Comunicate‎ > ‎

Apelul MediaSind TVR către publicul Festivalului Cerbul de Aur!

postat 26 iul. 2019, 02:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 iul. 2019, 02:12 ]
Având în vedere apariția în spațiul public a mai multor articole de presă care au preluat așa-zise precizări  ale conducerii Societății Române de Televiziune și care critică hotărârea membrilor de sindicat de a intra în grevă japoneză pe perioada  Festivalului Cerbul de Aur, având în vedere unele catalogări ale acestei forme de protest drept  „Șantaj la Cerbul de aur” sau ”Cerbul de Aur” în pericol de a fi vizionat de români etc., Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR respinge aceste manipulări și face următoarele clarificări:

Angajații Televiziunii Naționale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai organizației noastre, au făcut întotdeauna dovada profesionalismului lor la principalele evenimente culturale, sportive, economice  și politice la care au fost implicați, potrivit sarcinilor de serviciu, respectând deontologia profesională. Poate cea mai solidă și incontestabilă atestare a înaltului profesionalism al angajaților TVR, o constituie faptul că toate stațiile private de televiziune au fost înființate cu oameni care s-au format și s-au afirmat în această instituție de presă.

Datorită profesioniștilor TVR, imaginea României a fost promovată peste hotare prin programe și evenimente de excepție, realizate și transmise de aceștia și preluate de multe televiziuni publice din lume.

Un astfel de eveniment este și Festivalul Cerbul de Aur ,un  adevărat brand national, pe care ni-l dorim finalizat cu succes, din  respect pentru publicul său. 

Încercările disperate ale conducerii TVR de a manipula publicul și de a-l întoarce împotriva angajaților care vor protesta prin purtarea unor banderole și a altor semne distinctive,  nu reprezintă decât o jalnică tentativă de a denatura realitatea.

Este de-a dreptul ridicol să afirmi că acțiunile de protest, declanșate în perioada desfășurării Cerbului de aur, reprezintă o formă de șantaj la adresa conducerii TVR. Profesioniștii, membri ai MediaSind TVR, consideră că interesul telespectatorilor nu trebuie amestecat cu acest conflict de muncă, drept pentru care asigură publicul Cerbului de aur că producțiile acestui eveniment important vor fi realizate la standardele de profesionalism deja cunoscute.

 Precizăm că acțiunea de protest votată cu unanimitate de Adunarea Generală Extraordinară a MediaSind TVR de a declanșa greva japoneză pe perioada Festivalului Cerbul de aur nu este îndreptată împotriva publicului. Este un semnal de alarmă prin care angajații celei mai mari instituții de media a statului doresc să-l tragă față de situația umilitoare și gravă în care se află din cauza atitudinii dictatoriale prin care sunt tratați de președintele-director general Doina Gradea.

Așa cum au arătat în Rezoluția votată, opinia publică din România a putut constata că, în ultimii doi ani, umilințele la care au fost supuși angajații Televiziunii Naționale au fost de neînchipuit, aceștia fiind tratați de președintele director – general Doina Gradea cu aroganță și cu lipsă de respect față de profesioniști;

Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizației sindicale reprezentative nu i s-a recunoscut calitatea de partener social, conform legislației interne, a directivelor și convențiilor internaționale din domeniul relațiilor de muncă;

Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreționar, ignorând normele legale de transparență, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituției insecurizând, totodată, veniturile angajaților SRTV;

La SRTV au fost organizate concursuri cu vicii procedurale și de legalitate, pentru că s-au desfășurat în lipsa reprezentanților organizației reprezentative. În această situație angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administrație și a Comisiei de Etică și Arbitraj a avut loc în condiții cel puțin suspecte;

Ignorând regulile jocului democratic ale Statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiție, asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj;

Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televizunea Română, în favoarea unor entități și grupuri de interese private;

Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în prezent, prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcările repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali, sunt câteva din problemele semnalate și care vor genera proteste atât pe plan national, cât și international, conform Rezoluției adoptate  (amănunte aici).

Având în vedere aceste argumente,  MediaSind TVR face un apel către publicul Festivalului Cerbul de Aur să nu cadă în capcana manipulării și să înțeleagă eforturile colegilor din TVR și, dacă se poate, să se solidarizeze cu ei.

Totodată, MediaSind TVR face un apel către colegii din presă să verifice  cu atenție informațiile venite din partea șefei TVR și, în cazul în care le publică,  să prezinte și poziția protestatarilor.

MediaSind TVR susține  că Societatea Română de Televiziune nu mai trebuie tratată ca o anexă a puterii și a unor grupuri de interese economico-politice. TVR trebuie să fie o instituție publică de presă aflată în slujba cetățenilor.  

 
 MediaSind TVR

Departament Comunicare

București, 26 iulie 2019