Comunicate‎ > ‎

Conducerea AGERPRES pierde în instanţă cererile de revizuire împotriva angajaţilor care au câştigat drepturile salariale

postat 9 apr. 2012, 02:20 de Office Mediasind
Nemulţumit de faptul că unii angajaţi ai ANP AGERPRES au obţinut în instanţă hotărâri definitive şi irevocabile prin acţiunea formulată de către Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti, afiliat FRJ MediaSind, în numele membrilor de sindicat împotriva deciziei administraţiei instituţiei de a reduce drepturile salariale cu 25%, directorul general Ioan Roşca a trecut la represalii. Acesta a semnat şi a depus cereri de revizuire la instanţele de judecată din teritoriu unde s-au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile prin care administraţia AGERPRES era obligată să plătească angajaţilor sumele reţinute abuziv din salarii.

În aceste documente, directorul interimar al ANP AGERPRES a solicitat să se revizuiască hotărârile pronunţate de către instanţele de judecată şi să „respingă ca neîntemeiată acţiunea formulată de Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti în numele membrilor săi de sindicat”.

Faţă de aceste solicitări, instanţele de judecată au început să dea câştig de cauză salariaţilor. Într-o comunicare transmisă astăzi, 9 aprilie a.c. Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, se arată că Tribunalul Botoşani a respins, prin Sentinţa civilă nr. 671/29.03.2012, cererea de revizuire formulată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Instanţa a considerat  că “înscrisul folosit în cauză de revizuentă – respectiv Decizia pronunţată de CEDO în cauzele Felicia Mihiăeş împotriva României şi Adrian Gavril Senteş împotriva României, nu reprezintă înscris care să aibă caracter de mijloc de probă pentru raporturile juridice ce s-au derulat în concret între reclamant şi ANP AGERPRES.

Având în vedere aceste acţiuni, precum şi alte decizii unilaterale privind modificarea  Regulamentului Intern, a criteriilor de evaluare şi a Codului de Conduită din instituţie, sindicatul afiliat din instituţie, SJP, a catalogat acţiunea directorului general interimar al ANP AGERPRES un act de răzbunare împotriva propriilor salariaţi care au avut curajul să-şi ceară drepturile în instanţele de judecată. 

Amintim că angajaţii unicei agenţii publice de presă din ţară, ANP AGERPRES, sunt singurii angajaţi din mass-media cărora nu li se respectă  drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din instituţie şi în Contractul Colectiv din mass-media, aceştia având cele mai mici salarii din presă. De asemenea, abuzurile conducerii Roşca împotriva propriilor salariaţi au fost aduse de mult timp şi la cunoştinţa primului ministru, Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Parlamentului European iar pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe procese în derulare.

Departament Comunicare

 

Comments