Comunicate‎ > ‎

Concursul european pentru jurnalism Daphne Caruana Galizia - pe ultima sută de metri!

postat 29 iul. 2022, 00:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 iul. 2022, 01:56 ]
31 iulie 2022 ora 23,59 - termenul limită de depunere a materialelor jurnalistice pentru cei care doresc să câștige premiul în valoare de 20.000 euro acordat de Parlamentul European!

Mai sunt două zile până la expirarea termenului de depunere a materialelor  pentru Concursul lansat de Parlamentul European  pentru cei care doresc să câștige Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.  Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele online, pe site -  https://daphnejournalismprize.eu/ până la data de 31 iulie 2022, ora 23,59. (CEST)

Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susține și sublinia importanța jurnalismului profesionist în apărarea libertății și egalității.

Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.  La fel ca în ediția trecută, din partea României, din juriul internațional vor face parte  profesioniștii selectați de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind  (Proiectul Pegasus primește Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism!)

Premiul și suma aferentă de 20.000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât și în afara acesteia. Eurodeputații au denunțat atacurile asupra jurnaliștilor, în special din partea politicienilor, și au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive.


Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacția publicului la ancheta desfășurată de autorități a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputații au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
București, 29 iulie 2022