrație competent în  cea mai mare instituție publică de presă.

Participă la Campania #Vrem respect pentru angajații TVR:"TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice"
Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 28 octombrie 2021