Comunicate‎ > ‎

Campania Vrem respect pentru angajații TVR începe să dea roade: Conducerile abuzive de la TVR Iași și TVR Craiova au fost schimbate din funcții!

postat 22 mar. 2022, 23:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 mar. 2022, 00:40 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-132/foto%20arhire.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR salută decizia președintelui – director general al Societății Romane de Televiziune,  Dan Cristian Turturică, de a schimba din funcții conducerile executive de la TVR Iași și TVR Craiova!

În urma sesizărilor făcute de către organizația noastră, la cele două studiouri teritoriale au fost trimise două comisii de cercetare administrativă pentru a verifica abuzurile semnalate de către membrii MediaSind TVR împotriva directorului executiv al TVR Iași, Vasile Arhire (foto) și al producătorului executiv de la TVR Craiova, Mirela Giodea. (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă! și aici: MediaSind cere stoparea de urgență a campaniei de hărțuire și umilire a angajaților de la TVR Craiova!  )

Începând cu data de 15 martie 2022, celor doi șefi abuzivi nu li s-au mai reînnoit mandatele, fiind schimbați din funcție cu Gabriela Baiardi și Alina Cojocaru, jurnaliști profesioniști care au fost numiți în respective funcții de conducere.

La sfârșitul anului trecut, jurnalista Oana Lazăr de la TVR Iași a publicat o  avertizare publică prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, din cauza incompetenței și a abuzurilor  echipei manageriale formată din Horia Gumeni, coordonator cu atribuții de director și Vasile Arhire, coordonator cu atribuții de Director executiv. Într-o scrisoarea deschisă, Oana Lazăr a cerut demisia lui Vasile Arhire (foto)coordonatorul editorial al stației, care a fost acuzat ca fiind principalul responsabil al declinului profesional al TVR Iași.  Acestuia i s-a reproșat transformarea stației în propriul SRL prin atacarea constantă a prestigiului și demnității  profesioniștilor din instituție. Semnatar al unui angajament cu fosta Securitate, Vasile Arhire este acuzat indirect de cenzură pentru că  intervenea brutal în politica editorială, cu scopul promovării unor persoane apropiate sau a unor grupuri de interese economice și politice.  (amănunte aici: Conflict la TVR Iaşi. Jurnalista Oana Lazăr îi ceredemisia directorului executiv Vasile Arhire: „A confiscat emisiunile pentrua-şi plăti datorii vechi“)

Nemulțumită de amploarea scandalului care a ajuns inclusiv în presă, conducerea TVR a reacționat prompt prin trimiterea la Iași, în zilele de  8 și 9 decembrie 2021,  a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion,  coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea și juristul Mircea Duca. Pe întreaga perioadă a  audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat  președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr,  precum și la solicitarea președintei MediaSind Iași, Maria Florea.

La aceste  audieri, mai mulți angajați și foști angajați ai stației au confirmat problemele semnalate de către jurnalista Oana Lazăr, modul discreționar și neprofesionist prin care Vasile Arhire conduce activitatea editorială, arătând că stația a pierdut mulți profesioniști din cauza atitudinii dictatoriale a “șefului de facto” al TVR Iași. Atât contestatarii actualei conduceri, cât și susținătorii acesteia, au semnalat în cadrul audierilor, încălcări flagrante ale legislației muncii, cum ar fi nerespectarea atribuțiilor din fișele de post, a timpului de lucru, dar și lipsa unui plan de carieră și a unui salariu motivant, majoritatea angajaților, indiferent de anii de vechime,  aflându-se la minimul grilei salariale.

De asemenea, la TVR Craiova, în urma anchetei desfășurate în zilele de 9 și 10 martie 2022 de către Comisia de cercetare administrativă înființată în urma sesizărilor unor membri ai MediaSind TVR Craiova, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au cerut convocarea de urgență a Comisiei de cercetare disciplinară din Societatea Română de Televiziune și sesizarea instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele, unele chiar cu caracter penal, ale  unor persoane cu funcții de conducere în instituția publică! De asemenea, pe perioada cercetărilor, MediaSind a solicitat suspendarea din funcție a producătorului executiv de la TVR Craiova, Mirela Giodea și a producătorului general al TVR, Ramona Săseanu, pentru campania de hărțuire și umilire îndreptată împotriva unor angajați, membri ai MediaSind TVR Craiova, care au avut curajul să sesizeze abuzurile din această stație teritorială.

Iată că sesizările membrilor noștri nu au fost în zadar iar conducerea instituției a început să facă dreptate!

Precizăm că foarte mulți profesioniști din TVR sunt umiliți zilnic și din cauza faptului că cea de-a doua funcție din TVR, de producător general, este ocupată, fără concurs și nelegal, de Ramona Săseanu (foto),  care și-a dovedit cu prisosință  lipsa de experiență și incompetența managerială. Singurul ei atu a fost susținerea politică cu care a fost recompensată de cei cărora le-a făcut campanie electorală.  (amănunte aici: MediaSind cere demiterea producătorului general pentru încălcarea misiunii publice a Televiziunii Române!)

Având în vedere că multe fapte ale unor șefi din instituție  sunt evidente abateri disciplinare, iar unele pot constitui infracțiuni, MediaSind TVR  face un apel către toți angajații, indiferent de apartenența sindicală, să reclame deîndată orice comportament abuziv din partea șefilor, care poate leza demnitatea umană ori prestigiul profesional. Orice probă scrisă, audio sau video, poate să fie transmisă pe Platforma avertizorilor publici din cultură și mass-media, așa cum ați mai procedat și în cazul altor documente transmise organizației noastre.

Vă asigurăm că MediaSind TVR va analiza împreună cu casa de avocatură cu care colaborează sesizările și documentele voastre, apoi va face toate demersurile  pentru ca cei vinovați să răspundă în fața legii.

Te-ai saturat de un management precar, de abuzuri, incompetență și injurii?

De disprețul unor șefi incompetenți în care eșecul a devenit cronic și a prăbușit televiziunea publică?

Daca DA, participă la Campania #vremrespectpentruangajațiiTVR!

Milităm pentru profesionalism, pentru  revenirea în instituție a unui climat de normalitate, fără abuzuri și decizii discreționare!

Sesizează-ne pe  Platforma avertizorilor publici din cultură și mass-media, iar noi te vom apăra!

#vremrespectpentruangajațiiTVR!

Departament Comunicare MediaSind TVR

  București, 23 martie 2022