Comunicate‎ > ‎

Atitudine plină de aroganță și mitocănie a șefului de la Știri și a producătorului general în ședința CD din TVR: " Nu acordăm sporul de teren de 20 la sută pentru că nu știm cum să-l interpretăm!"

postat 20 iul. 2022, 05:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 iul. 2022, 05:18 ]
MediaSind cere demiterea de urgență a coordonatorului de la Știri, Cătălin Prisăcariu  și a producătorului general, Ramona Săseanu, precum și anchetarea abuzurilor acestora împotriva angajaților TVR!

Astăzi, 20 iulie 2022, în ședința Comitetului Director al Societății Române de Televizune, s-a confirmat, încă o dată, faptul că instituția publică de presă este condusă de niște persoane neprofesioniste, care își bat joc de drepturile angajaților și care nu au niciun respect față de partenerii sociali.

Ședința de CD a debutat cu un circ grotest provocat de producătorul general Ramona Săseanu și de coordonatorul Departamentului Știri, Cătălin Prisăcariu, cel care îi ține locul președintelui-director general Dan Cristian Turturică, aflat în concediu. Revoltată de prezența președintelui SRJ MediaSind, Cristi Godinac, la ședința Comitetului Director, care se pregătea să-i adreseze întrebări legate de nerespectarea drepturilor din noul CCM, producătorul general din TVR, Ramona Săseanu a amenințat că părăsește ședința dacă liderul SRJ MediaSind nu stă la altă masă, adică la masa secretariatului. Întrucât acesta a refuzat oferta făcută, Ramona Săseanu a părăsit enervată și ofuscată, sala. Cel care i-a ținut isonul și a amenințat că îl va da afară pe reprezentantul sindical a fost însă Cătălin Prisăcariu, care a adoptat o atitudine plină de aroganță și mitocănie față de partenerul social. Întrucât reprezentantul MediaSind a refuzat să părăseacă locul ședinței, aceasta a continuat fără prezența producătorului general, Ramona Săseanu.

În finalul ședinței de CD, președintele Mediasind a solicitat dreptul la opinie, aducând la cunoștința membrilor CD concluzia întâlnirilor cu angajații TVR de la sediul central și de la studiourile teritoriale, realizate în ultimele două săptămâni împreună cu liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și ai Filialei MediaSind TVR. Însă, ceea ce a urmat este de domeniul mitocăniei întrucât, pe tot parcursul intervenției, președintele MediaSind a fost înterupt și jignit cu tot felul de aberații de către cel care îi ținea locul președintelui-director general dan Cristian Turturică. Cătălin Prisăcariu nu a avut bunul simț și răbdarea să asculte doleanțele angajaților TVR, faptul că nu se respectă prevederile CCM, în special cele privind acordarea sporului de teren în cuantum de 20 la sută și a alocației de cazare în cuantum de 230 lei. Acesta, cu o mare lipsă de bun simț, a susținut că nu poate să acorde acest spor întrucât nu îl “înțelege” și că, “în inteligența lor, cei care l-au negociat nu au precizat și normele de aplicare”!!!

Degeaba liderul sindical a încercat să explice că articolul privind acordarea sporului este foarte clar, că nu necesită nicio normă de aplicare, că șefii ierarhici sunt obligați de prevederile CCM să țină o evidență a orelor lucrate în condiții de teren și că termenul teren este explicat și în DEX, dar a fost în zadar, pentru că șeful Știrilor, Cătălin Prisăcariu a interrupt orice dialog, afirmând că putem să-l “reclamăm și la Univers”. Întrebat dacă acesta este mesajul pe care să-l transmitem angajaților TVR, acesta a răspuns da,  să meargă în plata Domnului!”

http://www.tvr.ro/membrii-comitetului-director_2281.html#view
Având în vedere că a trecut o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a CCM, având în vedere acest comportament mitocănesc al unui angajat în Televiziunea Română și numit șef al Știrilor fără niciun concurs, cu încălcarea dispozițiilor legale privind obligativitatea depunerii declarației de avere la început de mandat (amănunte aici), Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala Mediasind TVR solicită Consiliului de Administrație al SRTV, Comisiilor de Cultură și Mass-Media ale Parlamentului, Comisiilor de abuzuri ale Parlamentului, Parchetului, Agenției Naționale de Integritate, precum și ITM București să cerceteze aceste abuzuri împotriva angajaților Televiziunii Române.

Totodată, SRJ MediaSind și MediaSind TVR cer demiterea de  urgență a coordonatorului cu atribuții de director la Direcția Știri, Cătălin Prisăcariu și a producătorului  general, Ramona Săseanu, precum și înlocuirea acestora din cadrul Comisiei Paritare din TVR, aceștia fiind direct responsabili de faptul că angajații TVR nu-și primesc drepturile.


Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 20 iulie 2022


PS. Pentru a elimina orice nelămurire și a clarifica acordarea sporului, vă  prezentăm articolul nr. 137 din CCM TVR:  

(1) Spor de muncă în condiții de teren, acordat salariaților a căror muncă presupune realizarea sarcinilor de serviciu aferente producției de programe de televiziune, prin

deplasarea pe teren în orașul de reședință al Angajatorului, precum și în restul țării

sau străinătate, după cum urmează:

a) Spor permanent, consemnat prin act adițional la CIM, în cuantum de 10 %

din salariul de bază al salariaților, pentru angajații serviciilor care prin natura

activității curente își desfășoară activitatea pe teren, respectiv serviciul Care de

Reportaj și Serviciul Transmisii;

b) Spor în cuantum de 20% din salariul de bază, cu confirmarea lunară a șefului

ierarhic, acordat proporțional cu zilele lucrate în acest regim, pentru activitatea

jurnaliștilor și a celorlalți angajați a căror muncă presupune realizarea sarcinilor de

serviciu în condiții de teren;

(2) Munca în condiții de teren presupune următoarele activități:

a) Filmări;

b) Transmisiuni;

c) Înregistrări;