Comunicate‎ > ‎

Conducerea Ansamblului Folcloric Maria Tănase din Craiova reclamată la Inspecția muncii pentru încălcarea legislației dialogului social!

postat 1 feb. 2022, 02:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 feb. 2022, 02:39 ]
Managerul instituției este criticat de angajați că mai mult prestează pentru emisiunea Vedeta populară de la TVR  și pentru propria firmă în loc să se ocupe de drepturile artiștilor!

În urma sesizărilor venite din partea unor membri ai Sindicatului Național din Cultură FAIR, angajați ai Ansamblului Folcloric Maria Tănase din Craiova, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a sesizat ieri, 31 ianuarie 2022, Inspecția Generală a Muncii și ITM Dolj privind încălcarea flagrantă a prevederilor Legii Dialogului Social.

Nemulțumiți de condițiile de muncă și de salarizarea precară, mai mulți angajați ai Ansamblului folcloric craiovean au cerut sprijinul organizației noastre pentru a negocia și încheia un contract colectiv de muncă care să le garanteze drepturile cuvenite celor care lucrează în această prestigioasă instituție.

 În data de 20.10.2021, în baza mandatului primit din partea organizației afiliate Sindicatul Național din Cultură FAIR, Federația Cultură și Mass=Media FAIR-MediaSind  a transmis conducerii Ansamblului Maria Tănase toate documentele prevăzute de Legea nr.62/2011 privind Dialogul Social, precum și proiectul Contractului Colectiv de Muncă pentru demararea negocierii colective. Deși a confirmat primirea documentelor, managerul instituției, Niculina Eugenia Stănescu -Stoican (foto MediaSind TVR) a refuzat, timp de peste 4 luni, orice dialog instituțional cu organizația noastră și cu membrii Sindicatului Național FAIR, ceea ce încalcă obligațiile angajatorului prevăzute în art.129, 130 și 140 din Legea nr.62/2011 a Dialogului Social!

Din nefericire, nu este prima dată când managerul instituției dă dovadă de aroganță față de partenerii sociali, fiind deseori acuzată de colegi că în loc să se ocupe de bunul mers al instituției și de drepturile angajaților - care se află la limita supraviețuirii din cauza crizei pandemice și a salariilor mici, ea este mai mereu plecată la București, pentru a presta în emisiunea Vedeta populară  de pe TVR, ori la ședințele de  la ConsiliulJudețean Dolj, ori la Tg Jiu ca să se ocupe de propria firmă de unde încasează chiar și dividente, conform informațiilor publicate în presă (amănunte aici: Niculina Stoican și-a făcut publică averea).

Având în vedere lipsa de dialog și situația grea cu care se confruntă membrii afiliați, Federația FAIR-MediaSind a solicitat oficial Inspecției Muncii și ITM Dolj să verifice situația prezentată în cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” Craiova, să constate veridicitatea și temeinicia documentelor prezentate și să dispună măsurile necesare pentru sancționarea și obligarea conducerii instituției de a  respecta dispozițiile legale.

În calitate de membru al Federației Internaționale a Muzicienilor și, pe plan național, al Confederației CNSLR-Frăția, Federația FAIR-MediaSind împreună cu membrii afiliați din instituțiile din cultură și mass-media din Craiova vor organiza acțiuni de protest în cazul în care drepturile colegilor din Ansamblul Folcloric Maria Tănase vor fi în continuare încălcate.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind                

București, 1 februarie 2022