Comunicate‎ > ‎

Conducerea TVR Cluj a pus în pericol sănătatea angajaților la transmisia în direct a înmormântării Episcopului Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla!

postat 19 ian. 2021, 02:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 ian. 2021, 03:05 ]
Episcopul a murit din cauza infectării cu COVID-19!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR Cluj solicită public Parchetului General demararea unei anchete oficiale împotriva conducerii Societății Române de Televiziune, care a pus în pericol sănătatea angajaților de la Studioul Teritorial TVR Cluj prin obligarea acestora să asigure transmisia în direct a Ceremoniei de înmormântare a Episcopului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PC Florentin Crihălmeanu, ce a avut loc sâmbătă, 16.01.2021.

Deși atât coordonatorul Studioulului Teritorial Cluj, Alin Gelmărean, dar și Președintele-Director General al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, au fost notificați oficial de președintele MediaSind TVR Cluj, Cristian Balaș, dar și de reprezentantul salariaților în Consiliul de Administrație, Karen Sebeși, să nu expună colegii din TVR Cluj la acest eveniment, în condițiile în care situația epidemiologică din județul Cluj este una extrem de ridicată, aproape 4 la mia de locuitori, iar Episcopul Florentin Crihălmeanu a decedat tocmai din cauza infectării cu virusul SARS COV-2, șefii instituției au ignorat aceste solicitări.

Decizia noii conduceri de la TVR Cluj, susținută de șefa TVR încalcă prevederile art.352 din Codul Penal, zădărnicirea combaterii bolilor, dar și Hotărârea nr.683/08.10.2020 potrivit căreia “Deplasările interne vor respecta limitările impuse de Hotărârea nr.47/05.10.2020 și nu se vor realiza în localitățile în care incidența cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 1,5/1000 de locuitori, excepție fac echipele care furnizează conținut editorial pentru Direcția de Știri, cu aprobare specială, exclusiv  în scopul informării publicului telespectator.”

Dubla măsură a conducerii TVR constă în faptul că membrii fostului Comitet Director  a TVR Cluj au fost cercetați disciplinar și apoi schimbați din funcție pentru că au aprobat transmiterea Slujbei de Paste de la Mănăstirea Rohia, în condițiile în care rata de infectare în județ era atunci de sub 1 la mia de locuitori. Din aceleași considerente, nu a fost aprobată nici transmisia în direct a Slujbei Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din data de 15 august 2020, o transmisie de tradiție în cadrul TVR. Iar acum, când este vorba de protejații Doinei Gradea și ai UDMR din fruntea TVR Cluj, sănătatea angajaților stației nu mai constituie o prioritate pentru instituție!

MediaSind precizează că actuala conducere a TVR Cluj trebuie să răspundă în fața legii pentru deciziile luate împotriva sănătății angajaților, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost numită în funcție în mod nelegal, prin încălcarea art. 35 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, întrucât a fost numită de președintele director general Doina Gradea, în loc de Consiliul de Administrație!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Cluj, 19 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind