Comunicate‎ > ‎

Concluzii întâlnire între liderii CSN Meridian şi FAIR-MediaSind şi ministrul Lucian Romaşcanu

postat 24 oct. 2017, 06:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 oct. 2017, 06:53 ]
Confederația Sindicală Națională MERIDIAN a participat luni, 23 octombrie 2017, la o întâlnire de lucru cu dl. Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale (MCIN), în cadrul căreia reprezentanții Federației  Cultură şi Mass Media FAIR-MediaSind au prezentat conducerii ministerului principalele preocupări ale membrilor de sindicat afiliați la această federație sindicală reprezentativă pentru sectorul de activitate cultură și mass-media.

La întâlnirea de ieri cu domnul ministru au participat următoarele persoane: dl. Ion Popescu, președintele CSN MERIDIAN; dl. Alexandru Oprean, Secretar de Stat; dl. Leonard Pădureț, președintele Federației FAIR-MediaSind; dl. Cristinel Godinac, președintele executiv al Federației FAIR-MediaSind; dl. Cristian Pelivan, Şeful Biroului de Comunicare și Dialog Social al MCIN și dl. Dumitru Fornea, Secretar General, CSN MERIDIAN.

Discuțiile au demarat cu prezentarea cauzelor și circumstanțelor care au condus la întârzierea încheierii unui contract colectiv de muncă pentru salariații din sectorul cultură și mass-media.

Reprezentanții ministerului au motivat întârzierea înregistrată în inițierea procesului de negociere, prin faptul că nu s-au îndeplinit anumite condiții procedurale legale prevăzute de Legea Dialogului Social, în special în ce privește prezența la negocieri a organizației/organizațiilor patronale reprezentative, dar și cu privire la termenele pentru convocarea părților pentru negocierea unui contract colectiv. Mai mult, s-a invocat inițiativa legislativă a Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social de modificare a Hotârârii de Guvern  1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011, prin care se intenționează separarea sectorului cultură și mass-media în două sectoare distincte.

CSN MERIDIAN și Federația FAIR-MediaSind nu sprijină această abordare și consideră că cei care au inițiat procesul de fărâmițare a sectorului cultură și mass-media nu sunt la curent cu ultimele evoluții în plan european și internațional, unde conceptul de industrii creative și culturale se impune din ce în ce mai mult, având ca efect stimularea și valorificarea simbiozei dintre cultură și media pentru crearea unor produse culturale și mass-media competitive și de calitate.

Ministrul Culturii și Identității Naționale a prezentat un punct de vedere sintetic privind această problemă, prin care a confirmat că la nivelul ministerului se ia în considerare posibilitatea divizării sectorului cultură și mass media, însă a precizat că acest lucru nu exclude luarea în considerare a argumentelor în favoarea menținerii structurii actuale a acestui sector de activitate.

Domnul Ministru Romașcanu și-a manifestat interesul de a debloca consultările privind negocierea unui nou contract colectiv de muncă, dar și pentru dezbaterea celor mai urgente probleme ce privesc salariații din cultură și mass – media. S-a propus astfel ca luni, 30 octombrie 2017, să se convoace Ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul MCIN, iar marți, 31 octombrie 2017, să se reunească partenerii sociali reprezentativi pentru demararea consultărilor pentru negocierea Contractului colectiv de muncă pentru sectorul cultură și mass-media.

A urmat apoi o discuție aprinsă cu privire la Proiectul MCIN de completare a Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRESS.

CSN MERIDIAN și Federația FAIR-MediaSind nu sunt de acord cu modificările vizate deoarece acestea nu aduc valoare adăugată, pot să conducă la o politizare excesivă a unei instituții publice media și mai mult, aruncă salariații într-un viitor necunoscut la orizontul căruia se prefigurează spectrul disponibilizărilor.

Reprezentanții singurei federații reprezentative din sectorul cultură și mass media – FAIR-MediaSind i-au solicitat domnului ministru să-și reconsidere poziția cu privire la modificările care vor fi aduse Legii nr. 19/2003, însă domnul Romașcanu i-a asigurat că propunerea de completare a legii va fi prezentată în dezbaterea de astăzi, 24.10.2017, de la Senat în forma propusă de MICN.

În contextul acestei afirmații, domnul Pădureț și domnul Godinac l-au informat pe domnul ministru că acțiunile de protest pe acestă temă vor continua și în perioada următoare atât la nivel național, cât și internațional. Aceste proteste nu vizează în mod direct persoana ministrului culturii și identității naționale, ci acțiunile unui reprezentant al Guvernului României care refuză să vadă prejudiciile pe care le pot aduce libertății presei și bunei funcționări a AGERPRESS, prin modificările improprii și inoportune la Legea nr. 19/2013.

În continuarea discuțiilor, s-au trecut în revistă activitățile pe care le va coordona MCIN pentru derularea calendarului de acțiuni pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Ministerului îi revine misiunea de a filtra cele peste 2100 de proiecte care au fost depuse pentru a fi finanțate prin bugetele proprii ale instituțiilor care le-au propus. Proiectele depuse până acum vizează diverse activități cultural – artistice cum ar fi lansări de carte, dezveliri de monumente, organizarea unor festivaluri, evenimente religioase, etc).

Domnul președinte Ion Popescu consideră că MCIN a fost blocat o bună perioadă de timp, acest lucru simțindu-se, atât în planul activităților culturale ce vizeză consolidarea identității naționale prin promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al țării, cât și în calitatea și finalitatea dialogului social desfășurat la nivelul ministerului.

Ministrul Romașcanu a ridicat problema Caselor de Cultură ale Sindicatelor din diferite județe ale țării, care în unele localități au fost transformate în baruri, cluburi sau spații pentru jocurile de noroc. Răspunsul domnului Popescu a clarificat faptul că CSN MERIDIAN nu deține niciun patrimoniu de acest tip, motiv pentru care acestă problemă trebuie discutată cu celalalte confederații sindicale care au acest patrimoniu în administrare.

Președintele și Președintele Executiv al Federației FAIR-MediaSind au mai ridicat următoarele probleme:

·      -    semnalarea efectelor discriminatorii care rezultă din aplicarea noii legi a salarizării, în special în ceea ce privește diferențele mari care apar între salarizarea artiștilor păpușari și a artiștilor instrumentiști;

·          - problema grupelor de muncă pentru artiști și ieșirea balerinilor la pensie;

·       -   unele măsuri care sunt necesare pentru repunerea pe linie a Teatrului din Galați și soluționarea problemei posturilor înghețate.

La finalul întâlnirii de lucru, domnul ministru Lucian Romașcanu a solicitat reprezentanților FAIR-MediaSind să vină cu propuneri și soluții la problemele semnalate ce vor fi discutate la întâlnirile de săptămâna viitoare.

Departamentul de comunicare și mass-media CSN Meridian                             

București, 24 octombrie 2017