Comunicate‎ > ‎

Apelul MediaSind către clasa politică: Nu puneți la TVR aceeași Mărie cu altă pălărie!

postat 22 feb. 2021, 01:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 feb. 2021, 01:32 ]
Scrisoare deschisă către:

Klaus Iohannis, Președintele României

Florin Cîțu, Primul Ministru

Ludovic Orban, Președintele PNL

Dan Barna, Co–președinte al Alianței  USR - Plus

Dacian Cioloș, Co-președinte al Alianței USR - Plus

Marcel Ciolacu, Președinte PSD

Kelemen Hunor, Președinte UDMR

Varujan Pambuccian, Președinte Grupul Minorităților Naționale

 

Nu puneți la TVR  aceeași Mărie cu altă pălărie! 

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cea mai importantă organizație sindicală a jurnaliștilor din România, membru - fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă la nivel de sector și singura afiliată din România la organizațiile internaționale și europene  - Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor, a militat mereu în favoarea apărării demnității profesionale a lucrătorilor din media.

Noi am înțeles întotdeauna importanța serviciilor publice de presă și am cerut mereu, atunci când s-au constatat derapaje, să dispară imixtiunea politică din Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune.

Cu sprijinul Federației Europene a Jurnaliștilor și al Federației Internaționale a Jurnaliștilor am obținut susținere privind depolitizarea celor două instituții, chiar din partea Comisiei Europene și al Parlamentului European.

Organizația noastră a prezentat public abuzurile și ilegalitățile săvârșite în timpul administrațiilor politice ale Radioului și Televiziunii Naționale. Ele au fost prezentate și organelor de anchetă, multe dintre acestea fiind acum subiecte de cercetare în mai multe dosare penale.

Salutăm decizia coaliției de guvernare de a demite actualele conduceri ale SRR și SRTV, care au subordonat propriile instituții interesului de partid! Credem, totodată, că aceste schimbări nu rezolvă nici pe departe problema reabilitării serviciilor publice de Radio și Televiziune, care trebuie urgent depolitizate și susținute de un management profesionist. De aceea avem nevoie de o lege nouă de organizare a SRR și SRTV, care să scoată instituțiile din paradigma politică prin care sunt desemnate conducerile celor două instituții. În decursul ultimilor ani, noi am făcut propuneri în acest sens, dar nu au fost luate în considerare. Dacă doriți,  puteți să contați pe experiența noastră și oricând suntem în măsură să oferim sugestii și soluții pentru creionarea unui nou cadru legislativ.

 Televiziunea Română se află în cea mai neagră situaţie din câte au fost în întreaga ei istorie. Se știe că anomaliile și ilegalitățile din instituție, reclamate de SRJ MediaSind în decursul anilor, nu au fost luate în considerare niciodată  de decidenţii politici. Lipsa unei reacţii din partea acestora am pus-o pe seama aroganţei ciocoieşti, o trăsătură comportamentală probată în numeroase situaţii publice notorii şi pe care, cei mai mulţi dintre ei nu o pot masca. Din păcate, criza din Televiziunea Naţională este pentru astfel de politicieni o problemă marginală în raport cu aria lor de interese.

Televiziunea Română a ajuns în pragul colapsului pentru că a fost condusă doar de politruci care nu au avut nici priceperea şi nici buna- credinţă cu care trebuie gestionată o instituţie atât de specială. Mai mult, abuzurile, derapajele de la lege ale unor «manageri» nu au fost niciodată sancţionate de către clasa politică, în sensul declanşării unor anchete, nici parlamentare şi, cu atât mai puţin, penale.

 Decizia dumneavoastră de a demite administrația Gradea este salutară și sperăm să nu avem de-a face cu o „schimbare de dragul schimbării”, cum se zice, pentru că dacă îi înlocuim pe „ai lor” cu „ai noștri” nu vom face nimic.

 Vestea că, în sfârșit, conducerea TVR va fi schimbată a provocat emoții puternice după zecile, poate sutele de reacții din partea SRJ MediaSind și a MediaSind TVR, a organizațiilor profesionale care denunțau dezastrul în care a ajuns Televiziunea Română.

În același timp, a provocat și mare agitație printre taberele din TVR. Camarila Doinei Gradea, și-a conservat privilegiile prin numirea în funcții, pe ultima sută de metri, a celor care au demonstrat loialitate sistemului. Așa au ajuns în funcții de șefi ai unor compartimente importante din TVR menajere, secretare și alte persoane fără nicio experiență în domeniile respective, ca în  celebrul caz al ospătăriței de la Apele Romane.

O altă grupare este cea a așa-zisei opoziții, reprezentată  de Monica Ghiurco care, pentru că a ratat funcția de PDG promisă de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, întrucât acesta din urmă a fost condamnat și întemnițat, a căpătat brusc simpatii de dreapta și țintește (visează) din nou, același post. Mai mult, dna. Ghiurco, după discuții preliminare cu unii lideri din Coaliție de la care dorește susținere,  întocmește variante de organigrame cu noii șefi, dar și tot felul de planuri de reorganizare și restructurare pentru a fi pe placul noilor stăpâni. Considerăm că o numire, fie ea și interimară, a acestei persoane în fruntea instituției ar fi o mare greșeală. Monica Ghiurco, chiar dacă este un jurnalist cu unele calități recunoscute și apreciate de organizația noastră, nu are anvergura necesară unei asemenea funcții. Asta ar însemna că vom avea de-a face cu „aceeași Mărie, cu altă pălărie”!

TVR are nevoie de un manager profesionist, fie el și interimar, capabil să scoată din criză o instituție atât de mare și de complexă în raport cu cerințele societății și ale publicului.

Cei mai mulți dintre salariați, care muncesc în condiții precare și pe salarii care abia le ajung de la o lună la alta, privesc cu speranță, așteptând o soluție înțeleaptă de la dumneavoastră. În acest timp, liderii politici anunță tot felul de reforme pentru „eficientizarea aparatului bugetar”. Dar, problema este că o reformă reală și eficientă în TVR nu se poate face cu aceeași oameni care, de mulți de ani, se află ori în CA, ori în CD, ori în așa-zisa opoziție, urmărind mai mult satisfacerea intereselor personale.

Acesta este motivul pentru care vă solicităm să nominalizați în noul Consiliu de Administrație persoane noi, profesioniști, care să aibă respect față de ceea ce trebuie să însemne o Televiziune Națională, adică aflată în slujba publicului. Cerem, de asemenea, să depolitizați și Consiliul Național al Audiovizualului care, prin nesancționarea organizațiilor media ce promovează dezinformarea de dragul creșterii audiențelor și din interese politice, au adus deservicii imense democrației.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Biroul Executiv Național

22 februarie 2021