Comunicate‎ > ‎

Conducerea TVR acţionată în justiţie pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor!

postat 19 mar. 2019, 02:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 mar. 2019, 02:26 ]
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus ieri, 18 martie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR pentru nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă.

 Încă din data de 1 februarie 2019, Filiala MediaSind - TVR a  condamnat nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea instituției şi a cerut clarificări în legătură cu  afirmaţiile Președintelui –Director General, Doina Gradea, referitoare la o înţelegere cu sindicatul așa-zis reprezentativ, SPUSTv, privind eludarea unei clauze contractuale.

Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul  2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă gravă de încălcare, de către conducerea TVR, a Contractului Colectiv de Muncă, Secţiunea a II-a (Alte drepturi salariale), Art.108(1): „Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie, din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”
 
PDG al TVR argumentează nerespectarea prevederilor CCM prin faptul că SPUSTv, și-ar fi dat acordul pentru comiterea acestei ilegalități, admițând păstrarea confidenţialităţii asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate pentru a evita animozităţile între salariaţi.
 
Dincolo de absurdul unei astfel de situaţii - care se cere urgent clarifica, în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate - atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar, valabil în orice companie: motivarea şi stimularea angajaţilor se pot face doar prin promovarea exemplelor individuale de succes, nu la adăpostul secretomaniei şi lipsei de asumare.

Considerăm regretabil şi de neînţeles gestul majorităţii membrilor CA, în prezența observatorului sindicatului așa-zis reprezentativ prezent la şedinţă, care, în ciuda responsabilităţii cu care sunt învestiţi, au votat, în fapt, împotriva punerii în aplicare a unei prevederi dintr-un document legal, pe care aveau obligaţia să-l cunoască şi datoria să-l respecte.

Considerăm incalificabilă și periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV față de Președintele-Director General, în detrimentul tuturor angajaților instituției, inclusiv a membrilor de sindicat. De altfel, nu este prima oară când lideri ai acestei organizații, în schimbul unor foloase personale, cedează drepturi importante pentru angajați, cum ar fi măsurile de protecție socială, salarii compensatorii în caz de concediere, etc.

Menționăm că SRJ MediaSind a făcut și  o solicitare de răspuns, în baza Legii nr. 544/2001, privind modul în care s-au acordat respectivele prime, primind un  răspuns care viza doar valoarea totală acestora și anume 352.233 lei brut în anul 2017 și 327.897 brut în 2018,

Administrația a refuzat să ofere celelalte informații solicitate, deși prevederile Contractului Colectiv de Muncă îi cereau, în mod explicit, acest lucru.

Pe cale de consecință, având în vedere că există o obligație în Contractul Colectiv de Muncă,negociată la solicitarea expresă a salariaților din SRTv, în sensul publicării pe rețeaua de intranet a numelui salariatului premiat, a sumei acordată cu acest titlu, precum și a justificării  premiului, apreciem că solicitarea noastră este perfect întemeiată.

Față de toate argumentele prezentate mai sus, SRJ MediaSind a solicitat  Instanței de judecată admiterea cererii de chemare în judecată și, pe cale de consecință, obligarea Pârâtei la publicarea pe rețeaua intranet a numelui salariaților preamiați în anii 2017 și 2018, a sumelor acordate cu acest titlu, precum și a justificării acordării premiilor, conform art. 108 alin. (1) lit. a) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2017 înregistrat sub nr. 512/29.12.2016 la Inspectoratul Teritorial de Muncă București și Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018 – 2019 înregistrat sub nr. 204/23.05.2018 la Inspectoratul Teritorial de Muncă București.

În cazul în care instanţa va admite şi cuantumul cheltuielilor de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele vinovate de acest nou abuz.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

 Bucureşti, 19 martie 2019