Comunicate‎ > ‎

Conducerea AGERPRES a blocat activitatea Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti!

postat 19 feb. 2013, 02:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 mar. 2013, 00:50 ]
Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, organizaţie semnatară a Contractului Colectiv de Muncă din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES (CCM din ANP AGERPRES), document în vigoare până la data de 16.02.2014, protestează faţă de decizia conducerii interimare a instituţiei publice de presă de a bloca accesul conducerii sindicatului în sediul său din incinta Casei Presei.

La data de 18 şi 19 februarie 2013, conducerea Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti (SJP) nu a fost lăsată să intre în propriul sediu, deoarece paznicii firmei BIDEPA SRL (cu care ANP AGERPRES a încheiat contract de pază fără licitaţie) au interzis accesul în clădire  preşedintelui, vicepreşedintelui şi unui angajat al SJP pe motiv că nu au legitimaţii AGERPRES (vezi foto). Aceştia au invocat o decizie semnată zilele trecute de directorul general interimar al ANP AGERPRES, Ioan Roşca, prin care se stabilea că accesul se face doar pe bază de legitimaţie (vezi foto). Sesizată în legătură cu aceste abuzuri, conducerea ANP AGERPRES nu a oferit niciun răspuns. Este evident faptul că această decizie este folosită abuziv doar împotriva SJP, întrucât din data de 16 iunie 2008, momentul în care a fost semnat de către SJP primul Contract Colectiv de Muncă din istoria AGERPRES şi până în data de 18.02.2013, conducerea sindicatului nu a fost împiedicată să intre în propriul sediu.

În aceste condiţii, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a notificat angajatorul că încalcă prevederile art. 218 alin. 2 din Legea nr. 62/2011 a Dialogului Social, potrivit căruia condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

De asemenea, conform art. 2 alin. 5 din CCM din ANP AGERPRES, precum şi a art. 2 alin. 6 din CCM din Mass-Media, în vigoare, angajatorul are obligaţia să asigure sindicatului din unitate, pe lângă alte drepturi negociate, „spaţiu în incinta agenţiei pentru activitatea, întâlnirile şi reuniunile sindicatului”.  Această prevedere din Contractul Colectiv de Muncă din ANP AGERPRES are  putere de lege şi obligă angajatorul să facă toate demersurile legale necesare pentru punerea sa în aplicare, inclusiv încheierea sau prelungirea unor contracte, ceea ce conducerea ANP AGERPRES a refuzat cu rea credinţă.

Având în vedere aceste grave încălcări ale legislaţiei, blocarea activităţii sindicatului, constrângerea exercitării atribuţiilor funcţiilor membrilor aleşi în conducerea organizaţiei, sechestrarea documentelor financiare, blocarea corespondenţei electronice a sindicatului cu membrii săi, desfiinţarea panourilor de afişaj ale sindicatului, hărţuirea membrilor SJP etc., Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti va depune plângere penală împotriva conducerii interimare a ANP AGERPRES.

Totodată, SJP solicită Guvernului şi Parlamentului să respecte Legea de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES şi să sancţioneze abuzurile acestei conduceri interimare aflată în ilegalitate încă din anul 2008.

Biroul Executiv al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti


În ataşament: Notificarea SJP din data de 18.02.2013 (vezi pagina 1 şi pagina 2) transmisă conducerii interimare a ANP AGERPRES şi Comisiilor de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă ale Parlamentului, Cabinetul Primului Ministru şi Inspecţiei Muncii, precum şi Sentinţa civilă nr. 522/16.01.2013 a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti privind certificarea sediului şi a persoanelor din conducere.

ą
Office Mediasind,
19 feb. 2013, 02:19
ą
Office Mediasind,
19 feb. 2013, 02:19
ą
Office Mediasind,
19 feb. 2013, 02:19