Comunicate‎ > ‎

Conducerea TVR confirmă că a plătit peste 55 000 euro unor case de avocatură pentru hărțuirea MediaSind și a unor jurnaliști care au semnalat abuzurile din instituție!

postat 15 iun. 2021, 02:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 iun. 2021, 02:38 ]
Cheltuieli nesăbuite cu avocați: Casa de avocatură Zamfirescu Racoti &Partners a încasat deja de la TVR 214 589,39 lei, desi cauzele nu au fost definitivate în justiție, unele aflându-se doar la primul termen!

În urma sesizării MediaSind TVR, noua conducere interimară a SRTV a reziliat unilateral contractul cu firma lui Alexandru Călin Dumitrescu, ex- consilier pe probleme juridice al fostei șefe a TVR!

SRJ MediaSind solicită public DNA și Curții de Conturi să ancheteze cu celeritate acest dezmăț financiar cu iz de corupție

La solicitarea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR, conducerea interimară a Societății Române de Televiziune – SRTV a pus la dispoziție situația contractelor încheiate și achitate de către instituție cu mai multi avocați: Casa de Avocatură Zamfirescu Racoti & Partners, SPRL  Dumitrescu și Dinu și Cabinet Avocat Dinu Cătălin Ionut. Sumele sunt exorbitante și confirmă dezmățul financiar din Televiziunea Națională, pe care sindicatul nostru l-a reclamat în repetate rânduri.

Deși prevederile OUG nr. 26/2012 interzic tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, Televiziunea Națională a angajat și a achitat 214 589,39 lei (foto) Casei de avocatură Zamfirescu, Racoti &Partners, pentru asistență și reprezentare juridică în mai multe cauze, printre care și unele procese absurde, deschise împotriva SRJ MediaSind și a jurnaliștilor de la Cotidianul Libertatea, care au criticat managementul defectuos al fostei șefe a TVR, Doina Gradea.

Astfel, șefa TVR a achitat Casei de avocatură Zamfirescu suma de 17 317,36 lei doar pentru ca instanța să constate că SRJ MediaSind, în pofida Constituției, a Convențiilor OIM și a Codului Muncii, nu ar avea voie să-și reprezinte membrii de sindicat din Televiziunea Română! De asemenea, SRTV a achitat 18 546,86 lei acelorași avocati pentru ca instanța să oblige SRJ MediaSind să plătească 1 euro despăgubiri pentru că ar fi a lezat prestigiul instituției prin  comunicatele și reacțiile publice care reclamau, de fapt, abuzurile și a corupția din SRTV. Deși cauza a fost judecată în stadiul de fond, suma a fost integral achitată Casei de avocatură. (amănunte aici: Conducerea TVR a plătit peste 18 000 lei avocaților pentru a cere 1 euro despăgubiri ca urmare a comunicatelor de presă ale MediaSind!)

De asemenea, SRTV a achitat  Casei de Avocatură Zamfirescu Racoti & Partners suma de  20 168,18 lei, mult peste prețul pieței, (amănunte aici: TVR pierde procesul cu Libertatea intentat după dezvăluirile despre cheltuielile de aproape jumătate de milion de euro cu Eurovisionul) pentru inițierea acțiunii în daune împotriva Ringier și a jurnaliștilor implicați în publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole considerate defăimătoare la adresa SRTV.

Deși termenul de prescripție a fost împlinit, din cauza nerespectării de către conducerea SRTV a Deciziei Curții de Conturi pentru recuperarea prejudiciilor constatate în urma Deciziei nr. 16.02.11.2016 de aproximativ 20 milioane de euro (amănunte aici: Televiziunea Română a fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de euro, bani ce ar fi trebuit să fie recuperați de la cei responsabili încă din 2017! SRTV a actionat în instanță pe toți membrii CA, în loc să acționeze doar pe președintele general al SRTV care a refuzat să aplice măsura. Pentru această acțiune greșit introdusă în justiție cu un final previzibil, SRTV a achitat deja avocaților întreaga sumă de 7140 de euro, deși instanța nu a acordat nici măcar primul termen din proces! (amănunte aici)

Nu în ultimul rând, precizăm că 65 450 lei a încasat de la TVR și firma de avocatură a consilierului pe probleme juridice și de management al președintelui-director general,  SPRL Dumitrescu și Dinu, Alexandru Călin Dumitrescu, fostul partener de afaceri al Doinei Gradea (amănunte aici: 65.450 lei a primit din bani publici fostul partener de afaceri al șefei TVR pentru “consiliere juridică specializată în activitatea de management”!). Contractul încheiat cu Cabinetul de avocat Dinu Cătălin Ionut a fost reziliat unilateral de către SRTV în data de 4 iunie 2021, conform Hotărârii nr. 426/2021, votate cu unanimitate de voturi de către membrii Comitetului Director, aceiași care au fost numiți în funcție de fosta șefă a TVR,  Doina Gradea, și care au aprobat inițial aceste contracte!

Adunând sumele încasate de avocați, suma depășește 55 000 de euro achitați cu încălcarea OUG nr.26/2012, în condițiile în care SRTV a plătit salarii în cuantum de 7 442 589 lei celor 11 angajați ai compartimentului Juridic din instituție!  Acestea  sunt doar câteva din afacerile nelegale, depistate de către SRJ MediaSind și de inspectorii Curții de Conturi, în cea mai mare instituție de presă din țară, Televiziunea Română. (mai multe amănunte aici: Conducerea TVR a cheltuit abuziv aproximativ 1,3 milioane de euro pentru contracte de asistenţă juridică!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR reiterează solicitările făcute public Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, precum și Curții de Conturi a României să cerceteze cu celeritate toate contractele juridice încheiate de către conducerea SRTV cu diverse case de avocatură, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Precizăm că SRJ MediaSind va supune aceste cazuri și atenției instituțiilor naționale și internaționale la care este afiliat.

Departament Comunicare  MediaSind TVR

 București 15 iunie 2021

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media!