Comunicate‎ > ‎

Comisie de anchetă pentru cercetarea nerespectării normelor sanitare în cazul decesului jurnalistului Aron Antal Tovessi de la TVR Cluj!

postat 29 apr. 2021, 00:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 apr. 2021, 00:17 ]
MediaSind TVR solicită Parchetului să cerceteze faptele conducerii SRTV și a TVR Cluj sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR se alătură demersului decanului de vârstă al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune, Sorin Ilieșiu, și solicită conducerii instituției să dispună de urgență înființarea unei comisii de cercetare a modului în care conducerea  SRTV și a studioului teritorial TVR Cluj au respectat normele sanitare în timpul stării de alertă, în cazul îmbolnăvirii membrului nostru din MediaSind TVR Cluj, jurnalistul Aron Antal Tovessi (foto). Acesta a decedat ieri, 28 aprilie 2021 la Spitalul Militar din Cluj în urma îmbolnăvirii cu COVID-19.

Potrivit informațiilor publicate în presă în urma unor informații primite din partea colegilor jurnalistului, conducerea instituției nu a respectat normele de protecție sanitară instituite pe timpul stării de alertă, nici din punctul de vedere al angajatorului,  președintelele-director general, Doina Gradea, care trebuia să aplice și să verifice respectarea normelor sanitare, dar nici din cel al șefilor direcți, care ar fi trebuit să-l lase să meargă la spital, nu să-i dea sarcini redacționale pe timpul îmbolnăvirii: Din nefericire înainte ca Aron Antal să fie depistat cu COVID-19, acesta a mers timp de o săptămâna la redacție cu simptome specifice infectării cu noul virus. Redacția nu a luat măsuri pentru a-și ține în siguranță angajații. Domnul Antal avea febră și totuși a fost lăsat să vină la muncă în continuare.” susține presa clujeană (amănunte aici).  

Aron Antal Tovessi a pierdut funcția de redactor șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități de la TVR, după ce a aprobat anul trecut difuzarea slujbei de Paște. (amănunte aici: Practicile staliniste împotriva conducerii TVR Cluj au continuat azi în Televiziunea Română: Comisia de cercetare Gradea -Tompea a interzis accesul MediaSind pentru a-l apăra pe Redactorul Sef al Redacției Minorități din TVR Cluj! ) Acesta a fost schimbat de Doina Gradea, iar în locul lui a fost numit temporar Alin Gelmărean, fără respectarea Legii de organizare și funcționare a  SRTV. După două săptămâni în care a fost internat la Spitatul Militar Cluj-Napoca, Aron Antal Tovessi a decedat la vârsta de 64 de ani. Acesta mai avea doar câteva luni până la pensionare.

MediaSind TVR solicită public Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca să cerceteze cu celeritate decesul membrului nostru de sindicat sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute în Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe această cale,  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu colegii din MediaSind TVR Cluj transmit Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace iar cei responsabili să răspundă pentru faptele lor!

Departament Comunicare MediaSind TVR

Cluj, 29 aprilie 2021

Vă prezentăm în continuare mesajul membrului CA din SRTV, Sorin Ilieșiu, transmis conducerii SRTV:

„Stimate Colege, Stimați Colegi din CA al SRTv, vă solicit tuturor să vă exprimați votul electronic pentru următoarele:

- înființarea Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Aron Antal, fost redactor-șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități TVR-Cluj, din perspectiva eventualelor nerespectări ale prevederilor legale pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

- componența Comisiei

- finalizarea Raportului Comisiei până miercuri 5 mai 2021, orele 15:00

- analizarea Raportului de către membrii CA al SRTv într-o ședință extraordinară a CA al SRTv care să aibă loc în data de 6 mai 2021 la orele 14:00.

Componența Comisiei pentru cercetarea cauzelor decesului regretatului Aron Antal, fost redactor-șef al Redacției Emisiunilor pentru Minorități TVR-Cluj, din perspectiva eventualelor nerespectări ale prevederilor legale pentru combaterea pandemiei de Covid-19:

Președinte: dl Karen Attila Sebesi (reprezentant al salariaților în CA al SRTv).

Membri:

1. un reprezentant al Comisiei de Etică și Arbitraj al TVR, care să evalueze etica managementului TVR-Cluj din perspectiva combaterii pandemiei de Covid-19

2. un reprezentant al MediaSind TVR 

3. un reprezentant al Sindicatului SPUS-TVR 

4. încă un reprezentant al salariaților TVR-Cluj 

5. un reprezentant al Colegiului Medicilor jud. Cluj, 

6. un reprezentant al Poliției mun. Cluj, 

7. un reprezentant al Procuraturii mun. Cluj.

Comisia să elaboreze un raport până miercuri 5 mai 2021, orele 15:00, care să fie trimis prin e-mail membrilor CA al SRTv și membrilor CD al SRTv.

Raportul să fie analizat de către membrii CA al SRTv într-o ședință extraordinară a CA al SRTv care să aibă loc în data de 6 mai 2021 la orele 14:00. La ședință să participe obligatoriu reprezentanți ai Sindicatelor MediaSind TVR și SPUS-TVR, precum și președintele Comisiei de Etică și Arbitraj a TVR, dl Horia Grușcă.

Colegial,

Sorin Ilieșiu - decan de vârstă CA al SRTv”